Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση αδείας για μεταλλική κατασκευή


Recommended Posts

καλησπέρα συνάδελφοι, μην έχοντας καμία σχέση με τον ευρύ τομέα μεταλλικές κατασκευές, μπήκε ένας πελάτης στο γραφείο και μου ότι ενδιαφέρεται να κάνει ένα απλό βιομηχανικό κτίριο-μεταλλική κατασκευή(μου το περιέγραψε σαν ένα απλό παραλληλόγραμμο). Ξεκίνησα λοιπόν σαν καλός νέος μηχανικός να googlaro περί νομοθεσίας για μεταλλικά κτίρια, περί αμοιβών αδείας, τι είδους αδείας βγαίνει στα μεταλλικά κτίρια, ορούς δόμησης κτλ. αλλά δε βρήκα τπτ.

Ξεκαθάρισα από την αρχή ( στο μυαλό μου, δεν το είπα στο πελάτη:)) ότι η μελέτη θα γίνει από κάποιο γραφείο μελετών μεταλλικών κτιρίων και εγώ θα ασχοληθώ με την επίβλεψη και την κατασκευή (έστω να βγουν κάποια λεφτά για να πληρώσω έστω το ΤΣΜΕΔΕ)

Έρχονται λοιπόν οι απορίες μου που για κάποιους από εσάς θα είναι προφανής:

1) για ένα μεταλλικό κτίριο( το όποιο θα είναι μια αποθήκη και όχι σπίτι), τι είδους αδείας βγαίνει? οικοδομική άδεια όπως τη γνωρίζουμε, που αυτό συνεπάγεται ότι για να προσκομισθεί η άδεια στη πολεοδομία ο φάκελος πρέπει περιέχει αρχιτεκτονικά-στατικά-μηχανολογικά-αμοιβές μηχανικού-ΣΑΥ-ΦΑΥ κ.τ.λ?

2) περί αμοιβών? μπορώ να βγάλω τις αμοιβές με το πρόγραμμα αμοιβών που χρησιμοποιώ(insoft) για να βγάζω αμοιβές για κατασκευές από μπετό(βάζω δλδ τα τετραγωνικά και τις μελέτες και βγάζω αμοιβές μελετών και επιβλέψεων)?

3) όρους δόμησης? ισχύουν οι όροι δόμησης που ισχύουν και για τις κατασκευές από μπετό ή υπάρχει άλλη νομοθεσία όσο αναφορά τα βιομηχανικά κτίρια? Αν θέλω για π.χ να φτιάξω αποθήκη σε εκτός σχεδίου θα πρέπει το οικόπεδο να είναι 4στρ(άρτιο και οικοδομήσιμο) και πόσο θα είναι το εμβαδό και όγκος του μεταλλικού κτιρίου και επίσης υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη θέση τοποθέτησης του κτιρίου στο οικόπεδο?

Θα με ρωτήσετε γιατί δεν ρωτάω ένα συνάδελφο που κάνει μελέτες μεταλλικών κτιρίων?

η απάντηση είναι ότι με το πελάτη είχαμε απλά μια πρώτη συνάντηση ή οποία δεν ξέρω καν αν θα μας οδηγήσει κάπου...επομένως γιαυτό δεν εμπλέκω κάποιον γνώστη συνάδελφο ακόμη, για να μην του τρώω και την ώρα για υποθετικές συζητήσεις.

Ουφ, τελείωσα :P, συγνώμη προκαταβολικά όσους από εσάς, σας κούρασα να διαβάσετε όλο το μήνυμα:).

Οποιαδήποτε απάντηση θα με βοηθούσε πολύ, κυρίως στο που πρέπει να ψάξω για να καλύψω τις απορίες μου. Παρατηρήσεις και προσθήκες ευπρόσδεκτες...

της Αγίας Παρασκευής σήμερα, μη ξεχάσετε να πείτε τα χρόνια σας πολλά...

Link to comment
Share on other sites

1. ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΗ οικοδομικη αδεια..

2. Οι αμοιβες ΔΕΝ εξαρτωνται απο το υλικο κατασκευης αλλα απο την επιφανεια και τη χρηση...

3. Δεν μας δινεις λεπτομεριες.. Εντος - εκτος?? Χρηση κτηριου???

 

Γενικα η διαδικασια εκδοσης ΟΑ, δεν αναλυεται σε 2-3 ποστ...

