Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτημα για το Ταχυμετρία του Geocalc


Recommended Posts

Παιδιά είμαι νέος τοπογράφος στην περιοχή της Θεσ/νίκης και θα θελα να μου λύσετε μια απορία σχετικά με το Ταχυμετρία του geocalc όσοι φυσικά απο εσάς το χρησιμοποιείτε για την επίλυση οδέυσεων!!

 

Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο αυτόματος υπολογισμός του Κ κατα την επι΄λυση μιας οδευσης δίνει σωστά αποτελέσματα μόνο για επίλυση σε ΕΓΣΑ ενω αν προσπαθησεις να επιλύσεις μια οδευση σε ΤΜ3 ο συντ. παραμόρφωσης ειναι μεγαλος!!

 

Π.χ. για τιμές σε ΤΜ3 περίπου στο Χ=140500 και Υ=727500 ο συντελεστης Κ που σου δίνει αυτοματα το ταχυμετρία του geocalc ειναι Κ=1,001191 που ειναι πολυ μεγάλο και εξωπραγματικό(στα 100μ παραμόρφωση 12πόντους) ενώ ο υπολογισμός του Κ με αλλο τρόπο (π.χ. coords ή υπόλογισμος από τους τύπους) δίνουν Κ=0.999943 που ειναι πολυ φυσιολογικό δεδομένου οτι η ΤΜ3 εχει μικρότερες παραμορφώσεις απο το ΕΓΣΑ.

 

Εν ολιγοις πιστευω οτι το ταχυμετρια του geocalc σου δινει σωστες τιμες Κ μόνο για ΕΓΣΑ και το προγραμμα θεωρει οτι οι τιμες αυτες ειναι στο ΕΓΣΑ παρόλογιατι για αυτο εχει τετοια μεγαλη παραμόρφωση (1.001191).

 

Εσείς εχετε συναντήσει κατι τέτοιο?

Με ποιο λογισμικό επιλύετε τις οδεύσεις σας?

 

Sorry που σας κούρασα πρωι πρωί!!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, εγώ προσωπικά, αλλά και άλλοι συνάδελφοι από την Αθήνα που έχουμε πάρει το Geocalc δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ για επιλυσεις σε οποιοδήποτε σ΄συστημα συντ/νων. Προτιμάμε αλλα προγράμματα. Και επειδή το έχω ψάξει λίγο, και το θέμα ΕΓΣΑ που ανέφερες, δοκίμασε να κάνεις το εξής. Προσπάθησε να λύσεις μια μέτρηση ταχυμετρίας με το χέρι και μετα με το Geocalc (προσοχη όμως στο συντελεστη), θα παρατηρησεις ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά (κατι χιλιοστα). Δεν ξέρω γιατι συμβαινει αυτο αλλα κανονικα δε θα επρεπε. Παντως όταν τους το ανεφερα μου ειπαν οτι υπολογίζει σωστά.

Τελικά νομίζω οτι ήταν η χειρότερη επιλογή λογισμικού που έκανα. Αν και ο μετασχηματισμος που κανει από οποιοδήποτε συστημα σε οποιοδήποτε σύστημα είναι τέλειος και τσεκαρισμενο αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και επαυξάνω .... αλλά σίγουρα και σύ το πήρες στη προνομιακή τιμή με την αγορά Τotal Station NIKON. Το module της ταχυμετρίας θεωρώ ότι είναι το πιο αναξιόπιστο και πρόχειρο κομμάτι του Geocalc... Ούτε 2η θέση τηλεσκοπίου δεν αναγνωρίζει...!!!

Για τον ACHARISO: κάνε επίλυση με το geocalc αφού αυτο διαθέτεις και βάλε συντελεστή αυτόν που σου δίνει το coords_gr.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.