Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος μηχανικός-αρχικός εξοπλισμός


stvxri

Recommended Posts

συναδελφοι ειμαι νεος πολιτικος μηχανικος και σε λιγες μερες δινω εξετασεις στο τεε για την αδεια.ειμαι απο επαρχεια. αρχικα εψαξα να βρω καποιο μηχανικο να δουλεψω διπλα του αλλα ολοι λενε δεν εχουμε δουλειες και εννοειται τσαμπα. για αθηνα δεν το σκεφτομαι διοτι ξερω πως ειναι τα πραγματα.. ουτε για εξωτερικο. τελικα αποφασισα να ανοιξω το δικο μου γραφειο αφου δουλειες μικρες(τοπογραφικα, αυθαιρετα ) υπαρχουν.στην αρχη σιγουρα θα βοηθησει και ο πατερας λιγο . και με γνωριμιες.. τελικα σκεφτομαι τι εξοπλισμο να αγορασω.. στην αρχη βεβαια συνεργασιες με αλλους μηχανικους και δουλειες μαζι και για την εμπειρια.. στη περιοχη μου εχει κτηματολογιο αλλα σε γυρω περιοπχες οχι ακομα.. οι συναδελφοι εδω δεν εχουν γεωδαιτικα gps κατα πλειοψηφια..μονο ενας στη πολη μου.. αρα σκεφτομαι να παρω ενα gps ωστε να με μαθουν στην περιοχη.. ποσο χρησιμο πιστευετε οτι ειναι ? θα αποσβεσω τα χρηματα μου η δεν προκειται ουτε σε 40 χρονια? παντως βλεπω να ζητανε συνεχως gps και να φερνουν και απο πιο μακρινες περιοχεςγια αγοραπωλησιες και συμβολαια ..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κοιτα το βασικο ειναι για να κανεις αποσβεση ΠΟΣΟ ΘΑ ΧΡΕΩΝΕΙΣ!! και αυτο ειναι σε συναρτηση τι χρεωνουν οι αλλοι!!!

μαθε τον ανταγωνισμο.....δασκαλεψε 2-3 γνωστους σου να παρουν τηλ και να ζητησουν προσφορα....ετσι θα δεις τι τιμες παιζουν!!

 

επισης το θεμα ειναι επειδη το πακετο παει κοντα στα 10.000 ευρω αν το εχεις η θα δανειστεις!!

 

αν τα διαθετεις θαταν μια καλη κινηση πιστευω γιατι τα στατικα ειναι ΠΕΘΑΜΕΝΑ δλδ μην αγορασεις κανα προγραμμα ουτε σε 10 χρονια αποσβεση!!

ετσι θα δημιουργησεις και μια ΑΛΦΑ πελατεια και θα γινεςι γνωστος στην περιοχη σου ως ο ενας απο τους 2 μηχανικους με σταθμο

 

το θεμα ειναι οτι πρεπει να διαβασεις και νομοθεσια και να κανεις επαληθευσεις γιατι το μηχανημα δεν ειναι αλανθαστο!!

 

απο τα υπολοιπα εναν εκτυπωτη Α3 μια κορδελα ενα λειζερ μετρητη μια μεζουρα εναν υπολογιστη αν δεν εχεις και πιστευω εισαι ΚΟΜΠΛΕ

 

 

καλη σταδιοδρομια ευχομαι αν και ξεκινας πολυ κακη χρονικη στιγμη και καλο κουραγιο

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστω συναδελφε.. θα το ψαξω για τις τιμες.. και εγω αυτο βλεπω οτι τα στατικα γενικα δεν δουλευουν τωρα.. δηλαδη θα περιμενω να παρω καποια δουλεια (αδεια) για να παω να αγορασω προγραμμα. δυστυχως θα μπουμε στη δουλεια των τοπογραφων αλλα δεν γινεται αλλιως. λογικα δεν θα δανειστω , θα προσπαθησω να συννενοηθω με την εταιρεια να πληρωσω σε δοσεις. ο εκτυπωτης Α3 χρειαζεται η πλοττερ για τα σχεδια?