Αλλα δεν διαφερει η αποθηκη απο ολες τις αλλες κατασκευες...

Link to comment
Share on other sites

αρχικά ευχαριστώ terry για την άμεση απάντηση, δεν δίνω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί ούτε εγώ γνωρίζω περισσότερα. Επειδή δεν είχα καθόλου ιδέα πάνω στο αντικείμενο είπα στον πελάτη ότι ασχολούμαι (δεν είναι καιροί για να διώχνεις πελάτη) και τρέχω να ενημερωθώ όσο μπορώ περί του αντικειμένου ώστε να ξέρω την επόμενη φορά τι να τον ρωτήσω για να μη φανώ τελείως άσχετος.

Έχεις δίκαιο υπάρχει επιλογή στο πρόγραμμα αμοιβών για βιομηχανικό - βιοτεχνικό κτίριο. Άρα βάζω τα τετραγωνικά στο αντίστοιχο κουτάκι και τις απαιτούμενες μελέτες και βγάζω αμοιβές?

Θα μπορούσε κάποιος να μου πει , τι πληροφορίες πρέπει να πάρω από τον πελάτη σε ενδεχόμενη νέα συνάντηση , και για να μη φανώ στα μάτια του τελείως άσχετος άλλα και να πάρω στοιχεία που θα χρειαστώ αν τυχόν κάτσει η δουλεία, στοιχεία που θα τα δώσω στο μελετητή που θα κάνει τη μελέτη. Θα του κάνω δηλαδή τις ίδιες ερωτήσεις που θα του έκανα αν ερχόταν να βγάλει άδεια για σπίτι ( πόσο είναι το οικόπεδο, αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμού, αν έχει τοπογραφικό, τι έχει αυτός στο μυαλό του να φτιάξει) ?

και βασικά όσο αναφορά τους όρους δόμησης και του συντελεστές δόμησης θα το αντιμετωπίσω σαν να μιλάμε για κατοικία( εμβαδό-κάλυψη-ύψος-τοποθέτηση στο οικόπεδο)?

Link to comment
Share on other sites

εννοείς συμβόλαιο με πιστοποιητικό μεταγραφής φαντάζομαι στο κτηματολόγιο αν υπάρχει σε εκείνη τη περιοχή ή αλλιώς στο υποθηκοφυλακείο αν είναι σε εκτός σχεδίου?

καμία άλλη πληροφορία που ζητάω περί της μελλοντικής κατασκευής?

αν έχω όρους δόμησης από τοπογραφικό αντιμετωπίζω εμβαδό και κάλυψη του βιομηχανικού κτιρίου σαν να ήταν κατοικία?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΑΕΚΤΖΙΣ αν και γαύρος, θα σου δώσω ένα γενικό πλαίσιο. :)

 

Πραγματικά η οικοδομική άδεια είναι το τελευταίο πράγμα, που θα έπρεπε να σε προβληματίζει σε ένα βιομηχανικό κτίριο, γιατί προηγούνται πολλά βήματα, πολύς χρόνος και πολύς κόπος, πριν να φτάσεις στο σημείο να καταθέσεις φάκελο στην πολεοδομία. (Δεν το λέω για να σε αποθαρρύνω, αλλά για να ξέρεις κι εσύ και ο πελάτης τί σας περιμένει, αλλά και για το ύψος της αμοιβής σου).

 

Το πρώτο που πρέπει να αποσαφηνίσεις είναι το είδος της δραστηριότητας της βιομηχανίας και η συνολική κινητήρια ή θερμική ισχύς αυτής. Από αυτά εξαρτώνται πολλά πράγματα. Αν εμπίπτει στη βιοτεχνία ή τα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, τότε υπάρχει πιθανότητα να μπορείς να χτίσεις και εντός σχεδίου, αλλιώς πας υποχρεωτικά εκτός σχεδίου.

 

Το βασικό νομοθετικό πλαίσιο είναι:

1) Άρθρο 4 του ΠΔ της 24/31-5-85 (ΦΕΚ 270 Δ) για την εκτός σχεδίου δόμηση

2) Ν. 3325/05 για τις βιομηχανίες.

