Μετάβαση στο περιεχόμενο

Toποθέτηση υαλοπίνακα Low-e στη θέση 2 ή 3


ngt

Recommended Posts

Καλησπέρα στο φόρουμ,

 

Ξεκινώ ένα θέμα με αφορμή κάποιες παρερμηνείες σχετικά με την τοποθέτηση της επίστρωσης low-e σε διπλό υαλοπίνακα.

 

Οι κατασκευάστριες εταιρίες αναφέρουν ότι για ψυχρά κλίματα, όπου στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης την περίοδο θέρμανσης, η επίστρωση τοποθετείται στο εσωτερικό τζάμι από την έξω μεριά, δηλαδή στη θέση 3 όπως φαίνεται στην εικόνα.

 

Σε θερμά κλίματα, όπου στόχος είναι η μείωση κόστους την περίοδο ψύξης, η επίστρωση τοποθετείται στη θέση 2, δηλαδή στο εξωτερικό τζάμι από την μέσα μεριά.

 

Στην Ελλάδα πολλοί στέκονται μόνο στις φράσεις θερμό και ψυχρό κλίμα. Η Ελλάδα έχει θερμό κλίμα σε σύγκριση με τις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες και ενώ στοχεύουν τη μείωση κόστους θέρμανσης (μιλάμε για κατοικίες και όχι για εμπορικά κέντρα με γυάλινες προσόψεις κλπ) τοποθετούν την επίστρωση στη θέση 2!

 

Θεωρώ πως έχει γίνει μια τεράστια παρερμηνεία και ενώ τα low-e τζάμια τα βάζουμε πλέον για να μειώσουμε το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο στο 1,4€/λτ και περίοδο θέρμανσης τουλάχιστον 4,5 μήνες μέσο όρο για όλο την Ελλάδα, τοποθετούμε την επίστρωση σε λάθος θέση.

 

Eυπρόσδεκτη η συζήτηση!

 

Κάποια links που δηλώνουν το προφανές:

 

http://www.arkema-in...-is-low-e-glass

http://www.eu.en.sun...Qs/index.htm#Q2

post-17198-0-25839300-1352548994.png

Edited by ngt
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με δεδομένο οτι ενδιαφερόμαστε να κρατήσουμε τη ζέστη μέσα, η επίστρωση πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση 3. Με αυτό τον τρόπο έχουμε επιπρόσθετα και κάποιο ηλιακό κέρδος (όταν έχει ηλιοφάνεια) το χειμώνα.

Όσο για το καλοκαίρι, θα πρέπει να φροντίσουμε τη σκίαση του εν λόγω υαλοπίνακα, εάν θέλουμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις ψύξης.

Link to comment
Share on other sites

Σε μια περιοχή με μεγάλες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, σε ένα βόρειο άνοιγμα θα τοποθετούσα την επίστρωση στη θέση 3 και σε ένα νότιο με επαρκή ηλιασμό το χειμώνα και επαρκή σκίαση το καλοκαίρι, στη θέση 2 .

Σε μια περιοχή όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι συχνές και με μεγάλη διάρκεια, στα βόρεια ανοίγματα πάλι θα τοποθετούσα την επίστρωση στη θέση 3 ενώ στα νότια, αν είχαν επαρκή ηλιασμό το χειμώνα, στη θέση 2 ενώ αν σκιάζονταν το χειμώνα στη θέση 3.

Θέλω να πω πως δεν είναι μόνο το θερμό ή ψυχρό κλίμα, που παίζει ρόλο στην επιλογή της θέσης της επίστρωσης, αλλά και η θέση και ο προσανατολισμός του κτιρίου και το ποσοστό των διαφανών επιφανειών όπως βέβαια και η χρήση του.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση το U είναι ίδιο.

Οπως λέει ο GPER αποτρέπεις <<ενοχλητικά>> ή επιτρέπεις ωφέλιμα πρόσθετα κέρδη.

 

Εδώ στη βόρεια Ελλάδα θα προτιμούσα νότια ανοίγματα με επίστρωση στη θέση 3 και τα δυτικά ανοίγματα στη θέση 2.

Οταν το συζήτησα με ένα σχετικά σχετικό, μου είχε πει ότι υπάρχουνε και <<all orientation>> (δική μου παράφραση), αλλά από τότε δυστυχώς δεν το έψαξα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το "all orientation" θα ήταν το ιδανικό, αλλά πως γίνεται; Μια σκέψη που κάνω είναι κάτι σαν δύο θερμοχρωμικοί υαλοπίνακες, όπου άλλοτε να λειτουργεί ο μέσα και άλλοτε ο έξω.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω Πάνο. Κάπου το πήρε το μάτι μου σε μια παρουσίαση, αν δε κάνω λάθος αλλά δε θυμάμαι. Το είχα αφήσει σαν search στη μέση και τώρα το ξαναθυμήθηκα. Αν γνωρίζει κανένας συνάδελφος κάτι παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Από όσο γνωρίζω μιλάνε για επιστρώσεις στις θέσεις 2 & 3 ταυτόχρονα. Εγώ πάντως θα προτιμούσα να "απολαμβάνω" τα όποια ηλιακά κέρδη το χειμώνα και να τα αποτρέπω με σκίαση το καλοκαίρι. Πάντως αν κάποιος επιμένει το κριτήριο του προσανατολισμού που ανέφεραν οι συνάδελφοι είναι σωστό΄.

Link to comment
Share on other sites

μήπως είναι αυτά τα ενεργειακά που τα λένε και τεσσάρων εποχών? άραγε θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό ταυτόχρονα..?

εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω, μιας και το καλοκαιρι θα πρεπει να κόβει την ζέστη και τον χειμώνα να την αφήνει...

μπορεί και ξεχωρίσει δλδ πότε ειναι χειμώνας και πότε καλοκαίρι? :shock:

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να αντιστρέφεται ο υαλοπίνακας κάθε εποχή, για να έχουμε ανάλογα την επίστρωση στην επιθυμητή θέση;

Link to comment
Share on other sites

Επίστρωση στη θέση 3 "κρατάει" τη ζέστη μέσα (χειμώνας), ενώ στη θέση 2 αποτρέπει τα ηλιακά κέρδη, καλό για το καλοκαίρι - κακό για το χειμώνα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.