Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος Μηχανικός - απορίες περί μισθολογικών


giorgos_ag

Recommended Posts

Διάβασε εδώ για να πάρεις μια εικόνα για το τι ισχύει - δεν έχω σχέση με την κίνηση αυτή, αλλά περιγράφει αναλυτικά την απογοητευτική κατάσταση που φτάσαμε

 

http://akea2011.word.../iperaspisisse/

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας,

θα ρωτήσω αύριο την εταιρία για το ποιος είναι ο βασικός μισθός, ελπίζω τουλάχιστον να μην είναι αυτός του ανειδίκευτου εργάτη και τουλάχιστον να είναι της Π.Ε

Link to comment
Share on other sites

Στο λινκ που δίνεις ο βασικός είναι 1474,90 μείον το ΤΣΜΕΔΕ σου....Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν εννοούν αυτόν βασικό. Αυτό θα το εξακριβώσεις αν τους ρωτήσεις....

Συνάδελφε, πας να υπογράψεις μια σύμβαση εργασίας. ΡΩΤΑ δεν είναι ντροπή....Μην ακούς διάφορους σύμβουλους μανατζερέους, που δίνουν tip, "τι να αποφύγετε να πείτε σε μια συνέντευξη"...Μηχανικός είσαι. Αυτά είναι για τους χαρτογιακάδες...

ΡΩΤΑ το ύψος του μισθού σου. Δεν είναι κακό....Στο εξωτερικό το πρώτο πράγμα που λεν ακόμα και σε αγγελία είναι το μπάτζετ...Στην Ελλάδα το παίζουν έξυπνοι...Πόσα θες, βασικός, ξεβασικός, σαχλαμάρες τούμπανα.....

Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ ikaros13 αυτό θα κάνω.Εξάλλου εγώ θα προσπαθήσω να ζήσω με τα λεφτά που θα μου δώσουν. Πήγα να χαρώ με το βασικό που έλεγε στην σύμβαση αλλά απ' ότι κατάλαβα τζίφος τέτοια λεφτά δεν υπάρχουν.Ελπίζω μόνο να μη μου πουν 530 και δικό σου το ΤΣΜΕΔΕ. Όσο για το εξωτερικό λέω να μείνω εδώ και να το παλέψω όσο πάει παρόλο που έξω έχουν οργάνωση σε όλους τους τομείς.Α και μου είπαν σύμβαση 6 μηνών και βλέπουμε.

Edited by giorgos_ag
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς, για μένα, εννοούν ότι η αμοιβή σου (όχι μισθός) θα υπολογίζεται με βάση την συλλογική σύμβαση (που δεν είναι υποχρεωτική και δεν έχει έτσι κι αλλοιώς εφαρμογή στην περίπτωση "μπλοκάκι") και θα σου καταβάλλεται, στην καλύτερη περίπτωση για σένα, μηνιαία με έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Η αναφορά στην συλλογική σύμβαση γίνεται τυπικά, σαν αφετηρία υπολογισμού αμοιβής και για να σου δώσουν την εντύπωση ότι σε πληρώνουν "όσο δικαιούσαι" με βάση τον νόμο. Θα μπορούσαν βέβαια να σε πληρώσουν και λιγότερα, ανάλογα με την "προσφορά", αλλά οι μεγάλες εταιρείες συνηθίζουν τον "βασικό". Βλέπεις, έτσι κι αλλοιώς, έχουν φροντίσει νάναι δεόντως χαμηλός για την προσφερόμενη υπηρεσία.

Δηλ. βάσει της σχέσης :

(Βασικός * 14 + κρατήσεις ΤΣΜΕΔΕ/ΤΕΕ) / 12 * 80% = καθαρό ποσό (20% κροκαταβολή φόρου εισοδήματος)

+ ΦΠΑ 23% = συνολικό ποσό ανα μήνα "συνεργασίας" που θα εισπράτεις με ΑΠΥ.

Εδω πρέπει να ξεκαθαρίσεις μαζί τους, όπως προανέφεραν οι συνάδελφοι, το θέμα πληρωμής του ΤΣΜΕΔΕ (& ΤΕΕ). Καλύτερα, κατα την άποψή μου, είναι να συμφωνήσεις να σου το συνυπολογίσουν στην αμοιβή σου, επειδή ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν θα το καταβάλλουν αυτοί ή , κάποια στιγμή στο μέλλον, σου πούν "μα είναι δική σου υποχρέωση !". Καλύτερα στο χέρι. Η αύξηση του δηλούμενου εισοδήματος λόγω ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι πρόβλημα επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται (τουλάχιστον μέχρι τώρα. Καλύτερα ρώτα και κάποιον φοροτεχνικό).

