Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποίηση υπογείου με το ν.4014 - αλλαγή χρήσης & "αποκάλυψη"


Recommended Posts

Καλησπέρα!

 

Το ξέρω ότι είναι πολυσυζητημένο θέμα αλλά βάσει των παραπάνω και της απάντησης Η4 των ερωτο-απαντήσεων, τελικά καταλήγουμε ότι όλες οι παρακάτω περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο??

 

Α) Υπόγειος χώρος ο οποίος δεν αποτυπώνεται στην οικοδομική άδεια του κτιρίου και χρησιμοποιείται ως χώρος κύριας χρήσης κατοικίας.

Β) Υπόγειος χώρος ο οποίος δεν αποτυπώνεται στην οικοδομική άδεια του κτιρίου και χρησιμοποιείται ως χώρος βοηθητικής χρήσης κατοικίας (λεβητοστάσιο, αποθήκες κλπ).

Γ) Υπόγειος χώρος ο οποίος αποτυπώνεται στην οικοδομική άδεια του κτιρίου ως βοηθητικός και χρησιμοποιείται ως κύριος χώρος κατοικίας.

 

Πρόστιμο= τ.μ. x τιμή ζώνης x 15% x υπέρβαση δόμησης ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

Επομένως το πρόστιμο για υπόγειους χώρους είτε βοηθητικής είτε κύριας χρήσης οι οποίοι δεν αποτυπώνονται στην οικοδομική άδεια καθώς και για υπόγειους χώρους οι οποίοι αποτυπώνονται στην οικοδομική άδεια αλλά έχει γίνει αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια χρήση κατοικίας θα είναι ακριβώς το ίδιο (ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου).

Δηλ. Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα επιβαρύνεται μόνο με συντελεστή υπέρβασης δόμησης και μειωτικό συντελεστή (0,5) λόγω υπογείου.

 

Καλησπέρα.

Συμφωνώ μαζί σου ότι τελικά φαίνεται να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ως προς το πρόστιμο. Αλλά η περίπτωση Α με την περίπτωση Β πως διαχωρίζονται στη συνέχεια? Το σύστημα του ΤΕΕ για να βάλει το 0,5 θέλει να γράψεις Β.Χ . Αφότου τελειώσει η διαδικασία πως θα αποδείξει ο ιδιοκτήτης μετά απο χρόνια που όλες αυτές οι συζητήσεις θα έχουν ξεχαστει ότι η δικιά του περίπτωση ειναι η Α και ότι δεν έκανε αυθαίρετη "αλλάγη χρήσης" μεταγενέστερα της ρύθμισης. Το μόνο αποδεικτικό που μπορώ να φανταστώ είναι η δικιά μας τεχνική έκθεση. Και στις περιπτώσεις Β που ο άλλος το έχει για αποθήκη γιατί να μην το δηλώσει εξαρχής ως κύρια χρήση?

Μου φαίνονται παράλογα όλα αυτά και πολύ πρόχειρα και φοβάμαι ότι θα εκτεθούμε κάποια στιγμή στους πελάτες μας. Αντε τώρα να μεταφέρεις αυτή τη συζήτηση στον πελάτη σου, που θα έχει ρυθμίσει το χωρίς άδεια υπόγειο κύριας χρήσης και θα του δώσεις ένα χαρτί που θα αναφέρεται σε βοηθητικούς χώρους.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ποια η αποψη σας ; Κτιριο με οικοδομικη Αδεια του '56 που βγηκε για προσθηκη κατ επεκταση . Στο στελεχος ( φυσικα και δεν υπαρχουν σχεδια ) στο τοπογραφικο σκαριφιμα φαινεται η προσθηκη που αιτειται καθως και το περιγραμμα του υπαρχοντος κτιριου (προ του '55 ). Με την εν λογω αδεια ο ιδιοκτητης εκανε την προσθηκη , ενα υπογειο , ενα οροφο ακομα και ενα πλυσταριο . Ρυθμιζω τις αυθαιρεσιες του αυτες . Το υπογειο πως το δειχνω στο 4014 αφου δεν το εχει σαν κυρια χρηση ; Με αναλυτικο και λοιπες παραβασεις ;

