Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατηγορία αυτοματισμών


zio7

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Υπαρχει περιπτωση αυτη η συσκευη που συνδεεται με κυκλοφορητη, με control panel του λεβητα και σε αλλα δυο σημεια να ειναι αντισταθμιση?

Δε μπορεσα να καταλαβω που οδηγει πανω στο ισογειο και αν βγαζει σε αισθητηρα εξωτερικης θερμοκρασιας.

 

Υ.Γ. Αλλη μια φορα εχω συναντησει τετοια συσκευη σε λεβητοστασιο και ειχε οντως αισθητηρα εξωτερικης θερμοκρασιας, αλλα δεν ειχε αυτονομια το διαμερισμα, οποτε δεν επιασα Γ...

post-47080-0-90352900-1382031484_thumb.jpg

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Είναι αντιστάθμιση.

Είναι centra αναλογική.

Τις καρφιτσούλες τις μπλε και κόκκινες δες στα δεξιά.

Τι μου θύμισες inzaghi!

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Αντιστάθμιση centra είναι. Με τις δυο κόκκινες καρφίτσες καθορίζει το πότε το σύστημα θα αρχίσει να δουλεύει για υψηλή θερμοκρασία στο χώρο και με τις δύο μπλε για χαμηλότερη. Έχει επιλέξει την καμπύλη 1,4 (κουμπί Α), θερμοκρασία χώρου 20oC (κουμπί Β στο 0) και με το κουμπί C έχει επιλέξει τις ώρες της μειωμένης θερμοκρασίας να έχει στο χώρο 12oC (20-8 = 12).

Τώρα, αν έχει εξωτερικό αισθητήριο, αν έχει ηλεκτροκίνητη βάνα ανάμιξης ή αν η αντιστάθμιση γίνεται με on-off στον καυστήρα, δεν ξέρω.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα, είμαι νέος μηχανικός, έχω αρχίσει πρόσφατα να παρακολουθώ τα σεμινάρια και προσπαθώ να κάνω ένα δοκιμαστικό ΠΕΑ για ένα γραφείο.

 

Απορία: Όταν στο γραφείο υπάρχει κλιματιστικό για θέρμανση-ψύξη, δεν υπάρχει σύστημα μηχανικού αερισμού και όσον αφορά τον φωτισμό δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός διαχείρισης φυσικού φωτισμού ή ανίχνευσης κίνησης, τι κατηγορία αυτοματισμών έχουμε συνολικά;

Link to comment
Share on other sites

Από τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ:

<<Κατηγορία αυτοματισμών κτηρίων χωρίς συστήματα θέρμανσης, ψύξης ή ΖΝΧ
Eφόσον το κτήριο δεν διαθέτει συστήματα θέρμανσης και ψύξης, χρησιμοποιούνται μεν τα θεωρητικά συστήματα του κτηρίου αναφοράς, αλλά δεν διαθέτει και αυτοματισμούς όπως το κτήριο αναφοράς. Βάσει του σχετικού πίνακα 5.5 της ΤΟΤΕΕ-1 για τις διατάξειας αυτομάτου ελέγχου, εφόσον το κτήριο δεν διαθέτει καμία διάταξη αυτοματισμών, κατατάσεται στην ενεργειακή κατηγορία Δ και μόνο.>>

 

Αφού το γραφείο δεν έχει μηχανικό αερισμό, με βάση την πιο πάνω λογική, δεν υπάρχει αυτοματισμός στον αερισμό και η κατηγορία αυτοματισμών είναι Δ (πιν. 5.5).

Ο φωτισμός και οι αυτοματισμοί του δεν παίζουν κανένα ρόλο στην γενική κατηγορία αυτοματισμών (δες πιν. 5.5).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση... Ακόμη όμως και αν το κλιματιστικό ήταν τεχνολογίας inverter (δηλαδή υπάρχει μια μορφή αυτοματισμού όσον αφορά το σύστημα θέρμανσης-ψύξης) πάλι η συνολική κατηγορία αυτοματισμών θα ήταν Δ εξαιτίας του αερισμού και μόνο;

 

Το ρωτάω αυτό επειδή η ΤΟΤΕΕ λίγο παρακάτω αναφέρει: " Δεδομένου πως η κατηγορία αυτοματισμών εφαρμόζεται ενιαία για θέρμανση / ψύξη, σε περίπτωση διαφορετικών συστημάτων και αυτοματισμών, θα επιλέγεται βάσει της χειρότερης ενεργειακά κατηγορίας αυτοματισμών που αντιστοιχεί στο σύστημα θέρμανσης ή ψύξης. "

Edited by Synchron
Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά για τα κτίρια του τριτογενούς τομέα, εξετάζεται και το σύστημα αερισμού (πιν. 5.5): "Εάν δεν πληρούνται όλοι οι όροι (επί μέρους διατάξεις αυτοματισμών) μιας κατηγορίας, τότε θεωρείται ότι η συνολική διάταξη αυτοματισμού του κτηρίου ή θερμικής ζώνης, ανήκει στην προηγούμενη κατηγορία", με κάποιες εξαιρέσεις ως προς την συνολική κατάταξη όσον αφορά ξενοδοχεία/ξενώνες.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάπου διάβασα πιο πίσω ότι τα split σε κατοικία πάνε σε κατηγορία Β. Λέει όμως ο πίνακας 5.5 ότι για φύγεις από τη Δ πρέπει να έχεις: "Αυτόματη υδραυλική ή θερμοκρασιακή προσαρμογή του δικτύου διανομής στα θερμικά / ψυκτικά φορτία". Αυτό μόνο σε Inverter AC συμβαίνει, σωστά???

Στα on/off AC πρέπει να τα βάζουμε σε Δ καθώς "Η μονάδα παραγωγής θέρμανσης / ψύξης λειτουργεί σε σταθερή θερμοκρασία παροχής μέσου προς το δίκτυο διανομής".

 

Διορθώστε με αν κάνω λάθος καθώς είναι το πρώτο ΠΕΑ που βγάζω και έχω τύχει σε σπίτι που έχει on/off AC σε όλα τα δωμάτια, χωρίς κεντρική θέρμανση.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.