Jump to content

Liselef

Members
 • Content Count

  143
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8 Ουδέτερη

About Liselef

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Γυναίκα
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Γεια σας, Θα ήθελα μία αποσαφήνιση για υπαγωγή στο νόμο αυτό. Να σημειώσω επίσης πως ενώ είμαι ενημερωμένη περί νόμων αυθαιρέτων, δεν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχω διαβάσει τα ΦΕΚ και ολόκληρο σχεδόν το thread αυτό, όμως εκκρεμεί στο μυαλό μου η εξής απορία: Τελικά, σε πολυκατοικία με πολλούς συνιδιοκτήτες, με σύσταση Ο.Ι. , σε περίπτωση που θέλει να προβεί σε υπαγωγή ο ένας ιδιοκτήτης για τις ιδιοκτησίες του μόνο, μπορεί να το κάνει ανεξάρτητα με το αν οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να προβούν την παρούσα χρονική στιγμή; Δεν μου 'κολλάει'. Δηλαδή οι άλλοι παραμένουν με αυθαιρεσίες και ελέγχεις τι; Συγκρίνουμε απλά τα σχέδια της άδειας για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση; Αν οι αυθαιρεσίες εκτός από Η/Χ έχουν υπέρβαση σε ύψος καθώς και αλλοίωση των όψεων; Δεν έχει γίνει καμία υπαγωγή για αυτό το ακίνητο σε προηγούμενους νόμους. Δεν θα πρέπει να υπάγεται και να υπολογίζεται το κτίριο συνολικά εφόσον υπάρχει μία άδεια οικοδομής (εντός σχεδίου του '05 για την ακρίβεια); Μπερδεύομαι κάπου στο μυαλό μου; Δεν ξέρω αν είναι "απλή" αυτή η περίπτωση και το περιπλέκω, αλλά νομίζω πως κάτι δεν μου "πάει". Πώς υπολογίζεται ένα τέτοιο πρόστιμο τμηματικά. Αυτό δεν αντιλαμβάνομαι.
 2. Διευκρινίζει 'φυσικού αερίου' όμως.. Σε αυτή την παράγραφο έχω απορία. Την ερμηνεύω ως εξής: Εφόσον ξεκινάει λέγοντας για τοπικούς λέβητες αερίου και τίποτα άλλο, δεν μπορεί μετά να γενικεύει για τους τοπικούς λέβητες. Εξ΄ αρχής αυτή την παράγραφο είχα κατά νου κάνοντας την ερώτηση. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Για τους τοπικούς λέβητες φυσικού αερίου παραγωγής θερμότητας ή/και ΖΝΧ, ο β.α. απόδοσης λαμβάνεται ίσος με το βαθμό απόδοσης που δίνουν οι προδιαγραφές του κατασκευαστή και βάσει της πιστοποίησής του. Για τους τοπικούς λέβητες δεν λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές για υπερδιαστασιολόγηση." Θεωρητικά δλδ, συνεχίζει τη διευκρίνιση, κατ'εμέ, για τους λέβητες φυσικού αερίου.
 3. Καλημέρα συνάδελφοι. Ερώτηση: Τοπικός λέβητας πετρελαίου, εγκατεστημένος σε μπαλκόνι για θέρμανση του διαμερίσματος, χρειάζεται υπερδιαστασιολόγηση επειδή είναι πετρελαίου; Έχω βρει τις προδιαγραφές του με βαθμό απόδοσης και ονομαστική ισχύ. Το κακό είναι πως δεν έχω φύλλο ελέγχου. Είναι 6 χρονών, ελάχιστα χρησιμοποιημένος σε πολύ καλή κατάσταση. Διάβασα όλα τα παραπάνω ποστ και σκέφτομαι πως έχω δύο επιλογές: 1. Να βρω απόδοση από τύπο πίνακα 4.2 σελ. 90, που σίγουρα είναι η δυσμενέστερη περίπτωση και να κάνω υπερδιαστασιολόγηση 2. Να βάλω ονομαστική ισχύ και απόδοση από τα specs. Ποια η γνώμη σας; Προσωπικά, θεωρώ πως είμαι πιο καλυμμένη με το 1, αλλά θεωρώ πως επειδή πρόκειται για 4-5 καλοριφέρ σε ένα διαμέρισμα 70 τμ η απόδοση και η ισχύς του λέβητα λογικά πρέπει να πλησιάζει πολύ αυτή στα specs.
