Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερική μονάδα κλιματιστικών


gapidianak

Recommended Posts

Στις νέες πολυκατοικίες συνεχίζει να τοποθετείται στα μπαλκόνια ή εξωτερική μονάδα των κλιματιστικών ή τις πάμε πλέον στην ταράρσα?Αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο στη δική μου περίπτωση τετραόροφης πολυκατοικίας.Επίσης έχω ένα κήπο στην πίσω γωνία του κτιρίου, 4,5m*4,5m, ο οποίος περικλίεται από τοίχους, αν έβγαζα τις εξωτερικές μονάδες προς αυτή την πλευρά για αισθητικούς λόγους τι αποτέλεσματα θα έφερνε πιστεύετε σε ηχορύπανση και συσσώρευση θερμού αέρα?

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν θες δες λίγο αυτό το θέμα NOK και διατάξεις για κλιματιστικά και επίτοιχους λέβητες, όπου νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να συνεχιστεί εκεί η κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

Aν κατάλαβα καλά απαγορεύεται η τοποθέτηση τόσο στον ακάλυπτο όσο και στα μπαλκόνια αν δεν υπάρχουν ειδικές εσοχές στον τοίχο?Οπότε η ταράτσα μένει ως μόνη επιλογή?

Link to comment
Share on other sites

gapidianak

 

Σε υφιστάμενες κατασκευές (πολυκατοικίες κλπ) για ποιές "ειδικές εσοχές στον τοίχο" μιλάμε ? Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Πολύ καλά κάνεις και θέτεις το ερώτημα και η απάντηση βρίσκεται θεωρητικώς όντως στο Στο Άρθρο 16, παρ. 10 του ΝΟΚ :

 

"Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί των εξωστών ή των δωμάτων, να τοποθετούνται σε ύψος μεγαλύτερο των τριών (3,00 μ.) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των συμπυκνωμένων υδρατμών, για κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή και η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια ηχητικής ρύπανσης. Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπεται η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου."

 

Οπως βλεπεις όλα είναι σχετικά. Τι πάει να πει το : "δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί εξωστών..." ? μετάφραση : ότι κατά προτεραιότητα πρέπει εκεί να τοποθετούνται, αλλά όχι και κατ΄ ανάγκη. Άρα μπορείς και σε τοίχο αρκεί να εξέχει εως 50cm.

 

Επειδή έχω μια εμπειρία από τη σύνταξη κανονισμών, σε πληροφορώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις -ΔΕΝ αναφέρομαι στο συγκεκριμένο- που οι συντάκτες των κειμένων είναι απλώς άσχετοι με τη πραγματικότητα, συχνά τυπολάτρες και ευθυνόφοβοι, άλλες φορές θεωρητικοί μέχρι εκεί που δεν πέρνει άλλο κοκ.

 

Από αισθητικής πλευράς επίσης τίθεται ένα ερώτημα : Τι είναι πιο "ωραίο" ? να τρέχουν από τον 2ο όροφο (παράδειγμα) σωληνώσεις εξωτερικές εως την ταράτσα του 6ου ορόφου ή να τοποθετηθεί το κλιματιστικό απευθείας στον τοίχο ? Ολα σχετικά είναι....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

θεωριτικα απο τις μελετες των ημ "θα επρεπε" να υπαρχει προβλεψει

και στην κατασκευη να υπαρχουν αναμονες

καλο θα ταν να γινεται σχεδιασμος μηχανολογοκιου φρεατιου που να "τρεχει" την οικοδομη

απλα να ναι και επισκεψιμο..... αλλα.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

για την τοποθέτηση των εξωτερικών μονάδων στην ταράτσα υπάρχει ο περιορισμός της μέγιστης απόστασης γραμμής και υψομετρικής διαφοράς των μονάδων που για τα split είναι συνήθως 25/15m καθώς και η αλλαγή στην απόδοση με την αύξηση του μήκους και ύψους γραμμής

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις συνάδελφοι, η δική μου περίπτωση βέβαια είναι νέο κτίριο, ακόμα άκτιστο! Οπότε έχουμε και λέμε:

""Κλιματιστικά στοιχεία και επίτοιχοι λέβητες αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στις όψεις των νέων κτιρίων, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, οφείλουν να είναι ενσωματωμένα και να μην προεξέχουν από την επιφάνεια των όψεων του κτιρίου."

 

Άρα ή πρέπει να ζητήσω από την αρχιτέκτονα να κάνει εσοχές στα σχέδια ή να στείλω τις εξωτερικές μονάδες στην ταράτσα του τετραόροφου κτιρίου με ότι συνεπάγεται αυτό? Ακυρώνονται οι επιλογές να εξέχουν 50cm ή να βρίσκονται επί δαπέδου μπαλκονιού?

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την ταράτσα σαν επιλογή, προσωπικά το θεωρώ δώρο-άδωρο γιατί αναιρείς τα όποια πλεονεκτήματα του κλιματιστικού. Εκτός από τις οδηγίες του κατασκευαστή για μέγιστη απόσταση, και την υποβάθμιση της απόδοσης, ακόμα και στα όρια να είσαι, πρακτικά οι μονώσεις που μπαινουν στις σωληνώσεις χαλάνε πολύ γρηγορα και γενικά δεν αντέχουν το κλίμα της Ελλάδας, ειδικά τον ήλιο. Μετά από ενα χρονικό διάστημα λοιπόν θα έχουμε ελειπή μόνωση σε πολύ μεγάλα μήκη, με αποτελέσμα πλέον το κλιματιστικό να λειτουργεί όπως ναναι και όχι απλά να υπολειτουργεί. ( ..αν θα φτάνει καθόλου ψυκτικό σε υγρή μορφή στο δωμάτιο μετά από 10 μέτρα διαδρομή στον ήλιο με ελειπή μόνωση)

 

Άρα ή πρέπει να μπει καλή και ανθεκτική μόνωση (που και πάλι δεν με πείθει και πολύ) ή κάποιος προστατευτικός σωλήνας κτλ ή απλά να μην τοποθετηθούν τόσο μακριά οι μονάδες.

Link to comment
Share on other sites

Καλά και κατανοητά τα ηλεκτρομηχανολογικά αλλά εκ νόμου σε νέο κτίριο πάμε αποκλειστικά για ταράτσα και ειδικές εσοχές στους τοίχους?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.