Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση αγωγού φυσικού αερίου από καμινάδα


CostasK

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

δεν είμαι σίγουρος αν ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής:

 

Σε μια εγκατάσταση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου (στον 4ο όροφο), ο αγωγός της παροχής του φυσικού αερίου θα πρέπει να διασταυρωθεί με μια καμινάδα (από τζάκι) του 3ου ορόφου. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος που θα πρέπει να περάσει ο αγωγός από την καμινάδα (απόσταση από καμινάδα, τρόπος στήριξης);

Εναλλακτικά, θα μπορύσε ο αγωγός να περάσει από τη μεριά που θα τοποθετηθεί το λεβητάκι (χωρίς να διασταυρώσει την καμινάδα) αλλά τότε η απόσταση του αγωγού από την καμινάδα θα είναι 3-4 εκατοστά.

Συνάδελφους μηχανολόγους που ρώτησα μου είπαν ότι ο αγωγός φ.α πρέπει να απέχει 20 εκατοστά από την καμινάδα. Όταν το εψαξαν να το βρουν αυτό γραμμένο στον κανονισμό δεν το βρήκαν.

Τελικά τι ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

εδ.ω θεσσαλονίκη ζητάνε ο αγωγός αερίου να απέχει απο λεβητα και καμινάδα λέβητα 10cm. Τωρα απο ξενη καμινάδα δεν ξέρω να υπάρχει κάτι αλλα με 10cm νομιζω ειναι οκ. Συνήθως στην πράξη δεν τηρουνται τα 10cm. Εχει περάσει δική μου εγκατάσταση πίσω απο καμινάδα αμινάντου κεντρικής σε απόσταση 1cm απο την καμινάδα και πέρασε κανονικά (εχω φορτώσω και την φώτο απο την εν λόγω εγκατάσταση). Αν δεν μπορεις να περάσει η γραμμή αερίου πίσω απο την καμινάδα τότε κανεις Π την γραμμη αερίου πάνω απο την καμινάδα, χωρίς να ακουμπάει σε αυτήν. Το Π εδώ και τελειως αστηριχτο (μιας και δεν υπαρχει τοιχος για να στηριχτει) το δέχονται, αρκει να έχεις κανει καλή στήριξη στην γραμμή αερίου και πριν και μετά την καμινάδα.

Μπορείς να καταθέσεις μελέτη προς έγκριση δείχνοτας ακριβώς στα σχέδια και περιγράφοντας στην μελέτη, τις αποστάσεις απο την καμινάδα , και τον τρόπο στήριξης και αν το δεχτούνε προχωράς στην κατασκευή ή ρώτα απευθείας την ΕΠΑ εκεί που βρίσκεσαι.

Η καμινάδα χτιστή ειναι ή μεταλλική?

Επίσης θα μπορούσες αν δεν δέχονται τα παραπάνω την περίπτωση το τμημα του αγωγού που περνάει κοντά στην καμινάδα να το περάσεις μέσα απο μεταλλικό μανδύα ωστε να μην αναπτύσετε κάποια θερμοκρασία στον αγωγό αερίου. Δεν το εχω κάνει απλά μια σκέψη γράφω.

Πάντως εγω εδω στη θεσσαλονικη θα την περναγα στην περιπτωση σου μεταξυ μπαλκονιων και καμιναδας και ας εχει 3cm και δεν νομιζω οτι θα ειχε προβλημα.

post-5338-0-82183500-1336891483_thumb.jpg

Edited by electrical_salonika
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι επικίνδυνο να έχεις τον αγωγό τόσο κοντά σε καμινάδα.

Πρέπει να μεριμνήσεις ιδιαίτερα για τις διαστολές-συστολλές, διαφορετικά θα αστοχήσει κάποια σύνδεση του σωλήνα, θα διαρρεύσει αέριο και η συνέχεια είναι γνωστή (συνήθως την βλέπουμε στις ειδήσεις).

 

Θεωρώ ότι ο σωλήνας τροφοδοσίας αερίου περιλαμβάνεται στις "διελεύσεις" του παρακάτω άρθρου.

 

ΦΕΚ 976/2012

 

8.6.3 Aποστάσεις από καυστά δομικά στοιχεία

Tα μέρη των συσκευών αερίου μέσα στα οποία ρέουν καυσαέρια, τα οποία περιρρέονται από τον αέρα, πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 10 cm από δομικά στοιχεία κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από καυστά υλικά. Aν υπάρχουν διελεύσεις μέσα από τέτοια δομικά στοιχεία, η απόσταση αυτή πρέπει να τηρηθεί μέσω προστατευτικών σωλήνων με στοιχεία τήρησης απόστασης. O ενδιάμεσος χώρος πρέπει να γεμίζεται με άκαυστα μη παραμορφώσιμα υλικά περιορισμένης θερμικής αγωγιμότητας. Η τήρηση των αποστάσεων δεν είναι αναγκαία, όταν για την ονομαστική θερμική ισχύ της συσκευής καύσης δεν εμφανίζονται στα δομικά στοιχεία θερμοκρασίες υψηλότερες από 85ºC και αυτό αναφέρεται στις οδηγίες εγκατάστασης του κατασκευαστή.

