Μετάβαση στο περιεχόμενο

MSc στο εξωτερικό για Ανανεώσιμες ΠΕ ;


Athanasios2104

Recommended Posts

Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε να προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό (αγγλόφωνη χώρα) για MSc πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας*. Βασικά κριτήρια είναι το (πολύ) καλό επίπεδο σπουδών και βέβαια να μην βρίσκεται σε κανένα κατσικοχώρι...

 

Έχω βρει αρκετά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, ελάχιστα σε Αυστραλία και τίποτα σε Καναδά (Αμερική δεν με ενδιαφέρει). Και βέβαια, και για αυτά που βρήκα στην Ευρώπη δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το επίπεδο των σπουδών και την κοινωνική ζωή του τόπου. Πάντως για το Κανάδα έχω φάει όλο το Google, με μηδενικό αποτέλεσμα...

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

-----

*Renewable Energy Sources - χρησιμοποιείται πολύ και ο όρος Sustainable Energy Sources.

Link to comment
Share on other sites

Συζητησε με καθηγητες σου να σου πουν την γνωμη τους για μεταπτυχιακα και ιδρυματα του εξωτερικου.

 

Αν θες να το κανεις απο μερακι και για τις γνωσεις προχωρα. Οι εταιριες παντως μην νομιζεις οτι χρυσοπληρωνουν τους εργαζομενους τους κατοχους μεταπτυχιακων.

 

Τα ΑΠΕ στην ελλαδα γνωμη μου (καθως κ αλλων) ειναι μισοπεθαμενη υποθεση. Ειμαστε ιδιαιτερα προικισμενη χωρα σε ηλιακο/αιολικο δυναμικο αλλα υπαρχει μια διαθεση στραγγαλισμου της αναπτυξης των απε απο την ηγεσια/κρατος (κ δεν μπορω να καταλαβω γιατι).

 

Χτες διαβασα ενα αρθρο για συναντηση ξενων επενδυτων (Ισπανικων εταιριων ενεργειας) με τον κ. Φωλια, υπουργο αναπτυξης.

 

Του "τραβηξαν" το αυτι για την δυσκοιλιοτητα του συστηματος. Την ανυπαρξια ρυθμιστικου & νομικου πλαισιου που δεν ευνοει τις επενδυσεις. Την τεραστια γραφειοκρατια που δεν τους βοηθα. Την ανυπαρξια εθνικου σχεδιου χρησης γης. Τις δυσκολιες στην αδειοδοτηση.

 

Ο υπουργος δηλωσε οτι θα δημιουργηθει υπηρεσια "μιας" στασης για την αδειοδοτηση νεων εργων.

Ας ελπισουμε οτι η διαδρομη μεχρι τη σταση αυτη δεν θα ειναι αποστασης Παρισι-Πεκινο :)

Link to comment
Share on other sites

το Msc Environmental design of buildings σε ενδιαφέρει?

Όχι καθόλου. Tα Renewable/Energy Sources προγράμματα (αυτά που είδα) προσφέρουν τεχνική και θεωρητική κατάρτιση σε όλες τις γνωστές ΑΠΕ, όπως επίσης και τις βασικές νομικές και οικονομικές γνώσεις... αυτό ακριβώς είναι που θέλω :wink: .

 

Αν θες να το κανεις απο μερακι και για τις γνωσεις προχωρα. Οι εταιριες παντως μην νομιζεις οτι χρυσοπληρωνουν τους εργαζομενους τους κατοχους μεταπτυχιακων.

Μπορεί όντως με ένα MSc να μην χρυσοπληρώνεσαι, άλλα σου δίνει ένα κύρος και ένα πλεονέκτημα έναντι αυτών που δεν έχουν MSc ή που έχουν MSc από μικρά/εγχώρια πανεπιστήμια. Επίσης, σκέφτομαι μετά το MSc να κάνω και PhD, με παράλληλη εργασία σε μία σχετική εταιρεία του εξωτερικού, για αυτό δεν θέλω να πάω σε κατσικοχώρι.

 

Ούτως ή άλλως, προσωπικά δεν κυνηγάω το χρήμα/φήμη. Όσο υπάρχει ένας αξιοπρεπής μισθός, η βοήθεια που παρέχεις στην κοινωνία είναι το βασικό.

