Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερμηνεία του αρθ 23 παρ γ’ /ΓΟΚ 85


ΚΑΝΑ

Recommended Posts

Ερμηνεία του αρθ 23 παρ γ’ /ΓΟΚ 85

 

Συνάδελφοι

το Αρθρο 23 /ΓΟΚ/85 αναφέρει:

«Προσθήκες

1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο:

α) Αν έχει ανεγερθεί ………..

β) Αν ……

γ) Αν προϋπήρχε της εγκρίσεως του σχεδίου πόλης και συγχρόνως οποιουδήποτε κανονισμού δομήσεως στην περιοχή αυτού

Το Διδυμότειχο εντάχθηκε στο Σ.Π το 1988- και μέχρι τότε ήταν οικισμός προ του 1923

Οι οικισμοί προ του 1923, απέκτησαν για πρώτη φορά όρους δόμησης (αν αυτό νοείται με το οποιοδήποτε κανονισμό δόμησης-παραπάνω) με το από 15.6.1977 Π. Δ/γμα

Ο ΓΟΚ/55 δεν ίσχυε για αυτούς τους οικισμούς σύμφωνα με

Άρθρον 81/ΓΟΚ/55

1. Αι διατάξεις του παρόντος ισχύουν δια πάντα ανεξαιρέτως οικισμον ή τμήμα αυτού, έχοντα εγκεκριμενον σχέδιον ρυμοτομίας.

2. Εις τους οικισμούς ή τμήματα αυτών στερουμένους εγκεκριμένου σχεδίου ρυμοτομίας, ως και εις την ύπαιθρον εν γένει, ισχύει μόνον το άρθρον 48.

3. Καταργείται το από 3 Απριλίου 1929 π.δ/γμα <περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού του Κράτους>, ως μεταγενεστέρως συνεπληρώθη και ετροποποιήθη, εξαιρέσει των διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΙ αυτού.( ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β' :ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΝ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΙΝ ΤAΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΡΥΜΟΤΟΜΙΑΣ)

4. Η ισχύς του παρόντος άρχεται δύο μήνας μετά την δημοσίευσιν αυτού.

 

Το Άρθρον 48.

1. Παν οικοδόμημα επιβάλλεται να πλήροι ως προς τας διαστάσεις των καθ έκαστον στοιχείων του, ως προς την σύνθεσιν και σύνδεσιν τούτων μεταξύ των,ως προς το είδος , την ποιότητα και την αναλογίαν των υλικων,ως προς τον τρόπον εκτελέσεως της εργασίας και ως προς την επί του εδάφους έδρασίν του,τους υπό της επιστήμης καθοριζόμενους κανόνας αντοχής και ασφαλείας και να ανταποκρίνεται προς τους ισχύοντας εν τη Χώρα συναφείς ειδικούς κανονισμους.

2. Η αυτή απαίτησις ισχύει και δια πάσαν κατασκευήν ή εργασίαν εν γένει σχετιζομενην είτε προς την θεωρουμενην οικοδομήν είτε προς τας όμορους τοιαύτας.

3. Τα κατά την ανωτέρω παρ. 1 αναφερόμενα στοιχεία,δέον να πληρώσι τας κάτωθι συνθήκας:

 

Α.Ως προς την στατιστικήν επάρκειαν.

….

Β. Ως προς την θερμομόνωσιν και υγροπερατότητα.

Γ. Ως προς την ηχομόνωσιν.

…..

Το ερώτημα μου είναι:

σύμφωνα με τα παραπάνω ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ του Διδυμοτείχου που κτίστηκαν ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 15-6-77 ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ; ή τι άλλο να εννοείται με αυτή την διάταξη; (ποια κτίσματα περιλαμβάνει και γιατί προστέθηκε αυτή η παράγραφος γ’;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ρίχνεις και μια ματιά στο Ν.Δ. της 17 Ιουλ./16 Αυγ. 1923 : Περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών.

Είμαι λίγο χαμένος τώρα και δεν μπορώ να το διαβάσω.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το Ν.Δ του 23 και ο ΓΟΚ/23 δεν πρέπει να έχουν σημασία και αυτό το συμπεραίνω από το ότι όλα τα κτίσματα προ του 55 είναι νόμιμα στους προ του 23 οικισμούς καθώς και σε αυτούς χωρίς σχέδιο πόλεως και ήδη το εξήγησα γιατί στην πρώτη αναφορά μου

 

Αλλά απορώ σε ποιές οικοδομές αναφέρεται αυτή η παράγραφος γʼ

Link to comment
Share on other sites

1. Με βάση την ανάλυση της Ελένης Μπούτου-Λεμπέση στο βιβλίο της "ΓΟΚ/85 Κωδικοποίηση και Ανάλυση" (σελίδα 521), "Ο αναφερόμενος στο άρθρο 23 παρ. 1 πρώτος κανονισμός δόμησης εί9ναι το νδ 17.7.23".

 

2. Το πλαίσιο δόμησης των οικισμών προ 23 δεν ξεκίνησε το 1977 αλλά αρκετά χρόνια πριν (το 1964, αν θυμάμαι καλά). Το πδ του 1977 εκδόθηκε μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της υπουργικής απόφασης με την οποία καθοριζόταν η διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών αυτής της κατηγορίας. Λεπτομερέστερη ανάλυση του σχετικού ιστορικού έχω γράψει σε αυτό το θέμα.

