Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθυγράμμιση κεραιών Yagi


ee6077

Recommended Posts

Πώς μπορώ να ευθυγραμμίσω 2 κεραίες Yagi μεταξύ τους, οι οποίες δεν έχουν οπτική επαφή έχοντας τις συντεταγμένες τους; Ποιός τρόπος/όργανο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της κατεύθυνσής τους; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πυξίδα.

 

Αλλά, ο πρακτικότερος τρόπος είναι να μπεις στο google earth, να εντοπίσεις κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο (κτήριο) πλησίον εκάστης κεραίας, το οποίο να βρίσκεται πάνω στην ευθυγραμμία που ορίζουν οι κεραίες, και να στοχεύσεις εκεί.

Στην συνέχεια, και εφόσον θα έχεις πετύχει ζεύξη, θα κάνεις μικρορυθμίσεις με γνώμονα το μέγιστο κέρδος σήματος.

 

Προφανώς υποθέτω ότι πρόκειται για ψηφιακή ζεύξη στα 2,5GH...

Αν δεν έχεις οπτική επαφή (οπότε θα πετύχεις ζεύξη μέσω ανακλάσεων), η μέγιστη απολαβή μπορεί να επιτυγχάνεται σε σημαντική απόκλιση από την ευθυγραμμία...

Link to comment
Share on other sites

Μπες στο athens wireless metropolitan network ή στο αντίστοιχο της Πάτρας ή άλλης πόλης.

 

Μια λύση που είχα διαβάσει σε ένα τέτοιο site είναι πολύ απλή. Χρειάζεσαι 2 δυνατούς φακούς, καταδύσεων ή άλλου τύπου.

 

Την μέρα στήνεις την βάση της κεραίας, τα καλώδια και την κεραία προσανατολίζοντάς την στο περίπου εκεί που θες. Η χρήση του google earth που προτείνει ο AlexisPap βοηθάει αρκετά και προτείνεται ανεπιφύλακτα.

 

Στην συνέχεια πηγαίνεις το βράδυ στην μια κεραία με έναν φακό και ένας άλλος στην άλλη κεραία με τον δεύτερο φακό. Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατό λιγότερα φώτα αναμμένα.

Στην συνέχεια παίρνεις τηλέφωνο τον άλλο και αναβοσβήνεις ρυθμικά τον φακό σου. Με την γνωστή τεχνική (άναψα, έσβησα, βλέπω, δεν βλέπω, πιο δεξιά , κτλ) θα εντοπίσει ο άλλος την θέση σου.

 

Οι δυνατοί φακοί έχουν συνήθως στενή δέσμη οπότε φαίνονται από πολύ μακριά. Έχω διαβάσει για περίπτωση που έτσι ευθυγράμμισε την κεραία του και συνδέθηκε με wi-fi ένας στα 14 χιλιόμετρα (περιττό να πω ότι χρησιμοποίησε ισχύ >100mw που είναι το επιτρεπτό). Επειδή ακριβώς έχουν στενή δέσμη πιθανόν να μην είναι ορατοί αν η απόκλιση είναι πολλές μοίρες οπότε θα χρειαστεί λίγος πειραματισμός.

 

Αφού εντοπίσει τον φακό σου, ευθυγραμμίζει την κεραία του ώστε να σημαδεύει τον φακό σου. Στην συνέχεια ευθυγραμμίζεις με την ίδια διαδικασία την δικιά σου κεραία στον φακό του άλλου.

 

Από περιέργεια, για τι εμβέλεια ενδιαφέρεσαι και για τι χρήση; Απέφυγε παράνομη χρήση (π.χ. μεγάλης ισχύος), η επιτροπή ραδιοτηλεπικοινωνιών έχει οργανωμένα αυτοκίνητα με ραδιογωνιόμετρα που εντοπίζει παράνομους πομπούς.

Link to comment
Share on other sites

Για μετάδοση δεδομένων από έναν βιολογικό καθαρισμό προς τον Scada Server που είναι στην απέναντι μεριά του κόλπου, περίπου 5 km απόσταση, απλά μεσολαβεί οριακά ένας μικρός λόφος, και επίσης η κεραία του server θα μπει ψηλά, 3m πχ, εγώ θα είμαι κάτω, δε θα βλέπω ακριβώς τι βλέπει η κεραία, επομένως θα πρέπει να ξέρω από πριν προς ποια κατεύθυνση θα σημαδέψω, εκτός του ότι χαμηλότερα υπάρχουν και κτίρια οπότε δε θα βλέπω απέναντι και γι'αυτόν τον λόγο

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον πρέπει να προσαρμόσω στο κάτω μέρος του κονταριού κάτι παράλληλο με την κεραία και με μια πυξίδα και τα στίγματα να σημαδέψω.

Link to comment
Share on other sites

το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιείς δεν έχει κάποια ένδειξη στάθμης σήματος; σε ποια συχνότητα λειτουργεί;

σε αντίστοιχη περίπτωση χρησιμοποίησα gps χειρός και πυξίδα αλλά η στάθμη σήματος ήταν βολικότερη

Link to comment
Share on other sites

η χρήση φακών προϋποθέτει οπτική επαφή των κεραιών, το θέμα αφορά ευθυγράμμιση δίχως οπτική επαφή

 

Τι σήμα θα στέλνεις με τις κεραίες;

 

Απ'ότι γνωρίζω χωρίς οπτική επαφή δεν έχεις σήμα, απλά πράγματα.

 

Ακόμα και να έχεις οπτική επαφή πρέπει να έχεις απόσταση από το έδαφος. Αν το έδαφος είναι κοντά ή υπάρχουν δέντρα κοντά στον άξονα μεταξύ των κεραιών πάλι έχεις απώλειες. Ψάξε για ζώνη fresnel στο google.

www.wlanmall.com/media/article/fresnelzone.jpg

 

Μοναδική λύση αν δεν υπάρχει οπτική επαφή είναι η χρήση βραχέων κυμάτων για τα οποία θέλεις ειδικές κεραίες με μεγάλη διάσταση, συχχνά αρκετών μέτρων.

 

Όπως ρώτησα και πριν, τι σήμα θα στείλεις από τις κεραίες;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είσαι σε 2 πλευρές κόλπου, ενδεχομένως να σε "σώζει" το νερό και την ανάκλαση που θα δώσει στο προσπίπτον σήμα. Πολύ σημαντικό είναι αυτό που ρωτάει και ο sdim, σε τι συχνότητηα θα δουλέψεις?

Link to comment
Share on other sites

Τι σήμα θα στέλνεις με τις κεραίες;

 

Απ'ότι γνωρίζω χωρίς οπτική επαφή δεν έχεις σήμα, απλά πράγματα.

 

όταν μιλάς με κινητό τηλέφωνο έχεις πάντα οπτική επαφή με τον σταθμό βάσης; με το wifi βλέπεις πάντα access point;

 

στις LOS ζεύξεις που αναφέρεσαι το όριο δεν είναι ο οπτικός ορίζοντας αλλά ο ραδιοφωνικός. Εκτός από τις LOS ζεύξεις υπάρχουν και καμία δεκαριά τρόποι ζεύξης NLOS και όχι μόνο το βραχέα που αναφέρεις.

Edited by nvel
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.