Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετα σε μη υλοποιημένη σύσταση οριζοντίου ιδοκτησίας


Recommended Posts

Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

..θεωρω δεδομενο οτι, είτε είχαν βγαλει ΟΑ και εδειξαν τα υφισταμενα 60 τμ...ή οτι έκαναν επεκταση της ΟΑ των 60 τμ..

....Για να γινει αποδοχη κληρονομιας,δηλωσαν πρωτα στην εφορια και πληρωσαν φ ο ρ ο για διαμερισματα ανυπαρκτα και περιεγραψαν στην αποδοχη τα "διαμερισματα"που ειχαν απο την συσταση.

Αλήθεια, η άδεια της μίας πολυκατοικίας είναι "προσθήκη..."

Δεν μας είπες για τα 60 μ2 τα αρχικά αν τα δείξανε στην άδεια ή όχι....

 

OXI .Η εν λόγω άδεια δεν εκδόθηκε ποτέ.

Εγιναν τα σχέδια των νέων κτιρίων , έγινε η σύσταση , με σκοπό να βγάλουν μετά άδεια , και τα νομίμως υφιστάμενα αναφέρονται ως κατεδαφιστέα :

 

" ..μετά την κατεδάφιση των επ'αυτού ευρισκομένων πεπαλαιωμένων ισογείων καταστημάτων απεφάσισαν όπως ανοικοδομήσωσι τούτο και αναγείρωσι επ'αυτού πολυόροφον οικοδομήν , και αφού λάβωσιν την οικείαν άδειαν οικοδομής...."

 

Τελικά η μόνη άδεια που εκδόθηκε μετά την σύσταση ήταν από τον ένα συνιδιοκτήτη μια άδεια προσθήκης στο νόμιμο παλαιό υπάρχον (αυτό , το κατεδαφιστέο...) για τέσσερα (4) m2. εννοείται σε θέση παντελώς άσχετη με το δικό του τμήμα της σύστασης φάντασμα......

 

Σε όλες τις μεταβιβάσεις μεταβιβάζονται μελλοντικά διαμερίσματα. Κοιτάω τα Ε9 μετά τις γονικές και βλέπω αδόμητο οικόπεδο. Τα υφιστάμενα δεν αναφέρονται πουθενά.(Μόνο στο κτηματολόγιο και με λάθος τρόπο όπως είπα στο αρχικό post)

Εν τω μεταξύ μεγάλο τμήμα των αυθαιρέτων κτισμάτων νοικιάζεται και τα ενοίκια από τα κτίσματα του ....αδόμητου οικοπέδου :mrgreen: :mrgreen: δηλώνονται κανονικά στην εφορία .....

 

..Ρεύμα έχουν πάρει όλοι τους?....Τα καταστήματα πήρανε άδεια λειτουργίας?(αν είναι ΚΥΕ)

 

Και ρεύμα υπάρχει , και το ένα μέχρι πρότεινος ήταν ΚΥΕ με άδεια λειτουργίας από χρόνια.

 

Τελικά για τακτοποίηση/νομιμοποίηση θα πάμε. Εκεί τώρα :

 

Τα ποσοστά του καθενός επί του εδάφους, επέστρεψαν στο έδαφος, και είναι όλοι συνιδιοκτήτες εξ'αδιαιρέτου στο ωραίο χάλι που έχουν φτιάξει.

Για να συζητήσουμε την περίπτωση τακτοποίησης όλων αυτών, μια σκέψη θα ήταν να τους βάλουμε όλους τους τωρινούς ιδιοκτήτες μέσα ,ας πούμε με το ποσοστό τους επί του οικοπέδου...

 

Αυτό σκέπτομαι και εγώ. .Εν τω μεταξύ Αλλά κολλάω στο παρακάτω που λέει ο Δημήτρης

 

οι "νομιμοι" τιτλοι τους ειναι για "διηρημενες" οριζοντιες ιδιοκτησίες.. οι οποίες ομως, ποτέ δεν "χτισθηκαν" .

οι οποίες "επισημα" εχουν τα αναλογα εξ αδιαρετου ποσοστα επι του οικοπεδου....

και ολα αυτα ειναι μεταγραμμενα ....

