Μετάβαση στο περιεχόμενο

ανακαινιση εσωτερικου χωρου, ποτε χρειαζεται αδεια ; ενσημα ικα ;


michael_leit

Recommended Posts

Γεια σε ολους,

 

ειμαι καινουργιος στο forum μιας και βρεθηκα εδω ψαχνωντας για απαντησεις σε καποια ερωτηματα,

και νομιζω οτι εδω ειναι το σωστο σημειο να τις κανω.

 

Ζω σε μια πολυκατοικια του 1973, και πριν απο 6 μηνες ηρθε ενας καινουργιος

ιδιοκτητης στον οροφο απο κατω απο εμενα, στον 3ο, και αρχισε τις αλλαγες κατα τα γουστα του.

Αυτα περιλαμβανουν:

1) το γκρεμισμα ενος εσωτερικου τοιχου το οποιο διαχωριζε το σαλονι

με ενα υπνοδωματιο

2) γκρεμισμα μερος αλλου τοιχου της κουζινας

3) χτισιμο 2 καναπεδων σε διαφορετικα μερη του σπιτιου

4) ξηλωμα παρκε απο 2 τουλαχιστον δωματια και εγκατασταση πλακακιων

5) εγκατασταση πλακακιων πανω απο το μωσαικο στα μπαλκονια

6) γκρεμισμα της μιας εκ των 2 πορτων του διαμερισματος προς τον διαδρομο του οροφου

και χτισιμο με τουβλα

7) αλλαγη πλακακιων στην κουζινα

8 ) μπογιατισματα

κτλ κτλ

 

χωρις να σας κουραζω περισσοτερο, αυτος ο κυριος ΔΕΝ ειναι μηχανικος και εκτελει ολες αυτες

τις εργασιες ΜΟΝΟΣ του, δεν σεβεται σαββατοκυριακα, γιορτες αλλα ουτε και ωρες κοινης ησυχιας... Αυτη η κατασταση ειναι ηδη ενα εξαμηνο και μας εχει διαλυσει τα νευρα, καθως πλεον κανει 'την παπια' οταν κανει φασαρια ΑΛΛΑ δεν γνωριζει κανεις (πιστευω ουτε ο ιδιος) ποτε θα τελειωσει αυτο, μιας και οπως ανεφερα δουλευει μονος του...

 

ερωτησεις λοιπον

1) χρειαζεται καποια σχετικη αδεια για ολα αυτα ?

2) χρειαζεται να ειναι ενημερωμενο το ΙΚΑ για ολα αυτα και να κολλαει ενσημα ισως στον εαυτο του ??

 

μιας και ειμαι ασχετος, οποιες απαντησεις, συμβουλες και σχολια που θα μπορουσαν να ληξουν αυτο το μαρτυριο που περναει η οικογενεια μου ειναι καλοδεχουμενες !!

 

ευχαριστω εκ των προτερων,

Μιχαλης

Edited by michael_leit
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χρειάζεται άδεια ή (για κάποιες εργασίες) έγκριση μικρής κλίμακος (άδεια έιναι κι αυτό). Για κάποιες ελάχιστες εργασίες δεν απαιτείται άδεια (πχ για να αλλάξεις μία βρύση που στάζει, να βάψεις ένα δωμάτιο, να αντικαταστήσεις μία χαλασμένη εσωτερική πόρτα).

 

Για τα περί οχλήσεως, ισχύουν όσα προβλέπει ο νόμος περί ωραρίων εργασίας και ωρών κοινής ησυχίας.

 

Αν έχεις αμφιβολία, αν δεν σου επιδικνύει την άδεια, αν δεν έχει θυροκολλημένο τον αριθμό αδείας, απευθύνεσαι στην αστυνομία και την πολεοδομία. Επίσης ζήτα να συγκληθεί το συμβούλιο της οικοδομής.

 

Τέλος, μπορείς να ζητήσεις (εσύ ή η διαχείριση εξ' ονόματος όλων των ενοίκων) από έναν μηχανικό να ελέγξει τις εργασίες που εκτελεί (άσχετα αν έχει άδεια ή όχι) ώστε να διαπιστωθεί ότι περιλαμβάνονται στην άδεια (αν υπάρχει) και ότι δεν βλάπτουν το αδιαίρετα μέρη της οικοδομής.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου,

 

ειμαι 99,99% σιγουρος οτι δεν εχει ασχοληθει καν να παρει καμια αδεια..

Εννοειται λοιπον φυσικα οτι δεν υπαρχει τιποτα θυροκολλημενο...

Ενας μηχανικος ο οποιος τον ειχα ρωτησει μου ειχε πει οτι στο σπτι του μπορει να κανει οτι θελει εσωτερικα,

το οποιο μου ειχε φανει περιεργο λογω ολων αυτων των παρεμβασεων που προανεφερα, γι'αυτο ειπα να ρωτησω

και σε εσας.

μια διευκρινηση : τι εννοεις με το συμβουλιο της οικοδομης ?

