Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υδραυλική δοκιμή λέβητα ατμού


lem-x24

Recommended Posts

συνάδελφοι θέλω να ρωτήσω πως γίνεται η υδραυλική δοκιμή του ατμολέβητα.

 

σε 3 μήνες λήγει η άδεια του λέβητα και πρέπει να κάνουμε δοκιμή ώστε να την ανανεώσουμε.

 

μπορεί να βοηθήσει κάποιος με τις γνώσεις του??

Link to comment
Share on other sites

Νομοθεσία για Ατμολέβητες

Διατάξεις παραγωγής ατμού ή και αποθήκευσης ατμού πιέσεως λειτουργίας μεγαλύτερης από 0,5 bar υπόκειται στο διάταγμα «Περί ατμολεβήτων, εγκαταστάσεως και λειτουργία αυτών», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 65Α της 22.5.63.

Κάθε καινούργιος ατμολέβητας που κατασκευάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλεται στο τόπο της μόνιμης λειτουργίας του σε ελέγχους, δοκιμές και να εφοδιαστεί με το σχετικό πιστοποιητικό από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Βιομηχανίας, σήμερα από τα τμήματα Βιομηχανίας των Νομαρχιών. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση του ατμολέβητα περιλαμβάνει έλεγχο της μελέτης και των κατασκευαστικών σχεδίων, επιθεώρηση και υδραυλική δοκιμασία. Οι ατμολέβητες μπορεί να συνοδεύονται από πιστοποιητικά ελέγχου από Οργανισμούς επιθεώρησης, τα οποία είναι αποδεκτά από τις Υπηρεσίες Βιομηχανίας των Νομαρχιών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι ατμολέβητες και τα ατμοδοχεία θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο και υδραυλική δοκιμασία τουλάχιστον κάθε 8 έτη. Αυτό γίνεται νωρίτερα εάν συμβαίνει ένα από τα ακόλουθα: α. εγκατάσταση τον ατμολέβητα σε νέα θέση, β. μετά από σοβαρή επισκευή, γ. μετά από διακοπή λειτουργiας πέραν του ενός έτους, δ. όταν ζητηθεί από αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας ή ε. όταν απαιτηθεί από την κατάσταση του ατμολέβητα.

button_go_top.gif

Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται η Υπηρεσία Βιομηχανίας της αντίστοιχης Νομαρχίας, η οποία εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Νομοθεσία αναγνώρισης Φορέων Περιοδικού Ελέγχου.

Οι περιοδικοί έλεγχοι μπορεί να γίνονται και από Οργανισμούς επιθεώρησης, οι οποίοι εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά τα οποία είναι αποδεκτά από τις Υπηρεσίες Βιομηχανίας των Νομαρχιών. Η TUV HELLAS είναι αποδεκτός φορέας ελέγχου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις Υπηρεσίες του για τη διενέργεια και την πιστοποίηση της επιθεώρησης των ατμολεβήτων και του εξοπλισμού τους.

Η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης από την TUV HELLAS γίνεται σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Πρότυπα. Eνδεικτικά αναφέρονται:

- ΦΕΚ 65Α (Β.Δ. 277/22.05.63)

- TRD 505 (Γερμανικό πρότυπο για την εξωτερική επιθεώρηση ατμολεβήτων)

- TRD 506 (Γερμανικό πρότυπο για την εσωτερική επιθεώρηση ατμολεβήτων)

- TRD 507 (Γερμανικό πρότυπο υδραυλικής δοκιμασίας ατμολεβήτων)

- Εσωτερικές διαδικασίες της TUV HELLAS (RWTUV) Α.Ε.

και περιλαμβάνει: έλεγχο τεχνικού φακέλου και του ιστορικού της λειτουργίας, οπτικό έλεγχο εσωτερικά και εξωτερικά, παχυμετρήσεις με την μέθοδο των υπερήχων στην αυλοφόρα πλάκα, στους αυλούς και στο χώρο απαγωγής καυσαερίων για την επιβεβαίωση του πάχους των υλικών, υδραυλική δοκιμασία, έλεγχο ασφαλιστικών, έκδοση έκθεσης επιθεώρησης / πιστοποιητικού περιοδικού ελέγχου.

 

Πηγή:

http://www.plant-management.gr/index.php?id=11016

 

Επίσης Χρήσιμα:

Για ανανέωση του πιστοποιητικού υδραυλικής εγκατάστασης απαιτείται:

  1. Παράβολο δημοσίου των 8,80 ή 5,87 ή 2,93 € ανάλογα με τον ατμολέβητα Α', Β', Γ' κατηγορίας αντίστοιχα.
  2. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 του επιβλέποντος την καλή λειτουργία του ατμολέβητα (ότι ο ατμολέβητας ελέγχθηκε, βρέθηκε σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης).
    Προκειμένου περί ατμολέβητα του εξωτερικού γίνονται δεκτά τα συνοδεύοντα κατασκευαστικά σχέδια και ο υπολογισμός των στοιχείων που εκδόθηκαν στο εργοστάσιο κατασκευής.

