Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο συνορεύων με ρέμα κ αγοροπωλησια


Recommended Posts

Καλησπέρα. Έχω αναλάβει την σύνταξη ενός τοπογραφικού για μεταβίβαση ενός οικοπέδου. Η μια πλευρά συνορεύει με ρέμα. Τί γίνεται σε αυτή τη περίπτωση με τις δηλώσεις τοπογραφικού? Τι πρέπει να αναφέρω στη δηλωση 651/77 σχετικά με το ρέμα? Μπορώ να βρω κάπου αν έχει οριοθετηθεί με κάποιο τρόπο? και αν ναι το αναφέρω? (Στην πράξη το ρέμα είναι οριοθετημένο τοίχους εκατέρωθεν των πλευρών του με τα γειτονικά οικόπεδα)

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

σε περίπτωση που έχει οριοθετηθεί είτε όχι πρέπει να το γράψω στο τοπογραφικο? και με πιο τρόπο? θα χρειαστούν μήπως κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά-βεβαιώσεις να πάρω απο την τεχνική υπηρεσία του Δήμου

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά θα μιλήσω διότι δεν το έχω συναντήσει ακόμα σε κάποια εργασία μου,

 

το αν έχει γίνει μελέτη και οριοθέτηση ,με τεχνικό έργο, του ρέματος ή όχι σε ενδιαφέρει μόνο στο να γνωρίζεις ποιά θα είναι η απόσταση από την όχθη του ρέματος που θα μπορέσεις να οικοδομήσεις.

 

Εφόσον στο υπόλοιπο τεμάχιο μπορείς να εγγράψεις το λιγότερο 5χ5 μ κτίριο τότε είναι οικοδομήσιμο.

Δεν νομίζω ότι γίνεται μνεία του ρέματος στο Ν.651

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει οριοθετηθεί θα δείξεις την εγκεκριμένη, σύμφωνα με τη μελέτη, οριογραμμή του ρέματος, αν όχι την οριογραμμή όπως υφίσταται και όπως αναλυτικά μπορεί να αποδωθεί από άλλα στοιχεία (π.χ. στοιχεία διανομής).

Οι δύο περιπτώσεις, οριοθετημένου ή όχι ρέματος, διαφέρουν κατά 10μ στην δημιουργία οικοδομικού πυρήνα. Η σημαντικότητα της διαφοράς έχει να κάνει με το ιδιο το οικόπεδο.

Πάντως καλό θα είναι να ερευνήσεις για τα παραπάνω στοιχεία και να τα αποδώσεις για να έχεις ένα πλήρες και αναλυτικό τοπογραφικό διάγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

@iNs@nE

Δεν διευκρινίζεις εάν πρόκειται για οικόπεδο (εντός σχεδίου ή οικισμού) ή γήπεδο (εκτός σχεδίου).

 

Εάν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου, πρέπει να σχεδιάσεις και τις ΡΓ/ΟΓ και εάν πρόκειται για οικόπεδο εντός οικισμού, τη διαμορφωμένη κατάσταση γύρω από το οικόπεδο.

 

Εάν το ρέμα είναι οριοθετημένο με σχετική απόφαση, πρέπει να σχεδιάσεις, εκτός από το ρέμα, και τις γραμμές οριοθέτησης. Η υπεύθυνη δήλωση του ν.651 δεν έχει σχέση με την οριοθέτηση του ρέματος αλλά μόνον με την αρτιότητα, οικοδομησιμότητα του οικοπέδου και την υποχρέωση ή όχι σε εισφορές σε γη και χρήμα του ν. 1337/83.

Link to comment
Share on other sites

στο μεταξύ να πούμε ότι άλλο η οριοθέτηση (διαδικασία), άλλο η διευθέτηση (μπετά τοίχοι κλπ έργα), άλλο η οριογραμμή (θεσμοθετημένη γραμμή) και άλλο η όχθη (φυσικό ή διαμορφωμένο πρανές)

 

στην περίπτωση του φίλου πρόκειται μάλλον για διευθέτηση. Οι διευθετήσεις γίνονται σε εφαρμογή κάποιας εγκεκριμένης μελέτης αλλά μπορεί και χωρίς μελέτη, αυτό που έχει σημασία είναι να βγεί ένα χαρτί από την τεχνική υπηρεσία ότι οι τοίχοι υφίστανται νόμιμα, π.χ. ότι φτιάχτηκαν από το δήμο και όχι από το γείτονα όπου και όπως του άρεσε.

Μετά βάζουμε ως όριο του οικοπέδου τον τοίχο..

Link to comment
Share on other sites

Μιλώντας γενικά για την περιοχή μου και δεν είναι δεσμευτικό, αλλά αυτοί οι τοίχοι οι οποίοι είναι κατά το πλείστον πέτρινοι, έχουν κτιστεί εκατέρωθεν των ρεμάτων από ιδιώτες και αυτό διότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τεχνικές υπηρεσίες - οι κοινότητες δεν έδιναν χρήματα κτλ. φτιάχτηκαν λοιπόν από ιδιώτες με σκοπό την προστασία των ιδιοκτησιών τους, απλά υπήρχε σύμπνοια και ανάγκη και οι εργασίες γίνονταν ταυτόχρονα από όλους, είτε οι ίδιοι εργαζόμενοι είτε μάστορες - για το λόγο αυτό είναι όμοιοι.

Με την πάροδο των χρόνων και με τις επιχώσεις που παρέσυραν τα ρέματα πολλοί από αυτούς τους τοίχους κινδυνεύουν να χάσουν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς μιας και η κοίτη του ρέματος από εκεί που το 1915 ήταν στο -1,50μ από την στάθμη του κτήματος που προστάτευε ο τοίχος να έχει φτάσει σήμερα εν έτη 2011 στο +1,5μ δείχνοντας έτσι οτι ο τοίχος "ανήκει" στο ρέμα.

Αυτά απλώς σαν μια γενική ενημέρωση από μια περιοχή πολύπαθη ρεμάτων ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.