Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξυλόμαλλο (heraklith)


sundance

Recommended Posts

δουλευει κανεις ξυλομαλλο?

απ'οσο διαβασα ειναι το πιο ασφαλες για την υγεια,αλλα εχει μια ευπαθεια στην υγρασια.

 

γνωριζετε περισσοτερα?

 

***********************

 

κανεις?

Link to comment
Share on other sites

Το ξυλόμαλλο είναι πολύ καλό για ηχομόνωση και εξαιρετικό για ηχοαπορρόφηση. Κάνει και για θερμομόνωση. Για θερμομόνωση το χρησιμοποιούσαν παλιά εξωτερικά της τοιχοποιίας. Στη συνέχεια το σοβάτιζαν κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Θερμομονωτικά υλικά που μπορεί κανείς να βρει στην ελληνική αγορά

 

 

 

1) Εξηλασμένη πολυστερίνη

 

- Προέρχεται από μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (υδρογονάνθρακες)

 

- Γκρίζα ενέργεια (ενεργοβόρος η παραγωγή της) 450 KWh/μ3, έως 850 KWh/μ3

 

- Μόλυνση: Διαφυγή τοξικών πτητικών αερίων στο περιβάλλον, όπως CFC (χλωροφθοράνθρακες) και πεντανίου (καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος και ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

- Μη ανακυκλώσιμα

 

- Επιπτώσεις στην υγεία: Διαφυγή στυρενίου στην ατμόσφαιρα (ουσία νευροτοξική, που ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις). Σε περίπτωση φωτιάς, παραγωγή τοξικών βρωμιούχων αερίων, εξ αιτίας των ουσιών που περιέχει για την καθυστέρηση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ανάπτυξη ισχυρών ηλεκτροστατικών πεδίων. Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.

 

 

 

2) Πολυουρεθάνη

 

- Προέρχεται από μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

 

- Γκρίζα ενέργεια: 1.000 KWh/μ3 έως και 1.200 KWh/μ3

 

- Οι HCFC που αντικατέστησαν τα CFC ενοχοποιούνται επίσης για την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος

 

- Μη ανακυκλώσιμη

 

- Επιπτώσεις στην υγεία: Οι ισοκυανάτες που προέρχονται από μια σύνθετη διαδικασία παραγωγής με βάση το χλώριο, απελευθερώνουν στο περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου) αμίνες, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Σε περίπτωση δε πυρκαγιάς παράγεται κυάνιο, ουσία φοβερά τοξική.

 

- Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.

 

 

 

3) Υαλοβάμβακας / πετροβάμβακας

 

- Μη ανανεώσιμα (εκτός της ύαλου) που προέρχονται όμως από υλικά σε αφθονία στη φύση (άμμος, βασάλτης κλπ).

 

- Γκρίζα ενέργεια: 150 KWh/μ3 έως 250 KWh/μ3.

 

- Κύρια μόλυνση: Μόνο στις μονάδες παραγωγής (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα CO2 ) και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

 

- Επιπτώσεις στην υγεία: Το I.A.R.C. (διεθνές κέντρο για την έρευνα του καρκίνου) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κατατάσσει στα εν δυνάμει καρκινογόνα υλικά !! που επιδρούν στον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε αντίθεση με τις ίνες αμιάντου, οι ίνες των υλικών αυτών δεν διαχωρίζονται κατά το μήκος τους, αλλά σπάνε κάθετα στη μάζα τους και σύμφωνα με το I.A.R.C. η επικινδυνότητά τους έγκειται στις διαστάσεις τους (μήκος ανώτερο των 5 micron και διάμετρος μικρότερη των 3 micron.

 

Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η χρήση τους σε δημόσια κτήρια και στα μικρότερα έργα επιτρέπεται μόνο όταν στεγανοποιηθούν απόλυτα !!

 

Το I.A.R.C. επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αναπνευστικών μολύνσεων, λαρυγγίτιδων, φαρυγγίτιδων κλπ σε χώρες όπου εφαρμόζονται αυτά τα υλικά.