 

Αίτηση θα βρεις εδώ:

http://www.lefkada.gr/UserFiles/File/Biomixanias/YdraulikhsDokimisAtmolevita.pdf

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

H διαδικασία της υδραυλικής δοκιμής, χωρίς να είναι πυρηνική επιστήμη, απαιτεί εμπειρία. Για αυτό, καλό είναι να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία. Η δουλειά είναι: Απομόνωση του λέβητα από το δίκτυο ατμού, Αφαίρεση ή/και τύφλωση όσων σημείων (π.χ. όργανα πίεσης, ασφαλιστικά) δεν πρόκειται ή δεν πρέπει να υποβληθούν στην πίεση δοκιμής. Πλήρωση με νερό, Αργή άυξηση της πίεσης (ταυτόχρονα να γίνεται και εξαέρωση), μέχρι να αφαιρεθεί όλος ο διαλυμένος αέρας στο νερό. Αφού φτάσουμε στο σημείο που ο αέρας είναι ο ελάχιστος επιτρεπτός, αυξάνουμε σιγά-σιγά την πίεση μέχρι το 1.2 ή 1.5 φορές την μέγιστη πίεση λειτουργίας Ελέγχουμε για διαρροές με οπτικό έλεγχο ή με χρήση οργάνων, για όση διάρκεια προβλέπει το πρότυπο.

 

edit: Πιθανά σφάλαμτα

1. Κακή εξαέρωση (θα δώσει αυξομειώσεις της πίεσης, που είναι ανάλογες με αυξομειώσεις της θερμοκρασίας)

2. Διαρροές από τις τυφλές φλάντζες (θα δώσουν την εντύπωση ότι οι διαρροές προκαλούνται ΜΟΝΟ από τις τυφλές φλάντζες, ενώ θα υπάρχουν και άλλα σημεία διαρροής που δεν είναι ορατά)

3. Κακή επιλογή της πίεσης δοκιμής. Μερικοί πιστεύουν ότι εάν δοκιμαστεί αντί για 1.5 στις 2 φορές την πίεση λειτουργίας, αυτό θα είναι απόδειξη για την καλή ποιότητα, ενώ δεν ισχύει αυτό. Μπορεί οι τάσεις από την παραπάνω πίεση να υπερβούν το όριο διαρροής (yield) του υλικού.

4. Μη διακριβωμένα όργανα.

 

Edited by CostasV
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Και πάλι είμαι καθυστερημένος. Η υδραυλική δοκιμασία του ατμολέβητα είναι μόνο μία πλευρά της εργασίας που πρέπει να γίνει για την έκδοση νέου Πιστοποιητικού. Η άλλη είναι η Τεχνική έκθεση φθορών που συντάσσεται μετά την επιθεώρηση του ατμολέβητα. Θα αναφέρω κατά την γνώμη μου τα πιο σημαντικά σημεία της εργασίας επιθεώρησης του λέβητα.

 

Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι αν ο λέβητας έχει υποστεί μόνιμες θερμικές καταπονήσεις (δηλαδή αν έχει "μείνει" από νερό). Τα σημεία που πρέπει να δούμε είναι ο φλογοθάλαμος και κυρίως ο αυλοφόρος καθρέπτης της α΄αναστροφής καυσαερίων. Οι μόνιμες θερμικές παραμορφώσεις θα φαίνονται σαν "φουσκώματα" στις επιφάνειες δηλαδή σαν "εξογκώματα" προς την μεριά του χώρου των καυσαερίων. Σε αυτή την περίπτωση τα ελάσματα της περιοχής αυτής έχουν χάσει τις ιδιότητες τους και (κατά την γνώμη μου) ο λέβητας δεν πρέπει να εγκριθεί.

 

Το δεύτερο αφορά την εσωτερική επιθεώρηση του λέβητα (χώρος νερού - ατμού) για επικαθήσεις αλάτων και ηλεκτρολυτικές διαβρώσεις. Η επικάθηση αλάτων είναι εμφανής (κυρίως στην περιοχή του φλογοσωλήνα) και το πάχος της επικάθισης διαπιστώνεται εύκολα με ένα "ματσακόνι". Η επικάθηση αλάτων έχει να κάνει με την σωστή λειτουργία ή όχι της αποσκλήρυνσης. Οι ηλεκτρολυτικές διαβρώσεις διαπιστώνονται και αυτές εύκολα αφού είναι σαν μικροί "κρατήρες" μεταβλητού βάθους, στην επιφάνεια των ελασμάτων. Στην πρώτη περίπτωση συνιστούμε την αυτόματη λειτουργία του συστήματος αποσκλήρυνσης τροφοδοτικού νερού, στην δεύτερη την τοποθέτηση πλακών ψευδαργύρου.

