Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτισμός εξωτερικού χώρου


Scrooge

Recommended Posts

Ποιο φωτιστικό και πόσα W θα προτείνατε για φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου ενός κτιρίου ?

α) Ατμών Υδραργύρου,

β) Ατμών Νατρίου υψηλής πίεσης, ή

γ) Αλογονιδίων Μεταλλικών Ατμών ?

Τα φωτιστικά θα τοποθετηθούν ανά 15 m περίπου, περιμετρικά του κτιρίου, στηριγμένα στον εξωτερικό τοίχο σε ύψος 3 m. Τα όρια του οικοπέδου απέχουν περίπου 10 m από το κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα θα πρεπει να ειναι IP55 τα φωτιστικα για να προστατευονται απο σκονη κ βροχη.Ο φωτισμος γενικοτερα ειναι λιγο υποκειμενικος.Αν δεν σε πολυενδιααφερει το χρωμα βαλε το β αλλιως το α.Καλυτερα ενα απο αυτα για οικονομια στην καταναλωση εκτος κ αν ο φωτισμος δεν δουλευει πολυ συχνα και θες να ειναι καλος οποτε γ.Το πιο σωστο ειναι το α νομιζω.

 

Θες περιπου 3W/m^2 για να εχεις εναν αξιοπρεπη φωτισμο αρα πανω κατω 50W.

Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα θα πρεπει να ειναι IP55 τα φωτιστικα για να προστατευονται απο σκονη κ βροχη.

Στον κατάλογο του ΠΕΤΡΙΔΗ βρήκα φωτιστικά για οδικό φωτισμό με IP44 (λαμπτήρας) και IP43 (σύστ. έναυσης). Μου φαίνεται μικρό το IP, αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι κατάλληλα για δρόμους.

Thanx για τις πληροφορίες.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Scrooge,

 

Δεν ξέρω εάν εξακολουθείς να χρειάζεσαι βοήθεια κι ελπίζω με τα παρακάτω να σε βοηθήσω.

 

Θα σου συνιστούσα να αποφύγεις τους λαμπτήρες υδραργύρου τόσο διότι είναι λιγότερο αποδοτικοί από αυτούς του νατρίου (υ.π) και των μεταλλικών αλογονιδίων όσο (κυρίως) επειδή βρίσκονται σε διαδικασία κατάργησης.

 

Τώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρεις για τον χώρο, εάν το κτίριο είναι ψηλότερο θα πρέπει να τοποθετήσεις τα φωτιστικά σου ψηλότερα. Εάν δεν γίνεται, η χρήση φωτιστικών 70W (είτε νατρίου υ.π. είτε μεταλλικών αλογονιδίων) είναι για μένα μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το ύψος τοποθέτησης, είναι λίγο δύσκολο να καλύψεις τον φωτισμό του χώρου σου (από πλευράς ομοιομορφίας) εκτός εάν καταφύγεις στην χρήση ασύμμετρων φωτιστικών. Και πάλι όμως, το ύψος τοποθέτησης (3μ) σε περιορίζει.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βλέπεις για φωτισμό με LΕD, έχουν μεγάλο βαθμό απόδοσης χαμηλά ρεύματα και είναι αξιόπιστα! Όσο αφορά για την ισχύ σε σχέση με την επιφάνεια είναι ένα μικρό λάθος. Δεν μπορώ να πω τόσα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο διότι αλλάζει η αποδιδόμενη φωτεινή ένταση του λαμπτήρα ανά βατ! πχ. 10% για πυρακτώσεως, 50% για αλογόνου και φτάνουμε στα 90% σε LΕD!!!! Στο 2011 ζούμε!!! Η οικονομία στην ενέργεια είναι εφικτή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.