Επομενως...τι συμβόλαια θα προσκομισουν....πώς θα δηλωσουν...και τι θα δηλωσουν....και σε ποιά ποσοστά....???

 

και μου πέρασε από το μυαλό αυτό που λέει η Kapa :

 

Σύμφωνα με τη σύσταση, συγκρίνοντας τα σχέδια της τότε οικ. αδείας,βάσει της οποίας έγινε η σύσταση και της υπάρχουσας κατάστασης, υπάρχουν ΔΥΟ ΕΙΔΗ επιφανειών :

  • κάποιες επιφάνειες (από τις πολλές αυθαίρετες επεκτάσεις) "βρίσκονται" ΕΝΤΟΣ κοινοχρήστου χώρου κατά τη σύσταση (π.χ ακαλύπτου, κλιμακοστασίου κ.λ.π.),
  • κάποιες άλλες επιφάνειες "βρίσκονται" εντός κάποιων οριζοντίων ιδιοκτησιών του ισογείου.

Θεωρώ ότι με ΔΕΔΟΜΕΝΗ την ύπαρξη των αυθαιρέτων που καμμία σχέση δεν έχουν με τη σύσταση, θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν και οι δυο κατηγορίες των αυθαιρέτων,

  • οι μεν (εντός κοινοχρήστων κατά τη σύσταση χώρων) με τη διαδικασία της τακτοποίησης που προβλέπεται για αυθαίρετες κατασκευές κοινόχρηστες και
  • οι δε (εντός οριζοντίων ιδιοκτησιών) ξεχωριστά από τον καθένα (στου οποίου το περίγραμμα της οριζόντιας κατά τη σύσταση ιδιοκτησίας "πατάει" το τμήμα του αυθαιρέτου)

 

 

Αν η σύσταση ισχύει μόνο επι του νέου κτιρίου η διαδικασία είναι αυτή που λένε dsworks Manolisgon .-> Μια δήλωση , μια άδεια που ειναι και το λογικό και βολικό.

 

Αν όμως ισχύει σε κάθε περίπτωση τότε η διαδικασία είναι αυτή που λέει η Kapa -> Δηλαδή ν δηλώσεις και ν τακτοποιήσεις και ν άδειες νομιμοποίησης ?

Το οποίο όμως είναι τραγικό και να το σκεφτείς μόνο διότι θα προκύψουν πράγματα του στυλ νομιμοποίηση εισέχοντος τμήματος κουζίνας όμορης αυτοτελούς ιδιοκτησίας :shock: :lol:

(Η μήπως διαμερισμάτωση ? )

 

Γι αυτό ρώτησα ποιος δηλώνει τι και ποιος έχει τι εκεί μέσα.

 

Πριν ποσταρω εχθές ,ρώτησα φίλο δικηγόρο , δεν μπορούσε να πει με σιγουριά , ρώτησα συνεργάτη συμβολαιογράφο ....με παρέπεμψε στον Σύλλογο Συμβολαιογράφων..

 

Προσπαθώ τώρα να μιλήσω με Θεό αλλά δε βγάζω γραμμή εκεί στον Παράδεισο...

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

....μετα την-μη- επικοινωνια με τον...Παραδεισο, οπου η γραμμη ...ηταν κατειλημενη........ας επιστρεψουμε ...στα γηινα...

 

Αν δεν ειχαμε ολο αυτο το μπερδεμα με την ΟΑ που "βγηκε" και δεν "βγηκε" τις συστασεις για χωρους που δεν εγιναν ποτε.,

και τις ανυπαρκτες κατ΄ αντικειμενο συμβολαιογραφικες πραξεις αποδοχης κληρονομιας και γονικης παροχης...και τα ανυπαρκτα ΚΑΕΚ...

τοτε θα ειχαμε

Ενα οικοπεδο, οπου τρεις ιδιοκτήτες εχτισαν δταφορα κτισματα χωρις ΟΑ., ενας απεβιωσε...ενας εκανε το μεριδιο του γονικη παροχή..

..

Από ό,τι θυμάμαι...για την τακτοποιηση "δεν' κοιταμε συμβολαια....βέβαια....καλο ειναι να τα εχουμε..."

αλλά τακτοποιηση γινεται και με την δηλωση οτι ειναι ιδιοκτητης...