 4. Συνάδελφοι, καλησπέρα. Μία ερώτηση στα γρήγορα. Πελάτης δεν είχε καταθέσει τα έγγραφα για διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου του λόγω βαριάς ασθενείας κλπ. Το θέμα είναι πως αυτό εκκρεμεί από το 2008, και το τοπογραφικό έχει υπογραφή από αρχιτέκτονα μηχανικό. Θα πρέπει να συνταχθεί καινούριο από τοπογράφο ή πολ.μηχανικό, έτσι δεν είναι;
 5. Δεν υπάρχουν ακόμα παραστατικά, ειναι για το VII.
 6. Ενημέρωση που είχα για ένα εξοικονομώ, οι σήτες μπορούν να συνυπολογιστούν στην υποκατηγορία 1.Δ. Ερώτηση γιατί είναι δύσκολο από εδώ που είμαι να ψάξω για παρόμοια στο forum: Αν το κόστος μίας παρέμβασης υπερβαίνει το μέγιστο, στο παράρτημα τι βάζουμε; Το ανώτατο επιλέξιμο για την συγκεκριμένη δαπάνη ή το πραγματικό που είναι μεγαλύτερο;
 7. Ευχαριστώ για την απάντηση. Έτσι το έχω ορίσει στην καρτέλλα. Επίσης, επειδή το είδα σε αρκετά λεβητοστάσια, έτσι ακαδημαϊκά ρωτάω, το ταψί πάνω από τον κυκλοφορητή, τι ρόλο παίζει;;; Στην συνολική φωτό του λέβητα, στα αριστερά που δεν φαίνεται, είναι ο θερμοσίφωνας,που φαίνεται στη δεύτερη φωτό. Μου βγάζει 580 kWh/m² ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς όταν το κτίριο αναφοράς δίνει 76. Εντάξει, έχει χάλια U, δάπεδο σε επαφή με έδαφος, χωρίς θερμομόνωση τοίχων και λέβητα 50 χρόνων, αλλά νομίζω πως πρέπει να είναι κάτι λάθος.
 8. Γεια σας, ψάχνοντας για πληροφορίες σχετικά με λεβητοστάσιο που έχω επιθεωρήσει, θα ήθελα τα φώτα σας. Όταν λέμε boiler για ζνχ από λέβητα, δεν είναι συγκεκριμένου τύπου μονάδες, με κυκλοφορητές κλπ κλπ; Γίνεται ένας απλός θερμοσίφωνας να ζεσταίνεται με το νερό του λέβητα; Χωρίς κυκλοφορητή; Ο συγκεκριμένος έχει ζεστό νερό το χειμώνα μόνο όταν λειτουργεί ο λέβητας για τα καλοριφέρ, όχι χώρια, και είναι τοποθετημένος στο χώρο του λεβητοστασίου. Θεωρούμε λοιπόν πως έχουμε όντως ΖΝΧ από λέβητα; Το καλοκαίρι, π.χ., ανάβουν το ρεύμα για ΖΝΧ. Να σας πληροφορίσω βέβαια πως ο λέβητας είναι 50 χρόνων (!!!) στην κυριολεξία, τροφοδοτεί δύο διαμερίσματα ενώ παλιά νομίζω 3 ή 4 και κατά συνέπεια είναι υπερδιαστασιολογημένος, και έχει μπει αυτονομία. Το διαμέρισμα που εξετάζω έχει και το θερμοσίφωνα που προανέφερα, κλασσικός 4άρης για την ακρίβεια. Δουλεύω ένα ΠΕΑ και μου έχει βγάλει κάτι τρελές καταναλώσεις και προσπαθώ να βρω αν υπάρχει κάπου λάθος στους υπολογισμούς μου. Όποια βοήθεια καλοδεχούμενη. Αν χρειάζεστε και φωτό, ευχαρίστως να ανεβάσω.
