Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή σχολής (προπτυχιακά)


Recommended Posts

Χαίρετε. Είμαι μαθητής Λυκείου με κλίση στις θετικές επιστήμες και ιδιαιτέρως στα μαθηματικά. Μη έχοντας ούτε μαθηματικούς, ούτε και μηχανικούς στο οικογενειακό/φιλικό μου περιβάλλον, προσπαθώ να μαζέψω πληροφορίες "εκ των έσω" (πέρα δηλαδή από τα επίσημα προγράμματα σπουδών) για τις πολυτεχνικές σχολές των ΗΜΜΥ, ΠΜ και ΣΕΜΦΕ. Αρχικά σκεφτόμουν προφανώς να δηλώσω Μαθηματικό στο ΕΚΠΑ, αλλά 1) δε θέλω να γίνω καθηγητής και 2) επειδή έχω πολύ ψηλούς βαθμούς στο σχολείο, ακούω συνεχώς ότι πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσω Πολυτεχνείο (και μάλιστα ΗΜΜΥ). Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα ή/και το χρόνο, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα οποιαδήποτε βοήθεια, προκειμένου να αρχίσω να αποκρυσταλλώνω μια άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μαθηματικος ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΑ, ειναι πολυ μεγαλη η δυσκολια ενω στο τελος κατα

95% θα καταληξεις να κανεις φροντιστηρια και ιδιαιτερα χωρις να σου φανουνε

"χρησιμες" οι τοσο δυσκολες σπουδες.

 

Αποψη μου επισης ειναι να μην πας ΣΕΜΦΕ γιατι ενω ειναι καλη σχολη με τα υπαρχοντα ΕΔ

κατα πασα πιθανοτητα θα καταλληξεις να κανεις παλι τον καθηγητη και ειναι κριμα.

 

Εφοσον εισαι καλος στα μαθηματικα δες στις υποενοτητες του φορουμ με τι θεματα καταπιανεται

καθε ειδους μηχανικος πχ ΗΜΜΥ, ΠΜ, ΜΜ για να δεις τι σου φαινεται πιο ενδιαφερον. Εφοσον

διαλλεξεις καποια υψηλοβαθμη σχολη του πολυτεχνειου μην δεις τοσο τα ΕΔ οσο τι σε ενδιαφερει

εσενα να κανεις. Παντως ριξε και μια ματια στα τμηματα οικονομικων, ειναι στα περιξ.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς συγχαρητήρια για τις επιδόσεις σου και για το ενδιαφέρον σου να ψάξεις το κάτι παραπάνω, δείχνει ωριμότητα σπάνια για την ηλικία σου. Από τη μικρή εμπειρία μου, έχω να σου πώ τα εξής:

 

1) Ξεκαθάρισε (δίνοντας "συντελεστές βαρύτητας"), πόσο σημαντικό θα είναι για σένα το επάγγελμά σου από βιοποριστικής άποψης (πόσο "καίγεσαι" δηλαδή να βγάλεις γρήγορα χρήματα). Σε ένα ακραίο παράδειγμα, κάποιο παιδί που τα πάει καλά βαθμολογικά και αγαπάει πχ. τα μαθηματικά, μπορεί να αναγκαστεί να γίνει πχ. αστυνομικός ή στρατιωτικός (για να μη παρεξηγηθώ, αναφέρω τα επαγγέλματα χάριν παραδείγματος, δεν έχω τίποτα με κανέναν) προκειμένου να βγάζει τα προς το ζειν, παρατώντας όμως τα μαθηματικά που αγαπούσε, ενώ ένα άλλο παιδί, που αγαπάει πχ. τη ζωγραφική, αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, έστω κι αν ξέρει πως χρήματα μπορεί να μη βγάλει ποτέ. Ανέφερα ακραία παραδείγματα, για να καταλάβεις το πνεύμα μου. Ξεκαθάρισε λοιπόν τι και σε τι βαθμό ζητάς από το μελλοντικό σου επάγγελμα.

