Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο για το επάγγελμα του Μηχανικού


Recommended Posts

Για την Μπολώνια... απλά στην πράξη.... δεν με αφορά... όποιος έχει εργαστεί σοβαρά στο προπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα... έχει κάθε εφόδιο να βγει στο εξωτερικό... και να συνεχίσει αυτό που θέλει.... χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα... απλά στην Ελλάδα το πάμε ανάποδα...

 

Εδώ θα συμφωνήσουμε και σ' αυτό το σημείο διαφωνώ με τους συναδέλφους μου των ΤΕΙ. ΄Οντως το πάμε ανάποδα. Πρώτα πρέπει να παίρνεις τα γενικά εφόδια και μετά εξειδικεύεσαι. Διαφωνώ με τις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου ότι τα ΤΕΙ και οι ειδικότητες τους είναι τέλεια και ότι πρέπει να αποδοθούν στους αποφοίτους τους ΕΔ που θα είναι μέρος των ΕΔ των πανεπιστημίων (μπορείς να δεις σχετικές τοποθετήσεις και στο Post για το κλείσιμο των ΤΕΙ). Έτσι αποφεύγουμε να δούμε το πρόβλημα στο βάθος του, την ουσία του. Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί στους αποφοίτους τους την κρίση ταυτότητας (όσοι δεν το παραδέχονται βρίσκονται απλά σε άρνηση) και την μη αποδοχή τους κοινωνικά. "Παζαρεύουμε" δηλαδή πόσο ποσοστό των ΕΔ των πολυτεχνείων θα έχουμε; Αναμετρούμε τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις μας για να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε; Ε λοιπόν αυτή η τακτική δεν πρόκειται να δώσει σοβαρή λύση στο ζήτημα. Η αλληλοεπικάλυψη ειδικοτήτων πρέπει να σταματήσει. Το σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά. Ας αποφασίσουμε σε ποιες επιστήμες θέλουμε να δραστηριοποιούνται τα ΑΤΕΙ και σε ποιες τα ΑΕΙ και ας διαχωριστούν και αναβαθμιστούν αμφότερα. Αλλιώς τα ΑΤΕΙ δεν πρέπει να συνεχίσουν να ανήκουν στην Ανώτατη εκπαίδευση, είναι ανούσιο και εξυπηρετεί μόνο προσωπικά συμφέροντα.

 

Πηγαίνω δηλαδή εγώ και παρακολουθώ μεταπτυχιακό, ισότιμα με το μηχανικό του Πολυτεχνείου, αλλά μετά έχουμε διαφορά στο επίπεδο και στα ΕΔ; Τι σόι μεταπτυχιακό είναι αυτό; Κοροϊδευόμαστε πάλι...

 

Όσο για τις Πανελλήνιες θα σου έλεγα να μην είσαι τόσο απόλυτος και να δεις λίγο κάτω από την επιφάνεια. Οι πανελλήνιες όντως είναι αξιοκρατικές, αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα. Και οι εξετάσεις στον ΑΣΕΠ είναι επίσης αξιοκρατικές. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι η κατάσταση στο δημόσιο είναι ιδανική, ούτε ότι η εξέλιξη του επιτυχόντα θα πραγματοποιηθεί αξιοκρατικά. Ομοίως, η αξιοκρατία των Πανελληνίων δεν αναιρεί το γελοίο της κατάστασης που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση και στη μετέπειτα επαγγελματική πορεία των αποφοίτων.

 

Προσωπικά δήλωσα τρεις σχολές στο μηχανογραφικό μου και πέρασα στη δεύτερη, με πολύ υψηλό αριθμό μορίων. Επίσης, στη σχολή μου άντλησα το μέγιστο των γνώσεων με πολύ μεράκι κι ενδιαφέρον, αλλά και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας συνέχισα να διαβάζω, να εμβαθύνω, να επιμορφώνομαι, φτάνοντας και σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, ισότιμα με συναδέλφους του Πολυτεχνείου. Απαιτώ λοιπόν, οι γνώσεις μου και το επίπεδο μου να αξιολογούνται συνεχώς από το κράτος και να κατατάσσομαι αντιστοίχως, σε κάθε φάση της πορείας μου με αξιοκρατική αξιολόγηση. Δε δέχομαι, ότι επειδή δεν μπόρεσα να πιάσω το max των δυνατοτήτων μου στα 18μου, για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να τιμωρούμαι μια ζωή. Αυτά περί ελεύθερης αγοράς που ρυθμίζει τα πάντα είναι απο παραμύθια εως υποκρισία. Με τι κριτήρια και τι νομοθεσία ρυθμίζει η αγορά, αφού δεν μου επιτρέπει να υπογράφω τίποτα;

 

Να είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι σαν κι εμένα. Ο απόφοιτος ΤΕΙ που περιγράφεις δεν είναι ο κανόνας. ΄Οπως και ο απόφοιτος του πολυτεχνείου δεν είναι ο θεός που σας κάνουν να πιστεύετε ότι είσαστε. Έχω συναντήσει στην πορεία μου αποφοίτους πολυτεχνείου που αν αξιολογούνταν αξιοκρατικά σήμερα, θα τους έπερναν το δίπλωμα πίσω.

Αν τώρα εσύ πιστεύεις ότι η αξιολόγηση του καθένα πρέπει να γίνεται μια φορά στη ζωή του με τις πανελλήνιες.... ή ότι αν θέλει να κάνει κάτι καλύτερο πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν... θα σου έλεγα ότι αυτά είναι θεωρίες που απλά σου κρύβουν την πραγματικότητα.

 

Για να δεις την πραγματικότητα αντικειμενικά, θα πρέπει ν' αφήσεις για λίγο στο πλάι αυτά που κατέκτησες, τη βόλεψη που ίσως δικαίως απολαμβάνεις και να δεις τα πράγματα και από μία άλλη οπτική γωνία, που μπορεί να σου δείξει κάτι διαφορετικό. Δε σου το λέω αυτό για να το παίξω έξυπνος, αλλά πραγματικά πολλές φορές η επιτυχία και τα κεκτημένα, δημιουργούν έναν παραμορφωτικό φακό που δε σε αφήνει να δεις την αλήθεια και τη δικαιοσύνη ως έχουν.

Edited by candus
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.