Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη αρδευτικού δικτύου


sfaxths

Recommended Posts

Χαιρετώ τα μέλη του φόρουμ.

 

Έχω το εξής θέμα : Πρόσφατα μου ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης αρδευτικού δικτύου στη στην Κρήτη. Αρχικά προβλεπόταν,-σύμφωνα και με την πεπατημένη- η άντληση ύδατος από υφιστάμενη δεξαμενή, και η κατάθλιψή του σε νέα δεξαμενή υψηλότερης πιεζομετρικής στάθμης. Από τη νέα δεξαμενή, θα εκκινει ο κεντρικός αγωγός διανομής, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις προβλεπόμενες αρδευόμενες εκτάσεις 1000 στρμ περίπου.

 

Ωστόσο ο επιβλέπων (ο οποιος είναι και Προιστάμενος της ΔΕΥΑ), υποστηρίζει πως θα πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε την κατασκευή νέας δεξαμενής, και το δίκτυο να δουλεύει με την πίεση του αντλητικού στην υφιστάμενη δεξαμενή.

 

Ενώ έχω εκπονήσει αρκετές μελέτες αρδευτικών έργων, δεν μου έχει ξανατύχει ανάλογη περίπτωση, και θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη κάποιου ο οποιος διαθέτει ανάλογη εμπειρία. Προσωπικά υποστηρίζω, πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Μιλάμε πάντα πως θα υπάρχουν υδροληψίες ανά 50-100μ, συνεπώς το δίκτυο θα πρέπει να είναι πάντα υπό πίεση. Κάτι τέτοιο δεν ευνοείται από την απουσία δεξαμενής και την ύπαρξη μόνο αντλητικού. Και με το δεδομένο φυσικά πως το πότισμα δεν θα είναι αυτόματο. Θεωρητικά, η μόνη λύση που σκέφτομαι, είναι η ύπαρξη τηλεχειρισμού σε κάθε στόμιο κάθε υδροληψίας, και η έναυση του αντλητικού όποτε αυτό κλειθεί να δουλέψει. Ωστόσο, μπλέκεται πολύ έτσι η όλη κατάσταση, συν το ότι είναι σίγουρος πως σε τέτοιοιυ μικρού μεγέθους έργα δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

". Κάτι τέτοιο δεν ευνοείται από την απουσία δεξαμενής και την ύπαρξη μόνο αντλητικού"

 

?

Ποια είναι η πεπατημένη ;;; Πού σπούδασες;

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε sfaxths

προορισμός του δικτύου-αγωγού μεταφοράς είναι να μεταφέρει το νερό με την απαιτούμενη πίεση από την αντλία στις υδροληψίες των αγωγών εφαρμογής.Τόσο η παροχή όσο και η ανάλογη πίεση εξασφαλίζονται απο το αντλητικό συγκρότημα

Αν το δίκτυο λειτουργεί με βαρύτητα μπορεί να υπάρξουν δύο περιπτώσεις

α) το διατιθέμενο φορτίο να είναι μικρό και επιλέγονται μεγαλες διάμετροι για περιορισμό στο ελάχιστο των απωλειών

β) το διατιθέμενο φορτίο να είναι μεγάλο και επιλέγονται μικρές διάμετροι αφού οι απώλειες ικανοποιούνται απο το φορτίο

με βάση όσα αναφέρεις δεν φαίνεται κάποιο πρόβλημα στην άποψη του προισταμένου,εκτός και αν άλλα στοιχεία διαφοροποιούν τα δεδομένα

Link to comment
Share on other sites

Απο τι καταλαβαίνω το πρόβλημα σου είναι ο αυτοματισμός για την ενaρξη και παυση λειτουργίας του αντλητικού. Αυτή τη στιγμή μου έρχονται 2 τρόποι.

Ο πρώτος με δοχείο πίεσης και πιεζοστάτη, και ο δεύτερος με ρυθμιστή στροφών, ρυθμίζεις την επιθυμητή πίεση του δικτύου και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το inverter.

Πιστέυω οτι ο τρόπος με τη δευτερη δεξαμενή στις περισότερες περιπτώσεις είναι αντιοικονομικός εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν κατανοώ πως προέκυψε ως απαιτούμενο ο τηλεχειρισμός των στομίων υδροληψίας...

 

Γενικά στα αρδευτικά ακολουθείται (ή είθισται να ακολουθείται) ο χωρισμός του δικτύου σε ζώνες. Η υδροδότηση κάθε ζώνης προγραμματίζεται χρονικά, ώστε κάθε στιγμή να υδροδοτείται συγκεκριμένος (και σταθερός) αριθμός ζωνών. Αυτό γίνεται είτε με κεντρικές δικλείδες, είτε από τα στόμια υδροληψίας, μια που συνήθως (όπως είπε και η σοβατζού) υπάρχει υδρονομέας για τον έλεγχο και την σωστή χρέωση της υδροληψίας.

 

Ο χρονικός προγραμματισμός της άρδευσης συνεπάγεται την άμβλυνση των αιχμών στην συνολική παροχή.

Έτσι, η ύπαρξη δεξαμενής μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού υδραγωγείου (και γι' αυτόν τον λόγο) δεν έχει την ίδια βαρύτητα που έχει στα δίκτυα ύδρευσης.

 

Ως εκ των άνω, μπορεί να παραληφθεί η εν λόγω δεξαμενή (και υπό προϋποθέσεις η παράληψή της μπορεί να είναι η ορθή οικονομοτεχνικά επιλογή).

Στην περίπτωση αυτή το αντλιοστάσιο θα πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να λειτουργεί αποδοτικά:

 

- Για μικρά δίκτυα μπορεί να αρκεί μία και μόνο αντλία με σχετικά οριζόντια καμπύλη

- Για μεγαλύτερα δίκτυα μπορεί να αρκεί μία αντλία με inverter.

- Για ακόμη μεγαλύτερα δίκτυα θα απαιτηθούν σίγουρα αντλίες διαφορετικών μεγεθών, που θα τίθενται σε λειτουργία από ένα PLC με βάση την πίεση (και ίσως την παροχή) του καταθλιπτικού αγωγού.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά το εντόπισε ο φίλος Αρης. Υπηρετώ στην Εγγείων Βελτιώσεων πολλά χρόνια και από τότε που εφαρμόσαμε τη λύση με inverter λύσαμε τα προβλήματα αυτόματης άρδευσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.