 

Πριν την άδεια θα χρειαστείς μία σειρά από εγκρίσεις:

1) Δασαρχείο

2) Βεβαίωση αποστάσεων και θεώρηση όρων δόμησης

3) Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Πιθανότατα θα πρέπει να συνεργαστείς με μελετητή που έχει πτυχίο στις περιβαλλοντικές μελέτες)

4) Έγκριση Χωροθέτησης από το Βιομηχανίας (Σίγουρα θα πρέπει να συνεργαστείς με Μηχανολόγο Μηχανικό, αυτό ισχύει και για το βήμα 3)

5) Έγκριση μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας (αυτό μπορεί να τρέξει παράλληλα με την άδεια, αλλά θα πρέπει να έχεις την έγκριση πριν την έκδοση της άδειας).

 

Οπότε, έχοντας εξασφαλίσει τα παραπάνω, καταθέτεις φάκελο οικοδομικής άδειας. Σαν ειδικό κτίριο περνάει και ΕΠΑΕ. Θα χρειαστούν όλες οι τυπικές μελέτες μιας οικοδομικής άδειας, όχι όμως ΚΕΝΑΚ. Οι αμοιβές βγαίνουν με εμβαδομετρικό. Επειδή είναι μεταλλικό να προσέξεις να πας στην επιλογή Βιομηχανικά κτίρια από σίδηρο. Επίσης, στο ΙΚΑ πας με Πίνακα 2.

 

Εδώ, δε θυμάμαι αν η Άδεια Ίδρυσης προηγείται της οικοδομικής άδειας. Αν θυμάται κάποιος άλλος συνάδελφος ας μας το επιβεβαιώσει.

 

Αφού λοιπόν εκδοθεί η οικοδομική άδεια και ολοκληρωθεί το κτίριο, πας για Άδεια Λειτουργίας από το Βιομηχανίας.

 

Έχω παραλείψει αρκετά πράγματα, όπως πιθανότητα αρχαιολογίας κ.α., αλλά πιστεύω ότι σου έδωσα μια γενική εικόνα.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ ted78 για την άμεση απάντηση. είναι αλήθεια μου έδωσες ένα μπούσουλα για το ακολουθείτε σε τέτοιες περιπτώσεις..

όσο αναφορά αυτό που ανέφερες περί "είδος της δραστηριότητας της βιομηχανίας και η συνολική κινητήρια ή θερμική ισχύς αυτής" και "Αν εμπίπτει στη βιοτεχνία ή τα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης"που μπορώ να το ψάξω για να ενημερωθώ? γιατί φαντάζομαι άλλο πράγμα να θέλει κάποιος να φτιάξει μια μεταλλική κατασκευή για να στεγάζει οχήματα και άλλο πράγμα να να φτιάξει μια κατασκευή που να έχει μέσα μηχανολογικό εξοπλισμό.

Link to comment
Share on other sites

πριν καν το διαβάσω, ευχαριστώ jazzfox

 

και τώρα που το διάβασα, κατατοπιστικότατο ;) ευχαριστώ συνάδελφε

 

και ψάξιμο στο ψάξιμο , http://www.ggb.gr/tabid/40/language/el-GR/Default.aspx,

 

για να μην κάνω παράθεση όλη την απάντηση,σε ερώτηση για το πως υπολογίζονται οι αμοιβές για βιομηχανικά κτίρια, ο ted78 μου απάντησε ότι οι αμοιβές βγαίνουν με εμβαδομετρικό. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει αν αυτός ο τρόπος είναι αυτός που χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε και αμοιβή για κτιριακό έργο? βάζω δλδ εμβαδό( στο κουτάκι "Βιομηχανικά-Βιοτεχν.Κτίρια) και τις απαιτούμενες μελέτες(στο πρόγραμμα αμοιβών μου, insoft, και βγάζω αμοιβές κανονικά?

 

Δεν κάνουμε διαδοχικές δημοσιεύσεις, συμπληρώνουμε το μήνυμά μας κάνοντας "επεξεργασία"

AlexisPap

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Αν θελω να κανω μια μεταλλικη αποθηκη, σε συνεχεια με μεταλλικο κτιριο, οπου λειτουργει ηδη εδω και 15 χρονια μοναδα εξεπεργασιας γαλακτος χρειαζονται ολες οι παραπανω αδειοδοτησεις.... Δασαρχείο...βεβαίωση αποστάσεων και θεώρηση όρων δόμησης...Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων... Έγκριση μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας ?

Μιλαω για μεταλλικη αποθηκη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.