επισης, μιας και δεν θα υπαρχει κανενος ειδους αδεια, μια αναφορα στην πολεοδομια θα οδηγησει σε προστιμο

ή θα ειναι κατι απλο και τυπικο που θα μπορει να τακτοποιησει ευκολα?

(αυτο που αναζητω αυτη τη στιγμη ειναι ενας τροπος να 'φοβηθει' μηπως και ηρεμησουμε)

 

ο νομος περι ωραριων εργασιας τον αγγιζει μιας και δουλευει ο ιδιος στο σπιτι του?

 

επισης αυτο που ανεφερα με το ΙΚΑ; εχει καμια βαση ;

Edited by michael_leit
Link to comment
Share on other sites

Ο γείτονάς σας είναι βλάκας... !!!

 

Σχεδόν σίγουρα ξέρει ότι κάνει κάτι λάθος και είναι βλάκας γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι σε πιθανή καταγγελία θα πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του στο ΙΚΑ...

 

Αν χρειάζεται άδεια ή όχι δεν είναι σίγουρο... Αδεια μικρής κλίμακας (έγκριση εργασιών...) σαφώς και πρέπει να πάρει... Προσωπικά τη θεωρώ απαράδεκτη και χαζή διαδικασία αλλά εφ'οσον υπάρχει πρέπει να τηρείται.

 

Είναι βλάκας γιατί ενοχλεί και εκνευρίζει αυτούς που θα βλέπει καθημερινά για πολύ καιρό...

 

Ο διαχειριστής καλό θα ήταν να επέμβει δραστικά και να τον προειδοποιήσει ότι αν δε σεβαστεί τουλάχιστον τα ζητήματα ωραρίου, καθαριότητας και προπαντώς κάθε τι που επηρεάζει κοινόχρηστους χώρους θα απευθυνθεί στη πολεοδομία.

Αν δε συμμορφωθεί, κακό του κεφαλιού του...

 

Τώρα, επειδή είναι και άγιες μέρες, αν έχει μείνει κάτι τέτοιο στη χώρα αυτή... καλό θα ήταν να αντιληφθείς κι εσύ και όλοι ότι ο άνθρωπος μάλλον δεν μπορεί εύκολα να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία ώστε να πληρώσει τα ληστρικά ένσημα και φορολογικά γιατί θα του στοίχιζε η δουλειά διπλάσια χρήματα.... Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν του δίνει το δικαίωμα να κάνει εργασίες που δεν γνωρίζει και που ίσως επηρεάζουν το κτίριο και βέβαια δεν του δίνει το δικαίωμα να σας ενοχλεί...

 

Πράξε κατά συνείδηση... έχεις δίκιο... αλλά είπαμε... άγιες μέρες...

Link to comment
Share on other sites

Με λιγα λογια αφού γνωριζεις ακριβως τι εργασιες κάνει σε δέχτηκε στο χώρο του και ίσως σε κέρασε καφέ! Τωρα αν εσυ του κανεις αμεσα καταγγελια θα φανεις ο κακός της παράστασης. Φυσικά δεν εννοώ οτι ειμαι υπερ των παρανομων εργασιων αλλα στις μερες που ζούμε, όπως ειπωθηκε, τα εξοδα ειναι πολλα και τα εσοδα λίγα. Ετσι μπορει αυτος να μην εχει την ανεση να ανταπεξελθει σε μια ανακαινηση κατοικιας χωρις να δουλέψει ο ίδιος. Ετσι, πιστευω πρώτα να βρειτε κοινο σημείο συζητωντας ωστε να μην υπάρχει η όχληση αλλά και να του συστήσετε τουλάχιστον να μιλησει με ενα μηχανικο για τον έλεγχο των εργασιων που κανει και την επιδραση αυτών στο κτίριο γενικότερα. Αν πάλι δεν σηκώνει κουβέντα και ειναι αγύριστο κεφάλι, εχεις διαβάσει ήδη τι πρέπει να κανεις.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω και τους 2 σας,

 

corsakia δεν με εχει κερασει καφε, αλλα μιας και οταν ειχε πρωτοερθει μας χαιρετουσε ολους δια χειραψιας (επειδη ηξερε πολυ καλα τι θα επακολουθησει) ειχε πει καποια στιγμη σε αρκετο κοσμο (και στην μητερα μου) τι προκειται να κανει.

Επισης, εχουν σταματησει ολες τις διπλωματικες σχεσεις, οταν η κυρια του κυριου οταν πριν ενα μηνα πηγε να της κανει παρατηρηση το μεσημερι της εκλεισε την πορτα και της ειπε αν δεν μας αρεσει να φυγουμε !!! τους ενοχλουμε κιολας με 1 παρατηρηση σχεδον το μηνα !!!

Μετα απο 3-4 παρατηρησεις μεσα σε 3-4 μηνες, σας πληροφορω οτι πλεον μονο τις ωρες κοινης ησυχιας δουλευει, δηλαδη μετα τις 2:30 το μεσημερι που γυρναει απο την κανονικη δουλεια του. Πλεον το κανει επιτηδες και δεν λογαριαζει κανεναν. Αγιες μερες παιδια συμφωνω και να δειξω κατανοηση, αλλα ειχα αδεια αυτη τη βδομαδα, με ξυπνησε και Χριστουγεννα και τη 2η μερα στις 8:30 με σφυριες, ολη την βδομαδα τα μεσημερια, καθως και σημερα παραμονη οπου παρολο που χτυπησαμε λιγο το πατωμα στις 3:30 μπας και σταματησει, αυτος συνεχισε ακαθεκτος με σφυρια και σβουρακι κτλ κτλ.

