Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταδίκη για το θανατηφόρο ατύχημα στη Χαλυβουργία


nikmmech

Recommended Posts

Το βάζω εδώ και όχι στις Ειδήσεις

 

"13/12/2011, 21:35

 

Σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών, καταδίκασε την Παρασκευή, το Τριεμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον πρόεδρο της Χαλυβουργίας Ν. Μάνεση, τους δύο γιούς του και τον διευθυντή του εργοστασίου, για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια, με αφορμή θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, τον Αύγουστο του 2006, με θύμα τον 29χρονο Μελέτη Χατζέλα.

 

Το Δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση καταδίκασε τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Χαλυβουργίας Ν. Μάνεση, τους δύο διευθύνοντες συμβούλους γιους του, Ιωάννη και Γιώργο Μάνεση και το διευθυντή του εργοστασίου Κωνσταντίνο Μάμαλη σε ποινή φυλάκισης τριών ετών κι έξι μηνών για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια και για παράβαση των Π. Δ. 16/96 και 17/96. Για τους τρεις πρώτους κατηγορουμένους δόθηκε τριετής αναστολή, υπό τον όρο καταβολής 3.000 € έκαστος στο Ορφανοτροφείο Βόλου.

 

Ο τεχνικός ασφαλείας του εργοστασίου καταδικάστηκε σε τρία έτη φυλάκισης για ανθρωποκτονία, με τριετή αναστολή, ενώ ο υπεύθυνος συντήρησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων κρίθηκε αθώος.

 

Το Δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της πολιτικής αγωγής για καταβολή 40 € για ηθική βλάβη και των δικαστικών εξόδων, ενώ μετά από πρόταση της εισαγγελέα έδρας διαβίβασε τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών για να διερευνηθεί εάν προκύπτει το αδίκημα της ψευδορκίας σε βάρος δύο εργαζόμενων μαρτύρων της υπεράσπισης.

Το Δικαστήριο υιοθέτησε παράλληλα την πρόταση της εισαγγελέα να μη γίνει δεκτός ο ισχυρισμός της πολιτικής αγωγής ότι οι κατηγορούμενοι λειτούργησαν με ενδεχόμενο δόλο.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος Μελέτης βρέθηκε πνιγμένος την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2006 στις 10 το πρωί σε υπόγεια δεξαμενή βάθους τεσσάρων μέτρων γεμάτη με νερό της Χαλυβουργίας Βόλου, όπου εργαζόταν."

 

 

http://www.magnesian...2c-242bdae0fa2c

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είναι γνωστό με ποιό σκεπτικό και νόμο καταδικάστηκε ο τεχνικός ασφάλειας, που ας μην ξεχνάμε είναι σύμβουλος και όχι υπεύθυνος ασφάλειας εργασίας.

Με το περσινό θανατηφόρο ατύχημα στην "Ελληνική χαλυβουργία" ιδιοκτησίας του ιδίου, έχει γίνει τίποτα γνωστό ?

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κανείς πώς έγινε το ατύχημα; Ποιοί κανόνες παραβιάστηκαν και γιατί;

 

edit: Μία πηγή βρήκα στην εφημερίδα Ο Λαός του Αλμυρού

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αν και καπως αργα, να σημειωσω οτι οι δικαστες θεωρουν τον τεχνικο ασφαλειας υπευθυνο για την ασφαλεια ενω αντιθετα η νομοθεσια τον θεωρει ξεκαθαρα σαν συμβουλο και δεν την εθυθνη την εχει αποκλειστικα ο εργοδοτης. Επειδη μου εχει τυχει απειρες φορες σε δικαστηριο αυτο, ο δικηγορος του Τεχνικου ασφαλειας πρεπει να το επισημανει και να επιμεινει. Επισης ενα καλο μετρο ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για τους Τεχνικους Ασφαλειας ειναι να γραφουν τις υποδειξεις τους στο βιβλιο Υποδειξεων ( Γιατι ειναι ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ για αυτο και ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ)και ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΩΣ γνωση ο εργοδοτης τις υποδειξεις. Ετσι αποδεικνευεται οτι α) το ειπες β) τον ειδοποιησες για τον κινδυνο γιατι η δουλεια σου ειναι ΣΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. Τα γραπτα μενουν οπως λεγαν και οι ρωμαιοι

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.