Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Αντλία θερμότητας ή καυστήρας-λέβητας πετρελαίου


Recommended Posts

Γεια σας,

είμαι στη φάση που ψάχνω για το σπίτι σώματα καλοριφέρ και λέβητα-καυστήρα. Πήγα σε ένα κατάστημα για να πάρω προσφορά λοιπόν και μου πρότειναν αντί για καυστήρα πετρελαίου να τοποθετήσω αντλία θερμότητας. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τίποτα για το συγκεκριμένο σύστημα. Μου είπανε ότι θα έχω την ίδια απόδοση με το πετρέλαιο αλλά θα είναι πιο οικονομικό. Το μόνο μειονέκτημα που μου είπανε οτι έχει, είναι το μεγάλο κόστος τοποθέτησης κοντά στα 4000 ευρώ ακριβότερο απο λέβητα-καυστήρα πετρελαίου. Επίσης μου είπανε ότι σε 3-4 χρόνια θα έχω κάνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης και ότι δεν έχει συντήρηση κάθε χρόνο όπως ο καυστήρας αλλά μια συντήρηση μια στο τόσο όπως στα air-condition. Επίσης μου είπανε ότι με την αντλία μπορώ να έχω και ζεστό νερό για οικιακή χρήση αφού ζεσταίνει το νερό σε θερμοκρασία 80 βαθμών Κελσίου. Θα ήθελα τη γνώμη όποιου έχει τοποθετήσει τέτοιο σύστημα θέρμανσης ή όποιου μηχανολόγου ή μηχανικού γνωρίζει σχετικά. Αξίζει τον κόπο να το τοποθετήσω ή θα πληρώσω άδικα τόσα χρήματα και το σπίτι θα μένει κρύο? Αν σας βοηθάει να σας αναφέρω ότι το σπίτι είναι 150 τ.μ οροφοδιαμέρισμα, είναι στον τρίτο όροφο (3ος επάνω από κατάστημα) και απ ότι μου υπολόγισαν χρειάζεται γύρω στις 19800 θερμίδες για τη θέρμανση του. Περιμένω τις απόψεις σας. :???:

Link to comment
Share on other sites

Με τις σημερινές τιμές της ΔΕΗ και του πετρελαίου ιδίως μετα την εξίσωση αυτού με το πετρέλαιο κίνησης πράγματι η αντλία θερμότητας συμφέρει και συμφέρει πολύ.

Το θέμα είναι ότι δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα.

Για να γίνει σωστά η δουλειά σου με αντλία θερμότητας θα πρέπει να βρεις και να εμπιστευτείς τους κατάλληλους ανθρώπους.

Δεν ξέρω ποιος σου είπε οτι η αντλία θερμότητας μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του ζεστού νερού χρήσεως στους 80 βαθμούς.

Ούτε γνωρίζω ποιος έβγαλε τις απώλειες σου 20.000 θερμίδες φαντάζομαι για καινούργιο σπίτι στην Αθήνα.

Ακόμα και το μεγάλο κόστος τοποθέτησης δεν μου κάθετε καλά….

Μεγάλο κόστος αγοράς ….ναι.

Έχω την αίσθηση ότι αν πράγματι θέλεις να κάνεις μία σωστή δουλειά θα πρέπει να αναζητήσεις έμπειρο μηχανολόγο (όχι έμπορα).

Ο μηχανολόγος θα πρέπει να κάνει μελέτη εφαρμογής.

Δηλαδή.

Να βγάλει τις πραγματικές απώλειες του διαμερίσματος.

Να προσαρμόσει τα θερμαντικά σώματα βάση την ανωτέρα θερμοκρασία προσαγωγής που μπορεί να αποδώσει μία αντλία θερμότητας. Κοινός να τα μεγαλώσει.

Να δει τις πραγματικές απαιτήσεις σε ζεστό νερό χρήσεως.

Πιθανό να μπορέσει να συνδυάσει την αντλία και με ηλιακή υποστήριξη ως προς το νερό χρήσεως.

Να επιλέξει αντλία όσο πιο κοντά στις πραγματικές απαιτήσεις του διαμερίσματος.

Να εξετάσει τον αυτοματισμό.

Να επιλέξει το δοχείο αδρανείας.

Να πληρωθεί αξιοπρεπώς.

Και εσύ μετά να απολαύσεις πραγματική θερμική άνεση με την βέλτιστη οικονομία.

Η συμβουλή μου σαν μάστορας είναι ότι αν δεν είσαι διατεθειμένη να κάνεις τα παραπάνω μην κάνεις τίποτα. Βάλε πετρέλαιο.

Link to comment
Share on other sites

Οι αντλίες θερμότητας θέλουν έλεγχο και συντήρηση μια φορά τον χρόνο σίγουρα και όχι μία στο τόσο όπως όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις βέβαια.

Προφανώς σου προτείναν αντλία θερμότητας με δύο συμπιεστές για αυτο και oi 80 C.

