Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kvar και αντιστάθμιση Μ/Σ


GeorgeS

Recommended Posts

Συνάδελφοι θέλω να ρωτήσω το εξής.

 

Σε Υ/Σ 20kV/400V συνηθίζεται τελευταία να χρησιμοποιούμε διάταξη πυκνωτών για την αντιστάθμιση του Μ/Σ. Η αντιστάθμιση αυτή είναι ξεχωριστή από την κεντρική πολυβάθμια και αυτοματοποιημένη διατάξη της κεντρικής αντιστάθμισης ενός κτιρίου.

 

Η αντιστάθμιση του Μ/Σ γίνεται στο δευτρεύον αυτού, δηλαδή στη πλευρά της Χ.Τ. και μερικές φορές πριν τον Γενικό Διακόπτη. Η αντιστάθμιση αυτή προφανώς αφορά την ισχύ μαγνήτισης του Μ/Σ. Το ερώτημα είναι : χρειάζεται όντως αυτή η αντιστάθμιση αφού αμέσως μετά υπάρχει πολυβάθμιο αυτόματο σύστημα πυκνωτών το οποίο σε κάθε περίπτωση αναλόγως της αέργου ισχύς "βάζει και βγάζει" πυκνωτές για τη διόρθωση του cosφ ?

Link to comment
Share on other sites

αγαπητε φιλε. η αντισταθμιση του μ/σ ειναι ξεχωρη απο αυτη του φορτιου.

δηλαδη κρατα χαμηλα την αεργο θεωροντας το 2ον του μ/σ ως φορτιο ασχετα με το εξωτερικο φορτιο. αν δεν κανω λαθος για μ/σ 630kva ειναι περιπου 20kvar

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

 

ναι προφανώς και είναι ξεχωριστή, δεν αντιλέγω σε αυτό Saki, το ερώτημα όμως είναι πως "βλέπει" ως ξεχωριστό "φορτίο" το Μ/Σ η συγκεκριμένη διάταξη πυκνωτών και δεν το "βλέπει" η κεντρική διάταξη αφού αμφότερες βρίσκονται συνδεδεμένες στη πλευρά Χ.Τ.

 

1. Δηλαδή θέλω να πω ότι η κεντρική μονάδα αντιστάθμισης του κτιρίου, όταν αυτό δουλεύει με φορτίο γιατί ΔΕΝ προσμετρά ("βλέπει") και το -ας το ονομάσουμε έτσι- "φορτίο" του Μ/Σ ??? ? αφού συνδέεται παράλληλα στο δίκτυο.

 

Μήπως επειδή προηγείται τις κεντρικής αντιστάθμισης υπάρχει μόνο για τα άεργα της εν κενώ λειτουργίας του Μ/Σ ? και αν ναι, τότε είναι τόσο σημαντική ? αν όχι τότε ισχύει ξανά το 1.

 

lefterism, είχα την εντύπωση και με βάση άλλα φορουμ ότι επειδή ο Μ/Σ καταναλώνει μια άεργο ισχύ άμεσα εξαρτημένη απο το ρεύμα μαγνήτισης του (αεργος ισχυς = Ρεύμα μαγνήτισης χ ρίζα 3 χ πολική τάση) η αντιστάθμιση αυτή αφορούσε αυτό. Χάνω κάτι ? Αν θες ενημερωσέ μας γιατί αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν αναλυτικά και στα βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

η αντιστάθμιση της αέργου ισχύος έχει άμεση σχέση με την "ρύθμιση" των χωρητικοτήτων των πυκνωτών.

Γενικά πρέπει να γίνει ανάλυση στην άεργο ισχύ σε όλη την εγκατάσταση. Αυτό για να γίνει πρέπει να γίνει δειγματοληψία σε χ χρονικό διάστημα (για αιολικό πάρκο που είχα ασχοληθεί στο παρελθόν ήταν 2 εβδομάδες). Με βάση την ανάλυση αυτών των στοιχείων, και σε συνάρτηση με κάποια κατασκευαστικά στοιχεία που θα έχεις από τον κατσκευαστή θα πρέπει να κάνεις ρυθμίσεις (και ξαναρυθμίσεις κλπ κλπ κλπ).

