Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απώλειες από δοχείο αδράνειας - Διορθωτικές ενέργειες


Παντελής Κ

Recommended Posts

Μου έχουν πριν 2 μήνες περίπου εγκαταστήσει ένα δοχείο αδράνειας 500 Lt, tank in tank (120 Lt) ως μέρος εγκατάστασης λεβητοστασίου κεντρικής θέρμανσης στο σπίτι μου - καινούργια μεζονέτα 120 τμ, Β. Ελλάδα, με καυστήρα πέλλετ και ενδοδαπέδια θέρμανση. Το δοχείο ειναι εγκατεστημενο σε εξωτερικό λεβητοστάσιο. Έχει εγκατασταθεί ένα θερμοστοιχείο επαφής στην χαμηλώτερη υποδοχή που έχει κατάλληλα ορίσει ο κατασκευαστής, (περίπου 20 cm από το μπετόν στο πάτωμα). Ανάλογα με την ένδειξη, ανάβει-σβήνει ο λέβητας και αναπληρώνει τα ζεστά νερά.

 

Σε χρόνο που η ενδοδαπέδια δεν "ζητά", και το δοχείο έχει μόλις θερμανθεί πχ στους 53 C, τα άλλα 2 θερμόμετρα (προσαρμοσμένα αντίστοιχα στο μέσον και στην κορυφή του δοχείου) μένουν σταθερά στους 53, καθώς μόλις έχει κλείσει ο κυκλοφορητής και το δοχείο έχει την ίδια θερμοκρασία παντού. Τότε το κάτω θερμόμετρο αρχίζει να κατακριμνήζεται, και εντός 15- 20 λεπτών το πολύ, από τους 53, πέφτει στους 40 βαθμούς και μου ξανα-ανάβει τον καυστήρα.

 

Πιάνω τα 3 μεταλικά ποδαρικά, και το στεφάνι στη βάση του δοχείου, πανω στο οποίο είναι συγκολλημένα, και τα μέταλλα είναι κρύα - όπως δείχνει και το θερμόμετρο. Παρά τη μόνωση που καλύπτει το υπόλοιπο δοχείο, η θερμότητα που άγεται από το ζεστό νερό στη βάση του δοχείου και μέσω των ποδαρικών στο κρύο τσιμέντο, είναι τελικά σημαντική.

 

Υπάρχει κάποια τεχνική πρόβλεψη για ενδιάμεσα μονωτικά πέλματα, συμπαγές τεφλόν ή κάτι ανάλογο, να κάθονται επάνω τα ποδαρικά, αντί στο παγωμένο τσιμέντο, και βέβαια να κρατάνε τα 600-700 Kg του γεμάτου δοχείου?

 

 

Ευχαριστώ,

 

Παντελής Κ

Link to comment
Share on other sites

Δε ξερω δεν εχω σχεση καμια αλλα δεν νομιζω οτι απ τα ποδαρικα χανει τοση θερμοτητα, μενει ηρεμο το νερο και οπως ειναι φυσικο η θερμοτητα εντοπιζεται ψηλα. Απο παντου χανει θερμοτητα οσο μονωμενο κ αν ειναι, απ το πατωμα ειδικα που εστιαζεις και απ τα στηριγματα του σιγουρα χανει λιγοτερο.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα να δεις γιατί το εστιάζω στις απώλειες δι' αγωγής από τα ποδαρικά στο παγωμένο μπετόν του εξωτερικού λεβητοστασίου. Καταρχήν έχω 3 ψηφιακά θερμόμετρα, κατανεμημένα καθ' ύψος στο δοχείο (πάνω, κάτω και στη μέση). Αυτά είναι συνδεδεμένα με ρυθμιστές, και μετράνε με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή πέρνουν τη θερμοκρασία του μετάλλου, όπως είναι τοποθετημένα στις σχετικές υποδοχές στην επιφάνεια του δοχείου.

 

Με το που σταματά ο κυκλοφορητής κατά τη θέρμανση, τα 3 θερμόμετρα έρχονται σε ισορροπία σε μια μέγιστη τιμή, πχ 53 C (το νούμερο ποικίλει ανάλογα με τις υπόλοιπες ριθμίσεις). Πάντα έχω το νου μου να μη τυχαίνει να ζητά η ενδοδαπέδια σε όλη αυτή τη φάση, γιατί οι κρύες επιστροφές που πέφτουν στον χαμηλά στο δοχείο, λογικά επιδρούν.