 

3. Επομένως, η σκέψη σου σε ότι αφορά στο χρονικό όριο του 1977 δεν φαίνεται να είναι σωστή, πολύ περισσότερο μάλιστα εάν έχει εκδοθεί απόφαση Νομάρχη για την οριοθέτηση του Διδυμότειχου, με βάση την υπουργική απόφαση του 1964, που είναι και το πιθανότερο για το συγκεκριμένο οικισμό κατά την περίοδο της δεκαετίας του '60.

 

4. Η απάντηση στο ερώτημα "τι εννοεί η περίπτωση γ της παρ. 23 του ΓΟΚ/85", η οποία θυμίζω ότι προστέθηκε με το άρθρο 13 παρ. 5 του ν. 1647/86 (ΦΕΚ 141/Α/1986), μπορεί να αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του συγκεκριμένου νόμου αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΜΑΚΑΡ

Τα όρια του προ του 1923 οικισμού του Διδυμοτείχου εγκρίθηκαν με απόφαση Νομάρχη το 1981 ή 82 (μέχρι τότε κτίζαμε όπου νάναι) και όχι με του 1964.

4. Η απάντηση στο ερώτημα "τι εννοεί η περίπτωση γ της παρ. 23 του ΓΟΚ/85", η οποία θυμίζω ότι προστέθηκε με το άρθρο 13 παρ. 5 του ν. 1647/86 (ΦΕΚ 141/Α/1986), μπορεί να αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του συγκεκριμένου νόμου αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί.

Δηλαδή πιστεύεις ότι μόνο με ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ μπορεί να δοθεί απάντηση;

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται απίθανο, για ένα οικισμό (τότε), αλλά πόλη στην πραγματικότητα, να μην είχε εκδοθεί απόφαση οριοθέτησης με τις διατάξεις της απόφασης του 1964. Δέχομαι τη διαβεβαίωσή σου, μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

 

Σε ότι αφορά στο βασικό σου ερώτημα, επανέρχομαι στην απάντηση που έδωσα παραπάνω, δηλαδή ότι ο λόγος θέσπισης του εδαφίου γ της παρ. 1 πρέπει να αναζητηθεί στην εισηγητική έκθεση του ν. 1647/86, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω τη θέση της Ε. Λεμπέση, έστω και εάν δεν είναι τεκμηριωμένη.

 

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι θα απάντηση (?) στο ερώτημα είναι ενδεχόμενο να δοθεί από την καθ' ύλη αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ, αν και αμφιβάλλω εάν εξακολουθούν να υπηρετούν συνάδελφοι που να έχουν τις γνώσεις και τη διάθεση (!) να ασχοληθούν με ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στη ΔΠΣ του ίδιου υπουργείου, ως αρμόδιας υπηρεσίας για το πολεοδομικό καθεστώς των οικισμών της χώρας.

Link to comment
Share on other sites

Το Ν.Δ. της 17.7.23 αναφέρεται σε όλες τις περιοχές τις χώρας. Ενδεχόμενα για αυτόν τον λόγο θεωρεί η Λεμπέση ότι τα προϋφιστάμενα αυτού κτίρια είναι νομίμως υφιστάμενα. Ωστόσο τα πολύ παλιά διατάγματα της Αθήνας (του 19ου αιώνα) είναι σαφώς κανονισμοί δόμησης και μάλιστα η ισχύς τους είχε επεκταθεί αργότερα και σε πολλές άλλες περιοχές της τότε ελεύθερης χώρας. Οπότε δεν είμαι βέβαιος αν η ερμηνία "προ 1923=νομίμως υφιστάμενο" είναι ορθή.

 

Το σίγουρο είναι ότι αν το κτίριο υπάρχει πριν την απελευθέρωση (που για την περιοχή του ΚΑΝΑ και την λοιπή βόρεια ελλάδα ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1910-1920) τοτε είναι οπωσδήποτε νομίμως υφιστάμενο μια και σίγουρα από το άρθρο 23 παρ.1γ νοούνται κανονισμοί του ελληνικού κράτους και όχι του οθωμανικού... :wink:

 

Οσον αφορά την απορία από πότε έχουν σαφής όρους δόμησης οι προ του '23 οικισμοί και γενικά όλοι όσοι δεν έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, αυτή την απαντά το άρθρο 142 παρ.3 του ΓΟΚ του 1929. Στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου αναφέρονται αρκετά διατάγματα κανονισμών και όρων δόμησης και σχετικά νομοθετήματα που ίσχυαν πολλά χρόνια πριν το 1929 και το 1923.

 

Παρεμπιπτόντος, ο ΓΟΚ του 1929 όριζε ως νομίμως υφιστάμενα όσα κτίρια είχαν ανεγερθεί προ του σχεδίου, όσα ήταν "προσαρμοσμένα" στο ισχύον σχέδιο και τις διατάξεις πριν τον ΓΟΚ του 29 και όσα είχαν ανεγερθεί βάσει άδειας και τηρούσαν τους όρους της.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό είχα και εγώ υπόψη μου . Δεν θα μπορούσα να φανταστώ το Διδυμότοιχο να άνηκε στις περιοχές που είχαν κανονισμό δομήσεως και πριν το '23 !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.