Συμφωνώ με τον aithileniο. Αν δεν γίνει μελέτη απωλειών απο μηχανολόγο ή θα κρυώνεις ή θα πληρώνεις. Αυτός θα σου προτείνει την ιδανικότερη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον τα γραψα λίγο μπερδεμένα...είναι ακριβότερη η αγορά του συστήματος ήθελα να γράψω και όχι η εγκατάσταση του. Επίσης στο συγκεκριμένο κατάστημα επειδή ασχολούνται μόνο με θέρμανση-κλιματισμό λένε οτι έχουν μηχανολόγους αλλά εγώ πώς μπορώ να το εξακριβώσω αυτό? Οσο για το νούμερο των θερμίδων τι να σας πω...αυτοί το υπολόγισαν , εγώ μόνο μια κάτοψη τους άφησα. Δηλαδή σας φαίνονται πάρα πολλές? Όσο για τους 80 βαθμούς του νερού , προφανώς εννοούσε το νερό που ζεσταίνει τα καλοριφέρ και με κάποιο είδος μπόιλερ να το πω...?! παίρνεις ζεστό νερό και για οικιακή χρήση...η αλήθεια είναι ότι επειδή με τεχνικούς όρους δεν τα πάω και πολύ καλά ψιλομπερδεύομαι και μάλλον δε τα μεταφέρω και τόσο σωστά. Πώς μπορώ να βρώ μηχανολόγο που να ασχολείται με μελέτες θέρμανσης? και αν γνωρίζετε πόσο περίπου κοστίζει μια τέτοια μελέτη (δηλαδή να μου πείτε ένα εύρος τιμών απο τόσο μέχρι τόσο....) πάντως μέσω ιντερνετ που το ψαξα δεν βρήκα κάποιον , επίσης μέσω χρυσού οδηγού όλους μηχανολόγους τους αναφέρει , αλλά δεν υπάρχουν διαφορετικές ειδικότητες μηχανολόγων?? τι να κάνω να παίρνω έναν έναν τηλέφωνο και να ρωτάω? :(

Link to comment
Share on other sites

Βρες φίλε μου ένα μηχανικό να σου κάνει μια μελέτη και μετά με αυτή στα χέρια πας σε όσους εγκαταστάτες θες και παίρνεις προσφορές.

Μην λυπηθείς να πληρώσεις ένα μελετητή, η δουλειά του είναι να σε προστατεύσει και να σου προτείνει την καλύτερη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Και σε μελετητή να μην πας, πήγαινε σε άλλα καταστήματα είτε κλιμαστιμού είτε με είδη θέρμανσης, δώσε τις κατόψεις και πες να σου κάνουν προσφορά για ένα σύστημα τους. Αν όλοι σου δώσουν απώλειες 20000 Kcal/h ή εκεί γύρω, μάλλον σωστοί θα είναι, αν διαφέρουν πάνω από 25% πιθανολογώ αυτός με την μιρκότερη εκτίμηση θα είναι ο σωστότερος. Πήγαινε σε όσα περισσότερα μπορείς και να είναι διαφορετικών ετιαρειών αντιπρόσωποι και αν είναι δυνατόν και σε άλλη περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Απαιτείται μια μελέτη θερμικών απωλειών, αλλά και καθορισμός των λοιπών στοιχείων της εγκατάστασης απο έναν έμπειρο Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο, αν είναι και ενεργειακός επιθεωρητής και έχει ασχοληθεί με ενεργειακά θέματα ακόμα καλύτερα, που δεν θα έχει σχέση με κάποια εταιρεία. Συνήθως οι Μηχανικοί που έχουν οι εταιρείες που εμπορεύονται αυτά τα είδη, κάνουν πρόχειρους υπολογισμούς, (όχι μελέτη), που άλλοτε πετυχαίνουν και άλλοτε όχι, κατηλήγουν όμως πάντα στην προώθηση των προϊόντων τους. Τίποτε δεν είναι δωρεάν, το βγάζουν και με το παραπάνω.

Στο καθαρά τεχνικό κομάτι, οι αντλίες θερμότητος συνδιάζονται με συστήματα θέρμανης χαμηλών θερμοκρασιών (ενδοδαπέδιο-οροφής). Εαν συνδιαστούν με θερμαντικά σώματα και απαιτηθεί θερ.εισαγωγής περίποου 80 βαμοί, τότε υποχρεωτικά φέρουν και σύστημα θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις στο θερμοδοχείο, με αποτέλεσμα ο βαθμός απόδοσης να πέφτει αισθητά απο αυτόν που αναφέρουν.

Τέλος συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους και κυρίως στον aithilenio για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το θέμα. Αν μη τι άλλο δείχνει οτι είναι σωστός επαγγελματίας

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το έχω ψάξει πάρα πολύ και εχω την τύχη να έχω κολλητό στην Daikin, των υψηλών θερμοκρασιών οι αντλίες απαιτούν self learning controllers εγκατεστημένους σε διαφορετικούς χώρους για να συνυπολογίσουν επίσης θερμοκρασιακές αδράνειες, τυχηματικές πηγές (κουζίνα, τζάκι, πληθυσμό, κλπ). Εγω έδωσα 7000Ε για ένα σπίτι 195 τμ σε 3 ορόφους. Απο τα παραπάνω τα 1500 ήταν για 4 self learning controllers. Προσοχή το σπίτι δεν έχει μεγάλες απώλειες. Εαν είχα το αντίστοιχο με πχ κεντρικό αίθριο τότε μάλλον δεν θα ήταν οικονομική λύση. Επίσης το χειμώνα θα πρέπει να ανάβω το ενεργειακό τζάκι τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα ενω το καλοκαίρι να έχω κατεβασμένες τέντες. Με λίγα λόγια θα πρέπει να βοηθήσεις τους self learning controllers να μάθουν και να μην τους κάνεις μεγάλες αλλαγές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.