Jump to content

nzerman

Core Members
 • Posts

  2,209
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

nzerman last won the day on March 3

nzerman had the most liked content!

Contact Methods

 • Website
  http://www.buildingid.gr
 • Skype
  nzerman1980

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Ενδιαφέροντα
  http://www.buildingid.gr
 • Τοποθεσία
  Δράμα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

5,411 profile views

nzerman's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Collaborator Rare
 • Week One Done
 • One Month Later
 • One Year In

Recent Badges

446

Reputation

 1. Αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση χρησικτησίας (που μάλλον δεν υπάρχει) και αν η συμβολαιογράφος δεν επικαλείται χρησικτησία στο συμβόλαιο ώστε να προσδιοριστεί ο χρόνος κτίσης (που είναι το πέρας της 20ετίας στην έκτακτη ή 10ετίας στην τακτική) και επιπλέον να πληρωθεί φόρος χρησικτησίας τότε... δεν είσαι ΟΚ και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι διόρθωση συμβολαίου. Κτηματολόγιο μάλλον δεν έχει γίνει εκεί… όταν γίνει τι θα κάνει ο πελάτης σου; Εφόσον είναι από διανομή, μιλάμε για μετρημένα κουκιά, θα πέσει «πόρτα» από το Κτηματολόγιο. Το σημαντικότερο όμως που δεν τέθηκε… το γήπεδο είναι όντως 2.005 τ.μ. στο πεδίο;
 2. Εγώ ανάθεση, ανάλυψη και σύμβαση τα κάνω όλα σε ένα έτυπο/αρχείο, εκεί υπάρχει πάντα η ξεχωριστή αναφορά στο τοπογραφικό καθώς έχει άλλο ΦΕΜ.
 3. Μπορεί να γίνει είτε με Π.Π. είτε με βεβαίωση αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
 4. Όχι, ο δικός μου πελάτης είναι από την άλλη πλευρά. Θέλει την κατεδάφιση και η Υ.ΔΟΜ. ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει πλαίσιο. Συνιδιοκτήτης χωρίς συναίνεση ρύθμισε αυθαίρετο στο οποίο είχαν επιβληθεί πρόστιμα και η Υ.ΔΟΜ. θεωρεί πως υπάρχει δικαίωμα διατήρησης. Μου είπε να προσφύγουμε στο ΣΥΠΟΘΑ αλλά αυτό κατά την άποψη μου δεν έχει να κάνει με το συμβούλιο. Η υπαγωγή καλώς έγινε. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά την υπαγωγή.
 5. Επομένως συμφωνείς πως μετά την υπαγωγή ακολουθεί αμελλητί η κατεδάφιση. Η Υ.ΔΟΜ. μου λέει πως αυτό δεν το προβλέπει ο νόμος. Νομίζω πως σωστά έπραξαν, σύμφωνα με τη δική μου ερμηνεία τουλάχιστον. Η Υ.ΔΟΜ. στην περίπτωση μου πάντως δεν κάνει κάτι αντίστοιχο και ουσιαστικά επιτρέπει τη διατήρηση καθώς όπως λένε δεν υπάρχει πλαίσιο.
 6. Ας θεωρήσουμε πως νομέας ή συνιδιοκτήτης χωρίς συναίνεση των υπολοίπων ή γενικώς ο «δημιουργός» του αυθαιρέτου, δεν έχει δικαίωμα αίτησης υπαγωγής κατά άρθρο 99 παράγραφος α, αα. Επιπλέον, με την ιδιότητα του νομέα, του έχουν επιβληθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης με αυτοψία και πρωτόκολλο αυθαιρέτου. Η εγκύκλιος 2 αναφέρει: Ως φερόμενος ιδιοκτήτης νοείται και το πρόσωπο επί του οποίου έχουν επιβληθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων μετά από αυτοψία, κατά τις κείμενες διατάξεις, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη καθώς και του είδους και του ποσοστού εμπραγμάτου δικαιώματος που έχει επί του ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται η συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών για την υπαγωγή και μόνο, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία διαγραφής βεβαιωθέντων προστίμων. Όταν η υπαγωγή αφορά σε κατεδάφιση του αυθαιρέτου, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς συναινέσεις. Αυτή η διάταξη έχει παρερμηνευθεί ήδη από τον 4178/13 και διαπιστώνω πως οι υπηρεσίες συνεχίζουν να ερμηνεύουν και να ενεργούν κατά το δοκούν. Ο οδικός χάρτης κατά την άποψη μου είναι: Πρωτόκολλο αυθαιρέτου με αυτοψία – Επιβολή προστίμων – Υπαγωγή – Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών – Κατεδάφιση – Διαγραφή Βεβαιωμένων. Μου ζητήθηκε από Υ.ΔΟΜ. να απαντήσω… που το λέει αυτό; Κατά την άποψη μου λοιπόν στις αντίστοιχες περιπτώσεις η εγκύκλιος δίνει δικαίωμα υπαγωγής και απαλλαγής των προστίμων αλλά όχι διάτρησης του αυθαιρέτου. Όταν στην εγκύκλιο αναφέρεται η φράση για την υπαγωγή και μόνο αυτό σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί κόκκινο φως στη διατήρηση καθώς η αναφορά έχει να κάνει με την διαγραφή των προστίμων μέχρι την ημέρα της άφεσης και δεν υπονοείται κάτι για «παρακάτω». Άλλωστε αν ο φερόμενος έχει δικαίωμα διατήρησης, θα έχει πλήρη πακέτο δικαιωμάτων όπως και ο «κύριος». Από που όμως προκύπτει πως το αυθαίρετο αυτό πρέπει να κατεδαφιστεί; Πρέπει να κατεδαφιστεί; Δεν μπορώ να βρω κάτι σχετικό στο νόμο ενώ κινούμαστε ήδη σε τεντωμένο σχοινί καθώς όλο το σκεπτικό βασίζεται σε εγκύκλιο…
 7. Δε νομίζω πως έχει Έντυπη προέγκριση ο συνάδελφος Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι: Πως καταργείται η Προέγκριση Ο.Α. - Πίνακας Α και παραμένουν Ο.Α. κατηγορίας 1-2-3 ΜΕ προέγκριση. Μάλλον καταργείται με τις παλαιές διατάξεις και επανέρχεται με τις νέες. Επίσης, Έχω προέγκριση σε ισχύ και θέλω να εκδώσω Α.Ο. κατηγορίας 1, η διάταξη λέει: Οικοδομικές άδειες σε συνέχεια προέγκρισης, η οποία έχει εκδοθεί με τις προγενέστερες διατάξεις, δύναται να εκδοθούν με τις διατάξεις του παρόντος, κατόπιν αναθεώρησης της προέγκρισης Τι πρέπει να κάνω τώρα; Αναθεώρηση (τι είδους; Ως προς τις διατάξεις; ) και αν ναι αυτό πότε πρέπει να γίνει, πριν το ΣΚ ή/και μετά;
 8. Καλημερα συναδελφε.. Ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με την αναθεωρηση εντυπης αδειας για αλλαγη επιβλεποντος ..Σου ζητηθηκε απο την ΥΔΟΜ μεταγενεστερος ελεγχος φορολογικων? ρωταω γιατι στο συστημα ολα τα δικαιολογητικα αναγραφουν "με ευθυνη Μηχανικου" 