 

Ακόμη, οι συνδετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και που έχουν βάση τη φορμόλη και την ουρία, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικής φορμαλδεΰδης.

 

4) Περλίτης

 

- Μη ανανεώσιμη πηγή, με μεγάλη όμως διαθεσιμότητα στη φύση.

 

- Γκρίζα ενέργεια: 230 KWh/μ3

 

- Μερική ανακύκλωσή του.

 

- Επιπτώσεις στην υγεία: Ο περλίτης (ηφαιστειακής προέλευσης), δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες, κατά τη χρησιμοποίησή του.

 

- Προσοχή όμως στη χρησιμοποίησή του σε σύνθετες κατασκευές με σιλικόνες και πολυουρεθάνη !!

 

- Επίσης σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια.

 

- Γενικά προτείνεται σαν ένα καλό θερμομονωτικό υλικό.

 

5) Το Ερακλίτ (Heraklith)

 

- Αποδεκτό υλικό

 

- Ανανεώσιμο όσον αυτό το ξυλόμαλλο, λιγότερο για το μαγνησίτη.

 

- Γκρίζα ενέργεια: Απαιτεί λιγότερη (αλλά παρόλα αυτά αρκετή) ενέργεια για την παραγωγή του, μικρότερη πάντως, των άλλων υλικών.

 

- Σημαντικό η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός μαγνησίου !!

 

- Εύκολα ανακυκλώσιμο.

 

- Επιπτώσεις στην υγεία: Όλα τα υλικά στα οποία ανήκει και το Ερακλίτ δεν παρουσιάζουν προβλήματα για την υγεία των κατοίκων ενός κτηρίου. Καίγονται δύσκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Παρουσιάζουν μικρή, όμως αγωγιμότητα στα ηλεκτρικά πεδία, εξαιτίας του τσιμέντου (γι αυτό και επιμένω στις σωστές γειώσεις του οπλισμού του σκυροδέματος).

 

Στην Ευρώπη βρίσκουμε 3 υλικά: το Heraklith, το Fibralith, και το Eco-lith. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μόνο το πρώτο

 

5) Ο διογκωμένος φελλός

 

- Ανανεώσιμη πηγή.

 

- Γκρίζα ενέργεια: Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή του 80 έως 90 KWh/μ3

 

- Ανακυκλώσιμο, κατά 100%.

 

- Επιπτώσεις στην υγεία:Απόλυτα φιλικό και υγιεινό. Προσοχή όμως γιατί κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κατά την τοποθέτησή του, συνθετικές κόλλες, που περιέχουν φορμαλδεΰδη !! Γι αυτό να ζητάτε πάντα πιστοποιητικά σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

- Δυστυχώς αρκετά πιο ακριβό, από άλλα υλικά. (Πάντα, είχα την απορία, γιατί η Ελλάδα δεν προωθεί μια πολιτική φυτέματος φελλόδενδρων, που ανήκουν στην οικογένεια των quertus - βαλανιδιών. Σήμερα η Πορτογαλία παράγει το 70% των αναγκών της Ε.Ε. ...)

 

Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια στη Γαλλία κι έχοντας σχεδιάσει κτήρια και στην Ελβετία και στην Βόρειο Ιταλία, πάντα απορούσα γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει κανείς τα εξής εξαίρετα και οικολογικά θερμομονωτικά υλικά, τα οποία μπορεί κανείς, να βρει εύκολα σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες:

 

1) Λιναρόμαλλο

 

2) Ρολό από ίνες κοκκοφοίνικα

 

3) Μονωτικό ρολό από υπολείμματα βαμβακιού (τύπου ISO COTTON)

 

4) Τζίβα (σε φύλλα και λωρίδες) και τέλος

 

5) Διογκωμένο (σε κόκκους) άργιλο

 

Και τα πέντε παραπάνω υλικά, κοστίζουν ελάχιστα, είναι 100% ανακυκλώσιμα, και 100% φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει και λινάρι και βαμβάκι και άργιλο. Δεν διαθέτει όμως ακόμη την κατάλληλη αγορά και ακόμη χειρότερα οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης οι έλληνες μηχανικοί αγνοούν, ακόμη τραγικά την διάσταση της οικολογίας στα υλικά που χρησιμοποιούν στις οικοδομές τους...

