Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου για συνήθη έργα;


Τινάκι

Recommended Posts

Λοιπόν, γνωρίζω ότι για μικρά και συνήθη έργα (π.χ. μία κατοικία) λόγω κάποιων κοινών επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι σπάνιο να υπάρξει στην ομάδα σχεδιασμού και Μηχανολόγος και Ηλεκτρολόγος. Συνήθως επιλέγεται μόνο η μία ειδικότητα για τη μελέτη.

 

Γνωρίζω ότι δεν είναι σωστό αυτό, αλλά συμβαίνει για μείωση του κόστους προφανώς.

 

- Στο κομμάτι το μηχανολογικό τί παραπάνω μπορεί να προσφέρει ο Μηχανολόγος από έναν Ηλεκτρολόγο για απλά τέτοια έργα; Και αντίστροφα για το ηλεκτρολογικό κομμάτι.

 

Ρωτάω γιατί έχω πρόταση για συστέγαση-συνεργασία και από τις δύο ειδικότητες αλλά δυστυχώς δε γνωρίζω και πολλά για το Η/Μ κομμάτι μίας μελέτης για να αποφασίσω, ούτε και είχα ποτέ σκεφτεί συνύπαρξη με αυτή την ειδικότητα στο παρελθόν. Είναι και ο ΚΕΝΑΚ στη μέση.

 

(παρακαλώ μην αρχίσετε να τσακώνεστε εδώ για τα δικαιώματα - ανοίξτε άλλο δικό σας θέμα)

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα δεν μπορεί να σου πει κάποιος με βεβαιότητα ότι η μία ή η άλλη ειδικότητα υπερτερεί στα σύνηθες κτιριακά έργα. Εχει να κάνει με την εμπειρία του καθενός....Οκ, αν το δεις καθαρά από άποψη ειδικότητας μπορείς να πείς ότι ο μηχανολόγος είναι κατάλληλος για θέρμανση, κενάκ και ο ηλεκτρολόγος για τα ηλεκτρολογικά. Στην πράξη όμως παίζει ρόλο η πείρα του καθενός. Λίγο πολύ και οι 2 ειδικότητες όταν εμπλέκονται με τα κτιριακά κάνουν ακριβώς το ίδιο, οπότε θα δεις και ηλεκτρολόγο ξεφτέρι σε εγκαταστάσεις θέρμανσης και μηχανολόγο σε ηλεκτρολογικά. Ακόμα και σε μεγάλα έργα βλέπεις μηχανολόγο να ασχολείται με υποσταθμούς ΜΤ ΥΤ και ηλεκτρολόγο με μηχανολογικά....Είναι καθαρά θέμα πείρας στο αντικείμενο, γιατί όον αφορά την υπογραφή και οι 2 έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα.

Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή σου εξαρτάται κυρίως από τον τομέα που θα κινηθείς.

 

Σε γενικές γραμμές, οι μηχανολόγοι έχουν καλύτερο θεωρητικό υπόβαθρο για μελέτες κλιματισμού, θέρμανσης, κλιβάνων, πιεστικών δεξαμενών, σωληνώσεων (ύδρευση, αποχέτευση, αέριο) και γνώσεις για τυπικές Η/Μ εγκαταστάσεις (κατοικίες, βιοτεχνίες, κτλ). Ελάχιστοι έχουν γνώσεις PLC, αυτοματισμών, κτλ. αλλά αν σου τύχει τέτοια μελέτη βοηθάει ο αντιπρόσωπος των αυτοματισμών.

 

Αντίστοιχα οι ηλεκτρολόγοι έχουν καλύτερο θεωρητικό υπόβαθρό για ηλεκτρολογικές μελέτες μελέτες ακόμα και για εξεζητημένες μελέτες (βιομηχανικούς αυτοματισμούς, plc, κτλ). Συνήθως γνωρίζουν και κάποιο λογισμικό για τις υπόλοιπες μελέτες και τα καταφέρνουν ικανοποιητικά, αλλά σε δύσκολες περιπτώσεις (ιδιαίτερα στον κλιματισμό) πρέπει να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω.

 

Τα δικαιώματα είναι σχεδόν τα ίδια επειδή παλιά ήταν ένα τμήμα Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων. Μόνο σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις υπάρχει περιορισμός του ενός ή του άλλου.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Αυτό που παίζει τον καθοριστικό ρόλο είναι να ψάξεις τί εμπειρία έχει ο καθένας απ'αυτούς που σου κάνουν πρόταση για να δεις και τα δείγματα της δουλειάς τους. Απλά θα προσθέσω και κάτι ακόμα. Αν το βλέπεις απλά ως έναν συνεργάτη που θα διεκπαιρεώνει μία μελέτη και τέλος, δεν έχει απολύτως καμία σημασία η ειδικότητα. Υπάρχουν πολλά τσακάλια οι οποίοι παίζουν με την ειδικότητα τούμπαλιν...Αν όμως το βλέπεις σαν συνεργασία όπου ο ένας να βοηθάει τον άλλο, τότε δεν το συζητάω λόγω περισσότερης επαφής θεωρητικής σε σχέση και με την δική σου ειδικότητα είναι ο Μηχανολόγος, λόγω υποβάθρου. Επίσης έχει διδαχθεί αν δεν κάνω λάθος περισσότερα πράγματα σε σχέση με τον Ηλεκτρολόγο σε θέματα project management κτλ..Με όλον τον σεβασμό αγαπητοί Ηλεκτρολόγοι. Αν κάνω λάθος τότε ζητώ συγγνώμη χίλιες φορές για να μην παρεξηγούμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Ναι δε χρειάζεται τώρα να παρεξηγηθούμε και να αρχίσει να πείθει με επιχειρήματα ο ένας τον άλλο ότι είναι σωστός ή λάθος, ο καθένας την προσωπική του άποψη απλά γράφει!

 

Σαν συνεργασία το βλέπω περισσότερο παρά συστέγαση. Είναι και οι δύο πολύ νέοι μηχανικοί, όπως κι εγώ δηλαδή, με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία αλλά φαίνεται να το ψάχνουν ζεστά το Η/Μ αντικείμενο. Πάντως λόγω ΚΕΝΑΚ τείνω κι εγώ στην ειδικότητα του ΜΜ, σε σας κρύβω, παρόλο που και ο Ηλεκτρολόγος μού έδειξε να έχει ασχοληθεί σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Κατανοητό. Πάντως σίγουρα να λάβεις σοβαρά υπ'όψιν σου και τις γνωριμίες-δίκτυο που έχει ο καθένας αν σε δυσκολεύουν τα υπόλοιπα για να διαλέξεις.. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Αφού είναι και οι δύο νέοι (και ο ΗΜ και ο ΜΜ) θα σου πρότεινα τον ΜΜ, ακριβώς για όσα σου είπαν και οι παραπάνω. Σε θέματα ΚΕΝΑΚ ειδικά θα τα πηγαίνετε πολύ καλά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.