Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτροσυγκόλληση


Recommended Posts

Αγαπητοι συναδελφοι ειμαι αρχιτεκτονας και οχι ηλεκτρολογος.Εχω ενα εξοχικο και αφου βαρεθηκα να με κλεβουν (11 φορες) αποφασισα να αντικαταστησω ολα μου τα κουφωματα με σιδηρα αλλα και να κανω και αλλες κατασκευες που για λογους οικονομιας θελω να τις κανω μονος μου.

Κατα συνεπεια θελω να αγορασω μια ηλεκτροκολληση inverter -λογω μειωμενου βαρους- και επειδη δεν γνωριζω πολλα πανω στο αντικειμενο βρηκα αυτο

http://viewitem.eim.ebay.gr/HstSicherheit-TIG-WIG-MMA-180M-Schweigert-Inverter-Schweissgert-Hot-Start/300668123574/item

http://search.eim.ebay.gr/?kw=INVERTER&el=77&es=1&eic=1&epf=150&ept=250&en=50&elc=77&ep=1

χρησημοποιοντας απλο (μονοφασικο) ρευμα και κατασκευη εννοειται εκτος κλειστου χωρου χρησημοποιοντας κατα προτιμηση ηλεκτροδια και περιστασιακα argon -xωρις να καιγομαι κιολας για κολλησεις αλουμινιου-τουλαχιστον με 160 και ανω amp

Εχοντας μπερδευετει με τις ονομασιες tig - mig- wig κλπ και μη βγαζοντας ακρη θα ηθελα τις συμβουλες σας τι πρεπει να προσεξω και τι πρεπει να αποφυγω.

ευχαριστω εκ των προτερων για οσους ασχοληθουν με το θεμα.

Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτροκολληση κλασικου τυπου με ηλεκτροδια χρησιμοποιω εδω και καποια χρονια, και σε γενικες γραμμες κανω ανετα την δουλεια μου.

Λογω επαγγελματος του πατερα μου εχω μια μεγαλη τριφασικη ηλεκτροκολληση, και μια μονοφασικη μικροτερη.

Οι κλασσικες ηλεκτροκολλησεις, και ειδικα οι παλιοτερες ειναι αθανατες. Οσο παλιοτερες τοσο καλυτερη κατασκευη...

Μειονεκτημα το βαρος, αλλα δεν πειραζει.

 

Θελω να αγορασω καποια στιγμη και εγω μια ινβερτερ, για να την χρησιμοποιω οπου ειναι δυσκολο το κουβαλημα της παλιας. Δεν εχω ψαχτει καθολου δυστυχως.

H μοναδικη συμβουλη ή η γνωμη μου αν θες, θα ηταν να αγορασεις απο καταστημα ελλαδα, για να εχεις υποστηριξη σε περιπτωση βλαβης κτλ. Αυτο στο λεω επειδη ειδα που εβαλες λινκ απο ebay.

 

Και κατι αλλο... Αν το εξοχικο σου ειναι σε απομονωμενο μερος χωρις αλλους τριγυρω, να εισαι σιγουρος οτι ακομα και αν φτιαξεις σιδερενιες πορτες και παραθυρα, πριτσινωσεις πανω τους λαμαρινες, τα στηριξεις με διαμπερεις τρυπες και περαστές βίδες, κολλήσεις εξωτερικά τα κεφαλια των βιδων στις κασες για να μην ξεβιδωνουν, μια μερα θα τα βρεις ολα να λειπουν.

Link to comment
Share on other sites

Η ηλεκτροκόλληση φαίνεται να είναι κάτι απλό αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί δεξιότητα που αποκτιέται με πάρα πολλή εξάσκηση και πείρα. Ειδικά για κόλληση αλουμινίου σαν αρχάριος, ξέχνα το. (το αλουμίνιο τήκεται στους 660°C και το λεπτό στρώμα οξείδωσης που το καλύπτει στους 2000°C. Μόλις διαπεραστεί αυτό το στρώμα το υπόλοιπο υλικό λιώνει κατευθείαν και αντί να το κολλήσεις δημιουργείς παντού τρύπες.)

