Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για τοπογραφικό


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για ένα τοπογραφικό.

Επειδή δεν έχω εξοπλισμό(θεοδόλιχο,total station klp) μπορώ να το κάνω με μετροταινία και gps τις συντεταγμένες ή θα βγεί άλλα αντί άλλων?σας ευχαριστώ.Αν μπορεί να υπάρξει κάποια βοήθεια θα ήμουν ευγνώμων.

Να'στε καλά!

Link to comment
Share on other sites

αν το οικόπεδο είναι 150τμ φλατ και χωρίς εμπόδια, μπορείς (το gps άστο σπίτι)

αλλιώς όχι.

συνάδελφε καταλαβαίνεις τι ρώτησες ;

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις σημαντικές υψομετρικές διαφορές και βέβαια μπορείς. Ακόμη κι αν έχεις όμως γίνεται, παλιά κλασική μέθοδος, αλλά θα χρειαστείς και κάποια ακόντια ή τουλάχιστον κάτι σαν ακόντιο που να μπορείς να το στηρίξεις κάθετα.

Με τη χρήση του gps μόνο όσο αφορά στη θέση της έκτασης θα σε βοηθήσει. Μη το δοκιμάσεις να κάνεις εμβαδομέτρηση από την άποψη οτι ξεκινάς με ένα σφάλμα σε κάθε σημείο που παίρνεις +/- 3,00 μ στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Μπορείς όμως να κρατήσεις τις συντεταγμένες ενός σημείου ως στάση σε σχέση με όρια του κτήματος που θα μετρήσεις με την μετροταινία και κάποια ίσως σταθερά σημεία που υπάρχουν στην γύρω περιοχή.

Τώρα αν αξίζει όλη αυτή η φασαρία δεν ξέρω.

για να είσαι πιο ήσυχος δεν λές σε ένα συνάδελφο να σε βοηθήσει; ε δεν θα σου πάρει και το κεφάλι ... στο κάτω κάτω της γραφής αγόρασε ένα χωροβάτη (με 250 ευρώ) και κάνε το.... ε μα! αγόρασες gps και δεν αγόρασες έστω χωροβάτη;

Link to comment
Share on other sites

Οταν λες gps εννοείς του χεριού?Αν ναι, αυτά είναι μόνο για να εντοπίζεις την περιοχή.Η ακρίβεια τους είναι κάποια μέτρα.(για ψάρεμα είναι άριστα). Η συμβουλή είναι να συνεργαστείς με συνάδελφο που έχει τα κατάλληλα εργαλεία γιατί οι απαιτήσεις της εποχής μας έχουν μεταβάλλει την μετροταινία σε επικουρική και όχι βασικό εργαλείο.

 

(μαζί γράφαμε)

Link to comment
Share on other sites

Προς proteas : Για όνομα του Θεού συνάδελφε ! Τι οδηγίες αποτύπωσης είναι αυτές ; Έτσι μετράτε εκεί στη Σάμο ; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Πυθαγόρα !

Ξέχασες να του πεις ότι αν του σπάσει κάποιο δόντι από τις μπουνιές του ιδιοκτήτη (όταν καταλάβει τι του παρέδωσε) να το βγάλει με τανάλια, δεν χρειαζεται οδοντίατρος !

Σαμιώτισα, Σαμιώτισα έμαθα πως το κάνεις

με ακόντια και GPS χειρός και χάνεις (χιλιόμετρα . . .)

Μή χειρότερα . . .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΤΟΠΟΓΑΒΡΕ...δεν είπα πως το κάνω εγώ αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα του πως θα μπορούσε να το κάνει...πες μου τώρα οτι δεν έχεις κάνει τοπογραφικό με κορδέλα!!!

αν διάβαζες και παρακάτω θα έβλεπες και ολοκληρωμένη την απάντησή μου...

είσαι στο μυαλό μαγικός...όντως

ΥΓ το ακόντιο δεν ήταν για χρήση του gps ... αλλά για την χρήση για την οποία έχει εφευρεθεί (οχι το κυνήγι) ... αν μη τι άλλο έχει και παραστατικά σχέδια επί τούτου κάθε βιβλίο τοπογραφίας...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ skyblaster, αν είναι δικό σου το γήπεδο, μπορείς να κάνεις ότι θες.

Εάν είναι πελάτη σου, εκτιμώ πως ως ελέυθερος επαγγελματίας μηχανικός, έχεις χρέος να μπορείς να εγγυηθείς στον πελάτη σου για την ποιότητα του προϊόντος που του "πουλάς". Πως θα το κάνεις αυτό εάν έχεις αμφιβολίες ακόμα και για τα βασικά στοιχεία της εργασίας την οποία πρόκεται να κάνεις??? Πως θα κρίνει εσύ ο ίδιος εάν το αποτέλεσμα της εργασίας σου είναι σωστό όταν μας θέτεις τέτοιες ερωτήσεις??