 

Σε καμία περίπτωση δεν χορηγούμε πιστοποιητικό αν δεν ελέγξουμε :

 

1. Τον αυτοματισμό "παύσης λειτουργίας καυστήρα" σε χαμηλή στάθμη νερού. (χαμηλή θεωρείται η στάθμη που αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι αυλοί των καυσαερίων του λέβητα (συνήθως γ΄διαδρομή)

2. Την ασφαλή λειτουργία του ασφαλιστικού έναντι υπερπίεσης (ελατηρίου ή αντιβάρου). Η δοκιμασία γίνεται με υδραυλική πίεση (με νερό) και πρέπει να "ανοίξει" σε πίεση 10% μεγαλύτερη από την πίεση λειτουργίας.

3. την ύπαρξη και καλή λειτουργία των πιεσοστατών. Ο λέβητας πρέπει να έχει δύο πιεσοστάτες ( λειτουργίας - ασφαλείας) και αν είναι στερεών καυσίμων καλύτερα να έχει τρείς ( λειτουργίας - ασφαλείας - ανεμιστήρα καυσαερίων)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Συνάδελφοι, στα ειδικά δικαιολογητικά (κατά περίπτωση απαιτούμενα) για άδεια λειτουργίας για τις περιπτώσεις των παρ. 3-5 του άρθρου 19 του Ν. 3982/2011 μεταξύ άλλων αναφέρεται και το εξής:

 

- Πιστοποιητικό υδραυλικής δοκιμασίας για τους ατμολέβητες ή τις ατμογεννήτριες της εγκατάστασης καθώς και πιστοποιητικό παραλαβής, βάσει της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 3 του Ν. 3853/10 (ΦΕΚ Α 90)

 

Στην παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 3853/10 (ΦΕΚ Α 90) αναφέρει (παραθέτω όλο το άρθρο):

 

"Άρθρο 14 - Εναρμόνιση θεμάτων ατμολεβήτων με την Οδηγία 97/23/ΕΚ «Εξοπλισμοί υπό πίεση»

 

1. Οι ατμολέβητες κατασκευάζονται ή μετασκευάζονται, προκειμένου να διατίθενται στην αγορά και να λειτουργούν από κατασκευαστικούς οίκους ή εργοστάσια αντίστοιχα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οικ.16289/ 330/99 κοινής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Υφυπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ 987 Β΄), με την οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 97/23/ΕΚ.

 

2. Καταργούνται τα άρθρα 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 23, 24, 25, 26, 27, 28 και 29 του β.δ. 277/1963 (ΦΕΚ 63 Α΄).

 

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθορίζονται:

 

α. Η κατάταξη των ατμολέβητων σε κατηγορίες.

β. Οι απαιτήσεις, που πρέπει να πληρούν οι χώροι εγκατάστασης των ατμολέβητων, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την εγκατάστασή τους, καθώς και ο τρόπος, η διαδικασία και τα όργανα επίβλεψης της λειτουργίας και της συντήρησής τους.

γ. Οι κυρώσεις, που επιβάλλονται στους υπευθύνους για τη μη συμμόρφωσή τους στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τους ατμολέβητες, η διαδικασία και τα όργανα επιβολής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την έκδοση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, το β.δ. 277/1963 (ΦΕΚ 63 Α΄) καταργείται στο σύνολό του."

 

Υποτίθεται λοιπόν για το Πιστοποιητικό Υδραυλικής Δοκιμασίας (ΠΥΔ) και το Πιστοποιητικό Παραλαβής θα υπάρχει κάποια απόφαση που θα ορίζει το "τι και πώς"; Αυτό καταλαβαίνω...υπάρχει αυτή η απόφαση; Διαδικασία, αρμόδιοι φορείς ελέγχου, αρμόδιοι φορείς εκδόσεως κ.λπ.;

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 10 months later...

Καλή σας ημέρα,

 

Υπάρχει πουθενά κάποιο υπόδειγμα/πρότυπο τέτοιας τεχνικής έκθεσης φθορών?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

 

Γιάννης

 

Γεια σας και από μένα,

 

Αν μπορείτε βοηθήστε την κατάσταση.

Καλά τα λέτε πιο πάνω αλλά τί ακριβώς γράφουμε στην Τεχνική Έκθεση?

Γνωρίζετε κάποιον φορέα που να ασχολείται με αυτό στην περιοχή της Βοιωτίας?

 

Επίσης, αν ο ατμολέβητας είναι χαμηλών πιέσεων (μέχρι 0,5 bar) χρειάζεται έκθεση?

 

Ευχαριστώ

Γιώργος

Edited by mc99085
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Γνωρίζει κανείς αν υπαρχει ιδιαιτερη νομοθεσια σχετικα με την εγκατασταση ατμολεβητα σε στρατιωτική μοναδα ?Η διαδικασια δοκιμων κλπ ποιος δινει αδεια ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.