 

Τότε αρχίζει η ελεύθερη πτώση για το κάτω θερμόμετρο. Σε 15 max 20 min, έχει χα΄σει 15 C. Τα πάνω μένουν καρφωμένα για ώρα στη μέγιστη τιμή. Που για μένα σημαίνει ότι στα χαμηλά καταρχήν το μέταλλο ζεστάθηκε, από τα νέρα μέσα, και μετά άρχισε να ψύχεται γοργά, φυσικά κρυώνοντας ταχύτατα τα νερά μέσα, σε εκείνη την περιοχή. Άρα πιστεύω ότι πέρα από τις κρύες επιστροφές της ενδοδαπέδιας, υπάρχει εκεί μια σημαντική ενεργειακή αιμοραγία για όλο το δοχείο. Και μάλλον πολύ πιο πάνω από τους 2 C/ημέρα που μου υποσχέθηκαν. Το θέμα είναι αν το έχει ξαναδεί κάποιος, και αν υπάρχει π΄ροταση για υλικό, θερμοδιακοπής για να κάτσουν τα ποδαρικά; ή άλλη λύση.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος ότι εάν χάνεται θερμότητα, δεν χάνεται από τα ποδαράκια, αλλά εάν μπορείς κάνε ένα πρόχειρο σκαρίφημα που να δείχνει

  • διάμετρο και ύψος του εξωτερικού και εσωτερικού δοχείου και την σχετική τους θέση
  • τις θέσεις και τις διαμέτρους των αγωγών σύνδεσης
  • την θέση και το πάχος μόνωσης σε κάθε θέση
  • τις θέσεις των θερμομέτρων
  • και τελικά τα τρία ποδαράκια.

Link to comment
Share on other sites

Έχει εγκατασταθεί ένα θερμοστοιχείο επαφής στην χαμηλώτερη υποδοχή που έχει κατάλληλα ορίσει ο κατασκευαστής, (περίπου 20 cm από το μπετόν στο πάτωμα). Ανάλογα με την ένδειξη, ανάβει-σβήνει ο λέβητας και αναπληρώνει τα ζεστά νερά.

 

Ο κατασκευαστής έχει ορίσει ότι το αισθητήριο που κανονίζει την έναυση του λέβητα τοποθετείται στη χαμηλότερη θέση?

Link to comment
Share on other sites

Παντελή.. :smile:

 

Τάσος εδώ..

 

Όπως μιλήσαμε και τηλεφωνικά δες να μονώσεις το αισθητήριο σου και βάζοντας το σε άλλη θέση και όχι σαν επαφής εξωτερικά του δοχείου.

Κάτι άλλο που μου ήρθε στο μυαλό είναι μήπως η σωλήνα που πάει προς τον λέβητα σου μήπως είναι αμόνωτη και προκαλεί εσωτερική ανακυκλοφορία νερού μέσα της κρυώνοντας το κάτω μέρος.

 

Μίλτο, όχι. Απλά έβαλε ένα θερμόμετρο επαφής κάτω στο boiler όπου φαντάζομαι εισχωρεί ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα και κρυώνει το αισθητήριο.

Ειδάλλως δεν εξηγείται. Η αγωγή από 3 κομματάκια ατσαλιού, είναι μηδαμινή που και πάλι όταν τα πιάνει κρύα πάει να πει πως δεν μεταδίδεται θερμότητα προς τα κάτω.

Link to comment
Share on other sites

Τάσο το είδα όπως κουβεντιάσαμε, και λύθηκε ως εξής:

 

Τοποθέτησα πλάκα πετροβάμβακα με φύλλο αλουμινίου να κοιτά προς τα πάνω -προς την εκτός μόνωσης, μικρή εκτεθημένη επιφάνεια του μετάλλου στον πάτω του δοχείου- στο ενδιάμεσο κενό με το πάτωμα. 'Οταν μετά τη θέρμανση το δοχείο ήρθε σε ισορροπία, η κάτω ένδειξη έμεινε καρφωμένη στην ίδια θερμοκρασία με τις ενδείξεις που έπαιρνα πιο ψηλά στο δοχείο. Μέχρι φυσικά να αρχ΄΄ισει να "ζητά" η ενδοδαπέδια και το κάτω τμημα να αρχίσει να δέχεται τις κρύες επιστροφές.

 

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται αμελητέα η απώλεια δια αγωγής από τα 3 ποδαράκια.

 

Παρεμπιπτόντος, μετά ανέβασα το θερμοστοιχείο που κλέινει το κύκλωμα και ανοίγει τον καυστήρα περίπου προς το μέσο του δοχείου -όπου ήτάν και τα άλλα αισθητήρια- για να πάρω μεγαλύτερη αδράνεια ανάμεσα σε 2 διαδοχικά ανάμματα του καυσ΄τηρα pellet.

 

Thanks for the tip,

 

Παντελής Κ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.