Link to comment
Share on other sites

+1 για Α3 πολύ χρήσιμος,.. ploter στο μέλον και άν...το φωτοτυπίο στην γειτονία είναι καλά για αρχή.

Edited by lefterhs
Link to comment
Share on other sites

τελικα οι ταριφα για επισκεψη με gps ειναι περιπου στα 150 ευρω . πιστευω πως δεν ειναι και ασχημα για αρχη. απλα θα με φαει το τρεξιμο αλλα τουλαχιστον κατι θα κανω. το θεμα ειναι τι ποσο να δωσω για gps. max τα 7000 .δηλαδη οχι leica, αλλα κατι σε prexiso , south , promark. . θα προσπαθησω να τα δω απο κοντα ετσι οπως συμβουλευουν ολοι.

Link to comment
Share on other sites

150; καλά μου ακούγεται.

 

Για 100 ήξερα εγώ στη θεσ/νικη. Αλλά δε διευκρίνησα τι περιελάμβαναν τα 100ε.

 

Γενικότερα χρειάζεσαι ένα σοβαρό πισί (οχι τπτ τρελό) με μια ευμεγέθη οθόνη (αντε πες 1000ε ολα μαζί).

Εναν Α3 εκτυπωτή με πολλά οικονομικά μελάνια (αν βρείς στν αγορά τον Canon IX4000 τσίμπα τον ΑΦΟΒΑ)

 

Για τα οργανα/gps δές την προσφορά του prexiso - μαζί με τοταλ leica. Καλή τιμή θαρρω.

 

Αλλιως παίρνεις ενα Nikon nivo που ναι φθηνό και καλό και όποιο GPS επιλέξεις. Εχει ολοκληρο τοπικ...

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα είναι θες μελλοντικά να ασχοληθείς αποκλειστικά με τοπογραφικά ή το βλέπεις ως κάτι προσωρινό μέχρι να ανοίξει η δουλειά στις οικοδομές; Πολλά τα λεφτά για να κάνεις άμεσα απόσβεση. Να έχεις υπόψη σου πως μόνο GPS ΔΕΝ μπορείς να κάνεις τοπογραφικά ή τουλάχιστον σωστά τοπογραφικά. Επειδή είμαι και εγώ νέος και πρόσφατα πήρα προσφορές μήπως αγοράσω αν και όταν κάνω ένα κεφάλαιο, ένας ολοκληρωμένος τοπογραφικός εξοπλισμός υπολογίζεται σε 15000- 17000 ευρώ με ένα δέκτη GPS. Επιπλέον μην ξεχνάς συνδρομές σταθμών, που δεν είναι πολλά αλλά είναι λεφτά. Γνώμη μου είναι να μην αγοράσεις από τώρα, πήγαινε δες τι δουλειά υπάρχει εν ανάγκη στην αρχή δανείσου όργανα -έτσι κάνω εγώ-.

 

Aς πουν την άποψη τους και οι "παλιοί" αλλά γνώμη μου είναι καλύτερα να πάρεις ένα total και να τρέξεις παραπάνω παρά GPS για αρχή. Τώρα αν έχεις κεφάλαιο απαραίτητα και τα δύο.

 

Τέλος μια σημείωση, μην θεωρείς τα τοπογραφικά "μικρή" δουλειά, αντιθέτως έχει πολύ ψάξιμο, διάβασμα και το λάθος μπορεί να γίνει πολύ εύκολα.

Edited by Van_pan
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Van_Pan.

 

Πρώτον, ακόμα δεν έδωσες εξετάσεις στο ΤΕΕ. Πάρε πρώτα την άδεια, κάνε έναρξη, μπες στο χώρό (ή στο χορό) και μετά βλέπεις τι παίζει στην αγορά. Για να πάρεις στα χέρια σου την άδεια και να κάνεις έναρξη θες ακόμα ένα 3μηνο στο νερό!Σε 3 μήνες δε ξέρεις πως θα είναι η κατάσταση. Μπορεί να ανοίξουν οι δουλειές και να δουλεύουν τα στατικά. (Απίθανο μπορεί να μου πεις, αλλά και η κατάσταση στην οποία είμαστε τώρα απίθανη φάνταζε πριν 3 χρόνια). Οπότε, πρώτον, μη κάνεις βεβιασμένες κινήσεις.

