Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός ενεργειακού κόστους εναλλακτικών μορφών θέρμανσης


Recommended Posts

Υπολογισμός ενεργειακού κόστους εναλλακτικών μορφών θέρμανσης v4 New

 

 

New: 8/11/2012 Σημαντική βελτίωση!

 

1) Δυνατότητα επιλογής στην καρτέλα του φυσικού αερίου για υπολογισμού ενεργειακού κόστους θέρμανσης με ( ΕΠΑ Αττικής ) ή ( ΕΠΑ Θεσσαλονίκης) .

2) Μύωση ( COP ) αντλίας θερμότητας ή A/C κλιματιστικού σε λειτουργία νύχτας, ζώνης μειωμένης χρέωσης στην καρτέλα (Αντλία θερμότητας - AC clima). Κατά προσέγγιση & αναλογικά σε σχέση με το ( COP ). Λόγο διαφοράς μέσης ημερήσιας & νυχτερινής θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

3) Επιμέρους βελτιώσεις.

Edited by thermoidravliki@
Link to comment
Share on other sites

Αστειευόμενος να πω ότι κάποιοι εδώ μέσα , μαζί με εμένα, έχουμε ή πολύ μεράκι ή πολύ ελεύθερο χρόνο. Μη το παρεξηγήσει κανείς, πλάκα κάνω, και εγώ έχω φτιάξει εξελάκια για τον υπολογισμό των απωλειών και μάλιστα και με τα δύο πρότυπα. Με αφορμή το προγραμματάκι που φτιάξατε μου μπήκε η ιδέα να κάνω κάτι ανάλογο. Απλά ήθελα να το πιάσω από την αρχή το πράγμα. Θα ήθελα να υπολογίσω τις πραγματικές θερμικές ανάγκες ενός χώρου κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου θέρμανσης. Δηλαδή περίπου ότι κάνει το πρόγραμμα του ΤΕΕ με το ΚΕΝΑΚ. Για να μπορέσουμε να μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας, και για να προτείνουμε λύσεις , θα πρέπει να ξέρουμε τη ενέργεια θα χρειαστεί να καταναλώσουμε ολόκληρη τη περίοδο θέρμανσης. Δηλαδή με άλλα λόγια ποιες θα είναι οι θερμικές ανάγκες για όλο το χειμώνα. Σαν ιδέα. για να το πετύχω αυτό , είναι να φτιάξω ένα εξελάκι όπου γνωρίζοντας τη θερμοχωρητικότητα του χώρου, για τις διάφορες θερμοκρασίες στη διάρκεια της μέρας να υπολόγιζα τις θεωρητικές ανάγκες του χώρου , έχοντας ως δεδομένο την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία του χώρου σε αυτές τις ώρες. Με αυτό το τρόπο θα έβγαινε η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης. Αυτό που χρειάζομαι , για αρχή τουλάχιστον , είναι η περσινή ( ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά) ωριαία διακύμανση της θερμοκρασίας για τη περίοδο του χειμώνα. Στο meteo βρήκα μόνο την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασία και τη διακύμανση ανά 10λεπτο του τελευταίου διημέρου. Ξέρεις κάποιος που μπορώ να τη βρω , και αν γίνεται για τη περιοχή των Ιωαννίνων;

Link to comment
Share on other sites

Πολύ το ψειρίζεις ρε αδερφέ μου! Μ' αρέσει σαν προσέγγιση όμως, αν μοντελοποιηθεί σωστά και φτιαχτεί ένα παραμετροποιήσιμο μοντέλο που θα μπορείς να του βάλεις διάφορες παραμέτρους, ίσως κάνει παπάδες και μπορείς να τρέξεις τρελές προσομοιώσεις εξοικονόμησης έτσι...

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο ότι το ψειρίζω πολύ ,αλλά αφού δεν υπάρχει και πολύ δουλειά με κάτι πρέπει να σχολούμαστε , γιατί αν δε το χρησιμοποιείς και το μυαλό σιγά σιγά αδυνατίζει.... :smile: .Πιστεύω με το τρόπο αυτό έχεις μια καλύτερη εικόνα για τη κατανάλωση, και ακριβώς όπως το λες μπορείς να τρέξεις πολλές και πιο πραγματικές προσομοιώσεις. Και τα σενάρια μετά θα σου βγάζουν αποτελέσματα πιο κοντά στη πραγματικότητα. Το κακό είναι ότι το μονο που βρήκα είναι από το meteo που δείχνει ανα 10 λεπτά τη θερμοκρασία, αλλά μόνο για τις 2 τελευταίες μέρες. Οτιδήποτε άλλο βρήκα είχε μονο την ημερίσια θερμοκρασία. Τώρα ή θα μπαίνω καθε 2 μέρες :sad: :-( :sad: ή θα στειλω mail αν μπορούν να μου στείλουν τα περσινά αλλά πάλι είναι πολλά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

online δεν νομίζω να βρεις τίποτα, γιατί είναι για το ευρύ κοινό που δεν το ενδιαφέρουν αυτά. Το Αστεροσκοπείο και ή ΕΜΥ σίγουρα θα έχουν κάποιες βάσεις δεδομένων για την μεταβολή της θερμοκρασίας, δοκίμασε τηλεφωνικά αν δίνουν κάτι.

Αλλιώς, από κανέναν ανεπίσημο ερασιτεχνικό μετεωρολογικό σταθμό (υπάρχουν αρκετές δεκάδες από ότι γνωρίζω), αν έχουν τέτοια στοιχεία ίσως στα δώσουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Το αρχείο ( Υπολογισμός ενεργειακού κόστους θέρμανσης ) έχει μεταφερθεί στην κατηγορία: Downloads → 14. Διάφορα.

Link to comment
Share on other sites

παλιά είχα πάρει απο εδώ δεδομένα,

http://www.meteo.ntua.gr/g/histdata/

τωρα όμως τα έχουν παει εδώ

http://openmeteo.org/db/timeseries/d/232/

και δεν ξέρω αν είναι εύκολα διαχειρίσιμα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.