Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθυγράμμιση κεραιών Yagi


ee6077

Recommended Posts

<p>Το δίκτυο κινητής είναι ειδική περίπτωση.

Δεν εχεις οπτικη επαφή αλλά έχει ειδικές κεραίες, ισχυρούς πομπούς και στις πολεις υπάρχουν διάσπαρτες κεραίες ανά μερικά τετράγωνα για να μην έχει κενά το δίκτυο.

 

Για δίκτυα WiFi η μέγιστη ισχύς εκπομπής είναι τα 100mw. Για μεγαλύτερη ισχύ χρειάζεσαι άδεια.

 

Η εμβέλεια που έχει το WiFi g με 100mw είναι 400m χωρίς ενδιάμεσα εμπόδια. Από προσωπική πείρα, στα 250μ με δυο τοίχους ενδιάμεσα μολις πιάνω 1Mbit.

 

Αύριο θα δοκιμάσω και ρουτερ n.

Σχετικα με τον λόφο, οι πιθανοτητες να περσει το σήμα μέσα του ειναι αμελητέες.Μπορείς όμως να βάλεις ένα repeater σε ενδιάμεσο σημείο. Αν εχεις πρόσβαση στον λόφο η σε ταράτσαα κτιρίου μπορείς να κανείς την δουλεια σου.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δεν νομίζω ότι το gsm είναι ειδική περίπτωση γιατί τα ίδια συμβαίνουν και στα dect, tetra, VHF/UHF πομποδέκτες που τα έχω χρησιμοποιήσει όλα, οπότε μαλλον η οπτικη επαφη δεν ειναι παρα ενας απο τους πολλους τροπος διαδωσης κυμματων.

 

Σήμα μέσα από λόφους δεν περνά αλλά μπορεί να περάσει από το πλάι με ανάκλαση σε άλλα βουνά ή από πάνω με περίθλαση αιχμής, όλα εξαρτώνται από την συχνότητα την ισχύ και την μορφολογία του εδάφους. Ακόμα και η αλλαγή κεραίας ή πολωσης (δηλαδή της μορφής του λοβού) μπορεί να αλλάξει τη διάδοση του σήματος.

Προφανώς ο καλύτερος τρόπος είναι η αναμετάδοση αλλά χρειάζονται επιπλέον κεραίες για την παθητική και επιπλέον παροχή για την ενεργή που δεν είναι παντού διαθέσιμη

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ ότι σε GSM, VHF, UHF πομποδέκτες κατάφερες να έχεις link "βλέποντας" τις αντανακλάσεις του σήματος.

 

Απλά αναφέρω ότι υπάρχουν όρια για την χρήση μιας συχνότητας χωρίς ειδική άδεια.

 

Για το κοινό οι διαθέσιμη συχνότητα είναι τα 2.5Ghz (και τα 5Ghz πρόσφατα)

 

Wifi: 100mW

 

DECT 250mW

 

Bluetooth: 10mW, 100mW class B

 

 

Για τα υπόλοιπα δίκτυα που ανάφερες χρειάζεσαι ειδική άδεια και λόγω συχνότητας αλλά και λόγω ισχύος.

 

Ενδεικτικά:

Κινητο΄GSM: 1W (1000mW)

Link GSM: Πολύ παραπάνω από το όριο. Οι τεχνικοί κλείνουν τις κεραίες πριν την συντήρηση. Ένας το ξέχασε και ψήθηκε (σοβαρά).

 

VHF/UHF: 1~200Watts συνήθως, υπάρχουν στο εμπόριο και πομποί 120KWatt

 

Αν δεν πας σε wifi, υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες αλλά πρέπει να συνεννοηθείς με την ΕΕΤΤ για την αδειοδότηση για συγκεκριμένη συχνότητα και ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

η χρήση φακών προϋποθέτει οπτική επαφή των κεραιών, το θέμα αφορά ευθυγράμμιση δίχως οπτική επαφή

 

Η ευθυγράμμιση δύο κεραιών δίχως οπτική επαφή γίνετε με πολλούς τρόπους .

  • Εάν έχουμε στην μέση κάποιο λόφο που εμποδίζει την ευθυγράμμιση αυτό γίνετε μέσο παθητικού αναμεταδότη τύπου Vot που βρίσκεται επάνω στον λόφο .Vot είναι δύο κατοπτρικές παραβολικές κεραίες οι οποίες έχουν κοινό τροφοδότη και βρίσκονται επάνω στον λόφο .Η μια έχει οπτική επαφή με την κεραία του πομπού και η άλλη με την κεραία του δέκτη .(Σύστημα back-to-back )

  • Μέσο παθητικού αναμεταδότη με ένα κάτοπτρο αντανάκλασης το οποίο είναι μία επίπεδη μεταλλική επιφάνεια που αντανακλά πλήρως την ηλεκτρομαγνητική δέσμη προς την κατεύθυνση της κεραίας του δέκτη .Η γωνία του κατόπτρου είναι μεγαλύτερη από 45°÷60° μοίρες .