Link to comment
Share on other sites

Ως υπόγειο βοηθητικό χώρο, το πρόστιμο του οποίου θα υπολογιστεί ως ΥΔΒΧ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που λες θα συμφωνησω οταν τον ΒΧ ( επειδη ειναι σε υπογεια σταθμη ) τον εχεις κανει ΚΧ. Στην Περιπτωση που ο ΒΧ παραμενει βοηθητικος ; ( Δεν υπαρχει καποιο παραδοξο εδω ; )

Edited by spat1980
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν υπάρχει! Αφού αποτελεί "αυθαίρετη δόμηση" καθ' υπέρβαση της οικοδομικής άδειας και ως υπόγειος χώρος το πρόστιμό του για ρύθμιση με τον 4014 υπολογίζεται ως ΥΔΒΧ.

Link to comment
Share on other sites

... ή να μην έχει ξεμπαζώσει το υπόγειο και μετατρέψει αυτό σε διαμέρισμα!!! Άμα είναι να αυθαιρετήσεις, να το κάνεις σωστά! Τι ερασιτεχνισμοί είναι αυτοί; Χαλάει η πιάτσα... 8-)

Link to comment
Share on other sites

Μπα, καλό είναι να μην ξεμπαζωθεί ολόκληρο και φανεί ...η κρυφή "πόρτα" για το 2ο αυθαίρετο υπόγειο...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας,

Είμαι νέα μηχανικός και όπως καταλαβαίνετε δυσκολεύομαι για αρχή με κάποια πράγματα μέχρι να συντονιστώ.

 

Έχω πελάτη που κατέχει σε πολυκατοικία υπόγειο χώρο 37τμ με πρόσβαση στον ακάλυπτο (αποθήκη στην Ο.Α του 1967.) και θέλει να νομιμοποιήσει την αλλαγή χρήσης του σε κατοικία για να μπορεί να το πουλήσει πιο εύκολα ως κατοικία.

 

Δεν υπάρχει τίποτα αυθαίρετο ως προς τα μέτρα παρά μόνο η αλλαγή χρήσης.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής μιάς και δε μπορώ να βρω κανέναν με τόσες απεργίες στο ΤΕΕ.

 

1. Στα στοιχεία υπολογισμού ως επικρατούσα χρήση βάζω αυτή της Ο.Α. δηλαδή υπόγειο δηλαδή ποιο; Κύρια και μοναδική κατοικία, Άλλη κατοικία ή Υπηρεσίες;

2. Στο φύλλο καταγραφής ως είδος χρήσης πρέπει να βάλω αυτή που περιγράφει την αυθαιρεσία. Δηλαδή την κύρια και μοναδική κατοικία ή κάτι άλλο;

3. Τα τμ τα γράφω στα ΥΔ κύριων χώρων σωστά; Και υπέρβαση δόμησης έχω ή δεν έχω; Ή θα πρέπει να τσεκάρω βάσει των σημερινών όρων δόμησης εάν υπάρχει υπόλοιπο και πόσο και από εκεί να δω πόσο της % είναι η υπέρβαση δόμησης;

4. Αυτά περί μειωτικών συντελεστών υπογείων κτλ που προαναφέρονται τί ακριβώς είναι;

5. Πως αποδεικνύω σε αυτή την περίπτωση την παλαιότητα αυτού; Αφού ούτε οι αερογραφίες μου το επιβεβαιώνουν εφόσον θα δείχνουν την πολυκατοικία ναι αλλά την αλλαγή χρήσης όχι. Με μισθωτήρια που σιγά μην έχουν ή με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη; Θεωρείται δημόσιο έγγραφο αυτό;

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Edited by manyugs
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.