 

 

 

Του συνεργάτη μας Κ. Τσίπηρα Πολιτικού Μηχανικού

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ξέρει κανείς τη πυκνότητα του heraklity? Το χρειάζομαι για να υπολογίσω τη θερμομόνωση σε μια διώροφη οικία.

Ευχαρίστω ...

-----------------------------------------

Επίσης θα ήθελα και τη τιμή του λ για το Ξυλόμαλλο . Ευχαριστώ...

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Κατέβασε το πρόγραμμα ΑΥΤΟ και στις βιβλιοθήκες του προγράμματος θα βρεις τα στοιχεία που ζητάς για "πλάκες από ξυλόμαλλο" διαφορετικού πάχους.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που παραθέτει ο sundance για τη μόνωση.

Σχετικά με το πετροβάμβακα στη Γερμανία και γενικά στην Ευρώπη έχει απαγορευτεί η χρήση του υλικού παλαιότερης τεχνολογίας με "εκτεταμένο χρόνο βιολογικής παραμονής" ("biopersistence"). Ο πετροβάμβακας σήμερα θεωρείται βιοδιασπάσιμος ("biosoluble") και δεν έιναι απαγορευμένη ουσία σε καμία Ευρωπαική χώρα. πηγή: http://www.who.int/entity/ifcs/documents/standingcommittee/arndt_case.doc'>http://www.who.int/entity/ifcs/documents/standingcommittee/arndt_case.doc

 

Το ποσοστό φορμαλδεΰδης και πτητικών οργανικών ενώσεων στο πετροβάμβακα έιναι πολύ μικρό και υπό καν0ονικές συνθήκες χρήσης θεωρείται αμελητέο στη μόλυνση της εσ. ατμόσφαιρας κτιρίων που χρησιμοποιούν το υλικό για μόνωση. πηγή: http://www.who.int/entity/ifcs/documents/standingcommittee/arndt_case.doc

Link to comment
Share on other sites

αυτο δεν το γνωριζα.

 

με αυτα τα δεδομενα και εχοντας υπ'οψιν οτι ο πετροβαμβακας ειναι και ηχομονωτικος μαλλον η λυση του πετροβαμβακα υπερτερει εναντι της εξηλασμενης.

Link to comment
Share on other sites

σωστο.

τουλαχιστον στις μεσοτοιχιες των διαμερισματων για να εχουμε και ηχοαπορροφηση.

 

αραγε ξερει κανεις αν το ξυλομαλλο χανει τις θερμομονωτικες του ιδιοτητες αν απορροφησει υγρασια?

Link to comment
Share on other sites

Ε, αν μπάζει υγρασία μέσα στη κατασκευή τότε ότι και να βάλεις έχεις πρόβλημα. Με το πετροβάμβακα vs. πολυστερίνη ίσως έιναι καλύτερα γιατί η συμπύκνωση και υγροποίηση υδρατμών είναι μικρότερη λόγω κάποιας ανοχής του υλικού (απορροφητικότητα). Αν φυσικά βάλεις πετροβάμβακα σε σκεπή και έχεις μεγάλη εισροή και απορρόφηση νερού η θερμομονωτικές του δυνατότητες πάνε περίπατο - στη πολυστερίνη κανένα πρόβλημα. Φυσικά θα έχεις άλλα προβλήματα ποιο σημαντικά από τη μόνωση.

 

Σαν-ντανς οποιοδήποτε υλικό απορροφήσει υγρασία ή έστω επικαλυφθεί με αυτή θα υπάρξει αισθητή έως και σημαντική μείωση των θερμομονωτικών του ιδιοτήτων και όχι μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.