 

Τα ΑΠΕ στην ελλαδα γνωμη μου (καθως κ αλλων) ειναι μισοπεθαμενη υποθεση. Ειμαστε ιδιαιτερα προικισμενη χωρα σε ηλιακο/αιολικο δυναμικο αλλα υπαρχει μια διαθεση στραγγαλισμου της αναπτυξης των απε απο την ηγεσια/κρατος (κ δεν μπορω να καταλαβω γιατι).

Στην Έλλαδα, στον τομέα και για τους στόχους που έχω θέσει στη ζωή μου, το έχω καταλάβει προ πολλού ότι δεν υπάρχει προκοπή... επομένως, το "έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό και έμεινε εκεί" πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και την περίπτωσή μου, άλλα δεν έχω πρόβλημα σε αυτό, οικογένεια και φίλοι δεν χάνονται ποτέ όπου και να είσαι.

Link to comment
Share on other sites

στην Αγγλία γενικά αυτός ο τομέας είναι αναπτυγμένος ιδιαίτερα, εγώ έκανα βιοκλιματικό σχεδιασμό σε πόλη της Αγγλίας και είναι οι άνθρωποι πολυ ευαισθητοποιημένοι με το συγκεκριμένο τομέα, όσο για την Ελλάδα, ούτε και εγώ το χρησιμοποίησα πουθενά, αλλά παραμένει μια πολύ ωραία εμπειρία

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Κυριακο εχεις αδικο σε αυτο που ισχυριζεσαι για το οτι δεν προχωρανε οι ΑΠΕ.

 

Πρωτα απολα το θεμα με τις ΑΠΕ εχει δυο σκελη: Το λειτουργικο και τοι οικονομικο.

 

Οσον αφορα το λειτουργικο οι ΑΠΕ εχουν να λυσουν πολλα προβληματα ακομα τα οποια η υπαρχουσα τεχνολογια δεν εχει καταφερει να τα λυσει.

Μιλαω για τα αεργα,την ευσταθεια του συστηματος, την ρυθμιση συχνοτητας κ.λ.π.

Επισης δεν εχω δει κανεναν να προτεινει λυση για το πως θα δουλευει η βιομηχανια η οποια απαιτει ρευμα 24/7 οταν δεν κανει "φου" ο αερας η οταν δεν υπαρχει ηλιος???

Επισης να δεχτω πως αναπτυσσονται οι ΑΠΕ, οταν θα μπορουν να καλυψουν τις αναγκες της χωρας σε εναν βαθμο περιπου 15%, τοτε η ΔΕΗ τι θα τα κανει τα θερμοηλεκτρικα εργοστασια της??? Θα τα κλεισει??? Μια μοναδα της ΔΕΗ δεν ειναι σαν ενας διακοπτης που τον ανοιγεις και τον κλεινεις οποτε γουσταρεις.

 

Στο οικονομικο θεμα.

Για πειτε μου ολοι εσεις που υποστηριζετε τις ΑΠΕ αν συμφωνειτε με το υπαρχον καθεστως.

Ενας επιχειρηματιας με πολιτικες δισυνδεσεις παιρνει μια μεγαλη επιδοτηση για την κατασκευη π.χ ενος αιολικου παρκου και πουλαει συμφωνα με τον νομο την KWH σε 7 φορες μεγαλυτερη τιμη απο οτι αγοραζουμε οι οικιακοι χρηστες απο την ΔΕΗ.

Δηλαδη κοινως μεσω επιδοτησεων τις οποιες πληρωνουμε ολοι οι πολιτες, θα τα κονομησουνε μια ομαδα απο "πονηρους" επιχειρηματιες.Πολυ ωραια λυση....

 

Ειδατε ολοι πως οταν βγηκε ο νεος αναπτυξιακος νομος πασης φυσεως λαμογια του τεχνικου κλαδου επεσαν με τα μουτρα στις αιτησεις νομιζοντας πως βρηκανε ενα νεο " Ελ Ντοραντο " του τυπου "Θα καθομαι,δεν θα κανω τιποτα,και θα ζω με τις επιδοτησεις".

 

Εγω θα δεχομουν την επεκταση των ΑΠΕ αν οι επιχειρηματιες τα πληρωναν ολα απο την τσεπη τους και οχι να ισχυει το " Την επενδυση την πληρωνουν ολοι οι πολιτες, αλλα τα λεφτα τα τσεπωνω εγω ο επιχειρηματιας".

