Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προθέρμανση λέβητα μέσω τζακιού


spyros82

Recommended Posts

Γειά σε όλους, μιάς και ειμαι νέος εδώ.

 

Προσπαθώ αυτές τις μέρες να εξελίξω ένα σύστημα σωληνώσεων που θα περνούν απο το τζάκι σαν σερπαντίνα και θα επιστρέφουν στο λέβητα.(δουλευει πολύ καλά για όποιον δεν το ξέρει..).

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι τι σωλήνες ή μέταλλο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μεσα στην εστία για μεγαλύτερη απόδοση, π.χ. σωλήνες αλουμινίου εχουν μεγάλη θερμική αγωγιμότητα αλλά σχετικά χαμηλό σημείο τήξης 660 β.κελσίου, περίπου το αντίθετο συμβαίνει με το ανοξείδωτο...

 

καμία ιδέα κανείς?

 

Ευχαριστω!!!

Link to comment
Share on other sites

Σπύρο

 

εαν πρώτα υπολογίσουμε τα ζεστάματα/παγώματα (διαστολη/συστολή) και δούμε οτι αντέχουν οι γωνίες και συγκολλήσεις και εφόσον υπολογίσουμε οτι θα έχουμε σταθερή θερμοκρασία σε όλη την σερπατίνα (που δεν θα έχεις) τότε και εφόσον δεν έχουμε καμία τρελή κλίση με αποτέλεσμα να έχουμε ατμοποίηση σε καμία γωνία και να τραγουδάει το σύστημα τότε

 

μονον τουμποσωληνα Α106 4" όπως είπε ο συνάδελφος αλλα κουρμπαριστό. Και λέω 4 διότι επειδή δεν θα έχεις κάνει μελέτη αφήνω καμία πισινή να μην σκάσει.

Link to comment
Share on other sites

Διατρητα οπωσδηποτε ναι. Αναφερα τ χαλκινη επειδη μου εκανε εντυπωση. Να ρωτησω κ εγω κατι.. Κυκλοφορητης που να εχει ομαλη αδιαβαθμητη ελεγχομενη ροη υπαρχει? Να περνα δηλαδη τοσο νερο οσο χρειαζεται ωστε να εχει εξοδο το συστημα σταθερα 80 η 90 βαθμους πχ, αλλιως προβληματικο θα ειναι με τις ψυχρολουσιες καθε τοσο. Ρωταω και κανεις δε ξερει, θελω τετοια αντλια και να περασω το νερο αναστροφα.. Απο πανω προς τα κατω δηλαδη ουτως ωστε στ βαση της φωτιας να μην περνα νερο 50 βαθμων αλλα 80 η 90 ωστε να μην την σοκαρει και το οφελος μου τελικα να ειναι κυριως πισσες.

Εγω σε σωληνες περναω αερα, εφετος τ πατησα κ καιω φρεσκα ξυλα.. Ανεβασα λοιπον τ θερμοστατη τ αεροθερμου στους 150 και μπορω κ τα καιω αλλιως.. Μηδεν! Με νερο αν ηταν τ θα εκανα? Θελω να το δοκιμασω υδραυλικο (ειναι κοντα οι κεντρικες παροχες για τ σωματα) ομως κολλαω σ αυτα..

Κ αλλη ερωτηση, το ανοιχτο η κλειστο δοχειο πως θα επηρεαζαν σ αυτα που ρωταω παραπανω?

