Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κολλέγια


NickLam

Recommended Posts

Σκληρό αλλά πραγματικό 100%.....

Και συνεχίζω....

Την εποχή που πήγα Αγγλία όλοι ήταν τουλάχιστον από μεσαία στρώματα και πάνω..Με τα τότε δεδομένα πριν 15 χρόνια..Με τα σημερινά ούτε τα 2/3 δεν θα πήγαιναν από εκείνη την φουρνιά..

Στα κολλέγια για να φοιτήσεις θέλεις λεφτά κακά τα ψέματα. Πολύ περισσότερα από αυτά που χρειάζεται να σπουδάσει κάποιος εκτός περιοχής του σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Οπότε αν βάλουμε και τα δεδομένα της εποχής σήμερα, ναι τα κολλέγια είναι για πλουσιόπαιδα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στα κολλέγια για να φοιτήσεις θέλεις λεφτά κακά τα ψέματα. Πολύ περισσότερα από αυτά που χρειάζεται να σπουδάσει κάποιος εκτός περιοχής του σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Οπότε αν βάλουμε και τα δεδομένα της εποχής σήμερα, ναι τα κολλέγια είναι για πλουσιόπαιδα.

 

Αυτο δεν ισχυει που λες Ικαρε. Μιας και εγω σπουδασα σε επαρχια, σε πληροφορω πως το κοστος ειναι πολυ μεγαλο. Συνυπολογισε πως οι σπουδες-για γνωστους λογους ("πολιτικη" των ιδρυματων ωστε να μενουν πιο πολλα χρονια οι φοιτητες και να ξοδευουν, καταληψεις, "περιεργοι" καθηγητες κ.λ.π)-επεκτεινονται σε 1-2 χρονια επιπλεον του κανονικου χρονου φοιτησης.

 

Το να πουμε πως πλεον η Ελλαδα εξΕυρωπαιζεται και οτι πλεον οι πανεπιστημιακες σπουδες θα αφορουν λιγους και οχι ολους οπως σημερα, αυτο ειναι μια αληθεια, χωρις να σημαινει πως ειναι κατι κακο. Δεν ειναι δυνατον στην Ευρωπη να σπουδαζει το 30% και εδω το 80% και ταυτοχρονα να εχουμε και το υψηλοτερο ποσοστο ανεργιας πτυχιουχων στην Ευρωπη.

 

Τα κολεγια θα επιτρεπουν πλεον στον κατοικο της Αθηνας η της Θεσ/κης και αλλων μεγαλων πολεων να σπουδαζουν χωρις να αναγκαζονται να "ξενιτευονται", με μικροτερο κοστος. Βαλε πως τα διδακτρα σε ενα κολεγιο θα ειναι περιπου 6.000-8.000 € ετησιως επι 4 χρονια. Στην επαρχια ειναι ανω των 10.000 € ετησιως για 6 (μ.ο) χρονια.

 

Δεν ειναι τυχαιο πως μπροστα στο ενδεχομενο αναγνωρισης των κολλεγιων οι πρωτοι που σηκωσαν το λαβαρο της επαναστασης ηταν οι πρυτανεις των περιφερειακων ιδρυματων, μιας και γνωριζουν πως το ενδεχομενο αυτο βαζει τα περιφερειακα ιδρυματα σε διαδικασια σταδιακου κλεισιματος.

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά μην ξεχνάς πως δεν γίνεται να ξεφυτρώνουν κολλέγια σε κάθε πολή...οπότε αυτός από τα Γιάννενα πχ θα κατέβει Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, θα έχει τα δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης....εκεί τα ποσά εκτοξεύονται σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά μην ξεχνάς πως δεν γίνεται να ξεφυτρώνουν κολλέγια σε κάθε πολή...οπότε αυτός από τα Γιάννενα πχ θα κατέβει Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, θα έχει τα δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης....εκεί τα ποσά εκτοξεύονται σωστα?

 

Η λογικη της αγορας λεει πως ανοιγεις ενα "μαγαζι" εκει που θα εχεις πελατεια. Αυτονοητο ειναι πως θα ανοιξουν κολλεγια στις μεγαλες πολεις οπως Αθηνα, Θεσ/κη, Πατρα, Ηρακλειο. Γιαννενα, Λαρισα. Στις πολεις αυτες συγκεντρωνεται ανω του 90% του νεανικου πληθυσμου της χωρας. Προφανως και δεν προκειται να ανοιξουν κολλεγια σε καθε χωριο της χωρας. Τωρα βεβαια εξυπακουεται πως οποιος θεωρει πως αυτος ειναι ο λογος για το να μην επιτραπει η λειτουργια ιδωτικων εκπαιδευτηριων πολυ απλα λαϊκίζει.

