Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόνομο vs διασυνδεδεμένο


pan100

Recommended Posts

Μερικά "τηλεγραφικά" σχόλια. Κάποια έχουν γραφτεί ήδη και απλά τα επαναλαμβάνω.

 

- Ένα σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης (ΣΑΗ) από ΑΠΕ είναι απολύτως εφικτό τεχνικά ακόμη και για μεγάλη ισχύ (μέχρι ~300kW).

- Για κάλυψη 100% κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει απαραίτητα να υπάρχει κάποια συμβατική πηγή ενέργειας (π.χ. Η/Ζ).

- Η απόσβεσή του με τις τρέχουσες τιμές ενέργειας και εξοπλισμού γίνεται σε βάθος 10ετίας ως 15ετίας περίπου (καλή ποιότητα συσσωρευτών -εξοπλισμού και μέση ημερήσια κατανάλωση ~15kWh).

- Η συζήτηση είναι πράγματι επιπέδου καφενείου όσο δεν γίνεται για συγκεκριμένη εφαρμογή αφού είναι τεράστιες οι διαφορές στον εξοπλισμό και στις ενεργειακές ανάγκες που μπορεί να έχει ένα σπίτι.

- Τα έξοδα που συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ και δεν την αφορούν άμεσα προβλέπεται να εισπράττονται και με άλλους τρόπους...πλέον :| . Όταν μιλάμε για απόσβεση θα πρέπει να υπολογίζουμε μόνο την αξία της ενέργειας και όσα από τα υπόλοιπα κόστη εξαρτώνται άμεσα από αυτήν.

- Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των ΣΑΗ αφού το κόστος της ενέργειας συνεχώς ανεβαίνει και δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

- Ένα πλήρες ΣΑΗ με Φ/Β έχει περίπου 2πλάσιο κόστος (και άνω) σε σύγκριση με ένα διασυνδεδεμένο Φ/Β ίδιας ισχύος.

- Μία καλή ανεμογεννήτρια (εφόσον πρόκειται για μόνιμη κατοικία και υπάρχει ικανό αιολικό δυναμικό στο σημείο) απλά μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί το ΣΑΗ υποβοήθηση από την συμβατική πηγή. Δεν την υποκαθιστά σε καμία περίπτωση.

- Οι μπαταρίες είναι το πιο ευαίσθητο και ταυτόχρονα το πιο "κακομεταχειρισμένο" μέρος του εξοπλισμού ενός ΣΑΗ. Με σωστή διαστασιολόγηση, επιλογή και συντήρηση, υπάρχουν τύποι μπαταριών που θα ξεπεράσουν άνετα τα 12 χρόνια λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο δεν γλυτώνει τα δημοτικά τέλη/φόρους ούτε τον ΤΑΠ

 

αυτόνομο σύστημα 10kW με 15000ευρώ; είσαι σίγουρος; μήπως εννοείς "αυτόνομο" με παράγωγη μόνο σε ηλιοφάνεια

 

Μα πως δεν τα γλιτώνει αφού ο λογαριασμός της ΔΕΗ γράφει :

Για τον Δήμο πληρώνετε τόσα, για την ΕΡΤ τόσα κ.λ.π.

Άρα αφού δεν θα σου έρχεται λογαριασμός πώς θα πληρώσεις;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

μόνο τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων γλυτώνεις, τα υπόλοιπα τα πληρώνεις απευθείας εκεί που τα χρωστάς, στον δήμο.

 

Υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει "αποκοπεί" τελείως απο την ΔΕΗ -πχ εχει βαλει καποιο αυτονομο στο εξοχικο του- και πληρώνει τους φόρους που συμπεριλαμβανονται στον λογαριασμο της ΔΕΗ?

 

Απο περιεργεια ρωταω για να ξερουμε τι γινεται...

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι περίπου μια 5ετία πριν δεν είχαν τρόπο να εισπράξουν οι δήμοι τα δημοτικά τέλη από μόνοι τους.