 

2) Γενικώς, το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι και πολύ στα πάνω του τελευταία. Αυτό βέβαια είναι γενικότερο φαινόμενο της αγοράς εργασίας, αλλά οι μηχανικοί έχουμε πληγεί πολύ. Αυτό σίγουρα μπορούν να στο επιβεβαιώσουν και συνάδελφοι με μεγαλύτερη εμπειρία από μένα, όμως όπου βρεθείς και όπου σταθείς θα ακούσεις μηχανικούς να γκρινιάζουν, ακόμα και παλιούς και έμπειρους με δεδομένο κύκλο και επαγγελματικό background.

 

3) Για τα ελληνικά δεδομένα, η ειδικότητα του ΠΜ είχε τη φήμη της πιο "πιασάρικης", λόγω πολλών επαγγελματικών δικαιωμάτων, ποσοστού κέρδους στη μελέτη, πιθανές εργολαβίες κλπ. Αυτό θεωρώ πως έχει αντιστραφεί τελευταία, με τους ΗΜΜΥ να έχουν περισσότερες ευκαιρίες λόγω φωτοβολταϊκών, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γενικότερα κλπ. Για να γίνεις ΗΜΜΥ όμως πρέπει να το έχεις πραγματικό μεράκι (τους θεωρώ πιο "κολλημένους" επιστήμονες από τους ΠΜ, το έχουν στο αίμα τους!).

 

3) Μη κολλάς τόσο στα Επαγγελματικά Δικαιώματα, όπως σωστά ανέφερε ο MScEng, αφορούν την Ελλάδα και οι Έλληνες καταλήγουμε να μην έχουμε ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

 

4) Μη κολλάς με τα μόρια, προφανώς θα διαλέξεις υψηλόβαθμη σχολή αλλά μη πας με τη λογική των μορίων. Κοίτα τί αγαπάς και τί θα σου ταίριαζε/εξυπηρετούσε αργότερα (θυμίσου τους "συντελεστές βαρύτητας" στο 1).

 

5) Φαντάσου τον εαυτό σου μετά από 10-15 χρόνια... Τί θα ήθελες να κάνεις; Ο ψαγμένος κ καριερίστας μαθηματικός, στη καλύτερη περίπτωση θα έχει "μεταπηδήσει" σε Επιχειρησιακή Έρευνα μέσω κατάλληλου μεταπτυχιακού και θα απασχολείται σε investment banking ή consulting ή απλά banking, αν δεν έχει "χαθεί" στον κυκεώνα των μαθηματικών... Με λίγα λόγια, τα μαθηματικά είναι κατά κύριο λόγο hobby. Μπορούν να γίνουν καλό επαγγελματικό εργαλείο, αλλά είναι σπάνιο και δύσκολο.

 

6) Έχε στο νου σου το εξωτερικό, είτε ως σπουδές είτε ως εργασία. Στα 4 χρόνια στην Αγγλία είσαι MEng, στα 5 MSc, στα 8 PhD, με χρονομετρική ακρίβεια. Συν τα τέλεια Αγγλικά, συν την επαφή με ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Υπάρχουν πολλοί πολυτεχνίτες στην Ελλάδα που "κάηκαν" 8 και 10 χρόνια για να πάρουν το δίπλωμα και να βγούν στην αγορά στα 28 τους.

 

7) Καθαρά προσωπική άποψη, ίσως ακραία, αλλά αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα επέλεγα να πάω Στρατό στα 18 μου, για να ξεμπερδεύω και να μη "κλοτσήσω" επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν. Συν το οτι βγαίνει πιο εύκολα ο Στρατός, συν το οτι θα μπείς στο Πολυτεχνείο κάπως πιο ώριμος. Προσωπική μου άποψη όμως αυτή...

 

Ό,τι και να επιλέξεις, μη ξεχάσεις να τελειοποιήσεις τα Αγγλικά σου παράλληλα! Καλή επιτυχία και καλό κουράγιο στη προετοιμασία σου!