Για αρχή καλό θα ήταν να εξασκηθείς σε (δομικό) χάλυβα με ρουτιλικά επικαλυμμένα ηλεκτρόδια, διαμετρο 2,5 χλ ή 3,25 χλ. (είναι μαρκαρισμένα ως εξής: E 35 0 RR 12 ή E 43 2 RR 6, θα προσέξεις να υπάρχει το RR κι όσο μεγαλύτερο το νούμερο πριν το RR τόσο καλύτερα αλλά δεν παίζει για την περίπτωσή σου και τόσο ρόλο).

Όσο για τους χαρακτηρισμούς που ρώτησες tig και wig είναι το ίδιο (Tungsten/Wolfram inert gas αγγλικός -γερμανικός όρος) και σημαίνει στο ένα χέρι κρατάς την τσιμπίδα με ακίδα βολφραμιου που παράγει το ηλεκτρικό τόξο υπό την προστασία αδρανούς αερίου (που εκρέει από την τσιμπίδα) και στο άλλο χέρι το σύρμα που το λιώνεις πάνω στην κόλληση. Δύσκολο, απαιτει δεξιοτεχνία. Χρησημοποιείται συνήθως για αλουμίνιο και ανοξείδωτο χάλυβα. Το mig (metal inert gas) έχεις ένα πιστόλι από το οποίο βγαίνει το σύρμα ημιαυτόματα και παράγεται το ηλεκτρικό τόξο (που λιώνει το σύρμα) ενώ ταυτόχρονο εκρρέει και το αδρανές αέριο που προστατεύει το τόξο και το λιωμένο υλικό από οξείδωση. Ποιό εύκολο αλλά θέλει κι αυτό την εξάσκησή του.

Πες μας αν θέλεις τι ακριβώς υλικά θέλεις να κολλήσεις, αλλά έχε υπόψη σου ότι θα χρειαστείς πολύ εξάσκηση και πειραματισμό.

Edited by Pavlos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

κυριακο εχω καταληξει σε inverter λογω βαρους ,οσο για την ασφαλεια απλως θελω να δημιουργησω (χρονοκαθυστερηση) που σε συνδιασμο με deadbolt θα βελτιωθει αρκετα πιστευω.

παυλο ευχαριστω για τις διευκρινησεις , τα υλικα που θα χρησιμοποιησω και πρωτευοντος μ ενδιαφερουν ειναι σιδηρος και λαμαρινα γαλβανισμενη(με επεξεργασια εννοειται προ και μετα την χρηση) ,Η βασικη μου απορια ειναι αν αυτο το μηχανακι που βρηκα μου κανει την δουλεια μου , εκεινο που με προβληματιζει ειναι εκεινο το DC που λεει , και η μεταφραση απο το google δεν βοηθαει ιδιαιτερα ελειψη φυσικα και ηλεκτρολογικων γνωσεων που ομολογω αλλη μια φορα.

Edited by ektor12
Link to comment
Share on other sites

DC σημαίνει συνεχόμενο ρεύμα. Αυτό χρειάζεσαι για τον απλό χάλυβα (ο σίδηρος που εννοείς) που θέλεις να κολλήσεις, το εναλλασόμενο ρεύμα (AC) είναι για αλουμίνιο. Το μηχανάκι που είδα στο πρώτο λινκ είναι μια χαρά για τη δουλειά σου. Στην αριστερή τρύπα θα βάλεις το βύσμα από το καλώδιο της τσιμπίδας και στην τέρμα δεξιά το καλώδιο της γείωσης που θα πρέπει να το ενώσεις και με τη λαμαρίνα σου (για να γίνει κύκλωμα). Ο διακόπτης στο μέσο της συσκευής έχει 3 θέσεις. 2 για παλμικό ρεύμα και 1 για κανονικό συνεχές ρεύμα (εκεί θα τον βάλεις, δηλ. στην τελευταία θέση με την ίσια γραμμή). Ακριβως απόπάνω βρίσκεται ο ροοστάτης για τη ρύθμιση του ρεύματος. Για ηλεκτρόδιο 2,5 χλ θέλεις περίπου 100 με 120 Α. (Ο δεξής ροοστάτης δεν σε αφορά για ηλεκτρόδιο, υπόψη ότι με τη συσκευή μπορείς να κολλήσεις και tig=wig με το κατάλληλο καλώδιο που το συνδέεις στην΄2η τρύπα από αριστερά και με μπουκάλα αργκόν ή ήλιο ως αδρανές αέριο)