Υπαρχει καποιος σχετικος νομος που να λεει ποτε χρειαζεται αδεια και ποτε οχι για να το χρησιμοποιησω και να το δωσω και στο διαχειριστη ? κατι αναλογο και για το ικα? ή αν γινει καταγγελια στην πολεοδομια, αυτοι θα ενημερωσουν το ικα ?

δεν θελω να του κανω κακο, αλλα πρεπει με καποιο τροπο να σταμτησει αυτο το μαρτυριο για την οικογενεια μου, αλλιως θα τρελλαθουμε..

 

Ευχομαι Καλη Χρονια σε ολους με υγεια !!!

Edited by michael_leit
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα για να μην το ζαλίζουμε. Από ότι καταλαβαίνω το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με το αν ο εν λόγω κύριος έχει βγάλει άδεια ή όχι για τις εργασίες ή το αν έχει προσλάβει μηχανικό ή τα κάνει μόνος του ή αν τα κάνει τσαμπέ....Εχει να κάνει με το γεγονός ότι θορυβεί σε ώρες κοινής ησυχίας. Αλήθεια αν είχε άδεια κτλ και συνέχιζε να δουλεύει σε αυτούς τους ρυθμούς θα είσουν ικανοποιημένος?

Στο ρεζουμέ...Δεν νομιζω να χρειάζεται άδεια ή μηχανικό για να αλλάξει πχ τα πλακάκια ή την πόρτα ή το κομοδίνο. Για τους τοίχους δεν ξέρω, αλλά και πάλι γίνεται και χωρίς (πριν χρόνια ρίξαμε τον τοίχο της κουζίνας έτσι απλά). Το θέμα του θορύβου έχει να κάνει με τις ώρες κοινής ησυχίας. Αν κάποιος έβαζε στη διαπασών τη μουσική στις 2 τα μεσάνυχτα τι θα έκανες? 1) Παρατήρηση, 2) Αναφορά στην αστυνομία. Ε, κάνε το ίδιο και εδώ

 

Καλή χρονιά με υγεία!!!

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Η πολυκατοικια πρέπει να εχει εσωτερικό κανονοσμό. Εκεί αναφέρεται ρητα η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για το γκρέμισμα των εσωτερικών τοίχων και γενικά για οποιαδήποτε μεταβολή θελήσει να κάνει στο εσωτερικό του διαμερισματός του. Ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον εσωτερικό κανονισμο. Για τα υπόλοιπα κάνε καταγγελία στην πολεοδομία στο ΙΚΑ και στην ΔΕΗ.

Link to comment
Share on other sites

michael_leit

 

ο γείτονας προφανώς είναι βλάκας

.... αλλά μεθάυριο και εσύ θα κάνεις μια ανακαίνιση και πρότι μπορεί να είσαι καθόλα νομιμός να σε πρήξει όσ οδεν πηγαίνει άλλο ....

... εγώ θα σου πρότεινα εφόσνο δεν κάνει κάτι επικίνδυνο να δείξεις λίγη ανοχή .... δεν χάθηκε ο κόσμος

Edited by myri
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και τελικά από ο,τι φαίνεται η Πολεοδομία και το ΙΚΑ σε ενδιαφέρουν όχι επί της ουσίας, αλλά ως εκδίκηση σε αυτόν που θορυβεί.

Αμάν πια σε αυτή τη χώρα που όποιος έχει πρόβλημα με τον γείτοτά του βάζει την Πολεοδομία διαιτητή...

Απλά φέρε την αστυνομία όταν κάνει εργασίες εν ώρα κοινής ησυχίας, κάνε μήνυση, δειρ'τον, κάνε ο,τι σε φωτίσει ο θεός.

Αν πάλι σε ενοχλεί η εργασία χωρίς άδεια οικοδομής διότι είσαι τίμιος και θεωρείς απαράδεκτο να πιάνει κανείς το δράπανο χωρίς τις ευλογίες της πολεοδομίας, τότε ναι, φέρε την πολεοδομία, το ΙΚΑ, το ΣΔΟΕ κλπ...

Απλώς τότε να είσαι έτοιμος να τους επιδείξεις την άδεια που έβγαλες για να βάψεις το δικό σου σπίτι (όταν το έκανες), την άδεια που έβγαλες για να βάλεις air-condition και τσέκαρε αν τα σχέδια του σπιτιού σου ταυτίζονται απόλυτα με αυτά της άδειας οικοδομής.

Σε ένα κράτος που για να κάνεις οτιδήποτε θέλεις άδεια οικοδομής τότε όλα είναι παράνομα, άρα και τίποτα δεν είναι παράνομο...

Καλή χρονιά και ψυχραιμία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.