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Πολλά τα ερωτήματα, αγανάκτηση, αναξιοκρατία αλλα...

 

απορώ, διότι το ΤΕΕ εχει κάνει τοσο αγώνα, έχει γράψει τόσα άρθρα, έχει γίνει πόλεμος για τους Τ.Ε.

δλδ με τα κολέγια δεν θα έπρεπε να έχει ανάλογη στάση? Ίσως κάτι να μην γνωρίζω.

 

χμμ διότι 40 χρόνια ίδρυμα, 68 μαθήματα και ακόμα δικαιώματα δεν έχω. Δώσε μου σε αυτά που έμαθα, δεν ζητάω κάτι παραπάνω. Φτάσαμε 2012 και είμαστε χειρότερα απο κάθε άλλη φορά, δουλεύουμε μόνο σαν υπάλληλοι πλέον χωρίς εξέλιξη, χωρίς να εξελίξουμε αυτό που μας αρέσει. Ο μόνος τρόπος να ασκήσω το επάγγελμά μου είναι μόνο με το εργοληπτικό μου πτυχίο. Βέβαια Εργολάβος Δημοσίων Εργων και Ελλάδα 2012 ειναι ένα μεγάλο ανέκδοτο.

Να έρχετε τώρα το Ελληνοβρετανικό και το mediterranean (ιεκ ξυνη) και να βγάζει μηχανικούς ΠΕ? Δεν μπορεί έτσι απλά να το δεχθεί το ΤΕΕ. Να διεκδικεί δλδ θέσεις στον ΑΣΕΠ και σε κάθε δήμο κλπ ? Να μειωθεί η πίτα? Ε περίεργα είναι όλα αυτά.

 

Επίσης κοιτούσα τις προάλλες προγράμματα στο ΕΑΠ ..ποσο τεράστια ανισοκατανομή είχε στις θέσεις για μεταπτυχιακά. Σε πρόγραμμα με τρομερή συνάφεια με την σχολή μου, να έχει διευκρίνιση 90% Απόφοιτοι Πολυτεχνείου και 10% ΤΕΙ.

181 Π.Ε. και 9 Τ.Ε.

Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα προγράμματα μηχανικών.

 

Εβγαλα γκρίνια , αλλα πως γίνεται οταν δεν εχουν λυθεί χρόνια προβλήματα με ΕΔ διαφόρων σχολών, συγχρόνως να τα δίνουν απλόχερα στους άλλους. Όλα για το κεφάλαιο λοιπόν.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 

NickLam

 

σωστά τα ερωτήματα σου...

Τι κάνει το ΤΕΕ??εδώ ούτε ψίθυρος δεν ακούστηκε ενάντια των κολεγίων ....Για φαντάσου να λέγαν ότι δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα στα ΤΕΙ!!!!!Θα γινόταν εμφύλιος στην Ελλάδα!!!Ίσως λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό το ΤΕΕ μόνο να κερδίσει θα έχει από αυτή την κατάσταση.......θα ''χώσει'' στις θέσεις καθηγητών των κολεγίων τα δικά του τα παιδιά οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά και θα μειώσει και την ανεργία!!!!!και όποιος πει ότι δεν του φαίνεται περίεργη η στάση αυτή του ΤΕΕ σίγουρα λέει ψέμματα

Edited by konst
Link to comment
Share on other sites

Θοδωρή, το κόστος φοίτησης (δίδακτρα) είναι κάτι παραπάνω από αυτά που λες στα κολλέγια..Αλλά εν πάση περιπτώση.

 

Από κει και πέρα βλέπω ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θυμάμαι άκουγα από εποχή Μητσοτάκη (πάνω κάτω), φαίνεται ότι αρχίζουν και παίρνουν μορφή σήμερα. Σε μια πολύ δύσκολη εποχή....για λίγους..

Αν αυτό είναι σωστό ή λάθος, ή αν η εκαπαίδευση είναι για λίγους, δεν θα το πω εγώ..θα το δείξει η ιστορία...