  • Μέσο δύο κατοπτρικών παθητικών αναμεταδοτών , οι μεταλλικές επιφάνειες των οποίων είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σχηματίζουν Δ .Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται στις μεγάλες γωνίες μεταξύ της ευθυγράμμισης της κεραίας πομπού με το ένα κάτοπτρο που αντανακλάται ως προς την ευθυγράμμιση της κεραίας δέκτη με το άλλο κάτοπτρο που αντανακλάται .Η μικρές γωνίες των κατόπτρων θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση η μια από την άλλη για να αποφευχθεί η αμοιβαία θωράκιση τους .Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η σκέδαση της ισχύς και η πολυπλοκότητα της δομής του αναμεταδότη. Πρακτικά η μορφή Δ είναι κατάλληλη να χρησιμοποιείται σε γωνία μεταξύ των δύο ευθυγραμμίσεων η οποία είναι μεγαλύτερη των 35° και μικρότερη των 60° μοιρών .

  • Μέσο παθητικού αναμεταδότη με δύο κάτοπτρα μεταλλικών επιφανειών .Αυτός ο τρόπος είναι γνωστός με την επιγραφή Ζ μορφής . Αυτός ο τρόπος χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η δεύτερη μεταλλική επιφάνεια με την κεραία του δέκτη βρίσκονται σε κοινή ευθεία και είναι τοποθετημένα από την μια πλευρά έτσι ώστε να πέφτουν κάθετα στην ευθυγράμμιση της κεραίας πομπού με την πρώτη μεταλλική επιφάνεια . Αυτή η τοποθέτηση επιτρέπεται σε μικρές γωνίες . Οι μεταλλικές επιφάνειες που αντανακλούν σε αυτήν την περίπτωση τοποθετούνται κοντά η μια στην άλλη .Πρακτικά η μορφή Ζ είναι κατάλληλη να χρησιμοποιείται σε γωνία μεταξύ των ευθυγραμμίσεων μεγαλύτερη από 0° και μικρότερη από 40° . Τα παθητικά κάτοπτρα με τις δύο μεταλλικές επιφάνειες που αντανακλούν έχουν σκοπό να αυξήσουν την δική τους τεχνική αποτελεσματικότητα των μεταλλικών επιφανειών και τοποθετούνται έτσι ώστε η βασική ενεργειακή ροή προς την μία μεταλλική επιφάνεια πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος της δεύτερης μεταλλικής επιφάνειας στην απόσταση L , όχι ποιο μικρή από (5÷15) λ .Όσο ποιο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στα κέντρα των δύο μεταλλικών επιφανειών που αντανακλούν , τόσο ποιο μεγάλη πρέπει να είναι η απόσταση L .

Κλείνοντας να πω ότι υπάρχουν και άλλες δύο περιπτώσεις με παθητικούς αναμεταδότες που αφορούν όταν έχουμε εμπόδια .

Edited by IAN
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Το κουράζουμε χωρίς να υπάρχει λόγος και βγαίνουμε εκτός θέματος.

Ο συνάδελφος εξήγησε ότι χάνει την οπτική επαφή για κάτι ελάχιστο και ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μας καλύπτει η σκέδαση ή η περίθλαση των κυμάτων όταν προσπίπτουν στο εμπόδιο.

 

Απλά όπως έχει γραφεί από το #2, ο προσανατολισμός δεν θα γίνει στην γεωμετρική ευθεία, αλλά στην θέση μέγιστης απολαβής. Προφανώς θέλει λίγες δοκιμές και ένα όργανο που να μετράει την ισχύ του σήματος, αν και -όπως ειπώθηκε- τα περισσότερα μοντεμάκια έχουν ένδειξη σήματος τα ίδια.

Link to comment
Share on other sites

Το κουράζουμε χωρίς να υπάρχει λόγος και βγαίνουμε εκτός θέματος.

 

Καταρχήν δεν βγαίνουμε εκτός θέματος .

 

Ο συνάδελφος εξήγησε ότι χάνει την οπτική επαφή για κάτι ελάχιστο

 

Ο συνάδελφος εξήγησε ότι δεν έχει οπτική επαφή και όχι ότι χάνει για λίγο .

 

Πώς μπορώ να ευθυγραμμίσω 2 κεραίες Yagi μεταξύ τους, οι οποίες δεν έχουν οπτική επαφή έχοντας τις συντεταγμένες τους;

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η οπτική επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη στις ραδιοζεύξεις επιβάλλονται οι τρόποι που εξήγησα στο μήνυμα 14 και που ανέφερε ποιό μπροστά και άλλος συνάδελφος μας .