 9. Καλησπέρα και από εμένα. Προσπαθώντας κι εγώ να ξεδιαλύνω κάποια πράγματα με τα η/μ στα ΠΕΑ, λόγω ειδικότητας περισσότερο, έχω την εξής ερώτηση: Διαμέρισμα ισογείου έχει κεντρικό λέβητα θέρμανσης στο υπόγειο που τον μοιράζεται με άλλο ένα διαμέρισμα, μέχρι εδώ καλά. Υπάρχει ηλεκτρομπόϊλερ διπλής ενέργειας στο λεβητοστάσιο συνδεδεμένο για ζνχ από το λέβητα, μόνο που ανήκει και χρησιμοποιείται μόνο από το ένα διαμέρισμα για το οποίο θα εκδοθεί το ΠΕΑ. Το καλοκαίρι, το εν λόγω διαμέρισμα, χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρικό για την κάλυψη ζνχ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Στον έλεγχο Pgen προσθέτουμε και το θερμικό φορτίο για ζνχ άσχετα αν χρησιμοποιείται για το ένα διαμέρισμα; Στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ στα αντίστοιχα πεδία για ΖΝΧ, βάζω τον λέβητα για χειμερινούς μήνες και τον τοπικό θερμαντήρα τους καλοκαιρινούς. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, έχω και δίκτυο διανομής, απώλειες κλπ κλπ, λόγω ύπαρξης του θερμαντήρα στο υπόγειο, σωστά ή μου διαφεύγει κάτι;
 10. Μάλλον λάθος η διατύπωση, όντως δεν υπολογίζουμε όγκους, αλλά ήθελα κάπως να διαχωρίσω ότι οι ανάγκες της Pm πρέπει να καλύπτουν μόνο τις επιφάνειες που πρέπει να θερμαίνονται.
 11. Επί του πρακτέου, το Α το υπολογίζουμε για να βρούμε απαιτούμενη ισχύ λέβητα για να καλύπτονται οι ανάγκες των θερμαινόμενων χώρων, άρα οι όγκοι που ΔΕΝ θερμαίνονται, δεν είναι λογικό να υπολογίζονται, έτσι δεν είναι; Με τον nik συμφωνώ.
 12. Συνάδελφοι, τελικά άκρη δεν έχω βγάλει. Βάσει ΤΟΤΕΕ 1, σελ.90 το Α στον τύπο της Pgen νοείται ως "η συνολική πραγματική εξωτερική επιφάνεια του κτηριακού κελύφους (τοίχοι, οροφές, πυλωτή, ανοίγματα), που είναι εκετεθειμένη στον εξωτερικό αέρα ή/και σε επαφή με όμορα κτίρια ή/και σε επαφή με μη θερμαινόμενους χώρους ή/και σε επαφή με το έδαφος." Που εγώ το μεταφράζω πως πρέπει να υπολογιστούν και οι επιφάνειες που διαχωρίζουν τα διαμερίσματα (σε περίπτωση πολυκατοικίας πχ) με το κοινόχρηστο κλιμ/σιο μιας και αυτές θεωρούνται κατά παραδοχή σε επαφή με εξωτερικό αέρα (πάλι βάσει ΤΟΤΕΕ για τον υπολογισμό του U). Σε προηγούμενες απαντήσεις σας οι γνώμες διίστανται. Τελικά, ποιο είναι το 'σωστό'. Και τι γίνεται, ακριβώς, όταν δεν μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια λόγω έλλειψης κατόψεων; Με το μάτι;
 13. Καλησπέρα, έχω περίπτωση ΠΕΑ σε τμήμα κτιρίου οικογενειακής πολυκατοικίας όπου ο λέβητας δεν έχει ανάψει για δύο χρόνια και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν νέο φύλλο ελέγχου. Το πιο πρόσφατο είναι του '12 και μου δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εκδόσουν άλλο λόγω κόστους. Λόγω συγγενείας (όχι α' βαθμού) έχω επιμείνει κάπως, αλλά δεν βλέπω προκοπή. Νομίζω πως σε αυτή την περίπτωση, επειδή εγώ δεν δέχομαι το φ.ε. του '12, αυτό που θα κάνω είναι να βάλω θεωρητικά στοιχεία στο σύστημα και να κρατήσω το φύλλο ελέγχου του '12 με σημείωση στο φάκελο. Υπάρχει λέτε κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.