Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαύρισμα τοίχων σε υπερβολικό βαθμό


nikosr6

Recommended Posts

Συνάδελφοι χαιρετώ,,

Εχθες με κάλεσαν σε δυόροφη κατοικία στον Κορυδαλλό η οποία από το Δεκέμβρη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα (στον Β όροφο) με μαυρίλες ιδιαίτερα συγκεντρωμένες επάνω από τους σωλήνες (εξωτερικούς) της θέρμανσης και από τα θερμαντικά σώματα. Τα αερόφερτα μαύρα σωματίδια με τη βοήθεια του ρεύματος του αέρα που δημιουργείτε όταν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση έχουν γεμίσει κάθε γωνία του σπιτιού ακόμα και κάτω από τα χαλιά. ( έχουν επισυναφθεί φωτογραφίες)

Απο τη συλογη πληροφοριών που έκανα επιτόπου προέκυψαν τα εξής

  • Οι πρώτες μαυρίλες στο χώρο δημιουργήθηκαν ενα χρόνο πριν την κύρια εκδήλωση του φαίνομενου και είναι αυτές που φαίνονται να σχηματίζουν καρε στις συναρμογές των θερμομονωτικών πλακών της οροφής.
  • Ο θερμοστάτης της κεντρικής θέρμανσης είχε χαλάσει για τρεις περίπου μήνες και τα σώματα δεν ήταν δυνατόν να τα ακουμπήσεις παρά μόνο με γάντια φούρνου (παρομοίωση...). Ο θερμοστάτης είναι πλέον επισκευασμένος.
  • Ο χώρος δίνει πάντα το αίσθημα της έντονης υγρασίας στους ενοίκους.
  • Το σπίτι δεν φωτίζεται επαρκώς λόγω ύπαρξης παρακείμενων πολυκατοικιών.
  • Το σπίτι αερίζεται καθημερινά και για πολλές ώρες.
  • Τζάκι δεν υπάρχει στο χώρο

Το συμπέρασμα που έβγαλα συμβουλευόμενος τη βιβλιογραφία είναι πως τα σώματα και οι σωληνώσεις όντας σχεδόν πυρακτωμένες λόγω της βλάβης του θερμοστάτη έκαιγαν στην κυριολεξία τα σωματίδια σκόνης τους περιβάλλοντος και στη συνέχεια αυτά επικάθονταν με την βοήθεια της υγρασίας στα διάφορα σημεία του σπιτιού.

Εκτός από τη συνέχιση του καλού αερισμού σκέφτομαι συμπληρωματικά να συστήσω τοποθέτηση αφυγραντήρων σε διάφορα σημεία του χώρου.

Θα ήθελα τη γνώμη όπου έχει συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα για όλα τα παραπάνω......

Συνάδελφοι ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

post-1653-0-23348600-1332938216_thumb.jpg

post-1653-0-09083700-1332938245_thumb.jpg

post-1653-0-51964000-1332938260_thumb.jpg

post-1653-0-90306800-1332938270_thumb.jpg

post-1653-0-60147600-1332938319_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

H φωτογραφία 2 τα λέει όλα. Πάνω από τους σωλήνες μαυρίλα και από κάτω τίποτα.Παρόμοιο φαινόμενο είχε τύχει σε εμένα σε σπίτι που έμενα πολύ παλιά.

Μήπως λόγω της υπερθέρμανσης εξαιτίας του χαλασμένου θερμοστάτη "κάϊκε" απλά ο σοβάς? Μπορώ επίσης να συμπεράνω ότι ανάμεσα στις θερμομονωτικές πλάκες το υλικό που μπαίνει ενδιάμεσα "κάϊκε" λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Link to comment
Share on other sites

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει γνωστός μου, στο χώρο του σαλονιού έχουν εμφανιστεί στους τοίχους κάθετες γραμμές στα όρια των θερμομομονωτικών πλακών, οι κάθετες αυτές γραμμές είναι σε σημεία μακρυά από τα σώματα, υπάρχει η αίσθηση της υγρασίας στον χώρο, το ύψος oρόφου είναι περίπου στα 2,50m. Ο χώρος διαθέτει τζάκι.Επίσης στην κουζίνα η οροφή έχει έντονο το πρόβλημα του μαυρίσματος. Προβλήματα φωτισμού και αερισμού δεν υπάρχουν.

Το μαύρισμα στους τοίχους είναι αρκετά έντονο αλλά εκτιμώ ότι είναι το αποτέλεσμα λειτουργίας της θέρμανσης (σώματα - τζάκι).

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά τρομερό...

