Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτημα: προσομοίωση με το ANSYS


 
chrkyr

Recommended Posts

Παιδια μπορω να κανω μια ερωτηση?

Ξερει κανενας πως μπορω να κανω προσομοιωση ολοκληρης κατασκευης με πλακες και τοιχωματα με ANSYS? Το πιο κοντινο tutorial που εχω βρει ειναι ενα 2D πλαισιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Ολόκληρης κατασκευής κιόλας...! Θα προσομοιώσεις και τα σίδερα στο ANSYS? Μη γραμμική ανάλυση θα κάνεις λογικά.. Σε πόσα χρόνια θα παραδώσεις την εργασία είπαμε; :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δυστυχώς, όπως υπονοεί και ο συνάδελφος, είναι αρκετά βασανιστική διαδικασία. Πρέπει να περιγράψεις σε ένα χαρτί μπροστά σου του φορέα που θες να προσομοιώσεις και μετά να κάνεις εισαγωγή κόμβο-κόμβο, μετά γραμμικά και μετά επιφανειακά στοιχεία. Ψάξε για παραδείγματα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ http://edusoft.civil.auth.gr/. Καλό κουράγιο!

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει σαν διαδικασία είναι επίπονη αλλα σίγουρα οχι τραγική. Ειδικότερα με το ANSY Civil ορισμένα πράγματα έχουν επιταχυνθεί. Το δύσκολο είναι το meshing απο την άποψη της πυκνότητας. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουμε την δυνατότητα να κατασκευάσουμε super-elements κάτι που λόγω καταστατικών εξισώσεων του ΟΣ δεν είναι τόσο τραγικό και υπάρχει διασταυρωμένη πληροφορία. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι τα ΠΣ αλλα η υπολογιστική δύναμη που θα χρειαστούμε για κάτι τέτοιο. Είναι δεδομένο οτι παγκοσμίως υπάρχει μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση αλλα για πολύπλοκα έργα.

 

here and here and here

 

Με λίγα λόγια αυτό που θα χρειαστούμε είναι 4-6 διαφορετικά super elements. Στα επόμενα 10 χρόνια θα τα δούμε και σε εμπορικό κώδικα. Υπομονή. Βέβαια επειδή θα χρειαστούμε κάτι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για καμία σοβαρη πλατφόρμα στην Ελλάδα θα τα δούμε σε 30 χρόνια. Και επειδή έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν θα υπάρχουν έργα στην Ελλάδα θα τα δούμε σε 50 χρόνια. Και προφανώς σε 50 χρόνια θα μιλάμε για meshless methods. Απλούστατο.

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Άκουσες chrkyr? Υπομονή θέλει, καμιά 25ριά χρόνια (μέσες άκρες) και περίπου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και η εργασία θα είναι κούκλα!

 

Το meshing στο ANSYS είναι μεγάλος μπελάς. Πολλές φορές ο preprocessor κολλάει σε μη-γραμμικές αναλύσεις σε πυκνό meshing. Και άντε να το ξαναστήσεις μετά το μοντέλο σου. Άσε που δεν έχει undo. Κάνει 100 ώρες και θέλει άπειρα saves. Αποτέλεσμα; Σε τρώει η αγωνία για το αν θα τα καταφέρει να σου δώσει αποτελέσματα μέχρι να τελειώσει το solving..

Για την προσημείωση ολόκληρου του κτιρίου χρησιμοποιώ το SAP2000. H Lh έβγαλε ένα addon για το FESPA10 με πεπερασμένα. Δεν το έχω δει ακόμα. Απλά το αναφέρω.

 

Το ANSYS πέρα από το ότι είναι πολύ περίπλοκο, δεν είναι το καταλληλότερο για τέτοιους σκοπούς. Έχει βέβαια μία εντολή για auto-meshing αν δεν κάνω λάθος, αλλά δεν είναι και πολύ χρήσιμη...

Link to comment
Share on other sites

To ANSYS για μένα όπως και κάθε αντίστοιχο πακέτο (και επιτρέψτε μου να πω οτι το ANSYS δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο σε σχέση με κάτι άλλα) αποτελεί απο μόνο του ενα νέο πτυχίο. Επειδή αυτό το έχουν δει στο εξωτερικό σήμερα δεν μιλάμε για Πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους κλπ αλλα για Structural Analysis. Ξεκίνα απο το PLAXIS και θα καταλάβεις.

 

Στην Ελλάδα με το 95% των έργων (εδω γελάμε) να είναι απλά κτηριακά το να καταφύγεις σε ΠΣ είναι αυτοκτονία. Α) δεν θα σου δωσει υπεραξία και β) θα φτύσεις αίμα να το βγάλεις. ΠΣ βρίσκουν ιδιαίτερη εφαρμογή στην αεροναυπηγική και έργα απαιτήσεων. Τρέχω ενα έργο 123 εκ. elements καθοδικής προστασίας με BEASY. Το τρέχω 5 μήνες και το έχω σπάσει σε κομματάκια για να το λύσω. Εχω μουλαρώσει ενα rack με 10 τετραπύρηνους και 128 GB μνήμης.

 

Εαν αυριο έχεις να κάνεις ενα πολύπλοκο έργο που θα χρειαστεί να δημιουργήσεις λύσεις (κινείσαι εκτός κώδικα, αλλα βάση ερευνητικού έργου) σίγουρα θα καταφύγεις σε λύσεις ΠΣ. Στην περίπτωση όμως αυτή θα δουλεύεις σε κανένα απο τα 5 μεγάλα μελετητικά γραφεία του κόσμου που θα έχουν δαπανήσει καμία 50 εκ μόνο για υπολογιστική δύναμη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή ρωτάτε ποιο είναι πιο πολύπλοκο θα έλεγα το TNO DIANA.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.