Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατροπή πλάτους Pwm


DOOM_NX

Recommended Posts

Να με συγχωρέσετε αν ρωτήσω βλακεία αλλά δεν έχω κοιμηθεί όλο το βράδυ.

 

Υπάρχει κάποιο κύκλωμα που να δέχεται ένα σήμα PWM μιας τιμής και να την αυξομειώνει κατά βούληση;

 

Με λίγα λόγια ψάχνω fan controller που να μπορεί να ελέγχει το σήμα PWM.

 

Κι αυτό γιατί η πλακέτα που ελέγχει το ανεμιστηράκι έχει κλειδωμένες 3 τιμές (low, normal και max). Δε δίνεται η δυνατότητα από κάποιο μενού να παίξεις με τις τιμές του PWM.

 

ΤΙ μπορώ να κάνω; Θέλω να μπορώ να μεταβάλω την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Link to comment
Share on other sites

Πές λεπτομέρειες, π.χ. τι κινητήρας? Τι να αλλάζει στην PWM? το duty κατα βούλησιν?

Αν ο ανεμιστήρας ειναι DC και 7-12v και με ισχύ έως 6W τότε πάρε ZALMAN FAN MATE 2 - FAN CONTROLLER.

Κόστος κάτω απο €5, e-shop.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς μιλάμε για 24VDC και 50W (2A).

 

Επίσης, θέλω να συμβαδίζει με το PWM της εισόδου. Αν του λέει δούλεψε στο 30% εγώ θέλω να δουλεύει στο 40% πχ. Και όταν του λεει δούλεψε στο 70% εγώ θέλω να δουλεύει στο 90%, Κάπως έτσι. Γίνεται αυτό ή ζητάω πολλά;

Link to comment
Share on other sites

Στην πλακέτα υπάρχει ένας διακόπτης όλος κι όλος που επιλέγεις την κατάλληλη ισχύ του λέβητα (25 ή 50 kW). Ανάλογα με την ισχύ του λέβητα δίνει και διαφορετικές τιμές στο σήμα PWM. Ωστόσο δεν είναι παραμετροποιήσιμο. Δείτε:

 

1znrl0i.png

 

Δε θα ήθελα να πειράξω το switch γιατί επηρεάζονται και οι χρόνοι ανάφλεξης και αναμονής καθώς και καθαρίσματος και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...

Edited by DOOM_NX
Link to comment
Share on other sites

Νταμπεράκι δεν υπάρχει?

 

Μπορεί να εγκατασταθεί? Αν ναι, μπορείς να επιλέξεις τη ρύθμιση για τα 50kW και με το ντάμπερ να το φέρεις εκεί που θες. Βέβαια, μάλλον ξεφεύγουμε από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή...

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Απ'ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν γίνεται αυτο που θες, τουλάχιστον με απλό τρόπο και χωρίς κόψε-ράψε στην πλακέτα (PCB) του κοντρόλλερ του μοτέρ. (ακυρώνεται δε και η εγγύηση του κατασκευαστή.)

 

Αν έχεις όρεξη για περιπέτεια:

Το πρόβλημα IMHO είναι οτι ναι μεν PWM generator μπορεί να φτιάξει ή να βρεί ο καθένας και η αλλαγή του +10% στα 3 προ-προγραμματισμένα duty cycle απαιτεί επιπλέον βαθμίδα, η διασύνδεση όμως όλων αυτών (και οι δοκιμές) πάνω στο υπάρχον PCB είναι τουλάχιστον χρονοβόρα.

Εναλλακτικά θα μπορούσες να ψάξεις την πλακέτα και να βρείς με ποιον τρόπο ο PIC ή microcontroller ή άλλο δίνει εντολές στην PWM γεννήτρια (άν δίνει), αν είναι με 3 DC τάσεις μόνον τότε ΙΣΩΣ με pull-up resistors να παράγει το +10% σε κάθε cycle.

Και αυτό όμως θέλει τροποποίηση στο PCB...

 

 

Eπικοινώνησε με την αντιπροσωπεία, συνήθως οι κοντρολλερς παιρνουν εντολές απο κάποια cpu κλπ, θα μπορούσε ο κατασκευαστής να σου δώσει EPROM για 40-70-90%.