Επίσης μην ξεχάσεις να ενσωματώσεις και τους δύο μισθούς δώρο στην συνολική αμοιβή. Το δικαιούσαι αφού, στην ουσία δουλεύεις σαν μισθωτός αλλά χωρίς την προστασία του μισθωτού. Όπως μην ξεχάσεις ότι δικαιούσαι και την αντίστοιχη άδεια σε χρόνο.

Εννοείται ότι ο ΦΠΑ θα είναι επιπλέον της συμφωνημένης αμοιβής σου. Η κράτηση 20% δεν είναι πρόβλημα (μεγάλο) αφού συμψηφίζεται με τον φόρο που θα σου επιβάλλουν.

Φυσικά, είσαι πάντα ελεύθερος να ζητήσεις αύξηση της αμοιβής σου οποτεδήποτε κρίνεις ότι δεν θα σε αντικαταστήσουν (έτσι κι αλλοιώς το δικαιούσαι). Δυστυχώς όμως είναι το ίδιο ελεύθεροι και αυτοί .... να σου την μειώσουν !

Link to comment
Share on other sites

Τα δώρα και η άδεια δεν νομίζω να ισχύουν στην περίπτωσή μου αφου θα έχω σύμβαση για 6 μήνες, ή κάνω λάθος?επίσης απ' ότι διάβασα δεν ισχύουν στην περίπτωση που δουλεύω με μπλοκάκι.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι ακριβώς είναι θέμα συμφωνίας....Πχ φίλος μου σε κατασκευαστική είναι με μπλοκάκι, αλλά του πληρώνουν 14 μισθούς και το ΤΣΜΕΔΕ (όταν έρχεται το εξάμηνο τους πηγαίνει το γράμμα)...Αυτή βέβαια είναι η καλύτερη των περιπτώσεων....

Link to comment
Share on other sites

Τα δώρα και η άδεια δεν νομίζω να ισχύουν στην περίπτωσή μου αφου θα έχω σύμβαση για 6 μήνες, ή κάνω λάθος?επίσης απ' ότι διάβασα δεν ισχύουν στην περίπτωση που δουλεύω με μπλοκάκι.

Και τα δώρα και η άδεια (τουλάχιστον) σου ανήκουν είτε είσαι για 6 μήνες είτε για οσοδήποτε. Είσαι μισθωτός με κάλυψη (για το συμφέρον του εργοδότη σου) "συνεργάτη". Σκέψου ότι αυτοί γλυτώνουν ωριμάνσεις, αποζημιώσεις, καταγγελίες κλπ κλπ

Η συμβουλή μου.

Μην αποποιηθείς (εφόσον μπορείς) κανένα απ' τα προβλεπόμενα δικαιώματα του μισθωτού. Γι' αυτούς είναι ένα μικρό επιπλέον έξοδο που διηρημμένο δια του 6, είναι ασήμαντο. Για σένα όμως είναι κακό προηγούμενο, αφου αυτό, πιθανώς, θα συνεχιστεί για όλη την σταδιοδρομία σου είτε στον ίδιο (οπότε θα υπάρχει "δεδικασμένο") είτε σε άλλον εργοδότη (οπότε θα είσαι πάλι προσωρινός).

Μάλιστα σε συμβουλεύω, αν φυσικά κόβεις ότι σε παίρνει, να τους δηλώσεις (ή τουλάχιστον να τους προιδεάσεις) ότι ο "βασικός" γίνεται δεκτός απο σένα σαν δοκιμαστική αμοιβή.

Όλα όμως είναι υπο την προυπόθεση ότι "σε παίρνει". Και δυστυχώς με το μπλοκάκι αποχαιρετάς την όποια προστασία (αν έχει μείνει ακόμα) του νόμου.

Link to comment
Share on other sites

Αύριο θα πάω για να υπογράψω την σύμβαση.Στα χαρτιά που θα υπογράψω θα τα λέει όλα αυτα ρητά ή ότι δε λέει μπορώ να απαιτήσω να μπουν στην σύμβασή μου?όσο με παίρνει δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.