Link to comment
Share on other sites

για αγωγούς καυσαερίων θέλει 10cm απο καυστά υλικά. όχι για αγωγούς αερίου. κάποιο λάθος κάνεις. Στην συγκεκριμένη φώτο που φόρτωσα η καμινάδα είναι ανενεργή απο την παλιά κεντρική θέρμανση.

ο σωλήνας αερίου δεν ειναι απο καυστά υλικά. μονο οι συνδέσεις απο κανάβι θα μπορουσαν να θεωρηθούν καυστά.

Edited by electrical_salonika
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν η εγκατάσταση είναι στη Λάρισα. Το υλικό της καμινάδας είναι αμίαντος (δεν είναι χτισμένη) και η καμινάδα είναι ενεργή το χειμώνα. Για τη ακρίβεια, ο ιδιοκτήτης που έχει την καμινάδα ζεσταίνεται αποκλειστικά με το τζάκι, οπότε καταλαβαίνετε ότι η καμινάδα είναι ζεστή σχεδόν πάντα.

 

@electrical_salonika

 

ευχαριστώ για τη φωτογραφία. Η όδευση που φαίνεται στη φωτογραφία είναι εφικτή στη δική μου περίπτωση, αλλά με δεδομένο ότι η καμινάδα είναι ενεργή, δεν ξέρω αν είναι καλη ιδέα...

Edited by CostasK
Link to comment
Share on other sites

για μένα αφου είναι ενεργή η καμινάδα κανε ένα Π πάνω απο την καμινάδα και σε απόσταση 10cm απο την καμινάδα και στηριξε καλα στην αρχη και στο τέλος στο Π με στηρίγματα. Επισης θα μπορούσες το μεσαίο τμήμα του Π αριστερα και δεξια της καμινάδας να το στηρίξεις με στηρίγματα γωνίες (βαμμένα) , όπως κάνουμε σε κάποιες περιπτώσεις στα λεβητοστάσια που στηριξουμε με αυτοσ΄χεδια στηρίγματα τον σωλήνα στο δάπεδο σε κάποιο ύψος. Αλλιως το Π πέρασέ το μέσα σε συγκολλητό μανδύα για να μην αναπτύσεται θερμότητα.

Βεβαια ολα αυτα αφού συμβουλευτείς την ΕΠΑ να δεις αν τα δέχονται.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλησπέρα σε όλους - να ανοίξω ξανά αυτό το παλιό θέμα εφόσον έχω μια σχετική περίπτωση.

 

Όπως φαίνεται απ' τις φωτογραφίες ο μηχανικός που είχε κάνει την εγκατάσταση του τζακιού αερίου έβαλε τον αγωγό του αερίου πίσω από την καμινάδα σε απόσταση ~4 cm. Επίσης, τα σχετικά καλώδια που πάνε στη μονάδα που ελέγχει το τζάκι αλλά και φέρουν αέριο στο τζάκι είναι γυμνά, χωρίς μόνωση εκεί δίπλα. H καμινάδα είναι διπλού τοιχώματος και δε γνωρίζω τις θερμοκρασίες που πιάνει, όπως και να 'χει όμως, δε μου πολυάρεσε όταν το είδα. Επίσης, ο αγωγός του αερίου είναι ακριβώς δίπλα από ένα πολύπριζο (!) Το ζήτημά μου εκτός των άλλων είναι ότι βρίσκεται κλεισμένη μέσα σε γυψοσανίδα οπότε ο αερισμός σεπερίπτωση διαρροής είναι θέμα. Αν κολλήσω τον αγωγό στον τοίχο και τον σκεπάσω με πετροβάμβακα, θα είναι ασφαλής; Τα καλώδια θα απαιτήσουν μόνωση; Γενικά είναι απαραίτητο να μεταφέρω το κουτί αλλού;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας!

post-112179-0-56890400-1498136066_thumb.jpg

post-112179-0-64553800-1498136076_thumb.jpg

post-112179-0-96964000-1498136084_thumb.jpg

post-112179-0-03914100-1498136404_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Όταν ο σωλήνας περνάει κοντά σε καλώδια (ο κανονισμός ορίζει ως ελάχιστη απόσταση τα 10cm|, εξωτερικά απο τον σωλήνα βάζεις το σωλήνα pvc ως μανδύα. Τις σύνδέσεις του σωλήνα δεν επιτρέπεται να τις καλύψεις, θα πρέπει να είναι σε αεριζόμενο χώρο. Το ποιο σωστό θα ήταν αν ο χώρος που βρίσκεται ο σωλήνας είναι μη αεριζόμενος, να κάνεις εκεί ένα άνοιγμα αερισμού 150cm2 ως προς το ύπαιθρο. Τα καλώδια φυσικά είναι και καλό να τα μονώσεις. Η καμιναδα αν είναι διπλού τοιχώματος δεν νομίζω να έχει καμια ιδαιτερη θερμοκρασία εξωτερικά. Αλλα για αυτό καλύτερα να απευθυνθείς στο εργοστάσιο που τις κατασκευάζει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.