Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτοίχιος λέβητας αερίου σε μονοκατοικία 200 τ.μ.


filkon

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Πρόκειται για μαι μεζονέτα 200 τ.μ. Η παλια εγκατάσταση θέρμανσης είναι με καυστήρα πετρελαίου και λέβητα 45000kcal. Η μεζονέτα είναι διώροφη 1ος κ 2ος και η εγκατασταση θερμανσης βρισκεται στο υπόγειο -1. Στον όροφο 0 είναι πιλοτή. Τα σώματα έιναι 31000Kcal και στους 2 ορόφους και ο διαχωρισμός του κυκλώματος των νερών γίνεται από το υπόγειο 1 κύκλωμα στον πρώτο όροφο και ένα κύκλωμα στον δεύτερο. Από τον συλλέκτη κάθε ορόφου τα καλοριφερ είναι πιασμένα ανά 2.

Έχω αποφασίσει να τοποθετήσω στον όροφο 0 τον επιτοίχιο λέβητα αερίου γιατι στην πλάτη του τοίχου και με μια μικρη παρέμβαση θα κουμπώσω κατευθείαν στα νερά που βρίσκονται στο υπόγειο της μονοκατοικίας.

 

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής¨

Θα χρειαστώ επιπλέον κυκλοφορητή πέραν του υπάρχοντος στον λέβητα (σιγουρα) με μεγαλύτερο μανομετρικό και αν ναι πως θα υπολογίσω τι κυκλοφορητή θα πάρω?

Επίσης άκουσα οτι θα χρειαστώ ενα δοχείο διαστολή ξεχωριστά...ισχύει?

Τί ισχύος λέβητα να πάρω?

Είναι όλο αυτό το εγχείρημα λογικό ή πρέπει να αλλάξω τη διάταξη?

 

 

 

 

Επίσης να αναφέρω οτι στο ισόγειο υπάρχει και μια γκαρσονιερα (5000kcal επιπλέον) η οποία ήταν στο κεντρικό σύστημα θερμανσης αλλά τωρα θα τη διαχωρίσω και με επιπλέον μετρητη και επιτοίχιο λεβητακι θα την αυτονομήσω και θα μπούνε μαζί οι λέβητες στην πλάτη του τοίχου του ισογείου......βολεύει γτ σε αυτο το σημείοπ γίνεται ο διαχωρισμος των κυκλωμάτων των νερών που πάνε σε κάθε όροφο...

 

 

Συγνώμη για το πολύπλοκο της περιγραφής αλλά προσπαθώ να περιγράψω όσο γίνεται καλύτερα την κατάσταση

Περιμένω απαντήσεις

Ευχαριστώ προκαταβολικα!

Link to comment
Share on other sites

θες ενα λεβητάκι πάνω απο 36kw για να καλύψεις τις θερμίδες των σωμάτων αυτών. Δεν ξερω ποια εταιρεια εχει τετοιο λέβητα γιατι λιγοι βγαινουν επιτοιχοι σε τέτοια ισχύ.

Σίγουρα θα χρειαστεις εξωτερικό κυκλοφορητή και δοχείο διαστολης εξωτερικο.

Αν δεν σε επαρκει το μανομετρικο του κυκλοφορητη που θα εχει το λεβητακι βάζεις άλλον εναν σε σειρα και για να εχεις μεγαλυτερη παροχη τους βαζεις παράληλα. θα φροντισεις βεβαια να εχουν τα ιδια χαρακτηριστικα.

Link to comment
Share on other sites

Για λέβητα μεγαλύτερο των 25-26 kw, απαιτείται λεβητοστάσιο!

Ψάξε τη δυνατότητα εγκατάστασης 2 μικρών επίτοιχων ........

Link to comment
Share on other sites

Φίλε filkon απο την στιγμή που αποφάσισες να αναβαθμίσεις την εγκατάσταση θέρμανσης θα σε προέτρεπα να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω και να τα ψάξεις.

 

Τον λέβητα δεν τον επιλέγουμε βάση της εγκατεστημένης ισχύς των σωμάτων αλλά βάση των πραγματικών απωλειών. Με λίγα λόγια χρειάζεσαι μελέτη απωλειών.

Το τι σώματα βάζαμε τα παλαιά χρόνια είναι πονεμένη ιστορία....

Οι θερμίδες των σωμάτων που αναφέρεις προφανώς είναι υπολογισμένες σε συνθήκες Q60 δηλαδή 90-70-20.

Σε συνθήκες 75-65-20 που συνήθως λειτουργούμε την θέρμανση είναι σημαντικά λιγότερες.

Αν οι απώλειες σου ήταν πράγματι 31000 θερμίδες τότε μία πολύ κρύα μέρα του χειμώνα θα χρειαζόσουν κοντά 4 λίτρα πετρέλαιο την ώρα για να κρατάς το σπίτι σου στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Φαντάζομαι ότι δεν είχες γίνει η χαρά των πετρελαιάδων.:D

Γιατί άμα είχες γίνει τότε δεν σε σώζει κανένας επιτοιχος λέβητας ούτε το αέριο....

Μόνωση χρειάζεσαι....

Να μην τα πολυλογώ θεωρώ ότι για 200 τετραγωνικά σπίτι πολύ δύσκολα θα χρειαστείς λέβητα πάνω απο 28kw εκτός και αν μένεις στα βουνά και τα όρη...

 

Σχετικά με το δοχείο διαστολής λογικά θα χρειαστείς ένα μικρό και αυτό έχει να κάνει με τον όγκο του νερού που περιέχει η εγκατάσταση και μιας και έχει μεγάλα σώματα........