..

Με αυτο το δεδομενο-και αν γινεται αποδεκτο-

 

γινεται τοπογραφικο του οικοπεδου

καταγραφονται τα κτισματα, με ιδιοκτητες τους σημερινους [οπως τα ποσοστα τους προκυπτουν απο τα συμβολαια]

και γινεται η τακτοποιηση με υποχρεωση εκδοσης ΟΑ σε 3 χρονια...

Αλλά μεσα σε αυτα τα 3 χρονια πρεπει

 

οπωσδήποτε να ακυρωθουν ολες οι συμβολαιογραφικες πραξεις...απο την συσταση μεχρι και την αποδοχη και την γονικη παροχή και επαναληφθουν σαν "εξ αδιαιρετου" η αποδοχη κληρονομίας και η γονικη παροχή στο οικοπεδο με τα τακτοποημενα κτισματα.....

[νομιζω οτι αυτο προτεινε και ο μανολης, συγνωμη αλλα αυτο το νημα εγνε πολυ περιπλοκο...]]

 

Το αν και το πώς ...και το πόσο...θα τους το πει ο συμβολαιογραφος τους.

 

Χρονικά, όμως, νομιζω οτι υπαρχει αδιεξοδο...δλδ.

Εστω οτι εγιναν οι τακτοποιήσεις...

Ομως για να γινουν οι ακυρωσεις θα πρεπει να παρουν βεβαιωση.

Βεβαιωση δεν ξερω αν δινεται....αφου δεν φερνουν συμβολαιο..

Εκτος εαν μπορει να δοθει βεβαιωση με την σημειωση στις οαρατηρησεις οτι δινεται προς ακυρωση των υπ' αριθ...... ... συμβολαιων.

Αρα...εχει δρομο ακομα το ολο θεμα..

 

 

.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@ avgoust

 

Η λύση που πρότεινα εννοείται ότι θα είχε νόημα με την προϋπόθεση ότι θα είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια (βάσει των σχεδίων της οποίας συντάχθηκε η σύσταση), ώστε να έχεις μια βάση για να "συγκρίνεις" τα βάσει τίτλων με τα βάσει οικοδομικής αδείας και την υπάρχουσα κατάσταση.

 

Ελλείψει έκδοσης - ύπαρξης της οικ. αδείας ΔΕΝ έχει νόημα η λύση που πρότεινα.

 

Με τα νέα δεδομένα... και δη με την μεταγενέστερη της σύστασης οικ. άδεια τα πράγματα μάλλον περιπλέκονται.

 

Αναρωτιέμαι .... εφόσον η σύσταση αναφέρει ότι ------>

 

" ..μετά την κατεδάφιση των επ'αυτού ευρισκομένων πεπαλαιωμένων ισογείων καταστημάτων απεφάσισαν όπως ανοικοδομήσωσι τούτο και αναγείρωσι επ'αυτού πολυόροφον οικοδομήν , και αφού λάβωσιν την οικείαν άδειαν οικοδομής...."

 

και εφόσον ΠΟΤΕ ΔΕΝ έγινε η κατεδάφιση και ΠΟΤΕ ΔΕΝ εκδόθηκε η οικ. άδεια σύμφωνα με αυτά που περιγράφει η σύσταση, μήπως στα υπάρχοντα προ της σύστασης κτίσματα μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύουν εξ αδιαιρέτου τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου που όριζε η σύσταση ΜΕΧΡΙ την κατεδάφιση και την ανέγερση βάσει οικ. αδείας.

 

Αν μπορούσε να θεωρηθεί κάτι τέτοιο, τότε η τακτοποίηση θα διευκολυνόταν ως μια κοινή περίπτωση εξ αδιαιρέτου άνευ σύστασης, λαμβάνοντας εντολή για την τακτοποίηση από έναν εκ των συνιδιοκτητών (προσωπικά θα έλεγα απ' όλους για να μη βρεθεί κανένας στο μέλλον και προσπαθήσει να προσβάλλει την τακτοποίηση) και συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη δήλωση με τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου που κατέχουν.

 

Όλα αυτά βέβαια αν ΟΛΟΙ συμφωνούν ΤΟΣΟ για την τακτοποίηση, όσο και για την μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου ....