 

Φιλικά,

Μάκης

Link to comment
Share on other sites

Καθώς δεν περίμενα τόσο άμεση ανταπόκριση, θα ήθελα πρώτ'απ'όλα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε για να μου απαντήσετε. Θέλω να κάνω δύο διευκρινήσεις, προκειμένου να διευκολύνω τυχόν επόμενες απαντήσεις: 1) Ξέρω ήδη άριστα Αγγλικά (Cambridge Proficiency με Α) και επειδή συνεχίζω να τα εξασκώ, μπορώ να δώσω εύκολα π.χ. TOEFL ανά πάσα στιγμή. Τα Γερμανικά μου είναι μέτρια (ZD με sehr gut) και τα έχω διακόψει με σκοπό όμως να τα ξαναπιάσω και να τα τελειοποιήσω ως φοιτητής. 2) Προέρχομαι από μικροαστική οικογένεια που με κανένα απολύτως τρόπο δε θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά σπουδές/διαβίωση στο εξωτερικό και παρά το ότι έχω διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο, δεν έχω μέχρι στιγμής καταφέρει να μπω σε εθνική ομάδα Μαθηματικών ή Φυσικής, έτσι ώστε λόγω κάποιου διεθνούς μεταλλίου να σκέφτομαι ως πιθανή μια υποτροφία σε ξένο πανεπιστήμιο. Και τέλος, μια ερώτηση: βλέπω ότι στη σχολή ΗΜΜΥ υπάρχει ροή Μαθηματικών - από εκεί πού καταλήγεις? Θεωρείσαι δηλαδή επαγγελματικά μαθηματικός, μηχανικός ή τι? Και πάλι, σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν από ΗΜΜΥ, είσαι μηχανικός. Αυτό και μόνο. Τώρα αν γνωρίζεις καλά μαθηματικά, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ιδιαίτερα σε μαθητές....Δεν θεωρείσαι επαγγελματίας μαθηματικός, εκτός αν βγάλεις αντίστοιχη σχολή.

Αν ήμουν στη θέση σου θα κοιτούσα και τις οικονομικές σχολές. Θεωρώ ότι έχουν καλύτερο μέλλον από ότι των μηχανικών. Στη συνέχεια δε με ΜΒΑ μπορείς να περάσεις σε άλλο επίπεδο.....

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου η επιλογή του μηχανικού , είναι μονόδρομος γιά κάποιον σαν εσένα . Προτείνω και εγώ ΗΜΜΥ , αλλά και Μηχανολόγους και Ναυπηγούς , αν σου αρέσουν τα ταξίδια και η ζωή στο εξωτερικό .

 

Το ΣΕΜΦΕ είναι αποτυχημένο τμήμα που χαντακώνει όσους περνάνε εκεί και μόλις πρόσφατα πήραν την άδεια να γίνουν καθηγητές . Μαθηματικός ισχύει το ίδιο , αφού αποκλείεται να διοριστείς ποτέ .

 

Τελειοποίησε τα γερμανικά σου , αφού η Γερμανία δεν έχει δίδακτρα σε αντίθεση με την Αγγλία και σκέψου ότι οι σπουδές στην Ελληνική επαρχία , αλλά και στο εξωτερικό έχουν το ίδιο κόστος .

 

Οικονομικά επίσης δεν στο συνιστώ , αφού μπορείς να πάρεις δικαιώματα οικονομολόγου με ένα μεταπτυχιακό σε αυτά .

 

Γενικά ψάξε μόνος σου και μαζί με τους γονείς σου τις ιστοσελίδες κάθε σχολής , τις σπουδές και τις προοπτικές τους και πόσο ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα σου , έτσι ώστε όταν φτάσεις στο μηχανογραφικό να έχεις αποφασίσει .

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα πρότεινα Cybernetics and Control Engineering στο TUDelft.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μαθηματικά σε έρευνα είτε σπουδάσεις βιολογία, μηχανολογία, αστροφυσική κλπ.

 

Σπούδασε κάτι που πραγματικά σου αρέσει, όχι κάτι που έχει πέραση τώρα. Οι ποιό πολλές δουλειές είναι κυκλικές όσο αναφορά τη δημοτικότητα.

Στο εξωτερικό τα όρια μεταξύ επιστημών δεν είναι τόσο καθορισμένα όπως στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μπορείς να έχεις σπουδάσεις μαθηματικά και να δουλέυεις σε τομέα βιολογίας ή μηχανολογίας.

 

Φύγε απο την ελλάδα όσο πιό νωρίς μπορείς. Οχι γιατί τα πανεπιστήμια δεν έχουν καλούς ακαδημαικούς και επιστήμονες αλλα γιατί θα ξοδέψεις άπειρο χρόνο και χρήμα για ένα πτυχίο. Φυσικά πρέπει να έχεις γραφεί σε κάποια φοιτητιική παράταξη για να πάρεις κάποιο βαθμό της προκοπής και να βρείς κάποιο καθηγητή για να προχωρήσεις.