Δεν παρακολουθείς μόνο τον Μ/Σ αυτό είναι μία μόνο παράμετρος, και κατά την γνωμη όχι τόσο κρίσιμη.

Link to comment
Share on other sites

Lefterism δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα τι είπες. Λες, ότι για να έχει κανείς μια καλή εικόνα περί της συμπεριφοράς της εγκατάστασης καλό είναι να την παρακολουθήσει με μετρήσεις σε ότι αφορά τα άεργα για ένα χρονικό διάστημα, οπότε έτσι θα έχει μια εικόνα, κατώτερων, μέσων και ανώτερων τιμων. Αυτός λες ?

 

Το αρχικό ερώτημα παραμένει. Γιατί η αυτόματη αντιστάθμιση ενός κτιρίου (που βρίσκεται αμέσως μετά τις μπάρες) δεν μπορεί να "δει" και την άεργο ισχύ του Μ/Σ και έτσι βάζουμε ξεχωριστή σταθερή αντιστάθμιση γιαυτόν ?

Link to comment
Share on other sites

μάλλον δεν κατάλαβες την απάντησή μου, εννοώ κανονική εικόνα της εγκατάστασης, αποτύπωση όλων των δεδομένων και την προέλευεσή τους.

δηλαδή , λειτουργία εν κενό, σε start up, κλπ κλπ.

μην επικεντρώνεσαι μόνο στον Μ/Σ (εσωτερικά κατασκευαστικά) εκεί είναι το λάθος.

Link to comment
Share on other sites

υπαρχει κανενα προγραμμα υπολογισμου πυκνωτων αντισταθμισης, εστω και απλο, για να μη ψαχνουμε ολη την ωρα συν φ και εφφ?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε GeorgeS,

Η μόνιμη αντιστάθμιση των Μ/Σ μέσης θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική και όντως αφορά τη μαγνήτιση του Μ/Σ και τις απόλυες που έχουμε στα τυλίγματα αυτού.

Ο λόγος που δεν επαρκεί το σύστημα αυτόματης αντιστάθμισης είναι ότι οι μετρήσεις του συστήματος αυτού λαμβάνονται μετά το γενικό διακόπτη χαμηλής (μέσω Μ/Σ έντασης). Μετρώντας όμως στην χαμηλή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις απώλειες που έχουμε στον Μ/Σ. Για να το επιτυγχάναμε αυτό θα έπρεπε το ηλεκτρονικό του συστήματος αυτόματης αντιστάθμισης να μέτρα στη μέση τάση (πριν από το Μ/Σ) κάτι που θα κόστιζε αρκετά.

Η επιλογή των kvar της μόνιμης αντιστάθμισης έχει να κάνει με τον Μ/Σ και μπορείς εύκολα να ρωτήσεις στην προμηθεύτρια εταιρία για λεπτομέρειες. Εμπειρικά μιλώντας, ένα 4% των kVA του Μ/Σ είναι αρκετά (αν και η ABB προτείνει το 8%).

Πληροφορίες θα μπορούσες επίσης να βρεις στο βιβλίο «Electrical Installation Guide» της Schneider, page 6.2-K16 ή στα βιβλία της Comas και της ABB.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ETE ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι απάντησες με σαφήνεια και με βοήθησες σε ένα 80% γιατί ακόμα δεν έχω καταλάβει κατι. Αφού και η αντιστάθμιση του Μ/Σ γίνεται και αυτή στη Χ.Τ. (συνήθως πριν το γενικό διακόπτη) και δεδομένου ότι ο γενικός διακοπτης είναι πάντα κλειστός (on δηλαδή) θα μπορούσε κανείς να πει ότι και η αντιστάθμιση του Μ/Σ βρίσκεται στις μπάρες όπως και η κεντρική αντιστάθμιση. Γιατί η πρώτη (Μ/Σ) που είναι στη Χ.Τ. "βλέπει" τα kvar του Μ/Σ ενώ η άλλη (κεντρική αυτόματη) όχι ? αφού και οι 2 βρίσκονται στη πλευρά της Χ.Τ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.