Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση-ρύθμιση δορυφορικής κεραίας


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Γεια σας και πάλι,

 

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Παράξενο μου ακούγεται ο δέκτης να μην καταγράφει σήμα αν δεν είναι από τον σωστό δορυφόρο αλλά διαβάζω πως η Nova έχει κλειδώσει τόσο πολύ την υπηρεσία της που δεν φαίνεται απίθανο.

 

Θα πρέπει να πειραματιστώ λίγο παραπάνω. Βρήκα τη λίστα με τους γεωσύγχρονους δορυφόρους και ενώ το Hotbird είναι στο 13.0Ε υπάρχει ο COMSATBW-2 στο 13.2Ε!  'Αντε να στοχεύσεις με 0.2 μοίρες ακρίβεια. Ίσως τελικά θα πρέπει να βρω ένα ψηφιακό πεδιόμετρο που ξεχωρίζει τους δορυφόρους.

 

Ευχαριστώ και πάλι

 

Δημήτρης

Link to comment
Share on other sites

Προτού αρχίσουν να σε απασχολούν οι 0,2 μοίρες ακρίβεια σκόπευσης ( που έτσι κι αλλιώς δεν έχεις με μαγνητική πυξίδα χειρός ), έχεις κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς διόρθωσης που σχετίζονται με την τοποθεσία σου ( γεωγραφικό μήκος, πλάτος, απόκλιση μαγνητικής πυξίδος ) ;

 

Εάν απλά ψάχνεις τον hotbird στις 13 μοίρες ανατολικότερα από την κατεύθυνση του μαγνητικού νότου σου, δεν θα τον βρείς.

 

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες με σχετικά υπολογιστήρια στο διαδίκτυο πχ http://www.satsig.net/sf.htm ή εφαρμογές για android/iOS που θα σε βοηθήσουν σε αυτό.

 

Τέλος αφού βρεις την θέση στόχευσης μην ξεχάσεις την στροφή που πρέπει να δώσεις και στο LNB.

 

 

ΥΓ. Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι όλα αυτά έχουν αναφερθεί σε αυτό το νήμα οπότε εφ'όσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα θα συμφωνήσω ότι πιθανά κάτι παίζει με τα κλειδώματα του δέκτη ΝΟΒΑ.

Επιπλέον με προβληματίζει και το μήκος 30μ του καλωδίου. Χρειάζεται καλή ποιότητα καλωδίου και καλές συνδέσεις/ποιοτικούς connectors. Ένα χαμηλής ποιότητας καλώδιο 30μ θα φέρνει το DC που χρειάζεται το LNB για να λειτουργήσει αλλά θα εισάγει μεγάλες απώλειες στην ραδιοσυχνότητα.

Edited by CybEng
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

 

Προχώρησα στο επόμενο στάδιο. Πήρα ένα πεδιόμετρο Satlink WS 6933 και το ρύθμισα στο Hotbird ( 11823 , H). To συνέδεσα στην άκρη του καλωδίου που πάει στον αποκωδικιποιητή έτσι ώστε να συμπεριλάβω και τις απώλειες και ξανάρχισα τη ρύθμιση του πιάτου. Με έλάχιστη στροφή μπόρεσα και κλείδωσα το Hotbird. Άρα ήμουν ήδη πολύ κοντά. Το πεδιόμετρο μου δίνει σήμα 94% και ποιότητα 70% (SNR ~20 και BER 1e-9). Βγάζω το καλώδιο από το Satlink και το βάζω στον αποκωδικοποιητή. Αποτέλεσμα: 0% σήμα 0% ποιότητα!

 

Μήπως τελικά είναι χαλασμένος ο αποκωδικοποιητής; Ή όπως αναφέρατε προηγουμένως πρέπει το σήμα να είναι σχεδόν τέλειο για να δείξει κάτι; 

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Δημήτρης

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

 

Τελευταίο επεισόδιο της ιστορίας: Πήρα τον αποκωδικοποιητή και τον πήγα σε έναν γείτονα που έχει Nova. Τον συνδέσαμε και στην αρχή στην ανίχνευση σήματος έδινε 0% και στο σήμα και την ποιότητα. Έκανα και μία σάρωση. Δεν έδειχνε να βρίσκει τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή οπότε και εμφανίστηκαν όλα τα κανάλια. Έβλεπα τα ελεύθερα κανάλια και στα άλλα την ενημέρωση για την μη ενεργοποιημένη κάρτα. Επίσης ξαφνικά η ανίχνευση σήματος έδειξε 100% ποιότητα και 85% σήμα. Άρα ο αποκωδικοποιητής δουλεύει.

