Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στοιχεία για περιοχή μελέτης


qwert

Recommended Posts

Καλησπέρα!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να βρώ στοιχεία για την περιοχή μελέτης μια ΜΠΕ όπως κλιματολογικά, μορφολογικά, γεολογικά, εδοφολογικά καθώς επίσης και στοιχεία για το ανθρωπογενές και ιστορικοκοινωνικό περιβάλλον μιας περιοχής.

Προκειται για ΜΠΕ στην περιοχή των φαρσάλων με την οποία δεν έχω ξανασχοληθεί.

Κάθε βοήθεια ευπροσδεκτη!

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνεις μια αυτοψία από μόνος σου να δεις μερικά πράγματα (μορφολογία, κλίμα, έδαφος, χλωρίδα, πανίδα κλπ) και να βγάλεις φωτογραφίες.

Θα παραγγείλεις χάρτη από ΙΓΜΕ για γεωλογικά στοιχεία και από ΓΥΣ 1:5.000 και 1:50.000.

Θα ψάξεις Internet, βιβλιογραφία και όπου αλλού μπορείς για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με χλωρίδα, πανίδα, βιοκλιματικό όροφο και κυρίως μήπως υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα της περιοχής.

Θα ψάξεις στο internet (σελίδα πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) για χάρτες Νατούρα, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κλπ

 

Αν βρεις μια (καλή) μελέτη για την περιοχή θα γλυτώσεις όλο το παραπάνω ψάξιμο. Εγώ προσωπικά όμως, επειδή δεν εμπιστεύομαι, το ψάχνω μόνος μου...

Link to comment
Share on other sites

Θα ψάξεις Internet, βιβλιογραφία και όπου αλλού μπορείς για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με χλωρίδα, πανίδα, βιοκλιματικό όροφο και κυρίως μήπως υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα της περιοχής.

 

Μια βοήθεια για τα παραπάνω υπέροχε Γιάννη???????

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο για την περιοχή σου.

Αν βάλεις στο γούγλη "Θεσσαλία χλωρίδα" σε βγάζει σε μια ιστοσελίδα που βρίσκεις

αυτό

Ψάξτο λίγο...

Link to comment
Share on other sites

Στο δίκτυο αυτό το σιτε που μου έστειλες είναι οτι πιο αξιόλογο βρήκα, το οποίο κααάτι αναφέρει αλλά οχι και πολλά...

Από βιβλιογραφία υπάρχει τπτ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι για την περιοχή μου. Γενικά βιβλιογραφία για χλωροπανιδες στην ελλάδα?

Πές οτι μου τυχαίνει μια δουλειά στην θράκη. Από που θα βρώ στοιχεία?

Και το ρωτάω γιατί δεν είμαι περιβαντολόγος και δεν έχω πολύ ιδέα από βιβλιογραφίες και τα σχετικα...

Link to comment
Share on other sites

Τι γενικά για χλωροπανίδα στην Ελλάδα? Κάθε περιοχή ειναι και μοναδική. Το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε κάτι, δεν σημαίνει παράλληλα πως ριχνουμε την ποιότητα και τις απαιτήσεις.

 

Συνεργασου με κανα συναδελφο που να γνωρίζει.

 

 

Τι αντικείμενο εχει η ΜΠΕ?

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από την απαραίτητη επιτόπια αυτοψία, που είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις, και το ψάξιμο στο internet, αξίζει να έρθεις σε επαφή με τοπικές περιβαλλοντικές ΜΚΕ, συλλόγους, πανεπιστήμια (ειδικά για κλιματολογικά αν δεν βρεις άκρη με ΕΜΥ) κλπ..Η απάντηση που θα πάρεις από "παλιούς" μελετητές και ΔΥ που αξιολογούν είναι "έλα βρε τώρα...ποιός τα κοιτάει αυτά...", πάντως εσύ αποφασίζεις.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να πω οτι δεν είμαι περιβαλλοντολόγος μηχ/κός και γενικά δεν έχω διδαχθεί στο παν/μιο κάτι σχετικό, απλά ξέρετε πως είναι η κατάσταση με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Επί του θέματος τώρα.

 

Για μία ΜΠΕ γενικότερα απαιτείται η γνώση και αναφορά των παρακάτω στοιχείων.

 

Κλιματολογικά

Μορφολογικά

Γεωλογικά

Εδαφολογικά

υδρολογικά

Χλωρίδα

Πανίδα

 

Μερικά από τα παραπάνω μπορούμε να τα παρατηρήσουμε με την επιτόπια αυτοψία και φυσικά εφόσον έχουμε και την ανάλογη εμπειρία. Π.χ. τα μορφολογικά φαίνονται. Η πανίδα, αν και εφόσον γνωρίζεις κάποια φυτά μπορείς να σημειώσεις 5 πράγματα που θα δεις και να τα αναφέρεις.

 

Τα υπόλοιπα είναι στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει από μελέτες. Π.χ. για την πανίδα τι μπορεί να δει κανείς από την αυτοψία? Ή μήπως θα στήσει καρτέρι καμία βδομάδα στην περιοχή να δει τι ζωάκια περνάνε...?

Αυτό που λέω λοιπόν είναι οτι λογικά, δεν το ξέρω γιαυτό και το ρωτάω, όλα αυτά τα στοιχεία κάπου πρέπει να αναφέρονται. Ίσως έχει γίνει μια μελέτη μια στατιστική ( όπως με τα κλιματολογικά) που να λέει οτι στην περιοχή των Φαρσάλων (που με ενδιαφέρει κιόλας) έχει αυτά τα ζωάκια. Μια άλλη μελέτη ή κάποια βιβλίο να λέει οτι από άποψη γεωλογική η περιοχή αυτή αποτελείται από τα τάδε τεκτονικά χαρακτηριστικά κτλ κτλ...

 

Για την περιοχή που δραστηριοποιούμαι έχω βρεί κάποια στοιχεία κυρίως από παλαιούς μελετητές αλλά και από αυτοψία στον χώρο εγκατάστασης.

Στα φάρσαλα, δυστυχώς δεν έχω κάποιον γνωστό συνάδελφο να μου δώσει σχετικές πληροφορίες.

 

Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής. Μήπως υπάρχει κάποια σχετική βιβλιογραφία για όλα τα παραπάνω όπου μπορώ να τα βρώ για να μην υποχρεώνομαι κάθε φορά που προκύπτει κάτι νέο σε συναδέλφους της εκάστωτε περιοχής?

Αν όχι μήπως υπάρχει κανείς από τη ευρύτερη περιοχή (φάρσαλα-Λάρισα) που να είναι μελετητής και να γνωρίζει 5 πράγματα και θα μπορούσε να με βοηθήσει?

Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά τα Φάρσαλα είναι κάμπος... Επομένως, τι πανίδα να έχει; Εκτός αν έχει κάποια ιδιαίτερα στοιχεία ορνιθοπανίδας και μικρά ζωάκια (φίδια, τρωκτικά κλπ).

Η Χλωρίδα είναι δεδομένη: Αγροί, καλλιέργειες κλπ Με την επι τόπου αυτοψία βλέπεις αν υπάρχουν και δάση τριγύρω ή χέρσες εκτάσεις.

Για το κλίμα είπαμε: από την ΕΜΥ

Για την γεωλογία είπαμε: από το ΙΓΜΕ

 

Κοίτα τώρα: Αν πρόκειται για καμμιά βιοτεχνία/βιομηχανία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επέκταση στο κεφάλαιο αυτό. Πες μας για τι έργο πρόκειται!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.