Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμπληρωματική θέρμανση υπνοδωμάτιου


andreasger

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα την βοηθειά σας και τις γνώσεις σας!

 

Θέλω να βάλω στο παιδικό υπνοδωμάτιο (12τμ.) συμπληρωματική θέρμανση, γιατί είναι το πιο κρύο δωμάτιο του σπιτιού.

Το σπίτι είναι στο ισόγειο πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε το 80΄, έχουμε βάλει καινούργιες μπαλκονόπορτες με διπλό τζάμι αλλά ακριβώς δίπλα του είναι το μπάνιο, και ο ένας τοίχος είναι εκτεθειμένος διότι είναι το μπαλκόνι της διπλανής πολυκατοικίας. Άκούω για τα υπέρυθρης θέρμανσης, για τα θερμαντικά πάνελ και άλλα πολλά και έχω μπερδευτεί.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω τοποθετήσει ένα απλό σώμα φυσικής κυκλοφορίας αέρα με αντίσταση 800/1200 W (το λειτουργώ στα 800W) με έναν εβδομαδιαίο χρονοδιακόπτη μπρίζας ρυθμισμένο να ανάβει κάθε ώρα (εκτός από τις ώρες ύπνου το βράδι) για 15-20 λεπτά και θερμοστάτη ψηφιακό μπρίζας ρυθμισμένο στους 22 C. Το σώμα έχει επιπλέον χειροκίνητο διακόπτη που ελέγχει έναν μικρό ανεμιστήρα. Κόστισε 40 € και οι αυτοματισμοί άλλα 40€.

 

Υπέρυθρες κλπ έχουν κατευθυνόμενη ακτινοβολία και ζεσταίνουν ότι 'βλέπουν'. Το είδος αυτής της θέρμανσης προσωπικά δεν μου αρέσει.

Edited by dim10
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι ένα κοινό σώμα που έχεις δει σίγουρα, με αντιστάσεις και με βάση δαπέδου (στην φωτό δεν έχει βάση)

p009_1_00.jpg

και ο αέρας κυκλοφορεί από κάτω, ζεσταίνεται, και βγαίνει από το πάνω μέρος.

Οποιοδήποτε σώμα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα (πλην των κλιματιστικών) καταναλώνει το ίδιο ανάλογα με τις αντιστάσεις του. Έτσι δύο σώματα είτε υπέρυθρων είτε φυσικής κυκλοφορίας αέρα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα εφόσον πχ λειτουργούν στα 1000W καταναλώνουν το ίδιο και αποδίδουν το ίδιο, διαφέρει μόνον ο τρόπος που διαχέουν την θερμότητα στον χώρο. Το ένα ζεσταίνει τον αέρα του χώρου ομοιόμορφα, ενώ το άλλο υπερύθρων κατευθύνει την θερμότητα προς τα αντικείμενα στα οποία είναι απέναντι (περίπου).

Φυσικής κυκλοφορίας τα λέμε επειδή συνήθως δεν έχουν ανεμιστήρες και ο αέρας κυκλοφορεί με φυσικό τρόπο. Παρόλα αυτά μερικά έχουν μικρό ανεμιστήρα που δουλεύει με ξεχωριστό διακόπτη για γρηγορότερη θέρμανση όπως ένα αερόθερμο αλλά μπορεί να υπάρχει ενόχληση από τον θόρυβο (παρότι ο ανεμιστήρας αυτος συνήθως είναι μικρός και χαμηλού θορύβου.

Edited by dim10
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ σκέφτομαι συμπληρωματική θέρμανση με θερμοπομπούς στα δωμάτια των παιδιών. Τα πάνελ υπερύθρων δεν μου κάθονται καλά...Ακτινοβολία δεν έχουν?

Link to comment
Share on other sites

Αλλη μια λύση είναι και τα καλοριφέρ λαδιού. Ηλεκτρικά και αυτά με οτι συνεπάγεται αυτό από θέμα κατανάλωσης και σε καλή τιμή.

Δουλεύουν με ηλεκτρική αντίσταση, ζεσταινουν το "λάδι" το οποίο και διατηρεί την θερμοκρασία για περισσότερο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, της διακοπτόμενης λειτουργίας, δεν δουλεύει συνέχεια στα 2000w αλλά μόνο όταν ξεκινάς να το ζεσταινεις και μετά δουλεύει περισσότερο για "συντήρηση".

Στην δικιά μου περίπτωση στο δωμάτιο με δυο...μιση εξωτερικούς τοίχους και αμονωτη οροφή, έχω βάλει ένα λαδιού 1800-2000w και μπορώ να πω ότι κάνει την δουλειά του. Ισως κ να χρειαζόταν και λίγο μεγαλύτερο.

Προσοχή όταν φτάσεις να επιλεξεις τα watt του σώματος. Θα πρέπει να επισημαίνεται ότι το σπίτι έχει απώλειες.

---- ωραία πόστ dim10---- +1

Τα 800w λίγα δεν είναι; Το σώμα το έχεις αποκλειστικά συμπληρωματικό;

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Τα 800w λίγα δεν είναι; Το σώμα το έχεις αποκλειστικά συμπληρωματικό;

 

Σε εξωτερικές θερμοκρασίες των 12-13 βαθμών, είναι ικανοποποιητικά σε ένα δωμάτιο 12 τμ με τυπική μόνωση δεκαετίας. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει στους 5 βαθμούς, επιλέγεις είτε περισσότερο χρόνο λειτουργίας στον χρονοδιακόπτη (πχ λειτουργία 30 λεπτών ανά ώρα) είτε τον ίδιο χρόνο λειτουργίας αλλά στα 1200W. Φυσικά μπορεί κανείς να επιλέξει 800+1200=2000 W αλλά πλησιάζει στο όριο γραμμής 10Α.

Οι απλοί αυτοματισμοί (εβδομαδιαίος χρονοδιακόπτης+ψηφιακός θερμοστάτης ή ενιαίος χρονοθερμοστάτης) έχουν στόχο την οικονομική λειτουργία και την ευκολία χρήσης (να μην τρέχεις κάθε τόσο να ανοίγεις ή να κλείσεις τον διακόπτη λειτουργίας).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.