Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διώροφη μεζονέτα


mikrofam

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Έχω ένα πρόβλημα. Αγόρασα μια διώροφη μεζονετα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, υποτίθεται ημιυπόγειο και ανώγειο, μέσα σε συγρότημα μεζονετών όπου από επάνω μας εχούμε ένα διαμέρισμα.Όταν πηγα να δω το σπίτι όλα ήταν μια χάρα, κάτω 3 υνοδωμάτια και πάνω σαλονοκουζίνα. Έκανα συμβόλαια και έδωσα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων, όχι όλα. Αφού ξεκίνησαμε να φτιάχνουμε σιγά σιγά το σπίτι, κατάλαβα ότι ο εργολάβος έχει πρόβλημα με τον γείτονα ο οποίος του έκανε καταγγελία στην πολεοδομία. Η πολεοδομία βρήκε ότι ο εργολάβος έχει υπερβεί κατά 1,5 μ. το ύψος της οικοδομής και τώρα ο εργολάβος προτείνει να μου μπαζώσει την αυλή 1,5 μ για να πάρει ρεύμα από την ΔΕΗ, να περάσει η πολεοδομία και μέτα να μου την ξεμπαζώσει και να την φέρει στην αρχική της μορφή.

Εγώ αντιδρώ φοβούμενος ότι και μέτα την παραλαβή από έμενα της μεζονέτας, ο γείτονας μπορεί να συνεχίσει τις μηνύσεις και να έχω πρόβλημα εγώ.

Σας παρακαλώ έαν μπορείτε βοηθήστε με.

Link to comment
Share on other sites

έχεις πρόβλημα και σωστά σκέφτεσαι το 1.50 μ παρανομία είναι παρανομία και οντως έχεις πρόβλημα, σήμερα αν δεν το έχεις κάνει ήδη θα έπρεπε να το δει μηχανικός να σε ενημερώσει. Η τιμή βέβαια που αγόρασες δεν πρέπει να έχει σχέση με την τιμή που αγόραζες ένα καθ'όλα νόμιμο σπίτι, δηλαδή υπήρχε ένα ρίσκο που πήρες και... δυτηχώς κλώτσησε, δεν συμβαίνει συχνά να τα καταγγέλουν αυτά τα σπίτια που χτίζονται κατα κόρον.

Τώρα δες τα οικονομικά σου, καταρχήν τι συμφωνητικά έχεις υπογράψει που λένε ότι θα το αγοράσεις και μετέπειτα αν μπορείς να βρείς σπίτι σε αυτήν την τιμή. Γιατί ίσως λύση να μην υπάρχει... και οντως το μπάζωμα , η ρευματοδότηση, η σύναψη σχέσεων με τον γείτονα και ο εντοπισμός του προβλήματος για ποιό λόγο έκανε την καταγγελία και η εξάλειψη αυτού του προβλήματος ίσως να σου λύσει το πρόβλημα.

Προς Θεού δεν κάνω σύσταση ότι να αγοράζετε τέτοια σπίτια που θα κτίζετε με αυτόν τον τρόπο αλλά πολλές φορές τα οικονομικά αν έχεις πχ 200.000 και θες ένα σπίτι 125μ να στεγάσεις την οικογένεια σου δεν φτάνουν να πάρεις νόμιμο καινούριο , οπότε ή στρέφεσαι σε μεταχειρισμένα ή παίρνεις τα ημιπαράνομα με τις παρανομίες που εγκυμονούν.

Αυτό που λέει ή Myri δεν είναι κακό βέβαια δεν λύνεις το πρόβλημα του ξεμπαζώματος κατά 1,50μ αλλά τουλάχιστον ταχτοποιείς την χρήση ως μη νόμιμη χρήση εφόσον υπάρχει πρόβλημα, πρόβλημα που δεν έχεις συναντήσει ακόμα...

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα έλεγχος αν οι χώροι του (ημι)υπογείου έχουν συμπεριληφθεί στην πραγματοποιούμενη δόμηση - διότι τα υπνοδωμάτια είναι χώροι κύριας χρήσης και γίνονται δεκτά στο υπόγειο με προδιαγραφές (ανοίγματα για αερισμό-φωτισμό). Αυτό θα το δείτε από τα θεωρημένα σχέδια της οικοδ. άδειας (κατόψεις και διάγραμμα κάλυψης).

 

Κατά τ' άλλα όσο και να προσπαθήσει κάποιος (επαγγελματίας ή μη) να γλυκάνει το χάπι δεν παύει να αγοράζετε ένα αυθαίρετο και να πετάτε τζάμπα τα λεφτά σας!!! Αν μπορείτε να αποδεχτείτε το μπάζωμα ως μόνιμη κατάσταση απαιτείστε από το εργολάβο να αρκεστεί στο ποσό που έχει ήδη πάρει - και εσείς θα είστε νόμιμος (και ήρεμος) και ο εργολάβος θα πληρωθεί για αυτό ακριβώς που πουλάει (και δε θα σας έχει πιάσει κορόιδο). Αν κάνει κόλπα ετοιμαστείτε για δικαστήρια - φαντάζομαι στο συμβόλαιο δε θα γίνεται αναφορά σε "παράνομα" υπόγεια οπότε τίθεται ζήτημα παραπλάνησης (ή ό,τι άλλο εξυπνότερο θα σκεφτεί ο δικηγόρος).

 

υγ. η τακτοποίηση (ή ρύθμιση) με το Μπιρμπιλονόμο δεν αφορά υπερβάσεις ύψους (το 1,50 της περίπτωση σας).

Link to comment
Share on other sites

ss-sk

Παίζει όμως να το αφορά ο νέος νόμος των αυθαίρετων.

 

Συνάδελφε, συνήθως οι εργολάβοι όταν πωλούν, στα συμβόλαια αναγράφουν για τον κάθε χώρο την πολεοδομική χρήση που έχει ο χώρος.

Θέλω να πω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γράφει ότι αγόρασε τον Χ χώρο ως υπόγειο ή ημιυπόγειο κλπ, άσχετο αν τον είχε διαμορφώσει εξ αρχής ως σπίτι.

Επίσης άσχετο ότι το 99,9% των αγοραστών βρίσκουν σωστό και φυσιολογικό να πληρώσουν σε δικηγόρο να κάνουν έλεγχο τίτλων αλλά θεωρούν πεταμένα λεφτά να πληρώσουν και έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης τους, να ελέγξει το σπίτι από πολεοδομικής ή και άλλης τεχνικής σκοπιάς πριν το αγοράσουν

 

Γεμάτα τα δικαστήρια με χιλιάδες δίκες σαν αυτές όπως θα ξέρεις καλά κι εσύ....

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώνω επίσης οτι και ο δικηγόρος το μόνο που ελέγχει είναι αν είναι υποθηκευμένο το ακίνητο ούτε καν κάνει τον κόπο να δει την οικοδομική άδεια - την αναφέρει το συμβόλαιο και αυτό αρκεί!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.