Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΕ ΟΙΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


kostaschios

Recommended Posts

Καλησπέρα σας ! Έχω ένα οικόπεδο 3 στρεμάτων σε νησί τουΒορείου Αιγαίου το οποίο φτάνει μέχρι την θάλασσα . Το οικόπεδο διακρίνεται για τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και για την πολύ μεγάλη κλίση του . Σε λίγο καιρό θα κατασκευάσω μια μονοκατοικία 200 τμ περίπου . Θέλω να ρωτήσω αν αξίζει να κοιτάξω την λύση της γεωθερμίας για θέρμανση-ψύξη της οικίας , δεδομένου οτι η θάλασσα θα είναι στα 50 μέτρα πιο κάτω απο το σημέιο που θα κατασκευαστεί η οικιά .

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι νόμιμο αυτό...

Κάποιος που ξέρει ας απαντήσει και μετά να δούμε το τεχνικό μέρος.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς να χρησιμοποιήσεις την σταθερή θερμοκρασία του νερού καθ όλο τον χρόνο. Κάτι που στις Ηπα γίνεται συχνά.

Έχω όμως την εντύπωση πως στην Ελλάδα αυτό δεν επιτρέπεται. Θα πρέπει να ρωτήσεις στην νομαρχία.

Link to comment
Share on other sites

Nαι , λογικό μου ακούγεται να χρειάζονται κάποιες ειδικές αδειοτήσεις σε περίπτωση που επιτέπεται ! Σε αντίθετη περίπτωση απλά το ξεχνάω ! Απλά επειδή το οικόπεδο φτάνει μέχρι την θάλασσα , θα με ενδίεφερε ! Οικονομοτεχνικά θεωρείτε οτι αξίζει να το ψάξω ? Ευχαρστώ

Link to comment
Share on other sites

Οικονομοτεχνικά φυσικά και αξίζει να το μελετήσει κάποιος σε επίπεδο εφαρμογής.

Απλά δεν θυμάμαι αν επιτρέπεται, έχω την εντύπωση πως όχι. Για τις περιπτώσεις που τραβάς νερό από την θάλασσα.

Τώρα εδώ θα τραβάς από το ''οικόπεδο'' κι όχι από την θάλασσα, δεν ξέρω, ρώτα καλύτερα την Νομαρχία ή δες τα σχετικά Φ.Ε.Κ.

Link to comment
Share on other sites

Απλώς θα ήθελα να σου επισημάνω ότι το θαλασσινό νερό είναι πολύ "δύσκολο" σε εγκαταστάσεις γεωθερμίας. Εδώ το νερό είναι λίγο υφάλμυρο και αλλάζουν πολλά πράγματα σε ότι αφορά σωληνώσεις, αντλίες, φίλτρα, υδροκυκλώνες, εναλλάκτες θερμότητας (γιατί φυσικά δεν μπορείς να στείλεις κατευθείαν το θαλασσινό νερό στην γεωθερμική αντλία θερμότητας).

Πάντως στο μέγαρο μουσικής στην Θεσσαλονίκη (που είναι δίπλα στην Θάλασσα) χρησιμοποιείται αντίστοιχο σύστημα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος αν τραβάνε νερό κατευθείαν από την θάλασσα ή από γεώτρηση ακριβώς δίπλα της για νομικούς λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να κατασκευαστεί σύστημα ανοικτού βρόγχου. Με ένα σύστημα κλειστού βρόγχου, λύνονται όλα τα τεχνικά θέματα που αφορούν σε ρύπανση κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα nikmmech.

Μα νομίζω ότι ο φίλος ζήτησε (στο δεύτερο μήνυμα) να χρησιμοποιεί την θάλλασα για γεωθερμία. Κλειστό σύστημα μέσα στην θάλλασα δεν νομίζω να μπορεί να εφαρμοστεί (νόμιμα). Αλλιώς, κλειστό σύστημα γιατί να μην βάλει και στο έδαφος (είτε οριζόντιο-είτε κατακόρυφο), στην ιδιοκτησία του, 3 στρέματα, έτσι ώστε να μην μπορεί να του πει κανείς τίποτα. Άρα πάμε για ανοιχτό σύστημα, το οποίο σίγουρα θέλει αδειοδοτήσεις ακόμα και για αν μιλάμε για γεώτρηση στην ιδιοκτησία του, που επειδή θα βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, στην ουσία θα αντλούμε θαλασσινό νερό. Ορίζει η νομοθεσία ότι αν χρεισιμοποιούμε υπόγεια νερά τότε με απλά λόγια, πρέπει απαραίτητα αυτά που τραβάμε να τα ξαναρίχνουμε (όλα) στο υπέδαφος, χωρίς να έχουμε μεταβάλει την ποιότητα και την σύνθεση τους.

Εκεί έρχονται και τα πρακτικά προβλήματα. Φαντάσου να έχουμε μια γεώτρηση ακριβώς δίπλα στο κύμα για άντληση και άλλη μία ή δύο για επανέγχυση. Το να τραβήξεις 10-20-50 κυβικά νερό από την γεώτρηση είναι εύκολο, το να τα ξαναρίξεις μέσα είναι το δύσκολο. Το να τα ρίξεις απλά μέσα στην θάλασσα ΟΚ αυτό θα ήταν εύκολο, αλλά πάντα μιλάμε τι είναι νόμιμο (αυτήν την στιγμή) και τι όχι.

Link to comment
Share on other sites

Και για να συμπληρώσω nikmmech την απάντηση μου, λόγος για ανοιχτό σύστημα υπάρχει και σοβαρός, θα ήταν πολύ πιο οικονομικό, αποδοτικό και "σίγουρο". Άλλο να έχεις μία σταθερή παροχή νερού π.χ. 20 κυβικά, με συγκεκριμένη θερμοκρασία π.χ. 18 βαθμούς και άλλο να δουλεύεις σε ένα κλειστό σύστημα όπου στέλνεις νερά 7 βαθμούς και περιμένεις να σου γυρίσουν 10 (ή να στέλνεις 42 και να σου γυρνάνε 39 κατά την ψύξη).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.