Γνωρίζω περιπτώσεις ιδιοκτητών με αυτόνομα που είχαν ενδιαφερθεί και ρωτήσει τους οικείους δήμους αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση.

Αυτό φαίνεται ότι έχει αλλάξει πλέον και σε μία τουλάχιστον περίπτωση, που γνωρίζω από συνάδελφο, ο ιδιοκτήτης πληρώνει τα τέλη απ' ευθείας στον δήμο εδώ και 2 χρόνια.

 

Πάντως δεν γνωρίζω καμία περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα για αυτόν τον λόγο, προς το παρόν.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, είδα την κουβέντα σας και ήθελα να θέσω το θέμα λίγο διαφορετικά. Αυτό που αξίζει να διευρευνηθεί (πέστε μου τη γνώμη σας) είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για τη θέρμανση/κλιματισμό. Με βάση τις νέες τιμές του πετρελαίου αλλά και τις νέες τιμές της Kwh (όταν πουλάμε στη ΔΕΗ) μπορείς να κάνεις απόσβεση σε εύλογο χρονικό διάστημα και αν υπάρχουν τα περιθώρια από πλευράς ηλεκτρικής εγκατάστασης να τροφοδοτείς το καλοκαίρι και μία σειρά άλλων καταναλώσεων. Πάντως συμφωνώ με την άποψη ότι ένα σπίτι οικογένειας με παιδιά είναι δύσκολο να αποκοπεί από τη ΔΕΗ. Οι ανάγκες είναι πολλές και όλες τις ώρες. Δεν μπορεί να περιμένεις πότε θα λάμψει ο ήλιος.

Εσείς τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Απλώς επειδή στη ζωή δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο (συνήθως) μάλλον καταλήγω ότι σε περιοχή δομημένη μία λύση υβριδικού συστήματος ή που αυτόνομου που θα καλύπτει μέρος των αναγκών (κλιματισμό, φωτισμό) εξοικονομώντας πετρέλαιο δείχνει συμφέρουσα.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει "αποκοπεί" τελείως απο την ΔΕΗ -πχ εχει βαλει καποιο αυτονομο στο εξοχικο του- και πληρώνει τους φόρους που συμπεριλαμβανονται στον λογαριασμο της ΔΕΗ?

 

Απο περιεργεια ρωταω για να ξερουμε τι γινεται...

 

Σε περιπτωση παλιας μονοκατοικιας που δεν είχε ΔΕΗ και ο ιδιοκτητης προχωρησε σε συνδεση για να βαλει στη συνεχεια φωτοβολταικο του ζητηθηκε απο τη ΔΕΗ βεβαιωση απο το δημο οτι δεν υπαρχουν οφειλες για ΤΑΠ, κλπ. Ο ιδιοκτητης πηγε στο δημο και αναγκαστικα πληρωσε το ΤΑΠ για να μπορεσει να προχωρησει.Το ιδιο ισχυει και σε πωληση/μεταγραφη ακινητου, ο συμβολαιογραφος ζηταει να προσκομισθει βεβαιωση απο το δημο για να συνταξει συμβολαια.Οι δημοι δεν εχουν τροπο απ' οσο ξερω να εισπρατουν σε ετησια βαση αυτα τα ποσα αν δεν υπαρχει λογαριασμος ΔΕΗ αλλα οταν ο ιδιοκτητης θα χρειαστει να πουλησει/μεταβιβασει το ακινητο θα τα πληρώσει ολα μαζεμενα και σε τρεχουσες τιμες

Link to comment
Share on other sites

εγω απλα να προσθέσω οτι υπαρχει/δεν υπαρχει λογαριασμος δεη αυτα τα ποσα δε τα γλιτωνει κανενας αφου αποτι λενε θα πληρωνονται μεσω εφοριας απο το νεο οικονομικο ετος. Μιλαω και για το χαρατσι και για χρεωσεις σε δημους ερτ κλπ

Η δεη ετσι και αλλιως θελει να τα ξεφορτωθει απο το λογαριασμο της για να μπορεσει να ανεβασει πιο ανετα τα τιμολογια της.

Γεια μας...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.