Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατροπή παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό


VANTONIS

Recommended Posts

Σκέφτομαι να μετατρέψω το παραδοσιακό μου τζάκι σε ενεργειακό , αναρωτιέμαι αν κατά την μετατροπή θα προκληθούν ζημιές ( έχω ταπετσαρία στην καμινάδα και μαρμάρινο πλαίσιο μπροστά στο τζάκι). Επίσης θα ήθελα να μου πει κάποιος που έχει παρόμοια εμπειρία αν ένας χώρος 8Χ4,5 + 3Χ3 μπορεί να ζεσταθεί από ένα ενεργειακό τζάκι ( είναι ενιαίος χώρος ο οποίος είναι σε σχήμα Γ αλλα το τζάκι είναι στην μία γωνία .για να συνδέσω το τζάκι με την παροχή νερού ( υπάρχει κεντρική θέρμανση με αυτονομία) θα πρέπει να λάβω άδεια από τους άλλους ιδιοκτήτες; Και θα είναι αρκετό να θερμάνει σπίτι 120τμ; Να υπολογίζω πάνω από 3.000€ ; και τελικά θα κάνω ποτε απόσβεση ;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μετατροπη εννοεις υδραυλικο ωστε να συνδεθει με τα σωματα? Μπορει να πετυχει μπορει και οχι, αφορα καλο θερμουδραυλικο αυτο και ακομα καλυτερα κανονικη μελετη. Αεροθερμο ειναι πιο απλα τα πραγματα.

Link to comment
Share on other sites

Για το αν θα καταστραφούν οι επενδύσεις από το τζάκι σου, εξαρτάται από μέγεθος του υφιστάμενου.

Βασικός κανόνας για την αγορά του νέου σου τζακιού (κασέτα) είναι να καλύπτει τις θερμικές απώλειες. Οπότε ανάλογα τα kw είναι και οι διαστάσεις του.

Συνήθως καταστρέφονται τα εσωτερικά πυρότουβλα και γίνονται δυο-τρεις τρύπες (εισαγωγή εξαγωγή αέρα) οι οποίες κλείνουν με περσίδες.

 

Ο ενιαίος χώρος που περιγράφεις δεν είναι δύσκολο να θερμανθεί απλά θα έχεις ανομοιομορφία θέρμανσης και ξηρό αέρα. (αερόθερμα)

 

Αν το συνδέσεις με το καλοριφέρ είναι σαφώς καλύτερη κ ποιοτικότερη λύση αλλά μπλέκεις με τα υδραυλικά. Πρέπει να βρεθούν οι σωληνώσεις της παροχής σου, να βάλεις μια βάνα (τρίοδη) και να την συνδέσεις με το τζάκι - λέβητα (ένα ζεύγος σωλήνων).

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπολογίζεις πως δεν θα μπορέσεις να αποσυνδεθείς από την αυτονομία -χωρίς συναίνεση συνιδιοκτητών- και ότι θα είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις το πάγιο θέρμανσης έστω και αν δεν ανάβεις καλοριφέρ με πετρέλαιο.

 

edit______

και πολύ σωστά όπως λέει ο Στελιος, αφού αγοράζεις ένα νέο τζάκι-λέβητα το καλύτερο θα ήταν να σου υπολογίσει ένας μηχανολόγος τις απώλειες σου ωστε να σου δώσει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά του λέβητα (πλέον).

 

καλά τα αερόθερμα, σαφώς φθηνότερα, αλλά θα έχεις τα δύο βασικά μειονεκτήματα. Ανομοιομορφία - ξηρός αέρας.

δες αν μπορείς να βάλεις αερόθερμη σόμπα πέλλετ σε άλλο σημείο -πιο κεντρικό- και να κρατήσεις το τζάκι για ψησταριά.

βασικό πλεονέκτημα των σομπών πέλλετ είναι ότι έχεις και στοιχειώδη αυτοματισμό. δεν χρειάζεται να ξυπνάς το πρωί σε παγωμένο σπίτι.

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

μια μικρή μαμινάδα :mrgreen: χρειάζεται.

απότι ξέρω οι περισσότερες συσκευές πέλλετ έχουν μία καμινάδα Φ80mm οι οποίες δεν είναι απαραίτητο (?) να βγαίνουν στην οροφή. Μπορείς και να την βγάλεις στο μπαλκόνι. -αυτό βέβαια από φήμες και όχι από νομοθεσία. Αν και δεν μου φαίνεται σωστό. Θα πρέπει να συμβουλευτούμε την νομοθεσία...

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Jbosdas για όσα σημαντικά γράφεις, και ειδικά για την ξηρότητα του αέρα και τη θερμαντική ανομοιομορφία.

 

Με αφορμή το θέμα, επιτρέψτε μου να παρέμβω, λέγοντας ότι μόλις εχθές συνειδητοποίησα μετά από μια συζήτηση με μηχανικό ότι μπορεί να γίνει σημαντική οικονομία με τον συνδυασμό καυσόξυλου σε τζάκι και πετρελαίου σε καυστήρα και μεταφορά της ζέστης σε σώματα, τα γνωστά καλοριφέρ. Για να γίνει όμως σωστά, δηλαδή αποτελεσματικά, χρειάζεται μελέτη και μετρήσεις από ειδικό όχι υδραυλικό αλλά επιστήμονα μηχανικό. Ο υδραυλικός θα εφαρμόσει όσα λέει η μελέτη και ο σχεδιασμός. Σε αυτή την περίπτωση έχεις υπεύθυνα αυτό που χρειάζεσαι, με βάση τις ανάγκες του σπιτιού του δικού σου.