Αυτό που βλέπω είναι πως σιγά σιγά η δημόσια εκπαίδευση θα αποτελέσει παρελθόν. Μπορεί ακόμη τα κολλέγια να βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο, που σημαίνει ίσως αναξιοπιστία για κάποιους ως προς τις υπηρεσίες και το επίπεδο σποδών που προσφέρουν. Ισως η δυσπιστία ως προς την επαγγελματική αναγνώριση που πρόσφεραν μέχρι τώρα...

 

Το σίγουρο είναι πως με την πάροδο, θα αρχίσουν να αναβαθμίζονται πολύ, η ποιότητα θα ανέβει, οι παροχές και ο τρόπος φοίτησης θα διαφέρουν έτη φωτός από τα παραμελημένα δημόσια πανεπιστήμια..

Το διδακτικό προσωπικό που θα διδάσκει σε κολλέγια (με την υποστήριξη και από έξω) θα ανεβάσει αισθητά το επίπεδο. Το χρήμα θα φέρει καλύτερες εγκαταστάσεις, εργαστήρια..

Αν αυτό έχει (που κάποια στιγμή θα έχει) αντίκτυπο και στην αγορά εργασίας (να προτιμάται δηλαδή ο απόφοιτος κολλεγίου από κάποιον από ΑΕΙ ή ΤΕΙ), καταλαβαίνεις την συνέχεια...

 

Η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση θα αποτελλέσει προνόμιο για λίγους, αυτούς που μπορούν. Γιατί κακά τα ψέματα το σχέδιο στην Ελλάδα πλέον είναι τα πάντα μα τα πάντα να γίνουν ιδιωτικά...

 

Μην περιμενουν οι των ΤΕΙ αναγνώριση...δεν θα γίνει ποτέ τίποτα παραπάνω. Σε λίγο καιρό θα σβήνουν τα ΤΕΙ σιγά σιγά... Το λέω με πόνο αλλά....

Μην περιμένουν οι των ΑΕΙ ότι θα εχουν το μερίδιο στην αγορά. Σε λίγο θα υποβαθμιστούν τόσο που δεν θα υπάρχει αναγνώριση και ανταπόκριση... Επίσης το λέω με πόνο...

 

Το ξαναλέω σκληρά...Στην εποχή μας και έπειτα, όποιος έχει ανεβαίνει γρήγορα, πολύ γρήγορα. Οποιος δεν έχει, προσπαθεί να βρει τρόπους αλλά ελάχιστοι τα καταφερνουν.

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

ikaros13

 

 

 

να σου πω κάτι που δεν το γνωρίζεις μάλλον..

ΑΕΙ=πανεπιστήμια κ τει

 

και δεν υπάρχει ανώτατη κ ανώτερη εκπαίδευση παρά μόνο ανώτατη!!!!!!!!οπότε περίμενε πολλές εξελίξεις που θα σε αφήσουν άναυδο.....

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Άρθρο 1

Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης

Νομική μορφή των Α.Ε.Ι.

1. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτα−

τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). Τα Α.Ε.Ι. είναι νομικά

πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα.

Η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμ−

φωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Συντάγματος

και τον παρόντα νόμο.

2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο πα−

ράλληλους τομείς:

α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα

Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχο−

λή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως

«Πανεπιστήμια» και

β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τε−

χνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώ−

τατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευ−

σης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως

«Τ.Ε.Ι.».

Link to comment
Share on other sites

@konst τα κολέγια που είναι;; Τα ξέχασαν; Θα θυμώσει ο κος πρώην Πρύτανης του Ε.Μ.Π. αν το μάθει!! ;)

 

Όσο για τα ΤΕΙ οι κολεγιάρχες όλο και κάποια τσόντα θα βάλουν περί του ενός έτους, άιιιντεε βαριά βαριά 1.5 για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς έτσι ώστε να γίνουνε "Διπλωματούχοι" και αυτοί με τη σειρά τους, όπως τα κολεγιόπουλά τους.. Έρεεε γλέντια και χοροί!! Έχασα και το μαντίλι μου, και δεν θα μπορώ να σύρω τον χορό λέμε.. :P

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Ρε αδελφέ konst...όχι πες μου πραγματικά......Εκεί κόλλησες τώρα?? Από όλο το post αυτό κατάλαβες?

 

Τι κάθομαι και γράφω σαν μ******* τότε??

 

Το ξέρω ότι τα ίδια σκατά θα γίνουν και τα ΑΕΙ=ΤΕΙ=ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.