Jump to content

Διαφορική καθίζηση σε κτήριο με προσθήκη κατ' επέκταση


sonia
 Share

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.... Θα ήθελα την βοήθειά σας γιατί αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα και μου λείπει η πείρα...Το πατρικό μου σπίτι αποτελείται από ένα τμήμα μιας παλιάς κατασκευής 35 χρόνων και ένα τμήμα επέκτασης σε αυτό ηλικίας 20 χρόνων.. Το παλιό τμήμα έχει υπόγειο το νέο είναι κατασκευασμένο πάνω σε μπάζωμα.. τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται ρωγμές στα σημεία ένωσης του παλιού με το καινούριο ( προφανώς δεν έγινε σωστά η προσθήκη)..Το πρόβλημα είναι πως τις τελευταίες 2 εβδομάδες οι ρωγμές αυτές έχουν γίνει αρκετά μεγάλες τόσο σε μήκος όσο και σε φάρδος, φαίνεται σε κάποια σημεία πως η " προσθήκη" κάθεται σε σχέση με το υπόλοιπο κτίριο και τα 2 τμήματα ξεχωρίζουν.. Ζητώ τη γνώμη σας για μια άμεση παρέμβαση διότι το μεγαλύτερο πρόβλημά μου είναι πως σε λίγο καιρό παντρεύομαι οπότε δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για να ανοίξουμε μεγάλες πληγές από την άλλη δεν μπορεί να μείνει και έτσι ..Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.. :cry:

Link to comment
Share on other sites

Eχεις ηδη απο μονη σου διαγνωσει το προβλημα της καθιζησης παλιου-νεου τμηματος . Κατα την αποψη μου δεν υπαρχει ουτε ανεξοδη ουτε συντομη (χρονικα ) μεθοδος αντιμετωπισης καθιζησης κτηριου. Γι αυτο πρεπει αρχικα να εκτιμηθει αν υπαρχει σοβαρο προβλημα ασφαλειας . Αν ειναι ασφαλες τοτε το μονο συντομο και απλο που μπορεις να κανεις ειναι επεμβασεις τοπικου και χρηστικου χαρακτηρα (πληρωση κενων, στεγανωση κλπ). Μπορεις να απευθυνθεις σε καποιο γνωστο σου εμπειροτερο απο εσενα συναδελφο , αν δεν αισθανεσαι σιγουρη λογω απειριας , δεν ειναι ντροπη.

Link to comment
Share on other sites

Ενα θέμα είναι γιατί συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια? λογικά όποια συμπυκνωση του μπαζώματος θα έπρεπε να έχει συμβεί πολύ πριν. Αλλαξε κάτι στις γύρω οικοδομές? Μήπως υπάρχουν υπόγειες διαδρομές υδάτων που δημιούργησαν σπηλαιώσεις? γιατί και να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες του προβλήματος(καθίζηση), αν δεν αντιμετωπίσεις την πηγή του, θα εμφανιστεί ξανά. Κάποια επιπλέον στοιχεία για τις όμορες οικοδομές (αν υπάρχουν), είδος εδάφους, θα ήταν χρήσιμα.

Ευκολη λύση πάντως, όπως είπε και ο συνάδελφος, δεν υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

πρόβλημα με γειτονικές οικοδομές δεν υπάρχει. Βρίσκεται σε χωριό σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων ...Σε περίπτωση που γίνει γόμωση τί υλικό θα χρησιμοποιήσω?

Link to comment
Share on other sites

Εμένα τότε το πρώτο πράγμα που θα πήγαινε το μυαλό μου να κάνω είναι κάποια διάταξη ταπείνωσης του υδροφόρου ορίζοντα με πηγάδια περιμετρικά του κτιρίου και διάταξη απαγωγής σε χαμηλότερο σημείο του οικοπέδου.

Αν με τον όρο γόμωση εννοείς την πλήρωση των κενών του μπαζώματος, σκυρόδεμα...κατά προτίμηση λεπτόρρευστο με πίεση και σε διάφορες θέσεις επί της προσθήκης (περίπου σαν την έγχυση μικροπασσάλων σκυροδέματος).

 

Εφόσον έχεις χώρο περιμετρικά, μια άλλη λύση θα ήταν αλλαγή της θεμελίωσης, είτε πηγαίνοντας σε μεγαλύτερο βάθος αν υπάρχει υγιές υπόστρωμα, με ντουλάπια, είτε αυξάνοντας το πλάτος της με χρήση μεγαλύτερων πελμάτων, πάλι με την ίδια τεχνική.

 

Αν δεν το δεί κάποιος από κοντά βέβαια, καταλαβαίνεις πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι "επιστημονικές" μαντεψιές.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.