Καλά και αυτοί οι άνθρωποι 3 μήνες τα σώματα ζεμάταγαν το σπίτι μαύριζε και δεν φώναζαν έναν καυστηρατζή...

 

Πάντως φίλε Νίκο το θέμα του μαυρίσματος των τοίχων με απασχολούσε πολλά χρόνια...

Μετα απο χρόνια αναζήτησης και πολλές πολλές συζητήσεις με μηχανολόγους, καθηγητές και συνάδερφος υδραυλικούς πράγματι το φαινόμενο είναι έντονο όταν τα θερμαντικά σώματα λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες....

Το παράδοξο είναι.... όσο και αν αυτό φανεί περίεργο σε κάποιους.... ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε νοικοκυρές που αερίζουν πολύ συχνά και για μεγάλα διαστήματα τα σπίτια τους... Ο λόγος είναι ότι εκτός απο τον αέρα ανανεώνετε και η σκόνη....

Αλλά έτσι και αλλιώς ο αερίσματος για μεγάλα διαστήματα μόνο μειονεκτήματα έχει ....

Ενα σπίτι για να ανανεώσει τον αέρα τους ιδίως αν είναι διαμπερές δεν θέλει παρά μερικά λεπτά....

Απο εκεί και πέρα απλά παγώνει το σπίτι (τα δομικά στοιχεία και τα έπιπλα) τζάμπα.

Μάλλον όχι τζάμπα αλλά εις βάρος την τσέπη τους.

Αυτό ίσως είναι τραγικό λάθος πολλών ανθρώπων ....

Θεωρούν ότι αν αφήνουν το σπίτι για ώρες ανοιχτό αυτό θα ξεμυρίσει....

Σχετικά με την υγρασία και πριν προτείνει συσκευές αφύγρανσης μήπως θα ήταν καλύτερα πάρουν ένα καλό υγρασιόμετρο και να μετράνε την σχετική υγρασία αλλά και την θερμοκρασία 3-4 φορές την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα και να κρατάνε σημειώσεις...

Έχω την αίσθηση ότι στον κορυδαλλό και στον δεύτερο όροφο αν υπάρχει αυξημένη υγρασία κάπου θα οφείλετε....

Μία ακόμα πρόταση όταν λυθεί το πρόβλημα είναι να τους προτείνεις αντιστάθμιση στην θέρμανση...

Θα βρουν την υγειά τους να με θυμηθείς... icon_smile_wink.gif

Edited by aithilenio
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δείχνει να είναι "κάψιμο" σκόνης + καυσαερίου + χρώματος των σωληνώσεων και των σωμάτων... λόγω της υπερθέρμανσής τους. Παράλληλα, στο ταβάνι έχουν σχηματιστεί τα παραλληλόγραμμα διότι σε εκείνες "ευθείες" λόγω έλλειψης μόνωσης ήταν "ψυχρότερα, άρα και πιο υγρά" με αποτέλεσμα να "επικολλάται" η κάπνα... Και είναι επιπλέον εμφανής η ύπαρξη υπερβολικής υγρασίας, ειδικά στην 4η και την 5η φωτογραφία...

 

Χρειάζεται έλεγχο της ταράτσας (αν κατάλαβα καλά ότι είναι τελευταίος όροφος) αν υπάρχει θέμα υγρομόνωσης... αλλιώς αφυγραντήρες και να μην ξαναφήσουν τον θερμοστάτη χαλασμένο 3 μήνες.... :smile: Α! και να αερίζουν και όχι ανεμίζουν το σπίτι καθημερινά.... 8-)

Link to comment
Share on other sites

Ναι, γιατί η θερμότητα μεταφέρεται. Αφου τα σώματα έκαιγαν , η θερμότητα σιγά σιγά μεταφερόταν σε όλα τα δομικά στοιχεία με αποτέλεσμα να φτάσεις και στο ταβάνι. Άλλωστε όλος ο ζεστός αέρας προς τα πάνω πηγαίνει.

Link to comment
Share on other sites

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα ή μπορούν να γίνουν κάποιες ενέργειες συμπληρωματικά με τις παραπάνω προτάσεις π.χ. ελάττωση θερμοκρασίας χώρου καταργώντας το τζάκι, αλλαγή θερμαντικών σωμάτων (τα συγκεκριμένα είναι παλιά με απόδοση μεγαλύτερη από τις ανάγκες του χώρου).

Link to comment
Share on other sites

καθαρισμός-πλύσιμο των σωμάτων... και γενικά περιορισμός της σκόνης που μπορεί να καεί + κάπνισμα.... + έλεγχος στην θερμοκρασία εισαγωγής του νερού σώματα... να μην είναι και 90οC.... :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.