Edited by Joe Pilgrim
Link to comment
Share on other sites

Ξηροτητα αερα συνολικα σε εναν χωρο δεν υπαρχει διαφορετικη. Μηχανικοι ειστε εδω, αν εχουμε 20 βαθμους θερμοκρασια ''χωραει'' μια Α ποσοτητα υγρασιας στον αερα, αν εχουμε 5 βαθμους θερμοκρασια ''χωραει'' μια Β ποσοτητα υγρασιας στ αερα μικροτερη της Α! Κανω κανενα λαθος στ συλλογισμο μου? Με οποιανδηποτε αεροθερμανση λοιπον, επειδη θερμαινουμε αερα (χρησιμοποιουμε τ αερα που αναπνεουμε ως μεσον μεταφορας της θερμοτητας) και μετα αυτος με την σειρα του (κ αν εισαι και παπας.. με την αραδα σου θα πας!) θερμαινει τους ογκους, τις μαζες του χωρου. Μεχρι λοιπον να συμβει αυτο, (μεχρι να θερμανθουν οι μαζες στ χωρο) ο αερας που αναπνεουμε ειναι μεγαλυτερης θερμοκρασιας απ του περιβαλοντος χωρου κ ως εκ τουτου κατω απο συγκεκριμενες-σπανιες προυποθεσεις (οπως πχ ιδιαιτερα μικρης αποσταση απ την πηγη θερμοτητας) προκυπτει αυτο το προβλημα. Οποιαδηποτε θερμανση ξηραινει τον χωρο! Σωστα??

*********************************************************************

 

 

Παρακαλώ να σέβεστε τους συνομιλητές σας!

Ευχαριστώ. Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

μόλις είδα τα 2 τελευταία ποστ.

...μετά από μια συζήτηση με μηχανικό ότι μπορεί να γίνει σημαντική οικονομία με τον συνδυασμό καυσόξυλου σε τζάκι και πετρελαίου σε καυστήρα και μεταφορά της ζέστης σε σώματα, τα γνωστά καλοριφέρ.

 

Πραγματικά, είναι οικονομικότερη η χρήση καυσόξυλου σε σχέση με το πετρέλαιο. Eίναι πιο φτηνά (0,20€/kg) από την αγορά πέλλετ (0,30€/kg), όπως και η αγορά της εστίας του καυσόξυλου είναι πιο οικονομική απότι του πέλλετ. Αλλά δεν έχεις κανέναν αυτοματισμό. Προσωπικά, δεν γνωρίζω καμία ενεργειακή εστία με καυσόξυλα που να έχει αυτοματισμό. Αυτό σημαίνει πως όταν θα θέλεις να ζεσταθείς θα πρέπει να μπεις στην διαδικασία να ανάβεις το τζάκι από την αρχή... Αν το πρωί δηλ, θες να ξυπνήσεις σε ένα ζεστό σπίτι, θα πρέπει να βάλεις κάποιον να σου ανάβει το τζάκι μία ώρα πριν.... :smile: Αυτός είναι κ ο κύριος λόγος που συνιστώ την χρήση σόμπας πέλλετ (αερόθερμη ή υδραυλική), εκτός του οτι είναι πιο εύκολο να κουβαλάς σακιά πέλλετ από κούτσουρα.

 

Αν το συνδέσεις με το καλοριφέρ είναι σαφώς καλύτερη κ ποιοτικότερη λύση αλλά μπλέκεις με τα υδραυλικά. Πρέπει να βρεθούν οι σωληνώσεις της παροχής σου, να βάλεις μια βάνα (τρίοδη) και να την συνδέσεις με το τζάκι - λέβητα (ένα ζεύγος σωλήνων).

 

Οσον αφορά την ξηρότητα, Στέλιο, έχεις απαντήσει μόνος σου...

 

Μεχρι λοιπον να συμβει αυτο, (μεχρι να θερμανθουν οι μαζες στ χωρο) ο αερας που αναπνεουμε ειναι μεγαλυτερης θερμοκρασιας απ του περιβαλοντος χωρου κ ως εκ τουτου κατω απο συγκεκριμενες-σπανιες προυποθεσεις (οπως πχ ιδιαιτερα μικρης αποσταση απ την πηγη θερμοτητας) προκυπτει αυτο το προβλημα.

*********************************************************************

Αν συμφωνείς με το γεγονός της ανομοιομορφίας, τότε θα συμφωνείς και στο γεγονός οτι όσο απομακρύνεσαι από την πηγή θέρμανσης τόσο αυξάνεται και το ποσοστό υγρασίας αφού μειώνεται η θερμοκρασία. Καταλήγω λοιπόν πως αυτή η μεταβολή μπορεί να είναι μικρή αλλά... είναι αισθητή από τον χρήστη.

Όσο για το περιεχόμενο από τα αστεράκια... προσάναμμα τα κάνω. Ευχαριστώ.

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.