Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο-Διάφορες περιπτώσεις


Recommended Posts

Καλημέρα σας

Θα ήθελα την γνώμη σας στο παρακάτω ζήτημα:

Τακτοποιώ αυθαίρετο διαχωρισμό ισογείου σε 2 ισόγεια διαμερίσματα.

Υπάρχει επίσης ένας υπόγειος χώρος (αποθήκη), με ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο, η οποία ανήκει, ως παράρτημα του διαμερίσματος, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος Ι-1. Το υπόγειο αυτό εμφανίζεται ως υπάρχον σε οικοδομική άδεια του 1956 που αφορούσε προσθήκη κατ' επέκταση ισογείου.

Το πρόβλημα είναι οτι στην πραγματικότητα οι διαστάσεις του υπογείου είναι 5,00x4,50μ. , αντί για 3,80x4,50 που φαίνεται (σχηματικά, ως προβολή, στην κάτοψη του ισογείου) στα σχέδια που συνοδεύουν την οικ. άδεια του 1956. Η κατασκευή του υπογείου, κατά τον ιδιοκτήτη, είχε ολοκληρωθεί το έτος 1953.

Αρκεί η δήλωση του ιδιοκτήτη, για να μην ενταχθεί το επιπλέον υπόγειο στον Ν.4014/11 ή πρέπει να αποδειχθεί με αεροφωτογραφίες (όπου ελπίζω να φαίνεται προ του 1955 και το ισόγειο που το καλύπτει και άρα είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του υπογείου) ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 670
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν υπάρχουν αεροφωτογραφίες θεωρητικά δεν απαιτείται αλλά για ποιο λόγο να μη τα προσθέσεις εφόσον κάνεις δήλωση στο ακίνητο. 5 τετραγωνικά είναι προ του έτους 1983 πολύ χαμηλά θα είναι.

Έτσι όπως ακούγεται αν ήμουν στη θέση σου δε θα το έβαζα αλλά εσύ που έκανες την αυτοψία γνωρίζεις καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Η δήλωση που κάνω είναι τακτοποίηση για αυθαίρετη διαμερισμάτωση και αφορά 2 ιδιοκτήτες, ενώ το υπόγειο ανήκει μόνο στον έναν. Αρα αν γίνει υπαγωγή για τα επιπλέον τετραγωνικά του υπογείου θα πρέπει να γίνει σε μια επιπλέον ξεχωριστή δήλωση. Ουσιαστικά πρόστιμο 500 ευρώ μόνο για το υπόγειο και γι' αυτό προσπαθώ να το αποφύγω. Και επίσης, επειδή είναι υπόγειο, ακόμα και οι αεροφωτογραφίες ίσως να μην βοηθήσουν ιδιαίτερα, εαν δεν κατασκευάστηκε μαζί με το ισόγειο προ 55. Η δήλωση του ιδιοκτήτη για το έτος κατασκευής προ 55 με καλύπτει? Ευχαριστώ για την απάντηση

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά το υπόγειο αν και έχει εξωτερική πρόσβαση είναι παρακολούθημα σε οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου οπότε... Για ποιο λόγο να απαιτείται ξεχωριστή δήλωση, δεν αφορά κοινόχρηστο χώρο ούτε άλλη διηρημένη ιδιοκτησία. Η αεροφωτογραφία σε καμία περίπτωση δε σε εξασφαλίζει απόλυτα. Επικαλούμενη την σύγχρονη ή παλαιότερη τεχνική όμως, θεωρητικά (όπως ανέφερα παραπάνω) θα μπορούσε. Αυτό το γνωρίζεις καλύτερα εσύ όμως που έχεις κάνει την αυτοψία, για παράδειγμα ένα συμπαγές τοιχίο υπογείου αρκεί.

Link to comment
Share on other sites

Στη δήλωση για τη διαμερισμάτωση να βάλεις και την αυθαιρεσία του υπογείου.

Τη διαμερισμάτωση να την βάλεις στις παραβάσεις κατηγορίας 13 και να το αναφέρεις στην τεχνική σου έκθεση.

Η δήλωση να γίνει στο όνομα του ιδιοκτήτη που έχει το διαμέρισμα του ισογείου και το "υπόγειο". Ο άλλος να συναινέσει.

Link to comment
Share on other sites

Η δήλωση για την διαμερισμάτωση έχει ήδη γίνει στα δύο ονόματα, όπου επίσης έχει δηλωθεί με παράβαση κατ.13 και μια μεταλλική κλίμακα στον ακάλυπτο για την πρόσβαση στο κοινόχρηστο δώμα. Έχει πληρωθεί το πρόστιμο, δεν έχει γίνει οριστική. Τα παραπάνω έγιναν εκτιμώντας αρχικά οτι το ζήτημα του υπογείου είναι καλυμμένο με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη προ 55 και άρα οτι δεν θα χρειαζόταν υπαγωγή. Τι προτείνετε να κάνω?

Link to comment
Share on other sites

Αφού το υπόγειο φαίνεται στα σχέδια της άδειας προσθήκης ως προ του 55, έστω και με "λάθος" τ.μ. προσωπικά δεν θα το δήλωνα με τον 4014, αλλά θα εμφάνιζα τη "διαφορά" αυτή των τ.μ. στα σχέδια και θα το ανέφερα στην τεχνική έκθεση (ως κι αυτό προ του 55).

Link to comment
Share on other sites

Με αυτή τη λογική ξεκίνησα και εγώ και έκανα την τακτοποίηση και μάλλον έτσι θα το συνεχίσω..η "λεπτομέρεια" οτι η άδεια της προσθήκης είναι του '56 με προβληματίζει..θεωρητικά δηλαδή θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί το 1956 λίγους μήνες πριν την οικ.άδεια.. σκέφτομαι μόνο μήπως στο μέλλον εμφανιστεί κανένας που να μην του δίνει βεβαιώση..ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά είχα καταλάβει ότι, η άδεια προσθήκης αναφέρει το υπόγειο και "κομμάτι" του ισογείου ως προϋπάρχον του 55 και εξ αιτίας αυτού δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί κ.λπ. Αν η "άδεια" δεν το αναφέρει ακριβώς έτσι, τότε χρειάζεσαι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αεροφωτογραφία προ του 55 (άντε βρες....) που να δείχνει τουλάχιστον το προϋπάρχον "κομμάτι" του ισογείου, άρα κι εύκολα θα υποστηρίξεις στην τεχνική σου έκθεση, αυτό που θα δηλώνει ο ιδιοκτήτης με την υπεύθυνη δήλωσή του, ότι δηλαδή, έγινε το 53....

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια της προσθήκης είναι του έτους 1956. Τα σχέδια που την συνοδεύουν, και αποτυπώνουν ως υπάρχον το υπόγειο με τα λιγότερα τ.μ., έχουν συνταχθεί τον Νοέμβριο του 1955 (χάθηκε να είχαν συνταχθεί Ιανουάριο '55??).

Θα κάνω έρευνα για αεροφωτογραφία..(άντε βρες....)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.