 

Δεύτερον, αν σκέφτεσαι να ασχοληθείς εφ'όρου ζωής με τοπογραφικά, πάρε για αρχή ένα total station (εξάλλου νέος είσαι ακόμα, δε πρόκειται να κάνεις τίποτα μελέτες δημοσίου ή κτηματογραφήσεις, για να πεις ότι έχει πολύ τρέξιμο) κι όταν το κάνεις απόσβεση, παίρνεις κι ένα gps. (Αν ασχοληθείς εφόρου ζωής με τοπογραφικά, τοπογραφικές μελέτες, κτηματογραφήσεις, χαράξεις έργων κλπ ένα total station κι ένα gps θα είναι μηδαμινός εξοπλισμός.Αυτό στο λέω μόνο και μόνο για να φανταστείς το μέγεθος της αγοράς που θες να κάνεις αυτή τη στιγμή).

 

Τρίτον, για αρχή θα σε συμβούλευα κι εγώ να δανείζεσαι, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και δε ξέρεις πότε θα το κάνεις απόσβεση. Εν ανάγκη, κάνε γνωριμία με κάποιο τοπογράφο, που έχει εξοπλισμό κι έχει και χρόνια στη δουλειά, πες του ότι θες να ασχοληθείς με το αντικείμενο και καν'του και κουβέντα για τα χρήματα. Έτσι, και εξοπλισμό θα έχεις όποτε χρειάζεσαι και πράγματα θα μάθεις.

 

Τέλος, όπως είπε και ο Van_Pan, μη νομίζεις ότι τα τοπογραφικά είναι εύκολη δουλειά. Θέλει πολύ ψάξιμο και πολύ διάβασμα. Θέλει να ψάχνεις και να διαβάζεις νομοθεσίες, γιατί μπορεί μεν το "Άνω Χωριό" με το "Κάτω Χωριό" να τα χωρίζει μόνο ένας δρόμος, αλλά έχουν διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Άλλοι όροι δόμησης ισχύουν στο ένα, άλλοι στο άλλο.

Αυτό βέβαια γενικά να το ξέρεις ότι, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με ελεύθερο επάγγελμα, θέλει ψάξιμο και διάβασμα η δουλειά.

 

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις, καλή αρχή και καλή σταδιοδρομία!

Edited by kskempes
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για τις γνωμες σας, τις εχω σκεφτει και εγω. απλα ακομα και χωρις υπογραφη κυνηγαω δουλειες και τις κανω σε συνεργασια με αλλο μηχανικο που εχει total. αυτος μου λεει οτι θα ειναι καλο σα νεο μηχανικο να εχεις gps για να σε μαθουνε. αλλα το βλεπω και εγω οτι εκτος κτηματολογιου χρειαζεται. μεχρι στιγμης εχω παρει 2 τοπογραφικα και ενα αυθαιρετο. τωρα υπαρχει σε αυτα δουλεια. οπως λετε δεν θελω να γινω αποκλειστικα τοπογραφος δηλ να ασχολουμαι με αυτα αλλα ετσι ειναι η ζωη. μακαρι να εχει δουλεια και στις κατασκευες στο μελλον. γιαυτο με εχετε βαλει σε σκεψεις ωστε να περιμενω και να δω εαν πραγματι αξιζουν τα 7000 για ενα διπλοσυχνο gps, η πιο απλα να δωσω μεχρι 4000 για ενα μονοσυχνο αφου χρονος υπαρχει πιστευω και ορεξη για δουλεια. πιστευω οτι το total εαν το ζητησω θα το εχω απο το συναδελφο.

Link to comment
Share on other sites

για να καταλαβω κατι αυτα τα 100 και 150 που λετε ειναι τιμες τοπογραφικων?

για τα τοπογραφικα σε ΕΓΣΑ πως τα κανετε χωρις gps?

οι τιμες για εξοπλισμο ειναι αυτες που αναφερει ο Van_pan και οντως εχει πολυ τρεξιμο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.