 

Επιστρέφω στο σπίτι και τον συνδέω στο πιάτο μου. Στην ανίχνευση βλέπω 100% ποιότητα και 85 - 87% σήμα αλλά καθόλου εικόνα. Απλά στα δωρεάν κανάλια εμφανιζόταν πού και πού η ενημέρωση για ασθενές σήμα και το φωτάκι στον αποκωδικοποιητή άλλαζε από πράσινο σε πορτοκαλί και τούμπαλιν. Πώς γίνεται να έχω τόσο καλό σήμα και καθόλου εικόνα; Έβγαλα το καλώδιο από τον αποκωδικοποιητή και το ξαναέβαλα στο πεδιόμετρο. Κλειδωμένο στο Hotbird με 65% ποιότητα. Το παράξενο: και χωρίς καλώδιο ο αποκωδικοποιητής συνέχιζε να δείχνει 100% ποιότητα και σήμα που άλλαζε από το 83 - 87%. Άρα οι ενδείξεις είναι άσχετες, ίσως τυχαίες και μη ενδεικτικές της κατάστασης.

 

Έκανα μια τελευταία προσπάθεια στρέφοντας ελάχιστα το πιάτο. Οι ενδείξεις στο πεδιόμετρο δεν άλλαξαν όμως ως δια μαγείας η εικόνα εμφανίστηκε! Ο αποκωδικοποιητής συνέχισε να δείχνει 100% και 82-87%. Μετά φυσικά πήρα τηλέφωνο τη nova  και ενεργοποίησαν την κάρτα για να εμφανίζονται και τα συνδρομητικά κανάλια.

 

Συμπέρασμα, μόνο ένα καλό πεδιόμετρο θα δείξει πού βρίσκεσαι. Ο αποκωδικοποιητής δυστυχώς είναι αναξιόπιστος.

 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

 

Δημήτρης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σε όλους! 

Θέλω να εγκαταστήσω ένα δορυφορικό σύστημα στο σπίτι μου (κατοπτρο, lnb, βάση στήριξης, καλώδιο και αποκωδικοποιητη)

Για αρχή με ενδιαφέρουν τα ελεύθερα δορυφορικα κανάλια και αργότερα ίσως τα συνδρομητικά (οτε , nova)

Με ενδιαφέρει να κρατηθεί χαμηλά το όλο κόστος αγοράς και τοποθέτησης

Ευχαριστώ! 

Edited by Loukas Chremos
Συμπληρωση
Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα που θα εγκαταστήσεις καθώς και το κόστος καθορίζονται από πολλές παραμέτρους όπως:

- Ποια κανάλια θες να βλέπεις; Υπάρχουν πολλοί δορυφόροι με δωρεάν κανάλια. Ξεκινάς με ένα πιάτο και ένα LNB και μπορείς να φτάσεις σε πολλά πιάτα ή σε πιάτα τύπου wavefrontier με περισσότερα από 10 lnb, 1 για κάθε δορυφόρο.

- Σε πόσες τηλεοράσεις θα στέλνεις το σήμα;  Υπάρχουν LNB με εξόδους από 1 έως 4 συσκευές. Για περισσότερες από 4 συσκευές χρειάζεσαι άλλα LNB που δίνουν ξεχωριστή έξοδο ανά πόλωση και ειδικές συσκευές για να στέλνεις το αντίστοιχο σήμα ανά δέκτη. Υπάρχουν πλέον και δικτυακοί δέκτες που λαμβάνουν τα κανάλι που θες και τα στέλνουν μέσω δικτύου ethernet στις τηλεοράσεις.

- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καλώδιο κεραίας που έχεις ήδη; Αν υπάρχουν διακλαδώσεις στα δωμάτια τότε δεν κάνει για δορυφορική και πρέπει να περάσεις νέο καλώδιο.

- Υπάρχουν απλοί δέκτες για δωρεάν κανάλια, υπάρχουν δέκτες για συγκεκριμένα συστήματα κρυπτογράφισης και υπάρχουν και δέκτες με δυνατότητα διαμοιρασμού κλειδιών μέσω δικτύου. Θεωρητικά χρησιμοποιούνται σε μεγάλες κατοικίες ώστε με να βλέπεις συνδρομητική τηλεόραση σε όποιο δωμάτιο θες χωρίς να κουβαλάς την κάρτα μαζί σου, όμως απαγορεύονται στην Ελλάδα.

Υπάρχει φόρουμ ειδικά για δορυφορικά. satleo.gr

Link to comment
Share on other sites

Για αρχή θα τοποθετήσω ένα κάτοπτρο με ένα lnb και θα χρησιμοποιηθεί ξεχωριστό καλώδιο επειδή η τηλεόραση συνδέεται σε κεραία πολυκατοικίας

 

Edited by Loukas Chremos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.