Εχω δει αρκετα σε λειτουργια υδραυλικα με τουμπα, σε ολα μα ολα μπροστα στ τζακι καιγεσαι σε σχεση με το δικο μου το αεροθερμο! Κατι φταιει εδω! Κατι δεν ειναι σωστα.. Δε μπορει εγω να βαζω τ χερι μου ανετα στ δικο μου και στ υδραυλικο η ζεστη τ τζακιου να με κανει κ να τραβιεμαι μακρυα. Αυτη η

΄΄ συνεργασια'' με τ λεβητα μηπως φταιει? Επρεπε τα υδραυλικα να ειναι αποδοτικοτερα και ξερω τ λεω και να συγκρινω, ειμαι πολλα χρονια φανατικος χρηστης τζακιου.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφορητης που να εχει ομαλη αδιαβαθμητη ελεγχομενη ροη υπαρχει? Να περνα δηλαδη τοσο νερο οσο χρειαζεται ωστε να εχει εξοδο το συστημα σταθερα 80 η 90 βαθμους

 

Οι κυκλοφορητές τύπου inverter ελέγχονται από σήμα 0-10V (ή 4-20mA). Με έναν ελεγκτή προετοιμάζεις κατάλληλα το σήμα και ελέγχεις τον κυκλοφορητή.

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μιλτο το υδραυλικο λογικα δεν πρεπει να πιασει μεγαλυτερη αποδοση? Οποτε μιλησα με υδραυλικο μου λενε για τριοδη βανα που θα περναει νερο στ εναλλακτη κ οταν δεν εχει πιασει τ θερμοκρασια θα το γυριζει στ σωματα κτλ. Αυτο το αποτομο ομως δεν ειναι λαθος για το τζακι? Ξαφνικα δηλαδη καθε τοσο να περναει αποτομα το νερο? Οι κυκλοφορητες που λες ειναι συγκεκριμενη κατηγορια η ο ινβερτερ θα κανει τ δουλεια με οποιονδηποτε κυκλοφορητη?

Γιωργοςς2κ αν λες εμενα ναι, ειναι τεραστια η διαφορα σε φρεσκα η παλια ξυλα, τ τζακι μου εχει καθε δυνατη ρυθμιση το καθε ξυλο το καιω ανετα δεν εχω προβλημα, ομως η θερμικη διαφορα ειναι τεραστια! Το ξερο τ σιγοκαις με κλειστο αερα ταμπερ κτλ κ παιρνεις ζεστη ενω τα φρεσκα τα καις δυνατα με διπλη σχεδον καταναλωση αλλα η ζεστη μιση..

Link to comment
Share on other sites

To υδραυλικό τζάκι έχει τις προυποθέσεις να πιάσει καλύτερη απόδοση από το αερόθερμο. Αυτό δε σημαίνει πως οποιδήποτε υδραυλικό, όπως και να το σχεδιάσεις θα είναι καλό.

 

Ο κυκλοφορητής που ανέφερα έχει ενσωματωμένο inverter. Μπορεί να τον ακούσεις και σαν "ηλεκτρονικός κυκλοφορητής".

 

Οι τρίοδες που σου πρότειναν είναι θερμοστατικές. Δουλεύουν όπως ο θερμοστάτης του ψυγείου του αυτοκινήτου, στου οποίου τη μηχανή δεν μπαίνει απότομα παγωμένο νερό από το ψυγείο, όταν αρχίζει να ζεσταίνεται ενώ έχει παγωνιά. Δες μια τέτοια βαλβίδα στη σελ 6

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Στέλιο αποφάσισε εσύ να το κάνεις και εδω είμαστε εμείς να σε βοηθήσουμε...

Μιας και είναι αργα θα σου πω συνοπτικά....

Δεν νομίζω να χρειάζεσαι inverter κυκλοφορητής....

Χρειάζεσαι ανοιχτό δοχείο διαστολής.

Χρειάζεσαι ανοιχτή ασφάλεια που να καταλήγει στο δοχείο.

Εγω θα έβαζα και κλειστό δοχείο και κλειστή βαλβίδα ασφαλείας και θερμική βαλβίδα.

Ολα αυτά για το φόβο του παγετού.

Όσο για την τριόδι την θερμοστατική ένα φίλο τζακα έχουμε πάλι θα τον βοηθήσουμε. :wink:

 

Πάρε μια εικόνα εδώ http://www.ioannidis...oducts9_el.html

 

To σχέδιο όμως έχει λάθος...Οι σωλήνες ασφαλείας και πλήρωσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διατομής βάση EΛΟΤ

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.