Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα και συνένωση


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Σε γήπεδο εκτός οικισμού που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση, αν συνενωθεί με δύο παρακείμενα γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, τότε δημιουργείται γήπεδο επίσης άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ geokasto! Ένα πιο σύνθετο τώρα, αλλά ας μην ανοίξω καινούριο ποστ αν και πρόκειται για άλλη περίπτωση:

 

Δύο οικόπεδα που συνορεύουν είναι εν μέρει εντός οικισμού (τα τέμνει το όριο του οικισμού), είναι άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση διότι προϋπήρχαν ως είχαν πριν από την απόφαση νομάρχη για την αρτιότητα. Αν συνενωθούν σήμερα και το κομμάτι εντός οικισμού που προκύπτει μετά τη συνένωση δεν πληρή την αρτιότητα βάσει της απόφασης, τότε δεν θεωρείται και πάλι άρτιο κατά παρέκκλιση;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, διότι η παρέκκλιση αφορά τα οικόπεδα ως είχαν μέχρι τη στιγμή που εκδόθηκε. Η πράξη συνένωσης είναι μεταγενέστερη και πρέπει να δημιουργεί άρτιο στον κανόνα οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ Θωμά.

Το κατά παρέκκλιση άρτιο διατηρεί την αρτιότητά του σε συνένωση.

Επιτρέπεται η δημιουργία νέου κατά παρέκκλισιν αρτίου

οικοπέδου δια συνενώσεως μη αρτίων εφ' όσον ταύτα δεν προήλθον εκ

διαιρέσεως αρτίου (ΣΤΕ-276/56).

 

επίσης

Εγγρ-ΔΤΕ/6923/196/14-2-03 Εγγρ-6923/196/03

 

"Οικόπεδο που τέμνεται από όριο οικισμού <2000 κατοίκων και που θεωρείται ότι εμπίπτει εντός των ορίων του οικισμού ένα άρτιο οικόπεδο (Αρθ-7 , παρ.1 ΠΔ/24-4-85), έχει όλα τα δικαιώματα των οικοπέδων που από την αρχή βρίσκονται εντός των ορίων, πχ μπορούμε σ' αυτό το οικόπεδο να κάνουμε σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας;"

 

Σε απάντηση του ερωτήματος που υποβάλλατε, σας γνωρίζουμε ότι: Στο Αρθ-7 παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 για τις τεμνόμενες ιδιοκτησίες ορίζεται ότι "θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή" και συνεπώς για το τμήμα αυτό ισχύουν όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εντός των ορίων οικόπεδα. Η σύσταση διηρημένης ιδιοκτησίας εφαρμόζεται μόνο στο παραπάνω εντός ορίων θεωρούμενο τμήμα, δηλαδή το υπόλοιπο εκτός σχεδίου τμήμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα ιδανικά μερίδια της διηρημένης ιδιοκτησίας.

 

Παρεμπιπτόντως σας υπενθυμίζουμε ότι βάσει της παραπάνω διάταξης σε συνδυασμό με την παρ.1β Αρθ-5 του ιδίου ΠΔ, η κατά παρέκκλιση αρτιότητα εφαρμόζεται και στις παραπάνω τεμνόμενες ιδιοκτησίες (αυτό έχει διευκρινισθεί και με την Αποφ-78933/10889/90 αποδοχής της Γνωμ-192/90 ΝΣ). Συνεπώς αναγκαίο είναι να ελέγχετε σε όλες τις περιπτώσεις το χρόνο δημιουργίας των τεμνόμενων ιδιοκτησιών ώστε να αποφεύγεται η "επέκταση" του δικαιώματός τους στο μέγεθος της κατά κανόνα αρτιότητας από πιθανή μεταγενέστερη συνένωσή τους με άλλες εκτός ορίων ιδιοκτησίες.

Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω με τον φίλτατο Thomas.

Πως είναι δυνατό να χάνουν συννενούμενα την αρτιότητά τους, ενώ ως αυθύπαρκτα ήταν κατά παρέκκλιση άρτια??

Κατά την ταπεινή μου γνώμη έχουμε περίπτωση προσάρτησης ενός οικοπέδου στο άλλο ή καλύτερα συννένωσης με σκοπό τη βελτίωση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας.

Link to comment
Share on other sites

επίσης

Εγκ-20504/2314/12/12-2-86 Εγκ-12/86 Ε-12/86

[ΙΣΧΥΕΙ από 12-2-86] Εγκ-20504/2314/12/86

"Οδηγίες για την εφαρμογή του ΓΟΚ/85".

.

.

.

αρθ 6 παρ 2β

Αν σε εγκεκριμένο προ του ΓΟΚ/85 σχέδιο δημιουργείται

οικόπεδο με συνένωση αρτίων κατά την παρ.2α του Αρθ-6 οικοπέδων ή

με συνένωση άρτιου οικοπέδου και μη άρτιου τεμάχιου άλλου

οικοπέδου, δεν απαιτείται η συνθήκη της εγγραφής κτίσματος, γιατί

πρόκειται για βελτίωση ήδη άρτιου οικοπέδου.

 

Δεν αφορά ακριβώς την περίπτωσή μας αλλά η ερμηνεία είναι ότι και στην δικιά μας περίπτωση πρόκειται για βελτίωση ήδη άρτιων (κατά παρέκκλιση οικοπέδων σύμφωνα με το πνεύμα της νομοθεσίας.

Link to comment
Share on other sites

Οι συνάδελφοι έχουν δίκαιο ... Δε μπορεί να έχουμε μια τόσο άδικη νομοθεσία που άρτια οικόπεδα ( έστω και στην παρέκκλιση ) που ενώνονται να χάνουν την αρτιότητα τους ...

 

Βελτίωση αρτιότητας ... καλή περίπτωση !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.