 

 

Όπως και να χει όμως, και Ό,ΤΙ κι αν αποφασίσουν, είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα χρειαστεί τροποποίηση της σύστασης εφόσον σε καμμία περίπτωση τα μελλοντικά κτίσματα ΔΕΝ μπορούν να υλοποιηθούν ΣΗΜΕΡΑ βάσει των δεδομένων που συντάχθηκε η ΤΟΤΕ μελέτη (της άδειας που ΔΕΝ βγήκε ποτέ) ενώ από τότε αν μη τι άλλο έχουν αλλάξει τόσοι ΓΟΚ.

 

Το θέμα είναι ότι θα πρέπει από κοινού να αποφασίσουν το μέλλον του ακινήτου για να κινηθούν ανάλογα.

 

Γιατί π.χ. μπορεί αυτοί που χρησιμοποιούν τα οικήματα να θέλουν να τα διατηρήσουν και οι υπόλοιποι να θέλουν να τα κατεδαφίσουν για να ανοικοδομήσουν κι άντε βρες άκρη.....

 

Όσο αφορά στο θέμα χορήγησης βεβαίωσης νομιμότητας σε μελλοντικά διαμερίσματα (βάσει ισχύουσας σήμερα σύστασης), θεωρητικά, και εφόσον την τότε εποχή ΔΕΝ απαιτείτο η προσκόμιση της οικ. αδείας για τη σύσταση, θεωρώ ότι μπορείς να δώσεις βεβαίωση νομιμότητας για μεταβίβαση μελλοντικού διαμερίσματος π.χ. Γ' ορόφου..... γιατί στην ουσία είναι ένα δικαίωμα υψούν, για το οποίο ΔΕΝ έχει πραγματοποιηθεί ΚΑΜΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ως εκ τούτου και καμμία ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι απλούστερα από ότι φαίνονται.

Εδώ έχουμε δύο καταστάσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά.

1. Υπάρχουν κάποια αυθαίρετα ισόγεια κτίσματα τα οποία πρέπει να νομιμοποιηθούν.

Αυτά ανήκουν εξ αδιαιρέτου σε όλους τους ιδιοκτήτες. Μπορεί να υποβληθεί μία δήλωση.

Στη συνέχεια μπορεί να γίνει τροποποίηση της σύστασης και να πάρουν χιλιοστά.

Στη συνέχεια θα γίνει ανταλλαγή της κυριότητας των κτισμάτων ώστε αυτοί που τα κατοικούν να αποκτήσουν κυριότητα 100% στο αυτοτελές κτίσμα

παραδίδοντας χιλιοστά από τα μελλοντικά τους στους υπόλοιπους.

 

2. Τα μελλοντικά που αναφέρονται στη σύσταση.

Η έννοια του μελλοντικού στην οριζόντια ιδιοκτησία μπορεί να υφίσταται είτε αυτό επιτρέπεται να δομηθεί με τους ισχύοντες όρους δόμησης, είτε όχι.

είναι κανονικό εμπράγματο δικαίωμα αφού ούτως ή άλλως περιλαμβάνει την υποχρεωτική συγκυριότητα στο οικόπεδο.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που συνοδεύει την σύσταση έχει κάποια σημασία (πχ καθορίζει τον όροφο και τη θέση της κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας), αλλά δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και υπόκειται σε μελλοντικές τροποποιήσεις ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν κατά την εποχή που θα υλοποιηθεί η οικοδομή. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το δικαίωμα στο ΣΔ που έχει ό κάθε ιδιοκτήτης με βάση το ποσοστό εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο.

Εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα μόνο στην περίπτωση που τα αυθαίρετα του ισογείου έχουν ξεπεράσει τα ποσοστά ΣΔ που τους αντιστοιχούν.Σε περίπτωση μεταβίβασης μελλοντικού διαμερίσματος μπορεί να δωθεί βεβαίωση για μεταβίβαση, αφου κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την νομιμότητα του όταν αυτό κατασκευαστεί. Παράλληλα αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία για την οποία δεν μας αφορούν τυχόν εκκρεμότητες του υπολοίπου ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.