  Ευχαριστω 

  1. nzerman

   nzerman

   Ναι, γίνεται μεταγενέσετρος έλεγχος και μάλιστα εκδίδεται νέα πράξη. 

  2. Patrick

   Patrick

   Σ ευχαριστω 

 9. Άδεια δόμησης που βρίσκεται σε ισχύ και εκδόθηκε εντύπως με τον 4030. Αναθεωρήθηκε ηλεκτρονικά πριν από 2 μήνες για την αλλαγή επιβλέποντα μηχανικού. Προσπαθώ να κάνω νέα αίτηση αναθεώρησης «σε συνέχεια προγενέστερης ηλεκτρονικής» και κατά την αναζήτηση της προγενέστερης πράξης… τίποτα. Δεν εμφανίζεται η προγενέστερή πράξη… Έχεις συμβεί σε κανέναν; Γνωρίζει κανένας email για υποστήριξη στο ΤΕΕ; Ευχαριστώ.
 10. άρθρο 54 παράγραφος 3 Ν. 4495 Ενημέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου γίνεται ύστερα από οποιαδήποτε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης στο κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή. άρθρο 56 παράγραφος 3 Ν. 4495 Ύστερα από την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικά ύστερα από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στο κτίριο ή στη διηρημένη ιδιοκτησία του, για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή. άρθρο 4 Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105 (ΦΕΚ B' 334/29.01.2021) Η ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας, κατόπιν έκδοσης άδειας για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στο ακίνητο που μεταβάλει πολεοδομικά - κτιριολογικά μεγέθη, πραγματοποιείται υποχρεωτικά εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4) μηνών από τη λήξη ισχύος της αδείας, εφόσον έχουν υλοποιηθεί εργασίες, άλλως εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ολοκλήρωση των εργασιών και άλλα σημεία υπάρχουν με την ίδια κατεύθυνση. Το πνεύμα νομίζω είναι: αλλαγή χρήσης και ύστερα ΗΤΚ. Αν θα εκτελεστούν εργασίες που απαιτούν ΕΕΔΜΚ έχει καλώς, ρυθμίζεται απολύτως από το υφιστάμενο πλαίσιο και επιπλέον πιστοποιείται ο χρόνος της αλλαγής χρήσης με τις εραγσίες και την διοικητική πράξη εκτέλεσης αυτών. Αν όμως αλλάζει η χρήση χωρίς εργασίες καλό θα ήταν να καταχωρηθεί με κάποιο τρόπο ο χρόνος της αλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με την ΗΤΚ.. Πως; Με υποβολή ταυτότητας πριν την αλλαγή και ενημέρωση της ταυτότητας μετά την αλλαγή.
 11. ΣΟΙ κάνει αν θέλει ο ιδιοκτήτης. Η ΗΤΚ έπεται και δεν σχετίζεται.
 12. Δημήτρη καλησπέρα φίλε. Το ζήτημα της εφαρμογής της ζώνης με τον Α (εγκύκλιοι) ή με τον Β (νομοθετικά) τρόπο λύθηκε. Συγκεντρωτικά αναφέρεται στην §6. Για να συντονιστούμε, το ερώτημα είναι αν οι οδοί τυχών επεκτάσεων των αυτών των οικισμών έχουν εμπίπτουν στην υποχρέωση της §12 του άρθρου 1 του 270Δ. Μπορείς να τσεκάρεις νομολογία;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.