Συνάδελφε proteas, θα ρισκάρω να απαντήσω για τον συνάδελφο ΤΟΠΟΓΑΒΡΟ και επειδή μου δίνει την εντύπωση καλού επαγγελματία και ειδικότερα τοπογράφου μηχανικού, δεν νομίζω να έχει κάνει ποτέ τοπογραφικό με μετροταινία... Εγώ πάντως σίγουρα δεν έχω κάνει και ούτε πρόκειται.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Dimitris80

δεν αμφέβαλα για τις γνώσεις του ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΥ (σε αντίθεση) αλλά δεν μίλησα και για μέτρηση 10 στρ με κορδέλα.

Όλες οι απαντήσεις μου είναι πάντα, όσο μου είναι δυνατόν, μέσα στα επιστημονικά και λογικά πλαίσια.

Το "ποτέ" κακώς το λες ... πάντα υπάρχει η πιθανότητα να την χρησιμοποιήσεις ειδάλως αν ήταν αλλιώς με τη κυκλοφορία του gps (και όχι αυτού για ψάρεμα) θα' πρεπε να λέγαμε "δεν ξαναχρησιμοποιώ το ταχύμετρο".

Λυπάμαι που το βλέπετε τόσο αρνητικά και αποκλείετε μεθόδους. Μέθοδο ανέφερα και εγώ , όχι πατέντα!

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκαθαρίσω αφενός πως δεν είχα πρόθεση να αμφισβητήσω το κατά πόσο οι μέθοδοι που χρησιμοποιείς είναι άρτιες επιστημονικά, απλώς απευθυνόμενος σε έναν τοπογράφο (προφανώς λοιπόν με εξοπλισμό) είναι παράδοξο να ρωτάς εάν έχει μετρήσει οικόπεδο με μετροταινία, καθώς ειλικρινά είναι πολύ πιο σύντομο να στήσει το όργανο και να πάρει κάποια σημάδια από το να παιδεύεται με την μετροταινία.

Αλλά και στο θέμα της αποτύπωσης όμως, το βρίσκω τουλάχιστον περίεργο από την στιγμή που τα όργανα μέτρησης πλέον είναι ιδιαίτερα προσιτά και από την στιγμή που όλοι οι συνάδελφοι θέλουν να κάνουν καλώς ή κακώς τοπογραφικά, να χρησιμοποιούνται ταινίες και λοιπά παρελκόμενα ενώ μπορούν έυκολα να έχουν ασφαλέστερο αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα με την μετροταινία δεν μπορείς να έχεις εντοπισμό με συντεταγμένες σε κάποιο προβολικό σύστημα με ικανοποιητική ακρίβεια Τώρα όσο αναφορά την μετροταινία αν πρόκειται για πολύ μεγάλη έκταση τότε χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία και τεράστιος κόπος για να προσεγγίσεις την αποτύπωση του κτήματος με ακρίβεια καλύτερη από κλίμακα 1/5000 Αν πρόκειται για μικρή έκτασης γήπεδο τότε αν κάνεις σχολαστικές μετρήσεις με μέτρηση όλων των σχηματιζόμενων τριγώνων με την μετροταινία οριζοντιομένη με την βοήθεια αλφαδιού (αν το κτημα είναι κεκλιμένο) και την χρήση ακοντίων για ευθυγραμμίες μεγάλες και κλίσεις μεγάλες Θα συνιστούσα την χρήση ενός ορθόγωνου ώστε η εργασία να γίνει πιο απλή με το ορισμό μια ευθείας και την μέτρηση των κάθετων αποστάσεων από τα όρια Μην υποτιμούμε την αποτύπωση με μετροταινια που μερικές φορές σε μικρά οικόπεδα μπορεί να δώσει αποτέλεσμα πιο ακριβή από την μέτρηση με το σταθμό αφού η κακή χρήση του ακοντίου από τον στοχοφόρο μπορεί να δώσει σφάλματα. Όμως θα χρειαστεί περισσότερος κόπος στο ύπαιθρο από ότι με τα σύγχρονα όργανα Για το GPS αν είναι χειρός ξέχνατο φυσικά για την αποτύπωση παρα μόνο για ένα χοντρικό έλεγχο της δουλειά σου και φυσικά αν το χρησιμοποιήσεις για τον εντοπισμό της θέσης σου εγώ θα συνιστούσα να γράψεις στο τοπογραφικό σου ότι οι συντεταγμένες δεν είναι ακριβείς και έχουν προκύψει με GPS χειρός Θα συνιστούσα και εγώ να δεκτείς την βοήθεια ενός συναδέλφου με εξοπλισμό για την άρτια εκτέλεση της εργασίας καθότι εγκυμονεί κίνδυνος λάθους με την μετροταινία

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.