 

Προφανώς ο καλύτερος τρόπος είναι η αναμετάδοση αλλά χρειάζονται επιπλέον κεραίες για την παθητική και επιπλέον παροχή για την ενεργή που δεν είναι παντού διαθέσιμη

Edited by IAN
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Επιμένεις να γεμίζεις το νήμα με ανούσια πληροφορία, ενώ ο συνάδελφος ήταν απολύτως σαφής:

 

Για μετάδοση δεδομένων από έναν βιολογικό καθαρισμό προς τον Scada Server που είναι στην απέναντι μεριά του κόλπου, περίπου 5 km απόσταση, απλά μεσολαβεί οριακά ένας μικρός λόφος...

 

Συνεχίζεις να θεωρείς ότι πρέπει να μπει αναμεταδότης;

Η μικρή μου εμπειρία από ζεύξεις αυτού του είδους μου λέει πως δεν απαιτείται.

 

Αλλά για να μην βγαίνουμε εκτός θέματος, ο συνάδελφος δεν ρώτησε αν πρέπει να βάλει αναμεταδότη.

Ρωτάει πως θα κάνει την ευθυγράμμιση και ήδη του έχουν απαντήσει αρκετοί συνάδελφοι.

Έχεις να πεις κάτι πάνω στο θέμα;

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
  • Downvote 7
Link to comment
Share on other sites

Ο αναμεταδότης ίσως χρειαστεί προκειμένου να είναι η ισχύς εντός προδιαγραφών.

 

Εδώ είναι ο πίνακας με τις προδιαγραφές ανά συχνότητα.

http://www.eett.gr/o...erRadioReg.html

 

Με την ευκαιρία, κοίτα το nanostation M. Υποστηρίζει Link στα 15χλμ. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 150Mbps αλλά στην περίπτωσή σου (αν γίνει link) μάλλον θα έχεις κάτω από 10Mbps. Στα 15χλμ. είναι 1Mbit.

Edited by sdim
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επιμένεις να γεμίζεις το νήμα με ανούσια πληροφορία, ενώ ο συνάδελφος ήταν απολύτως σαφής:

 

Καταρχήν δεν είναι ανούσια πληροφορία .

 

Συνεχίζεις να θεωρείς ότι πρέπει να μπει αναμεταδότης;

 

Οι μεταλλικές επιφάνειες που αναφέρω ως σκοπό έχουν την ανάκλαση της ηλεκτρομαγνητικής δέσμης σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η οπτική επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη .Το ίδιο μας αναφέρεις και εσύ παρακάτω .

 

Αν δεν έχεις οπτική επαφή (οπότε θα πετύχεις ζεύξη μέσω ανακλάσεων)

 

Επί της ουσίας εγώ εξηγώ τους τρόπους πως γίνονται αυτές οι ανακλάσεις μέσο των μεταλλικών επιφανειών.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Ρώτησα και ένα φίλο που έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα (διδακτορικό στα δίκτυα κινητής 6ης γενιάς όταν στην Ελλάδα μόλις είχαμε τρίτης γενιάς~3G).

 

Μου είπε ότι ακόμα και αν υπάρχει οπτική επαφή, κάθε εμπόδιο κοντά στον άξονα μεταξύ πομπού και δέκτη μπορεί να μειώσει δραματικά το σήμα. Όταν υπάρχει εμπόδιο, π.χ. βουνό, δεν είναι αρκεί να υπολογίσει κανείς τη ζώνη fresnel ( http://en.wikipedia.org/wiki/Fresnel_zone ) αλλά συχνά υπολογίζουν το σήμα χρησιμοποιόντας την θεωρία του Huygens.

 

Το σήμα στα δίκτυα δεδομένων δεν είναι φως που βάζουμε έναν ανακλαστήρα και κάνουμε την δουλειά μας. Χρειάζονται ο ανακλαστήρας να είναι σχεδιασμένος για συγκεκριμένο μήκος κύματος.

 

Επίσης πρέπει ο εξοπλισμός να υποστηρίζει τέτοια απόσταση. Όταν αυξάνει η απόσταση αυξάνει και ο χρόνος που κάνει το σήμα να φτάσει. Πολλά router που δεν προορίζονται για εξωτερικούς χώρους έχουν ρυθμισμένο το timeout στα πακέτα για τυπικές αποστάσεις <400μ. Σε απόσταση χιλιομέτρων μπορεί το router να "ρίχνει" τα πακέτα επειδή φτάσανε πιο αργά από το αναμενόμενο ( http://www.air-stream.org/ACK_Timeouts ).

 

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και από τον θόρυβο. Εκτός από το σήμα που θα ανακλάσει ο ανακλαστήρας θα υπάρχουν και ανακλάσεις από άλλες επιφάνειες (χώμα, σπίτια, δέντρα). Οι ανακλάσεις αυτές φτάνουν στον δέκτη εκτός φάσης και μειώνουν το S/N ratio.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.