 

Αν θές, ενημέρωσέ μας τι και πώς έκανες.

Μήπως υπάρχει και άλλο πινακάκι κάπου ή τζαμπερς που να ρυθμίζουν κάτι?

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, η αντιπροσωπεία σήκωσε τα χέρια ψηλά όσον αφορά τον έλεγχο του αέρα στον καυστήρα. Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο που μπορεί να γίνει στην πλακέτα και στον ανεμιστήρα πέρα από την αλλαγή του ανοίγματος της ροδέλας που βρίσκεται στην εισαγωγή του blower.

 

33c3us7.png

 

Εδώ βλέπετε το διάγραμμα της PCB. Κάτω δεξιά συνδέεται ο ανεμιστήρας κι ακριβώς από πάνω είναι το switch για την ισχύ του λέβητα. Κάτι άλλο σχετικό δεν υπάρχει στο service manual.

 

Και η πλακέτα στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή: http://www.nanokem.co.kr/english/products/products_view_m7s17.php

Η φωτογραφία εμφανίζεται περιστραμμένη κατά 180 μοίρες.

 

Θα φανεί στη μέτρηση αν χρειαζόμαστε περισσότερο αέρα και πόσο. Κρατώντας πατημένο του κουμπί του ανεμιστήρα για 5 δευτερόλεπτα μπαίνει σε manual mode λειτουργίας και αυξάνει τα RPM κατά 17%. Οπότε κι αυτό θα βοηθήσει στη σύγκριση, αλλά δεν είναι μόνιμο μέτρο.

 

Αν δούμε ότι χρειαζόμαστε λιγότερο αέρα (λίγο απίθανο αν κρίνω από τα κατάλοιπα της καύσης), μπορούμε να "στραγγαλίσουμε" την εισαγωγή του ανεμιστήρα με ροδέλα μικρότερου ανοίγματος. Αν δούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο, ακόμα και χωρίς ροδέλα στην είσοδο του ανεμιστήρα (δεν ξέρω κατά πόσο επιτρέπεται), τότε η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι άλλος ένας ανεμιστήρας σε σειρά. Είτε στην εισαγωγή είτε στην καμινάδα. Αν δεν υπήρχε το modulation της ισχύος, θα αποσύνδεα το PWM και θα τον έλεγχα με ένα ροοστάτη. Αλλά, τώρα, περιπλέκονται τα πράγματα.

 

Αν σας έρθει κάποια άλλη λύση στο μυαλό, ρίξτε την.

Link to comment
Share on other sites

Αφού έχει δαχτυλίδι στην είσοδο του ανεμιστήρα φτιάξε ένα με ρυθμιζόμενο άνοιγμα και είσαι εντάξει (το νταμπεράκι που λέω παραπάνω). Είναι η πιο απλή λύση.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Πόσα Ampere και volt είναι ο ανεμιστήρας που θέλεις να λειτουργήσεις;

 

Για τάση 12Volt και για λίγα A, στα μαγαζιά υπολογιστών θα βρείς πολλούς fan controller με pwm. Προσωπικά συνήθως ψάχνω εδώ για τέτοια εξειδικευμένα προϊόντα γαι pc ... θα βρεις σε όλα τα καταστήματα υπολογιστών.

 

Για μεγαλύτερη τάση ή πολλά A, θέλει ψάξιμο.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν(?) επιτρέπει την ρύθμιση του +10%.

Κάνε την μετατροπή του Μίλτου, αλλιώς πατέντα:

αποσύνδεσε το μοτέρ απο την πλακέτα και σύνδεσέ το σε DC regulated (PWM gen θα είναι καλύτερα) τροφοδοτικό, πάρε λήψη απο το gate του MOSFET και χρησιμοποίησέ το για έλεγχο της τάσης σε οτι % θές.

Νομίζω οτι κάτι σχετικό ή παραπλήσιο με το παραπάνω κολποσύστημα υπάρχει έτοιμο, το έχουν κάνει και άλλοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.