Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός αντοχής ατράκτου σε στρέψη


tsepeto

Recommended Posts

O CΚ 60 έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα θείου και φωσφόρου. Αν λάβουμε υπόψιν ότι ο C60 έχει όριο θραύσης σε εφελκυσμό 780-930 Ν/mm^2, τότε προφανώς και αντέχει και παρααντέχει την καταπόνηση που λες...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι αλλά δεν εκλέγεις υλικό και διαστάσεις με το όριο θραύσης.

 

---Συγχώνεψη---

 

εφόσον έχεις εξάρτημα μηχανής, δεν θες να λειτουργεί με τάσεις οι οποίες είναι μέσα στην πλαστική περιχή περιοχή παραμόρφωσης του υλικού. Επίσης όταν ελέγχουμε σε στρέψη δεν παίρνουμε το όριο διαρροής του εφελκυσμού αλλά μικρότερο όριο.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Ανάλογα το μοντέλο διαρροής που χρησιμοποιείς. Με tresca πας στο 1/3 της διαρροής σε εφελκυσμό. Το ερώτημα είναι εαν όταν θα πλησιάζεις την διαρροή θα έχεις καθαρή στρέψη?

Link to comment
Share on other sites

Είναι καθαρά θέμα μελέτης. Τα στάδια

 

1. Τι σημαίνει άξονας? Ποια είναι η λειτουργία του? πόσες στροφές? τι έδραση? σταθερές στροφές ή οχι? πόσες ενάρξεις κλεισίματα? σταθερό φορτίο ή οχι¨υπάρχει πέδηση ή όχι, τι ανοχές? με λίπανση ή οχι? τι λίπανση.

 

2. Μετά το 1 θα έλυνα για κόπωση.

 

3. Μετά θα έλυνα τα κινηματικά / δυναμικά.

 

4. Δεν θα με ενδιέφερε η διαρροή εαν το υλικό/σχεδιασμός/λειτουργία μου δίνει όριο κοπώσεως πολύ μικρότερο απο την διαρροή.

 

5. Επιλογή υλικού

 

Διότι εαν πχ έχω έναρξη διάδοσης ρωγμής τότε ξέχνα την καθαρή στρέψη και πας σε τρι-αξονική φόρτιση με άλλη μελέτη, κλπ. Εαν έχω τίποτα εγκοπές συναρμογής τότε πάλι ξέχνα την καθαρή στρέψη. Εαν χάσω ανοχές τότε τα ξέχνα και την απλή κόπωση και πας σε variable amplitude loading, εαν έχω και μη συμμετρική λίπανση τότε βάλε και θερμοκρασιακές παραμορφωσεις (ξέχνα πάλι την καθαρή στρέψη), εαν έχω και κανένα τρελό φρένο τότε πάλι φεύγεις απο την καθαρή στρέψη.

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας μια άτρακτος που υπόκειται σε σύνθετη καταπόνηση κάμψης και στρέψης πως ακριβώς υπολογίζεται; Υπολογίζω τάση κάμψης, τάση στρέψης και μετά βρίσκω την ισοδύναμη σύνθετη τάση; Το πρόβλημα μου είναι ότι δε γνωρίζω από την αρχή ποια θα πρέπει να είναι η διάμετρος του άξονα ούτε και το μήκος του. Χρησιμοποιώ διαστάσεις της επιλογής μου και μετά καθορίζω ανάλογα αν για ένα δεδομένο υλικό (επιτρεπόμενη τάση) τα χαρακτηριστικά αυτά μου κάνουν;

Link to comment
Share on other sites

Το σκεπτικό σου είναι σωστό.

 

Μην ξέροντας όμως το μήκος πως θα υπολογίσεις σε κάμψη? Πρέπει μία από τις δύο διαστάσεις να τις ξέρεις.

 

Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω τον τύπο για τον υπολογισμό της απαιτούμενης διαμέτρου διατομής σε στρέψη

Edited by rootbreaker
Link to comment
Share on other sites

Electr0n, αρχικά επιλέγεις κάποιες διαστάσεις και κατόπιν προχωράς στον "υπολογισμό ελέγχου", υπολογίζεις δηλαδή τον συντελεστή ασφάλειας.

 

Τις αρχικές διαστάσεις μπορείς να εκλέξεις αυθαίρετα, ή να χρησιμοποιήσεις κάποιες εμπειρικές ή ημιεμπειρικές σχέσεις, ώστε να οδηγηθείς ποιο γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα στον υπολογισμό ελέγχου (να χρειαστούν λιγότερες επαναλήψεις). Αυτός είναι ο λεγόμενος "υπολογισμός μελέτης".

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.