 

Οι έλληνες φοιτητές προτιμούνται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού γιατί η πλειοψηφία τους κάνει καλή δουλειά. Χρηματοδότηση για να σπουδάσεις έξω θα βρείς αν έχεις καλούς βαθμούς και είσαι αποφασισμένος. Πολλοί φοιτητές του εξωτερικού παίρνουν δάνεια για να σπουδάσουν, γι αυτό και δέν γίνονται συνταξιούχοι φοιτητές. "Οποιος ψάχνει βρίσκει"

 

Καλή τύχη

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που έγραψα εδώ την ερώτησή μου. Στο διάστημα που μεσολάβησε τα έβαλα όλα κάτω και i) κοίταξα πολύ προσεκτικά ένα-ένα τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για όλες τις σχολές του ΕΜΠ, ii) διάβασα όλες τις αναρτήσεις από το «για τη μαθητιώσα νεολαία» στο michanikos, καθώς και iii) όσα περισσότερα fora μπόρεσα να βρω με συζητήσεις φοιτητών του ΕΜΠ.

Έκανα μια ειλικρινή και προσγειωμένη αποτίμηση των προτεραιοτήτων μου - όπως σωστά πρότεινε ο χρήστης Tommy_civil - και τελικά κατέληξα σε μία σχολή που στο ξεκίνημα δεν την είχα λάβει καν υπόψη: τη σχολή ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Το πρόγραμμα σπουδών τους μου μοιάζει φτιαγμένο ειδικά για μένα. Από όσα μπορώ να συμπεράνω και το ίδιο το επάγγελμα με «τραβάει» εξίσου. Με ενθουσιάζει η ιδέα του να ασχολούμαι με μεγάλες μηχανές, από την άλλη όμως χρειάζομαι και μια αξιοπρεπή αμοιβή για την (πιστεύω επαγγελματική) δουλειά που (ελπίζω ότι θα) κάνω. Τέλος, το να φεύγω/ζω μόνιμα έξω δε με ενοχλεί καθόλου, μια κι έχω ήδη 9 μετακομίσεις στο ενεργητικό μου...

Το θέμα μου τώρα είναι ότι δε γνωρίζω προσωπικά κάποιο ναυπηγό, ώστε να μου πει δυο κουβέντες για τη δουλειά όπως είναι στις σημερινές συνθήκες και πάντως στην πράξη, όχι στα χαρτιά.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που διαβάσει το μήνυμά μου κάποιος ναυπηγός ή άλλος μηχανικός που γνωρίζει το θέμα αυτό, θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων αν μπορούσε να μου πει ό,τι θεωρεί εκείνος πιο σημαντικό για τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας επιλογής από μέρους μου.

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά όλους για το χρόνο που μου διαθέσατε και θα ήθελα επίσης να ξέρετε ότι διάβασα με τη μέγιστη προσοχή και έλαβα σοβαρά υπόψη την κάθε σας απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Dr. Watson , αρχικά χρόνια πολλά και εύχομαι κάθε επιτυχία στους προσωπικούς σου στόχους . Διάβασα τους προβληματισμούς σου και τις ανησυχίες σου καθώς και τις απαντήσεις . Εκείνο που θα ήθελα εγω να προσθέσω είναι πως δυστυχώς η ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα , εδω και αρκετά χρόνια , βρίσκεται στο ναδίρ και όλα δείχνουν ότι οι '' καλές εποχές της '' μάλλον πέρασαν . Σπούδασε λοιπόν αρχικά στη σχολή ναυπηγών μηχανικών του ΕΜΠ , κοιτάς στη συνέχεια για μεταπτυχιακό εντός ή εκτός Ελλάδας ή για κατατακτήριες σε άλλο , σχετικό με τις προπτυχιακές σου σπουδές τμήμα του ΕΜΠ και σαν επαγγελματική σταδιοδρομία στη ναυπηγική ,κατα τη γνώμη μου , κοιτάς μόνο στο εξωτερικό. Καλή Χρονιά .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.