 

Φιλοι οι ΑΠΕ ειναι κατι που δεν τραβαει.Το βλεπουν ολοι οι επιστημονες γι αυτο προσπαθουν να βρουν νεα κοιτασματα ορυκτων πορων.

Μονο με βαση εναν μακροχρονιο σχεδιασμο για 40-50 χρονια θα δεχομουν την επεκταση τους.

Με βαση Επιδοτησεις και ανθρωπους που το ονειρο τους ειναι να " ψωμιζονται απο το Δημοσιο,δηλαδη ολους εμας" δεν συζηταω καν την επεκταση τους.

Link to comment
Share on other sites

Αν και οφ τόπικ διαβάστε όλοι το άρθρο του Βήματος στο κίτρινο ένθετο της περασμένης Κυριακής για τις ΑΠΕ.

 

Εύστοχο και κατατοπιστικό.

 

Στην υγειά του κεφαλαίου όλα..........

Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη, και εγω εκτος θεματος.

 

Φιλε θοδωρη αυτονοητο ειναι νομιζω οτι δεν μπορει να στηριχτουν οι ενεργειακες αναγκες μιας χωρας σε μεγαλο ποσοστο απο απε. Για τους λογους που ανεφερες φυσικα. Δυσκολια ρυθμισης τασης-συχνοτητας, απροβλεπτη παραγωγη ενεργειας εφοσον υπεισερχεται η τυχαιοτητα στο παιχνιδι. Οι εφεδρειες που πρεπει να εχεις καβατζα. Δεν ειναι οπως τα εργαστηρια που καναμε,με απλα μοντελα και εξοπλισμο γεννητριουλες,γραμμες,καταναλωσεις.Δικιο εχεις.

 

Οσο αφορα το οικονομικο προσωπικα δεν συμφωνω με το παρων καθεστως. Επιδοτηση κιλοβατωρας και να την χρεωνομαι εγω και ο καθενας μας στο λογαριασμο ως "τελος απε". Να κοψουν το λαιμο τους. Του ηρθε του καθενα να στρωσει 500-1000 πανελ στο χωραφι και πρεπει να αγορασω εγω την ενεργεια που βγαζει.

 

Δεν ειμαι ειδικος αλλα πιστευω τα εξης: μερη με υψηλο και προβλεψιμο δυναμικο καποιας μορφης (αιολικο στις κυκλαδες πχ) θα μπορουσαν να καλυψουν με το καταλληλο σχεδιασμο ενα καλο μερος των αναγκων τους.

 

Θα επρεπε να δινονται κινητρα στους μικρους οικιακους παραγωγους. Να στρωσουν λιγα φ/β στη ταρατσα με καποια επιδοτηση αγορας, να κανουν καμια θερμομονωση της προκοπης, να μην παιρουν air conditions της κακιας ωρας αλλα inverter καλης ενεργειακης κλασης, να τοποθετησουν εξωτερικα σκιαστρα στα παραθυρα.........

 

Φανταζεσαι ποσο θα επεφταν οι κατα κεφαλη ενεργειακες αναγκες αν τα νοικοκυρια ειχαν 1kWp φ/β στη ταρατσα, ηταν μονωμενα σωστα, δεν ειχαν αιρ κοντισιον μιτσουκο, αν χρησιμοποιουσαν ηλιακους συλλεκτες (ηλιακα)για ΖΝΧ; Δηλαδη με λιγα λογια κατανεμημενη και οχι συγκεντρωμενη παραγωγη. Βεβαια θα πεις οτι αυτα τα πραγματα θελουν χρηματα και ο κοσμος δεν εχει μια. Το γνωστο ρητο, αν θες να φτιαξεις ομελετα θα σπασεις αυγα. Αλλιως μενεις νηστικος.

 

 

Ενα τελευταιο, εγραψες οτι εχω αδικο που λεω οτι δεν προχωρανε οι απε.

Μετα λιγο παρακατω λες οτι οι απε ειναι κατι που δεν τραβαει. Με μπερδεψες :D

 

Αστειευομαι :D . Βλεπουμε ολοι πως παει το πραγμα

Link to comment
Share on other sites

Φίλη Δανάη σε ποιο πανεπιστήμιο έκανες τελικά μεταπτυχιακό πάνω στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων??

 

Μήπως εχέτε καμμιά ιδέα για το Msc Building Services engineering with Sustainable Energy στο Brunel University, West London??Αξίζει αν το παρακολουθήση κανείς?

Αναγνωρίζεται στην Ελλαδά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.