 

Σχετικά με τον κυκλοφορητή αν τα δίκτυα σου δεν είναι εξισορροπημένα μάλλον θα χρειαστείς...Αν είναι... μάλλον την γλυτώνεις.

 

Στους επίτοιχους λέβητες ιδίως όταν υπάρχει και παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως συνιστάτε η τοποθέτηση μίκτη (διαχωριστή κυκλωμάτων) όταν τοποθετείτε δεύτερος κυκλοφορητής.

 

Φίλε kganas που λεει ο κανονισμός ότι χρειάζεται λεβητοστάσιο για λέβητα μεγαλύτερο των 25-26 kw; Νόμιζα ότι ήταν περισσότερο.

Αν μπορείς πόσταρε ένα λίνκ να το διαβάσω.

 

Λέβητες άνω των 28 kw έχουν πολλές εταιρίες πλέον... συνήθως συμπυκνωμάτων

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για λέβητα μεγαλύτερο των 25-26 kw, απαιτείται λεβητοστάσιο!

Ψάξε τη δυνατότητα εγκατάστασης 2 μικρών επίτοιχων ........

δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καλό είναι να μην παραπληροφορούμε. Μέχρι 28kw

επιτρέπει ο κανονισμός συσκευή C12. Αν εμείς βάλουμε μεγαλύτερη π.χ 32kw, στην μελέτη την δηλώνουμε 28kw υποχρεωτικά. Προδιαγραφές λεβητοστασίου χρειάζονται πάνω απο 50kw και πάνω απο 35kw θα πρέπει ο χώρος να τηρεί κάποιες υποτυπώδεις προδιαγραφές λεβητοστασίου. Δηλαδη να μην έρχεται σε επαφη με άλλους χώρους, να έχει πόρτα που ανοίγει προς τα έξω, στεγανότητα σε ηλεκτρικές συνδέσεις και φυσικα να ειναι 6 κυβικά μέτρα (αυτό ισχύει σε κάθε ισχύ). Βεβαια δεν απαιτείται μηχανισμός επαναφοράς της πόρτας, τα 2,2μετρα ύψος χώρου εγκατάστασης που λεεί ο κτιριοδομικός για μεχρι 70kw κτλ. Αν είναι C12 και λαμβάνει απο το ύπαιθρο τον αέρα καύσης κάνεις τα παραπάνω που σου είπα και χρειάζεσαι άνοιγμα αερισμού 150cm2 εφόσον η συσκευή δεν έχει ένδειξη Χ.

Αν λαμβάνεις τον αέρα καυσης απο τον χώρο εγκατάστασης (εφόσον είναι κλειστός χώρος) τότε η συσκευή (επίτοιχο) είναι Β22 και χρειάζεσαι άνοιγμα αερισμού 2 Χ F*a*2,5[ΣPn+70]. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θες απαγωγή στην ταράτσα με μονωμένη καμινάδα.

Αν βάλεις 2 επίτοιχα μαζί στην ίδια γραμμή αερίου τότε αν είναι 28kw π.χ ξεπερνάς τα 50kw και πλέον εγκαθίστατε μονο σε χώρο με προδιαγραφές λεβητοστασίου. Σε μια παρόμια εγκατάσταση που είχα κάνει σε παλιά εταιρία που δούλευα, με 2 λεβητάκια 24w σε εξωτερικό χώρο, υπήρξε πρόβλημα. Παρόλο που βάλαμε αντεπίστροφα για να μην στελνει νερά το ένα στο άλλο, το ένα υπερθερμανόταν. Δεν ξέρω αν ειναι η σωστή λύση αυτο.

Για μένα βρες ένα επίτοιχο πάνω απο 30kw, π.χ 32kw που έχουν αρκετές εταιρίες, τοποθετησέτο σε τοίχο που εύκολα τρυπώντας το να βγάλεις τα καυσαέρια έξω με ομόκεντρο Φ60/100, δήλωσέτο στην μελέτη 28kw (πιθανόν να σου ζητήσουν μια υπεύθυνη δήλωση και να το γράψεις και στην τεχνική έκθεση οτι το μηχάνημα ρυθμίστηκε σε μέγιστη ισχύ 28kw) και θα είσαι οκ.

 

Με λίγα λόγια χρειάζεσαι μελέτη απωλειών.

Οι θερμίδες των σωμάτων που αναφέρεις προφανώς είναι υπολογισμένες σε συνθήκες Q60 δηλαδή 90-70-20.

Σε συνθήκες 75-65-20 που συνήθως λειτουργούμε την θέρμανση είναι σημαντικά λιγότερες.

Θα συνυπογράψω και εγω τα παραπάνω

Link to comment
Share on other sites

. Παρόλο που βάλαμε αντεπίστροφα για να μην στελνει νερά το ένα στο άλλο, το ένα υπερθερμανόταν. Δεν ξέρω αν ειναι η σωστή λύση αυτή.

 

Θέλει μίκτη φίλε electrical_salonika.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα!

 

Ψάχνω την τιμή για εγκατάσταση επιτοίχιου λέβητα αερίου βάσει τιμών Α.Τ.Η.Ε. Βρήκα τον κατάλογο στο site του ΣΑΤΕ αλλά εκεί αναφέρονται μόνο οι κωδικοί των εργασιών και οι αντίστοιχες τιμές. Μπορώ να βρω κάπου το ΑΤΗΕ με την περιγραφή των εργασιών ώστε να βρω την τιμή της συγκεκριμένης που με ενδιαφέρει;

Και γενικά που υπάρχουν τα ΑΤΟΕ με την περιγραφή των εργασιών και όχι μόνο με τους κωδικούς;

 

Όποιος μπορεί ας βοηθήσει!

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.