Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προαύλιος χώρος σε εξ αδιαιρέτου γήπεδο και ασάφειες περί Ν. 4014.


Recommended Posts

Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω.

Σε εξ' αδιαρέτου γήπεδο με τρεις κατοικίες ενας εκ των ιδιοκτητών που κατέχει μια οριζόντια θέλει να προχωρήσει σε τακτοποιήση.

Σε συμβόλαιο που μου έχει προσκομίσει γύρωθεν της οριζοντίας (διώροφη κατοικία - αποκλειστική χρήση) η Συμβολαιογράφος έχει ορίσει προαύλιο χώρο οριοθετημένο βάσει τοπογραφικού με κορυφές και εμβαδόν.

Εντός του προαύλιου χώρου υφίστανται διάφορες αυθαιρεσίες.

Σε επικοινωνία που είχα μαζί της με πληροφόρησε ότι βάσει το Αστικού Κώδικα δίνεται η δυνατότητα της δημιουργίας προαυλίου χώρου για την δημιουργία αθλοπαιδιών - πλακοστρώσεων κλπ (διακεκριμένη χρήση) που θα ανήκουν στον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Από ότι κατάλαβα δηλαδή ο συγκεκριμένος προαύλιο χώρος παύει να έχει την έννοια του εξ αδιαιρέτου.

Στην δήλωση ένταξης πως προχωράω;;

Ορίζω την κατοικία σαν αποκλειστική χρήση και κοιτάω για τον προαύλιο χώρο να έχω συναίνεση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες σαν εξ αδιαρέτου και να προχώρησω με δύο διαφορετικές δηλώσεις ή το λαμβάνω σαν διακεκριμένη χρήση (ή και αποκλειστική αφού δεν έχουν κανά δικαιώμα οι άλλοι συνιδιοκτήτες πρόσβασης στον συγκεκριμένο προαύλιο χώρο) και προχωράω με μια κοινή δήλωση κατοικίας και προαύλιου χώρου και ξεμπερδέυω.

Υπ'οψιν ότι οι δύο άλλοι ιδιοκτήτες των οριζοντίων έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι πρόθυμοι να δηλώσουν εγγράφως ότι παραιτούνται του δικαιωμάτος εξ αδιαρέτου στον προαύλιο χώρο αν τους ζητηθει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα το προχωρούσα χωρίς συναίνεση και με μια δήλωση αφού υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα του προαύλιου χώρου που αναφέρεται και ρητά στο συμβόλαιο.

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συμφωνώ απόλυτα. Ο Μηχανικός δεν έχει την ευθύνη για την ορθότητα τίτλων ιδιοκτησίας και οικοδομικών αδειών.

 

Link to comment
Share on other sites

εκτος σχεδίου, χτίσθηκαν τρείς οικίες. Εγινε συσταση ΟΙ και ορίσθηκε οτι σε κάθε μία ανήκει ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου στο όλο γηπεδο με το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε "διακεκριμένο" τμήμα.

Με την σύσταση ΟΙ, "κατέστη" καθε οικια, μία και αυτοτελής και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία

Το ποσοστό καθε μιάς παραμένει παντοτε " εξ αδιαιρέτου" στο όλο γήπεδο -όπως εάν είχαμε διαμέρισμα ..Χ ...τμ. στο οποίο αναλογεί -έστω- 10% εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο, έτσι είναι παντοτε, δεν γίνεται αλλοιώς...

Στο ανω γήπεδο, ως εκτος σχεδίου, δεν μπορούσε να γίνει κάθετη...

Ετσι,κατα την συσταση ΟΙ στο ανω γήπεδο, προσδιορίσθηκε και το δικαίωμα αποκλειστικης χρήσης κάθε οικίας σε συγκεκριμένο τμήμα τού γηπέδου, κείμενον "εμπροσθεν καί όπισθεν αυτής" εμβαδου...τμ. και υπο στοιχεία στο επισυναπτόμενο σχεδιάγραμμα αβγδεζα....

.νομιμα και σωστα.

..

Στην περίπτωση αυτή τακτοποιεί μόνος του ο ιδιοκτητης της καθε ΟΙ που είναι και δικαιούχος των αποκλειστικών χρήσεων...χωρις συναίνεση ουδενός..

Λεμπέση 2012 αριθ. 5 στοιχ. ε [ και ε/α νομίζω στο Η8, .... "κολλησε" πάλι το ΥΠΕΚΑ....

 

άρα το β' στην ερώτηση του χαρρις...

καλημέρα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.