Άντε και καλή εξάσκηση, ανέβασε καμιά φωτογραφία από τα δοκίμιά σου!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν και λιγο εκτος θεματος: Αν τελικα φτιαξεις πορτες και παραθυρα, μην χρησιμοποιησεις απλο σιδηρο αλλα μονο γαλβανισμενο. Στο λεω για να μην το μετανιωσεις αργοτερα, οταν θα θελουν συνεχεια βαψιμο/συντηρηση. Τα γαλβανισμενα θα τα βαψεις μια φορα (πρωτα με ασταρι για γυαλιστερες επιφανειες και μετα με την μπογια της αρεσκειας σου) και θα ξαναασχοληθεις μετα απο πολλα πολλα χρονια.

 

Για την ηλεκτροκολληση ισχυει αυτο που λεει ο Παυλος. Θελει πολλη εξασκηση. Ειδικα τα λεπτα ελασματα ειναι ζορικα! Επισης πολλες αλλες λεπτομερειες, οπως το ποσες κολλησεις θα κανεις και που, θα δεις τις πορτες να "τραβανε" οταν κρυωνουν οι κολλησεις, θελει δοκιμες και παρατηρητικοτητα...Και οπου μπορεις να αποφυγεις κολλησεις χρησιμοποιωντας πριτσινια καντο. Οπως το να ντυσεις λαμαρινα καποια τμηματα των κατασκευων σου.

Καλη εξασκηση κ απο μενα!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ίσως βγαίνω λίγο εκτός θέματος, αλλά για ποιό λόγο να ξοδέψεις σε κατασκευές και να μην πάρεις 2 ελληνικούς ποιμενικούς (ή άλλη αξιόλογη ράτσα) για φύλακες;

 

Στην επαρχία η λύση αυτή έχει σώσει πολύ κόσμο.

 

Χώρια που με σωστή εκπαίδευση γίνονται φύλακες όχι μόνο του χώρου αλλά και της οικογένειας.

 

Το κόστος του φαγητού δεν είναι μεγάλο, πολλοί τα ταϊζουν με το περίσεμμα από το τραπέζι και συμπληρώνουν με διάφορες συνταγές για σκυλιά. Η πιο διαδεδομένη συνταγή βράζουν κόκκαλα (από το κρεοπωλείο, για πέταμα τα έχουν, τα δίνουν σχεδόν τζάμπα) μαζί με ζυμαρικά για σκυλιά. Με μια κατσαρόλα τα ταϊζουν μια εβδομάδα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε μπορεί να μην πηγαίνει συχνά...καλά τα τσοπανόσκυλα αλλά πρέπει κάποιος να πηγαίνει και να τα ταϊζει.

Γνωστός μου μαντράς οικοδ. υλικών πάντως, που είχε μεγάλο πρόβλημα, το έλυσε μια για πάντα με 2 τσοπανόσκυλα, πράγματι!

 

Λοιπόν, για την ηλεκτροκόλληση έχω να πω ότι όντως χρειάζεται εμπειρία και δεξιοτεχνία, αλλά αν έχεις χρόνο και επιμονή προχώρα!

Νομίζω ότι αν πας σε ένα μαγαζί με βιομηχανικά θα βρεις μια να δεις και από κοντά πως είναι και να ζητήσεις ότι πληροφορία θέλεις από τον καταστηματάρχη για ηλεκτρόδια κλπ.

Φαντάζομαι θες την απλή που δουλεύει με μόνο ηλεκτρόδιο, όχι σύρμα, argon κλπ! (πχ fincord της erlikon)...

 

Πάντως προτείνω να τοποθετήσεις πίρους στα κουφώματα για να ενισχύσεις την ασφάλεια, μαζί με κάποιο συναγερμό. Ο ήχος του συναγερμού σε συνδυασμό με τη δυσκολία που θα προσθέσουν οι πίροι νομίζω ότι θα έχει αρκετά αποτρεπτική δράση,

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.